Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Вредите за организма от солта  (Прочетена 5371 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 23, 2010, 00:55:03 »

  Тя се очертава и като един от основните причинители на язвата, показва изследване. За пагубното влияние на солта върху човешкия организъм се говори отдавна и трябва да признаем, че определението ”бяла смърт” се прикрепи към натриевия хлорид в много случаи напълно заслужено.
  Но солта е също така естествен и истински необходим компонент на човешката кръв и тъканната течност. Ако в средните векове този продукт е бил малко достъпен и за неговата доставка в Европа са се водели дори войни, то днес употребата на сол е многократно над нормата и отдавна превишава допустимите норми.

  Кардиолозите настоятелно препоръчват на болните от хипертонична болест да изключат от своето меню всичко солено, тъй като нивото на кръвното налягане зависи от съдържанието на натриев хлорид в организма. Многобройните изследвания доказват, че любителите на соленото рискуват да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% повече в сравнение с тези, които се хранят правилно.

  Уролозите също подчертават неблагоприятното влияние на натриевия хлорид върху бъбреците, а офталмолозите свързват повишената употреба на това вещество с повишената честота на развитие на катаракта. Към това отрицателно мнение се присъединиха и гастроентеролозите.

  Изследователи от Университета за медицински науки “Бетесда” (щата Мериленд) са изучили влиянието на хранителните предпочитания на човека върху активността на бактерията Helicolacter pylori, която се смята за отговорна за развитието на гастрит и язва на стомаха, съобщава статия в Annals of Internal Medicine.
  Helicolacter pylori е микроорганизъм, паразитиращ в стомаха на човека от древни времена. Според последните данни, нашите предци, живели на африканския континент, са се “запознали” с него преди около 50 000 години.

  Първите сведения за наличието на инфекциозни съставки в развитието на язва на стомаха и дванадесетопръстника са от края на 19 век. През 40 години на миналия век спираловидни бактерии са открити при хора, болни от язва на стомаха. През 1983 г. австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал (удостоени с Нобелова награда през 2005 г.) изучиха подробно свойствата на микроба хелибактер и потвърдиха връзката между него и развитието на болестта. Оттогава съществуват много теории, обясняващи този процес. Едни свързват образуването на язви с употребата на груба храна или алкохол, други – с проблеми в работата на нервната система, а трети търсят причината в хормоналните проблеми. Нито една от тези теории не е намерила достатъчно доказателства, които да обяснят изцяло механизма на развитието на болестта.

  Хеликобактер паразитира в стомаха не само на болните от язвена болест, но у значителна част от здравите хора. Според различните изследвания тази част е 20, 50, дори 80%. Не всички тези хора страдат от гастрит – повечето от тях са здрави и нямат проблеми със стомаха. Очевидно е, че наличието на хеликобактер в стомаха не обрича човека на заболяване. Учените продължават да търсят факторите, влияещи на степента на патогенност на микроба.
  Американските учени под ръководството на Ханан Ханш изясниха, че под действието на повишената концентрация на сол хеликобактер започва засилено производство на ферменти с вредни за стомаха свойства. Изследванията на специалистите от “Бетесда” привлякоха вниманието на лекарите към диетата като един от основните методи на лечение на язвената болест. Днес за “златен стандарт” на лечението е терапията с прилагане на антисекреторно средство (потискащо секрецията на солната киселина) в съчетание с 2 или 3 антимикробни препарата, насочени срещу хеликобактер.

  Повишеното съдържание на сол в храната не е единственият фактор, способстващ за повишаването на вредните свойства на хеликобактер, но нейното отношение към бактерията е най-добре изследвано.

  Въпреки всичко посочено от американските специалисти, те изрично добавят, не трябва да се забравя това, че натриевият хлорид е незаменим компонент на човешкия организъм и пълен отказ от употребата на сол се препоръчва само в изключителни случаи под лекарски лекарски контрол.
  Няма еднозначен отговор и за нормалното ниво на употребата на сол. Едни източници посочват 2-3 г на денонощие, а други – 7-10 г, но повечето специалисти смятат, че всеки ден човек не трябва да употребява повече от 6 грама.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #1 -: Януари 23, 2010, 17:27:38 »

  От години ям безсолно и ми е много вкусно! Усмивчица Но на повечето хора им е трудно, а това е истинският вкус на ястията!
  Активен

  edinica_nula
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10

  « Отговор #2 -: Май 31, 2011, 11:25:29 »

  От години ям безсолно и ми е много вкусно! Усмивчица Но на повечето хора им е трудно, а това е истинският вкус на ястията!
  Точно така е. Естествения вкус, на което и да е, е без към него да се добавя, или отнема нещо, без да се обработва топлинно. Всяка една намеса оказва влияние и върху вкуса.
  Да, солта е вредна, когато се превиши нормата и. Инак, в човека си има и соли, а има и неща, които да произвеждат тези соли вътре в организма.
  Солта и захарните изделия убиват повече хора, от колкото това правят алкохола и наркотиците.
  Забелязъл съм, че когато се прекали със солта, тогава те "избива" на сладко, или на вода и обратното - когато прекалиш със сладкото, често ти се ще нещо соленичко, или вода. Просто организма търси начин да се балансира. Усмивчица

  Солта и заарта удрят навред - променят секретирането на задстомашната жлеза (панкреасът), на далака, влияят върху отделителната система и бъбреците, а от там и на сърцето и сърдечно-съдовата система. Променя се структирата на всяка клетка, като и средата и. Засягат се кости и стави...
  « Последна редакция: Май 31, 2011, 11:35:19 от edinica_nula » Активен
  Слънчев лъч
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 203


  « Отговор #3 -: Юни 11, 2011, 10:35:43 »

  А защо урината и потта са солени?
  Активен

  Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
  Sirius_999
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42


 • Град: ***
 • « Отговор #4 -: Юли 18, 2011, 20:18:27 »

  Мисля, че солите не са толкова необходими за организма.По тази причина  ние ги отделяме във вид на пот, урина или се отлагат в нас като кристали.Изчистването на организма изисква  поне 4-5 дневен глад- пълен, ако не сме на  плодове и чай.Но солта е необходима в разумни граници-1-1,5 гр. дневно.Ние сме "солени" наркомани едва ли не, не поглеждайки какво консумираме в магазинната мрежа.След това, инфаркти, хипертонии...
  Активен
  Слънчев лъч
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 203


  « Отговор #5 -: Юли 23, 2011, 16:39:30 »

  От както не използвам сол всички продукти, които преди съм солял придобиха коренно различен вкус и той ми харесва повече от колкото със сол.
  Активен

  Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #6 -: Юли 23, 2011, 20:22:41 »

  Ям безсолно откакто се помня. Родителите ми в началото са се видели в чудо. Сега всички са свикнали да се готви по този начин.
  Активен

  Psychedelia
  Гост
  « Отговор #7 -: Юли 23, 2011, 21:24:29 »

  И аз много мразя да ми слагат сол в яденето... Затова ми слагат в отделна чиния Усмивчица
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright