Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Биологичното земеделие - средства и методи  (Прочетена 6551 пъти)
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« -: Март 06, 2013, 16:53:44 »

Биологичното земеделие е система за производство с намалено или изключено прилагане на синтетични минерални торове, пестициди, регулатори на растежа и стимулатори в животновъдството, което зависи от сеитбообръщенията, оползотворяването на растителните остатъци, отглеждането на легуминозни култури, зеленото торене и провеждането на биологична борба с вредителите, болестите и плевелите. Целта на биологичното производство на зеленчуци е по възможност да се съхранят и разширят естествените взаимоотношения в системата почва-растение-животно-човек, така че да станат излишни замърсяващите околната среда изкуствени торове и растително-защитни средства. Водещи страни в биологичното растениевъдство и животновъдство са Австралия и Океания, следвани от Европа и Южна Америка. Държавата с най-голяма площ биологично управлявана земя е Австралия с 12 млн.ха, следвана от Аржентина с 2,8 млн.ха и Бразилия– с 1,8 млн.ха.
За биологичното земеделие е характерно отговорното използване на енергията и природните ресурси, поддържането на биологичното разнообразие и на местния екологичен баланс, съхраняването и подобряването на плодородието на почвата, хуманното отношение към животните и внимание към специфичните им поведенчески нужди. Биологично животновъдство означава да се отглеждат адаптирани към местните условия породи животни, като се прилагат методи на отглеждане, близки до естествения начин на живот, които понижават стреса и осигуряват добро здравословно състояние. Животните се хранят с биологично произведени фуражи, забранено е използване на регулатори на растежа и е ограничено до минимум използването на антибиотици. Също така стриктно се следи съотношението между броя на животните и обработваемите площи. Задължително е осигуряването на достатъчно пространство за изява на естественото им поведение като разходка и паша на открито и др.
В биологичното растениевъдство има 3 основни принципа:
1. Торене с органични торове. Целта на това торене е да се увеличи количеството на хумуса в почвата, като се стимулира микробиологичната й активност и плодородие чрез: оборски тор, биотор от калифорнийски червеи, компостиране на органични отпадъци, зелено торене, мулчиране, дървесна пепел, тор от коприва, често окопаване и др.
2. Прилагане на балансирани сеитбообръщения. Научнодоказано е, че съществува взаимовръзка между торенето и сеитбообръщението. Например, дадено няколкогодишно сеитбообръщение може да започне с внасяне на оборски тор, компост или зелено торене и след това се отглеждат растенията, които имат най-големи изисквания към торенето. Впоследствие следват култури от другите групи с по-малко изисквания. Накрая се завършва с културите, имащи най-малки изисквания към торенето. По този начин се осигурява най-оптималното използване на хранителните вещества.
Отглеждането на бобови култури е от изключителна важност за правилните сеитбообръщения. Те имат възможността да фиксират атмосферния азот с помощта на т.нар. грудкови бактерии, които живеят в симбиоза с корените им, така че след бобова култура спокойно може да се засее култура, принадлежаща към първата група, защото почвата ще е обогатена с азот.
3. Естествено стимулиране на растенията, стимулиране на полезните насекоми и животни и растителна защита с естествени растителни екстракти и средства.
Културните растения се нападат от голям брой неприятели - насекоми, акари, нематоди, гризачи и др., които нарушават нормалното протичане на физиологичните процеси и силно намаляват добивите. Биологичната борба с вредителите представлява растителна защита на растенията без химикали. Тя включва използването на полезни насекоми, растителни отвари, средства за подсилване на растенията и се използва само срещу вредните за човека насекоми.
Седемточковата калинка, e една от най-полезните и за едно денонощие може да унищожи над 500 листни въшки. Ларвата на седемточковата калинка може да изяде над 300 въшки преди да премине в следващия стадий на развитие – пашкул.
Птиците също са полезни хищници използвани в борбата с вредителите. Синигерите и кълвачите унищожават насекомите, които вредят на големите дървета.
Други полезни хищници са: мравките, бръмбарите, паяците, жабите и други.
Някои видове насекоми са паразитни. Те се развиват в яйцата, в ларвите, или в имагото на гостоприемника. Особено ефикасни са яйцеедите. Те заразяват яйцата на своят гостоприемник и от тях вместо вредител, се излюпва ларва.
Други биологични методи за борба с вредителите са чрез използване на паразитни гъби и микроорганизми и чрез радиоактивни облъчвания на вредителите, които предизвикват у тях стерилност.
Други средства за растителна защита от естествен произход:
 ¾ Чай от коприва – известно количество коприва се слага във вода в съотношение 1:5. Остава се да ферментира два дни, филтрира се и се пръска срещу листни въшки. Този чай помага за повишаване на имунитета на растенията.
Чай от полски хвощ – 300 гр. Сух полски хвощ се вари с 10 литра, в продължение на 20 минути. Чаят се разрежда с 5 части вода и се използува като фунгицид срещу мани, брашнянка, ръжди при овощните и против бактериален пригор при доматите.
¾ Ревен – приготвя се чай от 500 г листа в 3 литра вода и се използва неразреден за пръскане срещу луковия молец и листна въшка по фасула.
 ¾ Домати – стъбла и листа от домати се накълцват добре и се оставят да престоят 2 часа в 2 л вода. Този екстракт се използва неразреден срещу бялата зелева пеперуда.

http://gradinar.net/2445-Rastitelna-zastita-s-prirodni-sredstva

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_bg

http://www.bioselena.com/bg/bio_farmings/

http://farmlandbulgaria.com/biologichno_zemedeli__kakvo_predstavlqva.html


« Последна редакция: Юни 28, 2013, 10:44:03 от Ru Alfa » Активен
еос
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 190

« Отговор #1 -: Март 06, 2013, 22:40:52 »

Благодаря! Темата е чудесна! Възможно е да допълня с нещо. 
Активен

entire ocean in a drop
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #2 -: Март 07, 2013, 13:05:19 »

И аз ти благодаря Еос. Ще се радвам, който има желание да допълва с полезна информация, от личен опит, или полезни сайтове, или друго. Биоземеделието е изключително полезно от гледна точка на това, че по този начин се грижим за природата, а и самите ние после употребяваме екологично чиста продукция. Още повече че с пестицидите и химикалите се унищожават освен вредителите по растенията и други организми и с това се нарушава равновесието в екосистемите.
Активен
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #3 -: Март 22, 2013, 12:11:23 »

Зелено торене

Зелено торене е процесът на обръщане на почвата заедно с растящата на нея растителност. Чрез торенето се осигурява допълнително набавяне на хранителни вещества в почвата. То трябва да бъде природосъобразно и да обогатява почвата с ценни микроелементи. При зеленото торене растенията не се прибират, а се заорават в момента на началото на цъфтежа им. За зелено торене се употребяват пеперудоцветните растения, които обогатяват почвата с азот като лупина, зимен и летен фий, еспарезат, бакла, фуражен грах, детелина и др. При производството на зеленчуци и плодове, биоторта има високоефективно приложение.
Благодарение употребата на биотор, разсадът увеличава темпа си на развитие до 3 пъти и времето , за което той става готов намалява с цели 15 дена.
Чрез зеленото торене добивът се увеличава с около 30%, а реколтата узрява с 10 до 20 дни по-рано.
Биоторта също така предотвратява нуждата от използването на препарати срещу вредители и болести като заедно с това намалява съдържанието на нитрати и способства за по-високия състав на полезни вещества. Плодовете и зеленчуците стават много по-едри и с по-ярки цветове. Освен това по този начин се намаляват и разходите за поливане.
Количеството биотор, което трябва да  се употреби варира в диапазона 200-500 мл./дка.
Внесете биохумуса на дъното на браздите, като дълбочината трябва да бъде между 6 и 8 сантиметра. Ако отглеждате домати нормата, която трябва да  се употреби е 390 л/дка.
За чушки и краставици е съответно 390л/дка и 480л/дка.
При отглеждането на овощни дръвчета е добре да се знае следното:
- Наторяването с биотор води до по-ранно плододаване, увеличава се състава на витамините в плодовете и те са с по-наситени цветове.
- При картофите употребата на биотор увеличава съдържанието на нишесте с цели 15%.
- Чрез своите несравними качества, биохумусът измества досега познатите методи на торене и отваря път на биоземеделието.
Някои основни правила за зелено торене:
- Почвата на която ще се отглеждат растенията за зелено торене трябва да бъде много добре разрохквана, за да се извърши равномерен и плитък посев на семената.
- За зелено торене не бива да се използват растения от същия вид и семейство като основната култура, която ще се отглежда на това място.
- Растенията за зелено торене да се заорават в началото на цъфтежа, докато не са образували твърди стъбла, които се разлагат много бавно.
- За да се разложат добре растенията сидерати дълбочината на заравянето им трябва да не превишава 15 см на леките почви и 10 см на по-тежките почви.
- Засяването на основната култура трябва да се извършва не по-рано от 3 седмици след заораване на сидератите, за да могат почвените микроорганизми да преработят съдържащите се в растителните остатъци полезни вещества.
- Зеленото торене да се извършва с такива култури, които развиват достатъчно количество биомаса.
- Ако се получи голямо количество биомаса, която не може да се разложи в почвата, излишъкът от прясно отрязаните растения следва да се отдели и се използва за компост.
Зеленото торене има много преимущества:
- Обогатява почвата на азот и полезни микроорганизми.
- Леките и сухи почви ги прави по-тежки, а по-влажните и студени – по-леки и деятелни.
- Чрез лятното засенчване почвата, засята с растения за зелено торене запазва своето рохкаво състояние.
- Ускорява се разлагането на минералния състав на почвата.
- Намалява внасянето на азот в почвата, като в същото време подобрява използването му от растенията.
- Зеленото торене е добро профилактично средство срещу развитието на болести и вредители, което се постига с отглеждане на определени видове култури – бобови, зелеви, житни и други.
Основни правила при поливането:
- По-добре е да се полива по-рядко, но обилно, отколкото с малко количество вода – но често. Например 1-2 пълни лейки на квадратен метър през няколко дни.
- Най-добре е да се полива сутрин.
- Водата да е престояла  преди да се полива с нея, а не да е направо от водопровода. Това ще предпази растенията, поне частично, ако водата е хлорирана.
- Ако се задава буря, тогава почвата е по-възприемчива на водаhttp://www.bioagro.wm-bg.com/?file=kop2.php

http://biozemedelie.com/biozemedelie/pravila-polivane/

http://www.ldvacademy.com/page/53

http://gradinar.net/535-Zelenoto-torene-


« Последна редакция: Юни 28, 2013, 11:00:10 от Ru Alfa » Активен
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #4 -: Март 22, 2013, 17:26:57 »

Благодаря ти! Информацията
ти е безценна
 
Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #5 -: Март 22, 2013, 18:23:21 »

Аз ти благодаря.

Растенията са много чувствителни към заобикалящия ги свят и случващото се около тях. Те усещат и възприемат много повече отколкото предполагаме. Затова грижете се и отглеждайте вашите растения с любов и те ще ви се отблагодарят със същото. Ще видите как дарявайки им обич и хармонични мисли, вие ще имате една плодородна градина пълна със свежи зеленчуци и плодове.
Активен
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #6 -: Март 22, 2013, 18:24:28 »

http://ecobiovet.com/biogradina
Активен
еос
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 190

« Отговор #7 -: Март 22, 2013, 21:40:02 »

Ако някой се занимава с биоземеделие и се интересува от методи, да ми пише на лично и ще му пратя една презентация, на един човечец дет му викат чичо Митко, която ще му даде добра отправна точка.

 А нека се освободя малко, че в последно време ми е много натоварено, и ще споделя информация и в темата.
  Поздрави био фермери ! Усмивчица))
Активен

entire ocean in a drop
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #8 -: Април 18, 2013, 12:02:52 »

Растенията и тяхната лечебна сила:
http://www.numenfilm.com/

http://dobritenovini.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1062437Активен
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #9 -: Май 08, 2013, 14:45:51 »

ЗАСАЖДАНЕ НА ОВОЩНИ ДРЪВЧЕТА
Обикновено се започва с подготовка на мястото като почвата се почиства от камъни и плевели. След това се изкопават ямки за посаждане с приблизителни размери 80х80 см и дълбочина около 60 см. Изкопаната почва се размесва внимателно с 8-10 кг добре угнил оборски тор. Засаждането е най-добре да става през есента или през пролетта. За засаждането обикновено са нужни двама души - един да придържа дръвчето, а другия да запълва ямката. Корените трябва да са поставени в правилно положение без да се получава преплитането  или извиването им нагоре. Между корените не трябва да има празни места, а да са в плътен допир с почвата, за да може дръвчето да се закрепи здраво. След това почвата внимателно се утъпква, а около посаденото дръвче се прави венец от пръст, в който се поставя тор, и накрая се полива с 1, 2 кофи вода. Ако мястото е ветровито дръвчето може да се привърже към кол. При засаждане на повече дръвчета между тях трябва да се остави достатъчно място, така че да не си пречат едно на друго.
Активен
abrego
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 124


 • Град: Тук...сега...
 • « Отговор #10 -: Май 29, 2013, 09:30:40 »


  http://www.earths-book.com/2013/05/article-96.html
  Активен
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 190

  « Отговор #11 -: Юни 01, 2013, 19:49:56 »

  Цялата публикация е предоставена от GreenTech.bg.  Ако имате къща с градина и се стараете да отглеждате зеленчуци в нея, ето няколко съвета как да помогнете на градината си – по устойчив начин и евтино, та даже и спестяавйки пари.

  Компостирайте  Не изхвърляйте органичните отпадъци в коша – направете си торище. Обелките от краставиците, остатъци от храни, оплевената трева слагайте там. Черупките от яйцата също – те са полезна добавка за почвата. Стари вестници, хартия, велпапе – те също се компостират, така че не ги изхвърляйте с останалите отпадъци.

  Мулчирайте  Мулчирането – покриването на почвата с някаква „настилка“ по повърхността – е чудесен начин за запазване на влагата в земята. Особено полезно е при градини, където почвата е суха и песъклива, както и при растения, които предпочитат влажната земя. Можете да подредите камъчета – и ще е много красиво, или да покриете с парчета картон, а често за целта се използват парчета борова кора – изсушени и натрошени.

  Запазвайте си семена  За пестеливите хора запазването на семена от реколтата е начин да си спестят пари, защото не им се налага да купуват пакетчета от магазините за семена. Но това има и друг положителен ефект – с всяка следваща реколта „собствените“ култури се адаптират към местните особености и стават по-устойчиви. Това ще означава по-малко болести, по-малко препарати и по-добра реколта.

  Събирайте дъждовна вода  Това пести пари, защото поливането на кара водомера да се върти като таксиметров апарат, но има и други предимства. Едно от тях е температурата – при поливане тя ще е умерена, близка до тази на околната среда, и няма да шокира корените на растенията. Освен това тя не е хлорирана!

  Помагайте на пчелите  Те са естествените опрашители в природата. Ако посадите цветя в градината, те ще имат повече причини да дойдат при вас, а покрай това и да опрашват растенията, които отглеждате. Ако не ви е страх от трудолюбивите насекоми, можете да им оставите някой стар дънер, където, ако им харесва, да си направят кошер.
  Активен

  entire ocean in a drop
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright