Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Черните дупки във вселената  (Прочетена 4205 пъти)
nia.boneva6
Гост
« Отговор #15 -: Септември 26, 2010, 23:51:20 »

Благодаря!
Активен
bars_i
Гост
« Отговор #16 -: Септември 27, 2010, 01:08:06 »

 
Масивна черна дупка може би се опитва да напусне галактиката си
 
Чрез ново проучване е открита супер-масивна черна дупка, която явно се опитва да избяга от галактиката си. Това може да е следствие на бурно сливане на две черни дупки.

Вече се смята, че повечето ако не всички големи галактики като Млечния Път имат огромна черна дупка в ядрото си, с маса милиарди пъти над тази на Слънцето ни. По някога се случва две галактики да се сблъскат, а черните им дупки да тръгнат една към друга и евентуално да се слеят.

Според теория на относителността, двете черни дупки биха разбъркали силно околното пространство при движението си една към друга, а това сътоветно би образувало "вълнение в тъкънта на пространството" или по-просто силни гравитационни вълни.

Компютърни симулации пък показват, че ако такива вълни съществуват, те биха се събирали повече от някоя страна и така биха могли да избутат черната дупка със скорост до 4000 километра в секунда. Нещо като огромна двигателна система...

Сега екип астрономи, воден от Стефани Комоса от Института по Извънземна физика Макс Планк в Гархинг, Германия се прегледал данни за наблюдения на различни галактики от Sloan Digital Sky Survey (SDSS) и те мислят, че са открили първата такава галактика, която се опитва да "напусне" собствената си галактика, в следствие на гравитационни вълни.

Изследвайки спектрограмата на светлината от квазар на име SDSS J0926+2943, те са забелязали, че две линии от спектъра му - едната на газови облаци от галактиката, а другата вероятно принадлежаща на материята, обикаляща близко супермасивната черна дупка - са изместени от доплеров ефект. Според това изместване, Комоса и екипът й даже са изчислили скорост от 2650 км. в секунда, с която черната дупка се опитва да напусне галактиката си.

Това са доста сериозни изказвания, базирани само на спектъра на супер отдалечен квазар и като не-голям поддръжник на теорийте на Айнщайн смятам, че е по-вероятно просто да са се сблъскали 3 галактики и едната от трите черни дупки да е била изхвърлена, както се получава някога при тройни звездни системи. Все пак тези теории звучат доста абсурдно, а и въпросните гравитационни вълни никога не са засичани, но кой ли съм аз, че да споря с професионалните астрономи.

Явно все пак не съм единствения скептично настроен човек към тази теория. Ави Лоеб от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониан от Кеймбридж, Масачузец, САЩ смята, че изместените от доплеров ефект линии на спектъра на квазара, може да се дължат на смуще ние на движението на газови облаци в галактиката на квазара или кой знае какво още. В една галактика има най-различни протичащи процеси в даден момент, а това са само две спектрални линии и може да се спори на какво точно принадлежат.

Нужни са по-детайлни изследвания на региона от SDSS, а също и Хъбъл ще бъде насрочен да проучи въпроса.

РЕЧНИК:

*квазар - галактика, приютила в центъра си супер масивна черна дупка, която поглъща огромни количества материал и съответно излъчва много силно в целия спектър. Името произлиза от "квази-звезден обект", защото преди се е смятало, че това са обекти подобни на звезди, но много по масивни и за това видими от толкова голямо разстояние.

*доплеров ефект - промяна в честотата и дължината на вълна, в следствие на движение на излъчващия обект или наблюдателя. При астрономията най-често се нарича "червено отместване" и се използва за определяне на скоростта, с която големи обекти се отдалечават или приближават към нас. Най-чест пример за това явление е затихващата сирена на отдалечаваща се линейка.

__________________________________
Използвани материали: New Scientist* dn13803-1_600[1].jpg (38.35 KB, 600x471 - видяно 353 пъти.)
Активен
Страници:  1 [2]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Божествените закони за еволюция на Вселената « 1 2 »
Вселенски закони
delfin 29 14613 Последна<br />публикация Ноември 19, 2013, 12:03:35
от vanko57
Черни дупки
Видео клипове
Do_It 0 618 Последна<br />публикация Август 19, 2011, 05:06:20
от Do_It
Сътворението на Духовната и Материалната Вселената
Езотерика
Astromidel 4 1819 Последна<br />публикация Декември 04, 2011, 23:11:56
от Astromidel
Енергийното поле на Вселената
Книги
paparosko 0 1357 Последна<br />публикация Февруари 02, 2012, 10:33:21
от paparosko
Ден и нощ във вселената
Великият преход
Sunshine(sun) 12 3183 Последна<br />публикация Август 17, 2012, 11:06:23
от Sunshine(sun)

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright