Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Легендите за зодиакалните знаци-Близнаци,Везни,Водолей  (Прочетена 942 пъти)
Mistic_Aqua
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 117


« -: Юни 07, 2013, 12:42:24 »

Митовете на стихията ВЪЗДУХБлизнаците  – олицетворяват легендата за братската любов. Някога живели двама братя - Кастор и Полукс. Полукс бил син на Зевс, главното божество в Пантеона на боговете на древна Гърция, а Кастор – син на царя, на човек. Те били готови да умрат един за друг. В боя Кастор бил ранен и умирал в ръцете на брат си. Полукс бил безсмъртен, но се обърнал към Зевс, своя баща, да му позволи да умре заедно с брат си, мотивирайки своето желание, че в самота безсмъртието става тежко бреме. Виждайки такава преданност и самоотверженост, Зевс заповядал братята да не се разделят. Заповядал им да бъдат винаги заедно, но един ден да прекарват в царството на мъртвите – при Аид, а на другия ден – на Олимп, на гости на боговете.


Везните са свързани с богинята на правосъдието и божествения ред Темида, която имала любима дъщеря - помощничка с името Дике (терминът „юрисдикция” е свързан с нейното име). Тази девойка ходела по света и претегляла постъпките на хората, следяла да цари справедливост. Очите на Дике били затворени, защото зрението лъже, а тя ненавиждала измамата. Символ на мита обаче станала не самата девойка, а нейният инструмент - везните, символ на справедливост, баланс, равновесие.
Водолей – това е божествено същество със съвсем реална човешка история. Юношата Ганимед бил син на троянския цар Трос, прекрасен юноша, весел и добър приятел, с удоволствие угощавал хората по празниците. Зевс толкова го харесал, че го похитил, взел го на Олимп и го направил виночерпец на боговете. А на небето се появил като съзвездието Водолей. Отвличането на Ганимед е често срещан сюжет в изобразителното изкуство. Оттогава Водолеят държи съд, от който се лее вода или вино. Според друг мит Водолеят има два съда, в единия има жива вода, а в другия – мъртва. Живата вода на Водолея е планетата Уран, мъртвата – планетата Сатурн.
Еволюцията на въздушните знаци
Главното за стихията Въздух е общуването, обменът на информация.

• При Близнаците общуването е на битово, земно ниво; асоциират ги обикновено с разказвачи, комуникатори, младост, адаптивност, интелектуалност, безпокойство.
• При Везните общуването  е на официално ниво; асоциират ги с дипломатичност и чар, но и с елементи на нерешителност и самодоволство.
• За Водолеите общуването е обмен на ценна информация; асоциират ги с честност, популярност, креативност, неазвисимост, но те носят в себе си и известна колебливост и непрактичност.

Какво обединява знаците на стихията Въздух?
• яркост и прогресивност;
• общителност и интелект;
• непокорност и студенина;
• преданост към своите избраници и своята броня (условията, моделът на поведение), в която те сами са се оковали.


http://mmargaritta.blogspot.com/2011/07/3.html

Активен

През вечността ...принадлежа ...
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright