Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ШАМАНИ, ТРАКИ И ТОХАРИ  (Прочетена 5549 пъти)
Mistic_Aqua
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 117


« -: Август 14, 2013, 11:01:06 »

В етимологическият речник на английския език са написани доста неща за думата шаман. Смята се, че тя е проникнала в езика на британците чрез  немско посредничество. В немския била дошла от руския, руснаците на свой ред я взели от тунгусците. Те пък я получили от китайците, но думата не била китайска, а индо-арийска. Шаман е определена за дума от пракрит ( индийски език, говорен в северната част на страната), а пракритската дума идвала от древната санскритска шраманас – будистки монах (1).
 
Речникът дава подробна информация, в това спор няма. Недостатък е това, че има твърде много догадки, а и пропуски, или може би дори съзнателно премълчани неща? Верно е, че шаманът е вид монах, това е свещеник, който се усамотява сред природата и търси връзката с духовния свят. Временното прекъсване на контакта с хората е необходимо, за да може шаманът да се съсредоточи върху целта си по-добре. Шамани е имало сред всички народи в техния ранен стадии на развитие. Келтските друиди са също шамани, такъв е и тракецът Залмоксис, който се усамотява  в подземно жилище за цели три години.
 
За да разберем със сигурност кой е дал думата шаман на народите от Средна Азия трябва да намерим език, в чийто речник присъства дума с корен шам, сам и значение – един, усамотен, сам. Най-добрия кандидат в този случай са два езика – българският и тохарския.

В тохарския, говорен на територията на Китай думата сам е.... сам, т.е. перфектен еквивалент на българската дума! Няма шега, A.J. van Windеkens си е свършил добре работата създавайки  "Lexique Etymologique des Dialectes Tokhariens" (2). А и на тохарски шаман е ...самане: s.amáne - a monk http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/toch.htm
 
Шаман е вариант на нашата дума сам, самин, самотник също е сродна. Това показва, че хора говорещи древен вариант на българския eзик са повлияли населението на Средна Азия до такава степен, че тунгусци, буряти и др. са взели от наши деди дума за жрец, монах, аскет.
 
Следва да бъде отговорено как и кога е станало това? Как е възможно български думи да са идентични на тохарските? Все пак тези хора са обитавали Северен Китай,  дали приликите в езиците ни не са някаква необяснима случайност? Не, не е случайност, няма чудеса, а само неудобни факти, които определена група хора предпочита да премълчи.

Тохарите са интересен и изключително важен за историята народ. Всеки се опитва да ги придърпа към себе си, като не се жалят нито сили, нито средства. Ще се запитате защо такъв труд, защо и келтоезичните и германоезичните правят всичко възможно да доближат тохарите до своите корени? Много просто, тохарите са древни европейци, които са занесли искрата на познанието в далечната Азия. Там те са повлияли езиково и културно местните народи, а най-вече китайския.

От откритията на проф. В. Меир става ясно, че тохарите  са обитавали България, Румъния и Украйна преди да мигрират за Китай. За това Меир съди по петроглифите от Източна Европа и тези от Такла Макан, там където бяха намерени белите мумии предизвикали сензации...които прекъснаха в момента, в който бе направен генетичен анализ на европеидите заселили се в Китай.  Специалистите казаха, че тези хора идвали от Източна и Средна Европа,  но на чий народ са деди не бе уточнено. Всъщност не е и нужно защото е добре известно, че през трето хил.пр. Христа Добруджа и Черноморските степи са обитавани от траки и скити, които са близки роднини. Тракийски разселванния достигат не само Средна, но и Западна Европа. Следователно тохарите трябва да са спадат към същия етнос както траките и скитите, това обяснява приликите в езиците.
 
Незнайно защо до сега никой не си е направил труда да провери дали тохарския език няма повече паралели с тракийския освен споменаваните от езиковедите успоредици брия – рие ( град). Аз реших да се потрудя по този въпрос и се натъкнах на нещо интересно, приликите не само са повече от една, но и забележително често трако-тохарските успоредици са и български думи, ето вижте сами:
 
Тракийски-Тохарски -Български
 
АК            -АК             -ОКО
АНГ          -АНК          -ОНКОТЪ, ОНГЪЛЪ ( ъгъл, кривина)
АРЕ          -АРЕ            -ОРАЛО
АРГ          -АРКИ         -ЯРЪК
АБ             -АМПИ      -ОБЪ ( два, двоен )
БАЛЕН    - ВАЛО      -БЬЛИЯ ( боил, силен, велможа)
ВИР            -ВАР           -ВИР
ДУРИ        -ТВЕРЕ       -ДВЕРИ (врати)
ГАРМАС  -ШАРМА   -ЖАР, ГОРЯ
КЕТРИ      -ЧТВАР       -ЧЕТИРИ, ЧЕТВОРЪ
КУН          -КУ             -КУЧЕ
КУС          -КУС           -КЫЙ ( кой)
МЕД          -МИТ          -МЕД
СЕ              -СЕ             -СЕ ( това)
СА              -СУ             -СЬ
САМ          -САМ          -САМ
СТОР         -ТАРНА     - СТРАНА, СТАРНА, ПРОСТОР
СКАК        -СКАК       -СКОК
ТА              -ТА              -ТА, ТЪ (тази, това)
ТРИ            -ТРИ            -ТРИ
 
Примери има още много, но и от тези става ясно, че траки, тохари и българи имат едни и същи корени, че трите групи хора са всъщност част от една древна балканска общност, от която тохарите са се отделили в дълбока древност.
 
Тохарската миграция в посока изток е изключително лесна за проследяване.В началото на трето хилядолетие преди Христа в Китай ( край Янг Шао и Лунг Шан) се появява особена керамика имаща прототип сред неолитните съдове от земите на България, Румъния и Украйна.Керамиката в ляво е от Източна Европа, срещу нея е показана китайска, но от по-късен период

Керамика от Кукутени
http://en.wikipedia.org/wiki/File:CucuteniTypicalCeramic.jpg
http://www.neamt.ro/cmj/istorie/piatra-neamt/expo_1.html
http://www.youtube.com/watch?v=j_pR7GwqEjQ
Янг Шао керамика http://ssil.uoregon.edu/hist387/gallery.php
Керамика и знаци http://rutchem.rutgers.edu/~kyc/ChineseLearn.html
 
Появява се мистериозно и леенето на бронз. Казвам мистериозно защото развитие в Китай почти липсва. Невъзможно е да се научиш да лееш от раз, да използваш сложни форми и матрици от 3-4 части. Друго, което се появава е бойната колесница, а и разбира се коня...


Погребение от тракийски тип с коне и колесница ( Китай)


Тайнственият народ, който въвежда цивилицията в Китай създава първите три митични династии – Ксия ( Ша), Шанг и Чжоу. Копия, брадви, ножове от времето на тези династии имат прототипи в Тракия, но се срещат също в Дания и древна Франция ( Галия) и дори Британските острови. Тайнственият народ заселил се в Китай съхранява житото си в ями, а този метод се ползва дълго преди това в Тракия, като по-късно е пренесен в Галия и Британските острови. Мистериозните създатели на цивилизация ползват и особен вид писменост, с която гадаят. Върху животински кости са се нанасяли особени знаци, после костите са се хвърляли в огъня и когато се разцепели шаманът гадаел по оцелелите символи какво ще е бъдещето. Важно е да се спомене, че върху розеката от Плиска 90% от знаците ги има върху гадателските кости, но най-важното е, че тези знаци се появяват за първи път в Тракия...За последен път с такива кости гадае Атила, точно преди битката в Каталонските полета. Прокопий споделя, че народът на Атила е наричан в миналото с името кимерии, а тези хора са обитавали земите ни от най-дълбока древност.


 В тази таблица може ясно да се види, че тайнствените символи на шаманите от династия Шанг са всъщност тракийски знаци

Знаци на Шанг
http://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_bone
http://www.lib.cuhk.edu.hk/uclib/bones/ob29.htm
http://chineseculture.about.com/library/weekly/aa_oracle02a.htm
 
Знаци от неолитният период на Балканите
http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm
http://www.prehistory.it/ftp/winn2.htm
http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm
 
 
Ето, мистерията е разгадана. Тохарския език прилича на българския защото както тохарите, така и българите са древни балкански народи. Тези, които са обитавали Европа са наречени траки, скити и кимерии. Заминалите за Азия са получили името тохари, но също и масагети, даи, саки. Дакия е страната на северните траки, а земите на тохарите са наричани от китайците Daxia...едва ли е случайност. От трето хил.пр. Христа, та до Ранното Средновековие е имало една почти непрекъсната ивица (от Балканите до Китай),  в която са живеели народи с балкански произход.
 
Като вече бе обяснено има археологически доказателства за миграциите на балкански народи в посока Азия. Съществуват дори исторически извори свидетелстващи за древен тракийски поход към Индия. За него пишат Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...

Ариан дори приписва създаването на индийската цивилизация на тракиеца Дионис. Старият автор твърди, че преди идването на Дионис в Индия местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог  им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. В самите пурани ( древни индийски предания) намираме потвърждение за това. Там са споменати богоподобните бригус - бойци колесничари почитащи огъня и дали го на хората. Името на митичните бригус напомня на тракийския  етноним  бриги, чиито най-древни земи са Юго-Западна България и Македония.
 
Китайските извори пък говорят за идването на деветте пастира- явно девет племена от скотовъдци. А Цъма Цзиян дори дава подробности – Макар днес ние да считаме хуните за варвари, трябва да се признае, че те са потомци на Шун Вей – създателят на династия Ксия ( Ша). Тохарите са част от тези хуни, някои групи от които са наричани още кимерии и българи.
 
Влиянието на древните балканци в Азия е било огромно. Те са променили живота на местното население и са били боготворени. Това е причината тунгусците да имат думата шаман, която е обяснима на български език. Това е причината тюрки и монголи да почитат Тенгри, това е тракийския бог Дин, наречен още Дин Гир ( буквално ден грее- светлото небе). Това е причината най-древното индийско божество да носи името Брама. Бромий е един от епитетите на тракийския Дионис...
 
Много хора няма да се съгласят с мен, това е напълно естествено, но към тях е моя въпрос – Уважаеми дами и господа, на вас бяха ли ви известни даните, които аз представям? Знаехте ли за похода на Дионис, за сведенията от индийските пурани, чели ли сте писанията на Съма Цзиян, бяхте ли чували за приликите между древната китайска керамика и тази от земите на траките, знаехте ли, че гадателските знаци на митичните китайски династии се срещат по-рано в Тракия...?
 
Всеки прави изводите си въз основа на данните, с които разполага. Нови данни водят до нови изводи, не е ли така? Фанатичното приковаване към общоприети вярвания не е присъщо нa интелигентни и прогресивни хора. Будният търси и проверява.
 
Не желая да бъда тълкуван неправилно затова уточнявам нещо. Често ме упрекват, че славното минало не храни. Да, така е, но моята цел не е да дам утеха на сънародниците си – Ето, вижте сега сме зле, но някога си сме били велики...Не, не утеха е целта ми, това, което искам да подчертая е, че дедите ни са се радвали на благоденствие защото са били силни и дейни, най-вече дейни. Не са чакали помощ от никого, не са искали чужденец да ги управлява. Имали са високо самочувствие и уважение към себе си. Предците ни сами са ковали съдбата си, не са се оплаквали, а при срещането на проблем са се заемали с неговото отстраняване.
 
Или ще отстраним проблемите разрушаващи обществото ни, или те ще остранят нас! Само едно будно гражданско общество може да устои на поквара и корупция. Ние имаме необходимите качества да извоюваме едно по-добро бъдеще. Веднъж да се започне и дори плахите ще се уверят, че е възможно. Както го е казал Сенека –Не се опитваме да направим нещо не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме...Какво пречи да опитаме?

http://sparotok.blog.bg/politika/2013/08/12/.766315
Активен

През вечността ...принадлежа ...
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright