Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Двадесет важни духовни напътствия  (Прочетена 2156 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:25:33 »

  Свами Шивананда

                                         

  Следващите 20 напътствия съдържат самата същност на йога практиката. Онзи, който ги следва всеотдайно, ще постигне съвършенство. Те са ключа към бързото развитие  и култивиране на физическата, менталната, морална и духовна същност на човека.

  1.      1. Брахмамухурта –ставайте рано сутрин към 6 часа всеки ден. Това време е изключително благотворно за практика. Правете цялата си сутрешна духовна практика  сутрин и ще постигнете бърз и максимален прогрес.

  2.      2. Асана – седнете с кръстосани крака за джапа и медитация в продължение на половин час с лице на изток или север.  Изпълнявайте ширшасана и сарвангасана, за да поддържате целомъдрие и да сте в добро здраве. Правете редовно леки физически упражнения като например ходене както и дихателни упражнения.

  3.      Джапа – повтаряйте която и да е мантра като Ом или Ом Намах Шивая, Сита Рам, Шри Рам, Хари Ом  според своите предпочитания и наклонности.

  4.      Диетична дисциплина – яжте сатвична храна. Откажете се от лютото, чесъна, лука, киселото, мазното и горчицата. Придържайте се към скромен и умерен начин на хранене. Не претоварвайте стомасите си. Веднъж или два пъти в годината  в продължение на 14 дни се въздържайте от нещата, които съзнанието ви най-много харесва. Яжте проста храна. Млякото и плодовете помагат за концентрацията. Приемайте храната като лекарство за поддържане на живота.

              Яденето за удоволствие е грях. Изключете напълно от храната си солта и захарта за 1 – 2 седмици. Трябва да можете да живеете с проста храна без каквато и да е консервирана храна. Не прибавяйте сол към храната или захар към чая, кафето и млякото. Хората на невегетарианска храна да сведат консумацията на месо до минимум, което ще им донесе огромна полза.

  5.      Стая за медитация – осигурете си отделна стая за медитация, а ако това е невъзможно, отделете единия ъгъл от стаята си с параван от плат или завеса.

  6.      Благотворителност – редовно отделяйте от средствата си за благотворителност. Правете това всеки месец или дори ежедневно според възможностите си. Никога не пропускайте тази точка, дори ако се налага да пренебрегнете някои свои лични нужди.

  7.      Изучавайте редовно Бхагаватгита, Упанишадите, Библията, Корана и другите религиозни книги от половин до един час дневно и нека всичките ви мисли бъдат чисти.

  8.      Брахмачаря – пазете жизнената си сила (виря) много, много внимателно. Виря е Бог (в движение или проявен). Виря е цялата сила. Виря са всички пари. Виря е същността на живота, мисълта и интелигентността.

  9.      Извисете съзнанието си – научете наизуст някои молитви и ги повтаряйте веднага щом застанете в асана преди да започнете джапа или медитация. Това ще ви помогне бързо да извисите съзнанието си.

  10.  Сатсанга – бъдете в непрекъснат контакт с реалността. Откажете се от лошите компании, пушенето, месото и алкохола, както и от всеки вреден навик. Съзнателно се стремете да развивате в себе си положителни добродетелни качества.

  11.  Пост – постете на Екадаши /11-ти ден след новолуние или пълнолуние/ или живейте само на мляко и плодове. Християните трябва да постят през неделя, а мюсюлманите  - през петък.

   

  12.  Съблюдавайте мауна (мълчание) в продължение на няколко часа дневно. Не правете жестове и не издавайте неразбираеми звуци по време на периода на мълчание.

  13.  Дисциплина на речта – говорете истината на всяка цена. Говорете малко и положително. Винаги изричайте окуражаващи думи. Никога не осъждайте и обезсърчавайте. Не повишавайте тона си и не крещете на малки деца или ваши подчинени.

  14.  Ограничете желанията си – ако имате четири ризи, намалете броя им на три или две. Водете щастлив, спокоен живот. Избягвайте ненужните тревоги. Живейте просто и мислете извисено. Мислете за онези хора, които нямат дори 1/10 от онова, което имате вие и го споделяйте с останалите.

  15.  Съблюдавайте ахимса – никога не наранявайте никого. Контролирайте гнева чрез любовта, прошката и съчувствието.

  16.  Разчитайте на себе си, за да не зависите от другите. Увереността в себе си е най-висшата от всички добродетели.

  17.  Самоанализирайте се – мислете за грешките, които сте направили през деня, преди да си легнете. Водете си ежедневно духовен дневник, за да коригирате самите себе си както е правил Бенджамин Франклин. Не се замисляйте върху стари грешки. Попълвайте ежедневно дневника и декларация за взетите от вас решения.

  18.  Изпълнявайте задълженията си – помнете, че смъртта ви очаква всеки момент. Никога не пропускайте да изпълните задълженията си. Пазете поведението си непокварено и чисто.

  19.  Не забравяйте Бог – мислете за него веднага щом се събудите и точно преди да заспите. Отдайте му се напълно.

  Това е същността на всички духовни практики, която ще ви отведе до освобождение. Всички тези ниями или духовни канони трябва да бъдат спазвани неотклонно и безкомпромисно. Не бива да сте снизходителни към съзнанието.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Напътствия за медитация
  Йога
  Админ 11 4298 Последна<br />публикация Март 20, 2013, 20:16:33
  от еос
  Двадесет и два неоспорими закона на съвършеното здраве « 1 2 »
  Здрав дух здраво тяло
  Админ 22 3514 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 18:30:11
  от Админ
  Висшите духовни йерархии « 1 2 3 4 »
  Езотерика
  Ich 47 3841 Последна<br />публикация Декември 26, 2010, 09:43:32
  от Ich
  Духовни апокрифи
  Духовни учения
  Paladin60 3 1249 Последна<br />публикация Февруари 20, 2011, 16:38:09
  от Paladin60
  Важни линкове от АСИ « 1 2 3 »
  Духовни учения
  АСИ 38 3941 Последна<br />публикация Октомври 30, 2012, 14:18:27
  от АСИ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright