Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Следващият път когато излезете, спомнете си да забравите обувките си вкъщи.  (Прочетена 1947 пъти)
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« -: Март 19, 2013, 20:23:26 »

   Случвало ли ви се е да сте в парка или на плажа боси и просто да се чувствате добре? Чувство като все едно сте си в къщи, свързани със естествения свят? Чувство толкова човешко и приятно, но пък и бързо забравимо, особено когато се поставим в монотонния цимент на обувката. Питали ли сте се от къде идва тази връзка, това чувство за единност?  

   Както всички знаем, в цивилизования ни свят е от изключителна важност да сме обути. Може би ще се учудите ако разберете че само 20% от популацията на Земята, носи обувки. Може да сме в средата на март, но пролетта вече наднича зад ъгъла за някои тя дори вече е тук.

   Трудно е да не обръщате внимание на всяка своя крачка, когато ходите боси. Все пак трябва да внимавате за остри камъчета и тръни. Осъзнаването на това може да доведе само до едно положение, а именно притъпяване на онова нещо дето постоянно бърбори в главата ви. Така ще си помогнете да се съсредоточите върху тук и сега. Може и да не се съгласите с мен, но мисля че да живееш в момента, е ключовия компонент към щастието и здравето на тялото и душата ви.
   Когато ходите боси укрепвате мускулите, сухожилията, ставните връзки в краката, глезените и прасците. Това също помага да преодолеете напрежението в колената си и проблемите в гърба. И не само това, докато ходите боси използвате мускули които иначе не използвате докато ходите с обувки. По този начин разтягате и усилвате вашето ядро, което пък ви помага да запазите изправената си поза и баланса на тялото ви спрямо това на Земята. Нещо като йога…  
   Да не забравяме и нещо много важно, в ходилата си имаме рефлекторни точки които отразяват всяка част от тялото ни. Всяка малка неравност и камъче по пътя, ни помага за стимулиране на тези рефлекторни точки и съответно и органите свързани с тях. Ако първият път ви боли – особено в определени области, това означава че ходилата ви получават това от което се нуждаят, докато ходите боси. С течение на практиката, тази чувствителност ще отшуми както и напрежението в рефлекторните точки.
   Ходенето по трева действа разтоварващо на депресираните и спомага за намаляване на тревожността ви. Увеличава нивото на ендорфините които ви карат да се чувствате добре.  Древните вярвали, че ходенето бос по трева е най-добрия лек за безсънието. Днес все още има хора които се кълнат в това.
   По научно му, човешкото тяло се състои от около 60% вода, което означава че сме отлични проводници за електроенергия и електричен ток. (Предполагам че мъжете които могат всичко, са си го доказвали не веднъж и два пъти докато се опитват да поправят някой счупен ел. уред - това в кръга на шегата.) Естествено в Земята има отрицателен йонен заряд. Отрицателните йони доказано действат детоксикиращо, успокоително, намаляват възпаленията в организма, синхронизират вътрешния ви часовник, хормоналните цикли и психологическия ви ритъм. Освен това, отрицателните йони неутрализират замърсителите. Най-подходящото място където можете да приемете отрицателни йони е чрез водата. Това ще рече, че най подходящото място където може да си набавите всичко това е някой чист плаж! Но, не се отчайвайте ако нямате плаж наблизо, можете да оберете плодовете в градината си боси или да походите по някоя тревна площ и да имате почти същия ефект налице.

Обратно към същественото:
Да ходиш бос навън не включва само краката ти, останалите ти части също трябва да са вън, да придружават краката ти! Все пак ще се свързваш с природата, не върви да е частично, иначе и ефекта ще е частичен, даже никакъв. Остави се да усетиш лъчите на изгрева с цялото си тяло; чуй полъха на ветреца в листата на дърветата, песента на птиците... Приятни разходки!
« Последна редакция: Март 19, 2013, 20:44:42 от Житара » Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Sine Wave Zero
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 338

« Отговор #1 -: Март 20, 2013, 12:12:09 »

В основата на босото ходене е преди всичко затвърждаване на биологичната връзка със земята, и то ако се прави редовно. Така позволяваме единството с ни с духа на планетата да се прояви така че да функционираме не просто като отделни индивиди, а в циркулация с тази глобална еко-система, още наречена "Земя" . Останалото – укрепвания на прасци, гръбнаци, неутрализирания на замърсители и т.н. са вторичните ефекти.

В материала ти неслучайно се набляга на ходенето по плажния пясък, тъй като силициевите съединения в него придават уникален характер на слънчевите лъчи, запечатващи се в съдържанието му. Нещо повече, плажният пясък е доказателство че скалите като едни от всичките определени от науката като “нежива” природа всъщност се оказват един жив източник на комбинирана енергия (земна и слънчева) , преминали под формата на пясък.

Няма как нещо неживо да акумулира светлината, която носи живот.  
« Последна редакция: Март 20, 2013, 13:20:26 от Sine Wave Zero » Активен
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #2 -: Юни 14, 2013, 13:46:26 »

   Хубаво е да се напомня на хората, особено на по-заетите... да се отпускат чат-пат...
то е ясно, знае се от време оно, това че е полезно да си забравяме обувките.
Всъщност, в материала ми се набляга на всичко за което пиша и то е еднакво по важност
с всяко друго описано положение там. Защото в тревите е това което е и в пясъка и в пясъка е
това което е в теб и в мен и в светлината. Кой може да се скрие от живота!?
« Последна редакция: Юни 14, 2013, 13:53:50 от Житара » Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
nevil
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 83


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Юни 19, 2013, 01:01:09 »

             Здравей .....Житара  Усмивчица

  Не прорускам възможност, когато имам такава, да се разходя бос по тревата в сутрешната роса.
            След това се чувстваш ....новороден!!!
            Правя го често.  Знаеш как е !!! 
  Активен

  В крайна сметка .............Всичко е въпрос на приемане.
  aether
  nebula
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 37


  « Отговор #4 -: Юни 19, 2013, 11:55:31 »

  Като съм на село, понякога ходя без обувки, но иначе няма как.
  Нямам никаква представа от ползите. Просто ми харесва.
  .
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright