Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Как се прави революция и защо Исландия не беше оповестена в медиите ...  (Прочетена 3686 пъти)
еос
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 184


« -: Февруари 12, 2013, 21:49:30 »

Течащата в момента революция в Исландия е шокиращ пример за това колко малко нашите медии ни казват за останалия свят. Може би американците помнят, че в началото на финансовата криза от 2008 Исландия банкрутира. Причините бяха споменати бегло, но след това този малко познат член на ЕС остана на заден план.


Докато една след друга европейските страни се провалят или рискуват провал, заплашвайки еврото, с въздействие върху целия свят, последното нещо, което биха искали властите, е Исландия да стане пример за това.
Ето няколко причини:

Пет години неолиберален режим направи Исландия (320 хиляди души население, без армия) една от най-богатите страни в света.
През 2003 всички банки в страната бяха приватизирани, и в усилията си да привлекат чуждестранни инвеститори предложиха онлайн банкиране, чиято минимална цена им позволи да предложат относително висока възвръщаемост. Сметките, наречени АйсСейв, привлякоха много английски и холандски малки инвеститори. Но с увеличаването на инвестициите се увеличи и външният дълг на банките.
През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%.
Световната финансова криза от 2008 нанесе финалния удар.
Трите главни исландски банки – Ландбанки, Кауптинг и Глитнир, се срутиха и бяха национализирани, докато кроната изгуби 85% от стойността си спрямо еврото.
В края на годината Исландия обяви банкрут.


Обратно на очакваното, кризата доведе до това исландците да възстановят суверенните си права чрез директна демокрация на участието, която в последствие доведе до нова конституция. Но това се случи след много усилия.


Геир Хаарде, министър-председателя на коалиционното правителство на социалдемократите, издейства заем от 2,1 милиона долара, към който скандинавските страни прибавиха още 2,5 милиона. Но Исландия беше принудена да приеме драстични мерки.
МВФ и ЕС искаха да поемат дълга и, твърдейки, че това е единствения начин страната да се разплати с Холандия и Великобритания, които бяха обещали да обезщетят гражданите си.


Протестите и демонстрациите продължиха докато правителството не подаде оставка.
Изборите се проведоха през април 2009, довеждайки до лява коалиция, която отрече неолибералната икономическа система, но веднага се съгласи с изискванията и Исландия да изплати 3,5 милиона евро. Това изисква всеки Исландски гражданин да плаща 100 евро на месец (или около 130 долара) за 15 години, с лихви 5,5%, за да изплати дълг на частни компании, причинен от други частни компании.
Това беше камъчето, което преобърна колата.


Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им.
Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който би направил гражданите на Исландия отговорни за дълговете на банкерите си, и прие призивите за референдум.


Разбира се, международното общество увеличи натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия заплашиха с ужасни репресии, които биха изолирали страната.
Когато исландците отидоха да гласуват, чуждестранните банки заплашиха да спрат всяка помощ от МВФ. Британското правителство заплаши да замрази исландските спестявания и банкови сметки.
По думите на Гримсон „Казаха ни, че ако откажем условията на международното общество, ще се превърнем в Куба на Севера. Но ако бяхме приели, щяхме да се превърнем в Хаити на Севера.” (Писала съм много пъти, че когато кубинците виждат ужасното състояние на съседите си от Хаити, считат себе си за късметлии.)


На референдума от март 2010, 93% гласуваха срещу изплащане на дълга. МВФ веднага замрази заема си. Но революцията (макар и да не беше излъчена в Щатите) продължи своя ход.
С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза. Интерпол издаде интернационална заповед за арестуването на бившия президент на Кауптинг, Сигурдур Еинарсон, докато останалите виновни банкери избягаха от страната.


Но исландците не спряха там: те решиха да издадат нова конституция, която да освободи страната от пресилената власт на интернационалните финанси и виртуалните пари. (Тогавашната конституция е била написана през 1918, когато Исландия извоюва независимост от Дания, като единствената разлика с датската конституция бе в думата „президент” вместо „крал”.)


За да напишат новата конституция, исландците избраха 25 от 522 партийно независими, но препоръчани от поне 30 души граждани. Този документ не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет. Срещите на авторите бяха излъчени онлайн и гражданите можеха да изпращат предложения и коментари, ставайки свидетели на раждането на документа. Въпросната конституция ще бъде предложена за одобрение на следващите избори.


Някои читатели може би помнят, че земеделският колапс на Исландия от 9 век е описан в едноименната книга на Джаред Даймънд. Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки, както вчера новия глава на МВФ, Кристине Лагарде подвърди. На гръцкия народ беше казано, че приватизацията на обществения им сектор е единственото решение. Тези на Италия, Испания и Португалия са заплашени от същото нещо.


Те трябва да забележат Исландия. Отказвайки да се подчинява на чужди интереси, тази малка страна заяви силно и ясно, че хората са независими.

 

Затова Исландия вече не е в новините.

 

Дийна Страйкър

 

превод от английски: Maya Lilova (Окупираме България)

http://www.facebook.com/occupybulgarianstreets
Активен

entire ocean in a drop
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Февруари 12, 2013, 23:00:14 »

  Хубав и стойностен материал еос !
  Надявам се един ден и ние които сме шепа
  народ да имаме това самосъзнание.
  А не всеки за себе си.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 184


  « Отговор #2 -: Февруари 13, 2013, 10:48:57 »

  Така е Странник. Съдейки по историята ни, преди първото ни официално разделяне като нация, изглежда сме имали това самосъзнание. Силно вярвам, че е напълно възможно, а и е крайно време да бъдат свалени тези алчни прослойки, които ни цедят от падането на комунизма.
  "Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?"
  Активен

  entire ocean in a drop
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #3 -: Февруари 13, 2013, 14:48:10 »

  Преди години когато все още съществуваше
  предаването ''Наблюдател'' в едно излъчване
  Дмитри Иванов спомена една реплика която
  ми се наби в съзнанието защото на времето ми
  се видя много странна.
  Цитирам по памет:
  ''На България и е необходим политик от
  месиански тип.''
  Политик и месия?  Згреших
   Меко казано се умислих над тези думи.
  Г-н Иванов не говори празни приказки никога
  и това явно противоречие в понятията ми остана
  трайно в паметта.
  От известно време насам след поредните продажници
  във властта и излъганите надежди на хората проумявам
  какво е искал да каже човека още тогава.
  И твоя материал  еос за Исландия е един прекрасен пример
  как трябва да действаме и тук.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #4 -: Февруари 13, 2013, 19:15:10 »

  По мой усет, случващото се в определени страни по света като България се дължи на нещо много повече от монопол.
  Ако питате мен, държавата, а и вкл. частни фирми прилагат един безумен механизъм за източване на пари от гражданите чрез дезинформиране. Много популярен начин е както се събуждаш сутрин някой еврейски смс, че дължиш пари да ти се прати по телефона. Без подробности.

  Ето ги сега и М-тел – пишат ми че им дължа 100 лв, за да ползвам услугата им. Ама откъде идва това задължение нищо не пише. Предполага се че трябва да се набутам да ги питам и да се разправям седмици с тях като в най-добрия случай ще ми дадат едно обяснение под формата на извинение за неудобството. Ама на никой не му хрумва че такива смс-и могат да се тълкуват от закона като опит за изнудване нали?

  Дай пари, защо не се казва, но важното е че трябва да ги дадеш. Ако мине номера.

  Миналата седмица за втори път една жена нагло ни звънна на вратата с призовка за комшията ни. Трябвало да се яви като свидетел и понеже не можела да го открие, ако можело аз да я приема и подпиша. Мен какво ме вълнува? Или всъщност номера е да наруша евентуално закона, че после държавата да си прибере някоя друга глоба в повече? Именно !

  Най-малкото всеки опит за изисквания чрез дезинформиране от дадени лица следва да подлежи на наказателна отговорност. И като ти пишат ‘дай пари’, или ‘подписвай тук’ хайде една солидна глоба за обезщетение за създадено неудобство или психически тормоз.

  Както за всяка услуга или стока от магазина гражданинът да има право за изискване на точна информация как е съставена цената на услугата/стоката и за какво си е дал парите.

  В противен случай след 10 години ще ни глобяват само защото излизаме на улицата без писмено удостоверение за разрешение от общината.
  Активен
  MouseMaiki
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 83


 • Град: Antarctica
 • Спазвам само законите на Вселената!

  WWW
  « Отговор #5 -: Февруари 13, 2013, 20:22:52 »

  Елементарно - имаме права и трябва да си ги търсим! До сега много бяха като хипнотизирани и се чувстваха безсилни, защото нямаше кой да им отвори очите. Времето е такова, че по малко всеки от нас разбира какво се случва и трудно могат да ни манипулират с фалшиви истини като например: Длъжен си да плащаш... Да ама съм клиент и ползвам услуга и ако тая услуга не ми харесва се чувствам длъжен да го кажа! Понякога изглеждам комично пред останалите хора, чакащи на опашка пред някоя каса, но аз искам да знам за какво плащам и защо.
  В глобален мащаб е същото - ако не си доволен от дадено управление - излез и го кажи! Никой няма да знае колко си недоволен и от какво ако си траеш, нали?
  Унинието, в което са изпаднали много хора е само в техен ущърб. Слушам оправдания: Ами то нищо не зависи от нас.. Нищо подобно! ЗАВИСИ! Вие плащате заплатите на тия хора за да получите спокойствие и стандарт на живот, който заслужавате! С две думи един съвет: преди да тръгнете към урните прочетете повече за хората в листите и помислете кой ги е сложил там и защо. Какво ви обещават? Ако пуснете бюлетина и след това не сте доволни излезте и изразете мнението си. Никой няма да ви сметне за луди само защото казвате истината!
  Силно се надявам хората да започнат да бъдат по единни и да мислят, когато някой застане пред екрана и почне да бълва обещания! Световните лидери също обещаха да спазват протокола от Киото за глоалното затопляне, но резултатът бе само препоръки... Световните лидери обещаха да променят ситуацията с глада, но и това не стана - дадоха пари за война... Световните лидери ви гаранират спокойствие - къде го? Това са елементарни неща, които хората вече разбират и виждат резлутата от самолюбието и егоизма на определени общества и рано или късно нещата ще се променят. Влизаме в епоха на знанието и материалното ще зауби смисъла си, но борбата не трябва да спира, за да може ние с мислите си  и действията си да подтикнем този процес!
  Активен

  На тази Планета има само един ръководител - Природата! Научете се да я пазите, да се съобразявате с Нея, да я слушате и да й помагате!
  Този който я руши или само я използва ще си получи уроците от Нея!
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #6 -: Февруари 13, 2013, 22:10:55 »

  В този ред на мисли , ще ходите ли в неделя на протеста , защото аз мисля да ходя
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #7 -: Февруари 13, 2013, 23:47:20 »

  Ще знам в неделя, иначе ще се радвам да се съберем по този повод.
  Активен
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 184


  « Отговор #8 -: Февруари 14, 2013, 00:05:47 »

  В този ред на мисли , ще ходите ли в неделя на протеста , защото аз мисля да ходя ...
  Разбира се, би било повече хора да присъстват.
  А в този ред на мисли, ето нещо и по тази тема -

  Мощността е пряко зависимо от напрежението на мрежата. P=U*I.
  По мрежата умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта. Когато си пуснете бойлера,фурната, климатика, или каквото и да било уред, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
  Или казано иначе получаваме 19% по малко от това което плащате, следователно за да получим при 180 волта напрежение същия ефект като при 220 волта ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.
  Даже може да се отиде и по далеч - P=U*I, но I=U/R => P=(U*U)/R.
  Сиреч сте прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22*1,22 = 1,4884. Това ви коства не 22% ами 48% по висока сметка за ток! Защото нещо което трябва да го свършиш със 10 KWh го вършите с 14,8 KWh, Плащате си като Попове тези 4,8 KWh в повече, и се чудите как толкова рязко са се увеличили киловатите които ползват с едни и същи уреди за един и същи сезон.
  Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено!лампите светят по-слабо, бойлера,фурната,климатика и т.н. топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко и т.н.А елекпромера тези 672 вата пак ви го отчита като 1 киловат.
  С 2 думи:Понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго,показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат! Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч.,и всичките три факта съвпадат.
  Активен

  entire ocean in a drop
  Престолски
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 425

  « Отговор #9 -: Февруари 14, 2013, 00:29:31 »

  Чудесна история! Имах доста материал за публикуване по
  случая, но реших че на никой няма да му е от полза. Радвам
  се че съм сгрешил, още един повод да спра, да се замислям :-))))

  Представям си как по новините пускат кадри със заглавие
  "Как се прави мирна революция", ха дано ама на дали! Защо
  управляващата прослойка се страхува от "безобидното"
  малко човече така силно? Вместо да гледаме подобни истории в 
  новините се извършва едно постоянно пробутване на успеха на
  правителството, на интриги, на здравни заблуди, на убийства,
  страх, гняв и фалш, но никога не чуваме или виждаме за нещо
  което представлява потенциална опасност за системата, а
  именно силата на човешкия колектив. 

  Друг ключов фактор на тази революция, който не трябва да
  се омаловажава е че тя нито настъпи,
  нито протече чрез кръвопролития и насилие. Обратно,
  хората смирени
  застанаха един до друг и направиха това което трябва. Това
  е нещо на което всички хора са способни, стига да си
  повярват - ето доказано е че работи.

  И понеже по новините няма да го видите в близко бъдеще,
  заповядайте един клип. Озаглавен е "как да започнеш Революция"

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=8-SiYQ8s_6I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8-SiYQ8s_6I</a>
  Активен

  ☺ ∞♥ oNe レo√乇
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #10 -: Февруари 14, 2013, 00:37:17 »

  еос това за електроуредите и пораженията
  над тях поради ниско напрежение и увеличен ампераж
  е вярно.
  Но от старите електромери още си има напреженова
  намотка която именно отчита и влияе на показанията
  за консумирана мощност според напрежението.
  Един вид ако имате ниско напрежение ще ви се отчете
  и по малка консумирана мощност.
  Модерните електромери също имат такава напреженова
  намотка.
  Реално погледнато още от преди много години има изобретени
  схеми и методи с които да се ''атакува'' тази намотка и реално
  да се краде ток направо и то без да се доближава въпросния
  електромер.
  Според мен проблема си стои най-вече в това че електромерите
  са собственост на ЕРП и няма как да имаш контрол над тях.
  Технологично погледнато срещу 500лв. техниците въздействат
  на контролерите в електромерите през инфраред порта
  и променят коефициента на показанията във ваша полза -
  един вид ви отчита само 50% консумирана енергия примерно.
  Отговорностите и последствията си остават за вас.
  После ако решат ви изпяват и хем са взели 500 лева от вас
  и хем после според действащите закони по бързата процедура
  ви начисляват за 6 месеца ( по памет ) назад максимум консумация.
  И ви излиза златно цялото начинание.
  Говорим вече за хиляди левове.
  Е,питам аз...какво спира ЕРП да направят точно обратното вече при
  положение че електромерите по закон са тяхна собственост.
  Като се замисля нищо...
  Дори и да изискате проверка на стенд
  на вашия електромер (по закон имате право )
  попадате в една мафия защото гарван гарвану око не вади.

  Извинявам се на модераторите за техническите подробности.
  Ако решат че не е на място -нека изтрият моя пост.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 184


  « Отговор #11 -: Февруари 14, 2013, 11:44:14 »

  Изглежда не съм бил наясно относно тази подробност, Странник.
  Благодаря за уточнението.
  Активен

  entire ocean in a drop
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 184


  « Отговор #12 -: Февруари 14, 2013, 15:32:02 »

  MouseMaiki ,
   Нека повече хора правят така и аз силно се надявам над осъзнаването на силата ни в убединение.

  Житара,
   Много хубаво допълнение към темата. С война не се прави мир. Ако действаме като един организъм, ще сме непобедими.
  ... и да хората явно все още имат нужда от някой, който да ги предвожда към това, както каза и Странник за този тип месиански политик. Но с чакане на такъв човек, до къде ще стигнем... може би е нужен повече от един, дори. Всеки от нас има тази частица в себе си.

  Активен

  entire ocean in a drop
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #13 -: Февруари 14, 2013, 19:25:23 »

  Един интересен коментар и анализ на Иво Инджев по
  въпроса за енергийните далавери.

  http://ivo.bg/2013/02/14/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0/
  Според това излиза че енергията на АЕЦ се продава
  като топъл хляб за големите играчи,а за нас
  каквото остане... и там попадаме в ръчичките
  на ''зелената'' енергия.
  Интересно ми е с какви еквалибристики ще
  прикрият грозната истина.
  Той както и някои други истински журналисти
  са лишени от всякаква изява.
  Няма да изброявам имена -сами си проверете.
  Това само по себе си показва в какво се намираме.

  « Последна редакция: Февруари 14, 2013, 19:32:00 от Странник » Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  еос
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 184


  « Отговор #14 -: Февруари 15, 2013, 10:49:14 »

  Цитат
  "На едро цената пада с 10.4%, а на дребно расте с 13.6%"
  Toва е умопомрачително !! Цялата статия е. Изглежда просто няма свободна медия в тази държава.
  Неприемливо е да ни утешават с отстъпки за разни намаления за месец, два. Тези прекупвачи трябва да си ходят.
  Активен

  entire ocean in a drop
  Страници:  [1] 2 3 4   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright