Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Подсъзнанието  (Прочетена 2711 пъти)
infinity
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

space,extent of time or quantity without limits

« -: Август 08, 2016, 14:27:38 »

Не открих конкретна тема, специално за подсъзнанието, затова пускам тук.От край време това е болна и потискана тема.. подсъзнанието. Присъства и в сънищата ни... То част от Егото ли е?  Нямам такова усещане.... То ни подсказва,че не що ни липсва? Че понякога имаме подсъзнателно изявени желания, които смятаме за срамни и непасващи на стереотипите на обществото и ги хвърляме като боклук в кошчето за боклук "подсъзнанието".Ето няколко цитата от Фройд:
"Всеки човек има желания, които не споделя с другите, и желания, които дори не признава пред себе си."

"Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: "Какво иска една жена?"

"Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание."
« Последна редакция: Август 08, 2016, 14:41:13 от infinity » Активен

Videmus nunc per speculum et in aenigmate
infinity
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

space,extent of time or quantity without limits

« Отговор #1 -: Август 08, 2016, 14:34:40 »

Теория за айсберга

Топографска теория


Структурният айсберг на ума: Conscious: съзнавано, Preconscious: предсъзнавано, Unconscious: несъзнавано
Структури: Ego: азът,
                Superego: свръх азът,
                ID: то
Според тази теория човешката психика се дели на три дяла: Id — То (принцип на удоволствието), Ego — Аз (принцип на реалността) и Superego — Свръхаз

Топографската теория за първи път е описана от Фройд в „Тълкуване на сънищата“ (1900). Теорията постулира, че психичният апарат може да бъде разделен на три системи: съзнателно, предсъзнателно и несъзнателно. Тези системи не са анатомични структури на мозъка, а по-скоро душевни процеси. Макар Фройд да поддържа тази теория през целия си живот, той на широка основа я заменя със структурната теория. Топографската теория е една от метапсихологическите гледни точки за описване на функциите на психиката в класическата психоаналитична теория.

Структурна теория

"Ид", То, или Подсъзнанието

То обхваща неорганизираната, неосъзнатата част от личностната структура, която съдържа основните инстинкти. „То“ е несъзнателно по определение. То стои в директна противоположност на Свръх аза. По формулировка на Фройд:

„То е тъмна, недостъпна част от нашата личност, малкото, което знаем за него, имаме от нашето изследване на работата на съня и конструкцията на невротичните сипмтоми, и повечето от това е с негативен характер и може да бъде описано само в контраст на Егото. Ние се доближаваме към Ид с аналогии: ние го наричаме хаос, котел пълен с много възбуда… Пълно с енергия простираща се от инстинктите, но няма организация, не показва никакво колективно желание, а само борба да си докара удовлетворение на инстинктивните нужди, уважавайки спазването на принципа на удоволствието.“

(Фройд, Нови Уводни лекции по Психоанализа (1933))

Еволюционно, „То“ е предшественик на „Аз“-а; тоест психичният апарат започва при раждането, като недиференцирано „То“, част от което после се развива в структуриран „Аз“. По такъв начин „То“:

„съдържа всичко което е унаследено, което е представено при раждането, което се установява в конституцията — над всичко, следователно инстинктите, които произлизат от соматичната организация и които намират първо физически израз тук (в То) във форми непознати за нас“.(Фройд, „Отвъд принципа на удоволствието“)

„То“ е отговорно за нашите основни инстинкти като храна и вода, секс и агресивни импулси. То е неморално и егоцентрично, управлявано на принципа на болката и удоволствието; то е без чувство за време, напълно нелогично, първоначално сексуално, инфантилно в своето емоционално развитие и не приема „не“ за отговор. Разглежда се като резервоар на либидото или „любовната енергия“.

Аз или още Его.


Егото или азът обхваща тази организирана част от личностната структура, която включва защитни, перцептивни, оценъчни, интелектуално-когнитивни и изпълнителни функции. Осъзнатите чувства пребивават в егото, макар не всички от операциите на егото да са съзнателни. Според Фройд:

„Егото е тази част от Ид-а, която е била изменена от директното влияние на външния свят… Егото изобразява това, което може да бъде наречен разсъдък и разум, в противоположност на Ид, което съдържа страсти… в своята връзка с Ид то е като ездач на седло, който се стреми да удържи превъзхождащата сила на коня; с тази разлика, че ездачът се опитва да го направи със своята собствена сила, докато егото използва взети назаем сили.“ [Фройд, Аз и То(1923)]"

В теорията на Фройд, егото има посредническа роля между „То“, Свръх аз-а и външния свят. Неговата задача е да намери баланса между примитивните нагони и реалността докато задоволи „То“ и „Свръх аз“-а. Неговата главна загриженост е с индивидуалната безопасност да позволи на някои от желанията на „То“ да бъдат изразени, но само последствията от тези дейности са маргинални.

Свръх Аз


„Свръх азът“ обхваща тази организирана част от личностната структура, основно, но не изцяло несъзнателна, която включва индивидуалните его идеали, духовни цели и друго психично представяне(най-общо наричано „съвест“), което критикува и забранява неговите или нейните инстинкти, фантазии, чувства или действия.

Теорията на Фройд заключава, че „Свръх аз“-ът е символична интернализация на фигурата на бащата и културните правила. Свръх аз-ът се грижи да стои в опозиция на желанията на Ид-а и неговата агресивност по посока на егото, защото техните цели са противоположни. „Свръх аз“-азът действа като „съвест“, поддържаща нашето чувство за морал и забрана на табутата. Неговото формиране става по време на края на Едиповия комплекс и се формира от идентификацията с интернализираната бащина фигура след като малкото момче не може успешно да задържи майка си като любовен обект без страх от кастрация.

Източник: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Structural-Iceberg.svg/2000px-Structural-Iceberg.svg.png
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0
Активен

Videmus nunc per speculum et in aenigmate
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #2 -: Октомври 08, 2016, 12:55:15 »

  Когато говорим за подсъзнание не бива да подминаваме и другите възможни гледни точки.
  Ето и продължението:

  27 ПРОЗРЕНИЯ НА КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ, ВЪРХУ КОИТО СИ СТРУВА ДА ПОМИСЛИМ


  Швейцарският психолог и психиатър Карл Густав Юнг е една от най-загадъчните и противоречиви личности на 20 век. За някои той е сред най-големите мислители на времето си, от други е обвиняван в псевдонаучен мистицизъм заради работата му с алхимични текстове и интереса му към Ведическите традиции на Изтока, астрологията и религиите. Дори и най-големите му опоненти обаче не могат да отрекат с лека ръка огромните му енциклопедични познания и интереси в областта на митовете, сънищата, философията, психологията и антропологията, а също и ранния му принос в психиатрията.

  Предлагаме ви една интересна селекция от прозрения на Карл Густав Юнг, върху които си струва да помислим.

  1. Нашата психическа структура повтаря структурата на Вселената и всичко случващо се в Космоса се повтаря в безкрайно малкото и единствено пространство на човешката душа.

  2. Всички най-висши добродетели, както и най-огромните злодеяния са индивидуални.

  3. Човек е способен да преодолее абсолютно невъзможни трудности, ако е убеден, че това има смисъл. И претърпява провал, ако при всички нещастия е принуден да признае, че играе роля в приказка, разказана от идиоти.

  4. Дори и в най-щастлив живот не може да няма част мрак - думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.

  5. Казват, че нито едно дърво не може да стигне до Рая, ако корените му не стигнат до Ада. Двупосочното движение е заложено в същността на махалото.

  6. Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживяният живот на техните родители.

  7. Проблемите се решават, когато човек започне да разбира, че междуличностните конфликти често възникват заради различното възприемане на света, а не заради егоцентризъм или зла умисъл.

  8. На Изток няма конфликт между религията и науката, защото науката там не се основава на възторжена страст към фактите, а религията не се опира единствено на вярата. На Изтока са присъщи религиозното познание и познавателната религия. При нас човек е несъизмеримо малък и изцяло се уповава на милостта на Бога, която е всичко. Там човек е Бог и той така се спасява.

  9. Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.

  10. Сънят е скрита малка вратичка, водеща в най-потайните и съкровени ъгълчета на душата, която се отваря в космическата нощ.

  11. Ако не осъзнаваме какво се случва вътре в нас, то отвън ни се струва, че това е съдба.

  12. Индианците ми разказаха, че всички американци са луди и разбира се, ги попитах защо? „Защото те говорят сякаш мислят с главите си. Нормалният и здрав човек не мисли с главата си. Ние мислим със сърцето."

  13. Дълбоко в душата си ние никога не знаем какво в действителност се е случило.

  14. Много кризи в живота ни имат дълга подсъзнателна история. Ние преминаваме през нея крачка по крачка, без да осъзнаваме опасността, която се натрупва. Но това, което ние съзнателно се опитваме да не забележим, често се улавя от подсъзнанието ни и тази информация се предава под формата на сънища.

  15. Предизвикващият безпокойство предмет е първата крачка към изкуството.

  16. Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване.

  17. Да бъдеш луд е социално понятие; за да се разпознаем менталните разстройства, ние използваме социални мерки.

  18. Вярвате ли в Бог? Аз не вярвам, аз знам.

  19. Обратното на любовта не е омразата, а властта.

  20. Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек е наистина убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.

  21. „Нормалният човек" – това е идеалната цел за неудачниците – за всички, които са под общото ниво на приспособимост.

  22. Хората растат като растенията – някои на сянка, други на светлина. Има много такива, на които е нужна сянка, а не светлина.

  23. Само парадоксите могат донякъде да обхванат пълнотата на живота.

  24. Светът не съществува сам за себе си, той е такъв какъвто ми изглежда.

  25. Срещата на два характера е като взаимодействието между две химически вещества: ако има реакция и двете се трансформират.

  26. Вашият взор ще се проясни едва тогава, когато успеете да погледнете в собствената си душа.

  27. Тъжната истина е в това, че реалният живот е пълен с неумолимо действащи противоположности: денят се сменя с нощта, раждането – със смъртта, щастието – с мъка, а доброто – със зло. И ние дори не може да бъдем сигурни в победата на едното над другото. Животът е поле на тази битка. Винаги е било така и така ще бъде. Ако не е – животът свършва.

  ------------------------------------
  Всеки който се вгледа в себе си ще открие това което е постигнал сам като себепознание и ще го намери в една от двете коренно различни интерпретации...
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  DOODLING! - Неволните драсканици и тайните на подсъзнанието!
  Изкуство
  dayana 2 1923 Последна<br />публикация Август 12, 2013, 13:38:59
  от Speed_Of_Pain

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright