Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Егоист ли е Господ Бог ?  (Прочетена 4188 пъти)
viosta
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 55


« -: Декември 11, 2012, 21:46:41 »

  Тъй като темата "Различни възгледи за Христос и християнството" видях , че е заключена за това правя нова тема. Заглавието може би не е най-подходящото , но ако трябва може да се смени.

Та.....въпросът ми е по-конкретно във връзка с някои от десетте божии заповеди :

.........

3. Да нямаш други богове освен Мене.
4. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
5. да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
6. а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

........

Това „Да нямаш други богове освен Мене” – не е ли егоистично?

 „да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив” – сега се оказа , че Бог бил ревнив , а било лошо , когато човек ревнува ....

„Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди." – това не е ли отмъстителност от ревност ? Бог - отмъстител Хммм

Значи щом човек е създаден по образ и подобие на Бога и щом Бог е във всеки човек ,  тогава ако човек проявява същото то няма да е грешно. Или с други думи мъж казва на жена си : „ Да нямаш други мъже освен мене. Да не ги възхваляваш и да не им служиш , защото Аз Твоят Мъж, съм Мъж ревнив , който отмъщавам на онези които грешат и ме мразят , а показвам милост към онези , които ме обичат и слушат моите заповеди.”

Мисля си .... нашето духовно израстване нали е с цел да се доближим до Бога , да станем като него....ами , че то ако ние отработим такива низки чувства в нас като ревност, отмъщение , егоизъм .....ами то тогава.........ние ще надраснем Бог и той ще остане под нас. Бог и сега е на нашето ниво , защото и той проявява същите низши чувства като нас. Тогава на къде се стремим ние ? Към какво ? Да станем по-велики от Господ ли ?

И още нещо ... с иконите, не нарушаваме ли следната заповед "Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш..." ?

П.П. Странно как точно по време на 40-дневния ми коледен пост , започнах да се съмнявам в светостта на Бога.

« Последна редакция: Декември 11, 2012, 22:04:00 от viosta » Активен
Wolfgar
Огън, защото сега съм огън!
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 100


 • Град: Ямбол
 • Път - не е пред теб, а около теб!

  « Отговор #1 -: Декември 12, 2012, 01:16:13 »

  Дали има Бог? - О да ... за мен има ... не бих го нарекал точно с това име ... или с каквото и да е .. но за мен го имаи и е там, напълно осезаем.

  Дали е Екоист ... разбира се ... кой не е?
  Хайде, дайте ми някой пример с някой който не е бил егоист ... и ще го оборя, защото всяко действие което извършваме или не е с користна цел - облага или самосъхранение.

  Защото това е живота ... вземаме за да дадем ... даваме за да вземем и винаги е било и ще бъде. Ние всички сме част от цялото, деца Божи и затова сме егоисти.
  Не можеш да обичаш някого, ако първо не се научиш да обичаш себе си! Обикни себе си ... после ще обичаш целият свят!
  Активен

  "Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... Веселяк"
  The One
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1537


  Винаги на точното място в точното време

  WWW
  « Отговор #2 -: Декември 12, 2012, 01:26:28 »

  Да, Бог е най-големият егоист от всички защото мисли само и постоянно за себе си.  Ухилен
  Толкова е центриран в себе си, че нищо друго не го интересува  Ухилен, то в същност какво друго би могло да съществува ако той е истински бог?  Ухилен

  И понеже е истински бог и е само той и няма нищо друго извън него/нея, цялото му внимание е насочено към неговите части, той(частите му) е пропит от собственото си присъствие.
  Това осъзнаване на самия него му дава възможноста да променя каквото си пожелае, както си пожелае, да обича всички свои части безкрайно много и да им е благодарен за тяхното разнообразно проявление благодарение на което той се себеопознава.

  Той е един вид обречен да бъде егоист, защото за каквото и да си помисли това е той, няма нещо което да не е той, ако само за миг се появи нещо извън него, неговата божественост вече е мит.  Ухилен

  Хубавото е, че за да предизвика нещо не му е нужно да се съобразява с външни работи защото такива няма  Ухилен

  Цитат
  3. Да нямаш други богове освен Мене.
  На практика не можем да имаме друг бог освен него, но по принцип можем да си помислим, че имаме и така ще ни се промени преживяването.
  Нали сме създадени по божи образ и подобие и всичко което важи за него, важи и за частите.

  Ако повярваш дори за миг, че можеш да си щастлив благодарение на нещо външно, то ти губиш своята цялостност(божественост) заставаш на колене пред този умствен кумир, който си си създал.Това може да е гаджето ти или представата, че ако имаш по-добре платена работа ще си по щастлив или каквото и да е друго нещо, може и  правиш кръстоносни походи заради ревнивия Бог който църквата представя  Ухилен
  Тоест ти ставаш зависим от нещо външно.


  Когато казва:  Да нямаш други богове освен Мене.
  Той има предвид да не вярваш в нищо извън себе си, да обичаш всяка част от теб безкрайно много и да варваш, че всичко което кажеш ще ти бъде дадено защото нищо външно освен теб не съществува.
  Въпреки, че имаш чувството за индивидуалност и живееш в него, но ти всъщност живееш в самия себе си, защото ти и той сте едно и също нещо.
  Помниш ли, че Исус е казал преди около 2000 години "Аз и баща ми сме едно" това всъчщност го е казал когато е осъзнал собственната* си цялост.

  Забележи той не е казал няма разлика между мен и Баща ми, той е казал, че той и баща му са едно, един вид съзнанието му минава от дуалистично в не-дуалистично.
  По тази логика можем да кажем, че част от теб е казала това или това си самият/а ти.


  Ето да видим как на практика действа това в съвременния свят  Ухилен Ухилен Ухилен

  Отива един християнин на църква и се моли, след това смирено се пребира в къщи и там се опитва да води живот съобразен с 10-те божи заповеди.
  След това си пуска телевизора и започват новините в 19.00ч и там се говори за това каква страшна финансова криза върлува и колко много невинни жертви са били убити еди си къде.

  Разбира се това се е случило и той вярва на тези неща, понеже авторитета от кутията говори със загрижен глас.
  В стомаха му се надига емоцията на безсилие, която малко по-късно прераства в сдържан гняв, страх и отчаяние.
  Още преди да се усети и без дори да подозира той вече се е поклонил или повярвал на кумира, понеже съобщените събития са оказали промяна във вътрешното му състояние и са нарушили вътрешния му мир и щастие, които  до преди малко са го изпълвали.


  Цитат
  П.П. Странно как точно по време на 40-дневния ми коледен пост , започнах да се съмнявам в светостта на Бога.
  Радвай се, постът те пречиства от фалшивият бог в които си вярвала толкова време, бог в който се съмняваш не е истински сега е момента в който ще преоткием и Бог и себе си и всичко  Ухилен

  Ето какво казва и Н.Д. Уолш в едно от последните си интервюта  http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=1808

  Междо другото съм сигурен, че точно неговите книги(Разговори с Бога) биха те изтласкали като тръмплин нагоре по пътя които си поела и биха разширили гледната ти точка доста доволно. 

  Има ги и в електронен вариянт напълно безплатно, ето и линк.
  Препоръчвам ти да почнеш от първата Усмивчица   Разговори с Бога т.1
   http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%D3%EE%EB%F8


  Надявам се да са ти от полза, в същност съм напълно убеден, но не ме слушай мен  Ухилен Ухилен Ухилен

  Слушай сърцето си!   Активен

  Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
  Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

  Всичко перфектно е точно такова,
  течащ в безкрая свещен резултат!
  Бъди сега причината нова,
  за твоя бленуван в мечтите ти свят.
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #3 -: Декември 12, 2012, 02:20:23 »


  Цитат на: Wolfgar
  Дали има Бог? - О да ...
  Wolfgar, ти прочете ли въпросите, друже? Никъде, никой не изразява съмнение в съществуването на Бог.  

  Цитат на: Wolfgar
  Дали е Екоист ... разбира се ... кой не е?
  Хайде, дайте ми някой пример с някой който не е бил егоист ... и ще го оборя, защото всяко действие което извършваме или не е с користна цел - облага или самосъхранение.
  Далай Лама, Дънов, Христос, Заратустра, Гаутама Сидхарта, Ганди, Майка Тереза, баба Вангелия, баба Слава...
  Избери си един.
  Жалко, ако наистина не се сещаш за безкористни дела, извършени с чисто сърце.  Това означава първо, че ти не си извършвал такива и второ, че не си срещал хора, които поне веднъж да са го правили.
  Поради това, мисля да не ти повярвам.

  Цитат на: Wolfgar
  Защото това е живота ... вземаме за да дадем ...даваме за да вземем и винаги е било и ще бъде.
  Намирам житейската ти философия за твърде... търговска.
  Всъщност вземаме за да получим, а даваме за да се отплатим за полученото. Даваме, за да отдадем, а ако ни се отплатят, вземаме.
  Така не ти ли харесва малко повече?

  Цитат на: Wolfgar
  Ние всички сме част от цялото, деца Божи и затова сме егоисти.
  Още по-странна логика ми се струва тази.
  Цитат на: Wolfgar

  Не можеш да обичаш някого, ако първо не се научиш да обичаш себе си! Обикни себе си ... после ще обичаш целият свят!
  Това добре, но ако си егоист, как би споделил любовта към себе си с друг или със света?
  Тогава би бил така, както The One си представя Божието наставление.
  Цитат на: The One
  Когато казва:  Да нямаш други богове освен Мене.
  Той има предвид да не вярваш в нищо извън себе си, да обичаш всяка част от теб безкрайно много и да варваш, че всичко което кажеш ще ти бъде дадено защото нищо външно освен теб не съществува.

  Цитат на: viosta
  Това „Да нямаш други богове освен Мене” – не е ли егоистично?
  Ами... да

  Цитат на: viosta
  Значи щом човек е създаден по образ и подобие на Бога и щом Бог е във всеки човек ,  тогава ако човек проявява същото то няма да е грешно. Или с други думи мъж казва на жена си : „ Да нямаш други мъже освен мене. Да не ги възхваляваш и да не им служиш , защото Аз Твоят Мъж, съм Мъж ревнив , който отмъщавам на онези които грешат и ме мразят , а показвам милост към онези , които ме обичат и слушат моите заповеди.”
  Ами да!
  Ами ето! Значи все пак това не са прояви на егото, а прояви на божественото.  

  Цитат на: viosta
  Мисля си .... нашето духовно израстване нали е с цел да се доближим до Бога , да станем като него....ами , че то ако ние отработим такива низки чувства в нас като ревност, отмъщение , егоизъм .....ами то тогава.........ние ще надраснем Бог и той ще остане под нас.
  Каквото под нас, такова и над нас. Когато си мислим, че сме над нещо, то неминуемо сме под него.
  Показателно е твърдението, че предходните човешки раси, преди края си са се "надскачали" с Твореца.
  Тези, които са предали Иисус, тези, които са го мъчили, разпнали и убили, със сигурност са били убедени, че са много по-силни, знаещи и умни от него.
  Разбира се, аз не вярвам в съществуването на този човек, нито вървя по пътя на тази книга, от която са извадени цитатите, но... мисля, че в нея се съдържат много стойностни послания. Послания, скрити за един... повърхностен и посредствен прочит, какъвто е и моя. Не мога повече от 30 минути, най-много час да вниквам в даден текст и се отнасям. Чета механично и ми е трудно да се концентрирам. За това, вероятно много от тези послания, останаха скрити за мен.
  Да, аз също имам много въпроси, относно някои текстове и явни противоречия, но те са въпрос на лична интерпретация. Логическото мислене май не е препоръчителен подход в тълкуванието на тези и подобни на тези писания.
  Странното е, че не се бях замислял специално за Божите Заповеди, а тях подложим ли на съмнение, всичко отива на вятъра.
  Ако човек се вгледа, може почти всяка една от тях да опровергае.
  Например "Не убивай" е аналогично на - "Умри от глад", тъй като въздух няма как да се яде. Дори и най-праведния и благочестивия, нарушава поне 7 от 10те заповеди.
  Гледам на библията, като на книга с интересни и поучителни притчи в нея и нищо повече.
  Според мен, Бог не е написал нищо на хартия и неговото ...творчество се изразява в друго. Когато съм в храм, построен от човешка ръка, не мога да усетя това, но когато съм в природата, под открито небе, го усещам осезаемо.
   
  Цитат на: viosta
  с иконите, не нарушаваме ли следната заповед "Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш..." ?
  Иконите са образи на хора, канонизирани от църквата, не от Господ.
  Аз също съм задавал същия въпрос, но относно Дева Мария. В дните, определени от църквата, в които й се прекланят, християните влизат в остро противоречие с тази заповед.
  Но, наистина, светците и великомъчениците, също биха могли да се впишат в този въпрос.

  Цитат на: viosta
  Странно как точно по време на 40-дневния ми коледен пост , започнах да се съмнявам в светостта на Бога.
  Ами както и сама си казвала, постенето за всеки един е въпрос, не толкова на това, какво се пише в библията, нито в това - как го правят благочестивите, а на лична интерпретация, предимно съобразена със здравето и пречистването. И, да... разбира се, че ако много ти се прияде месо (примерно), ще послушаш тялото си. Според мен, в това отношение правилно се отнасяш, балансирайки между себе си и желанията на тялото ти и въздържанието, което се изисква от Бога. По друг начин казано - баланс между Майката Природа и Праотеца. Не помня как беше казано, но нещо от сорта на - "Прекаления праведник и Богу не е угоден".
  Недей да се съмняваш в светостта и съвършенството на Твореца, само защото пише нещо в книга, която има претенции да предава неговите думи. По-скоро прояви съмнение, относно произхода на тези думи.
  Библията и по-точно - различните тълкувания на текстовете в нея, са създали предпоставки за множество разделения на християните.
  Поради това, сега има хиляди християнски църкви.

  Да, прекрасно би било, ако успеем в този живот да отработим в себе си, вредни проявления на егото и разума, като ревност, егоизъм, страх, жажда за надмощие, ненаситност, чувство за притежание и т.н.
  Всъщност, вместо да говорим за това, което трябва да избягваме, да сподавяме и да изрежем от нас, би било по-добре да споменаваме проявленията, които бива да открием и развием у себе си, като - смирение, търпение, скромност, честност, любов и т.н.

  Другия момент, в който според мен има лека неточност във въпроса и приложения пример е мястото, където заместваш Бог с Мъж.
  Мисля, че е по-редно да го заместиш с Баща, тъй като Всевишния е нашия Праотец.
  И да, определено бащата е само един, така, както и майката и е редно да бъдат почитани от децата си, като единствени източници на добронамереност и любов, до тяхното съзряване. След съзряването, на свой ред - децата стават майки и бащи (множете се).
  Според Махабхарата и по-точно... Бхагават Гита (така и не разбрах х-то къде точно е), се казва, че всяка душа, в даден етап от своето развитие е Брахма - Бог Творец. По същия начин, всеки е баща/майка, в даден етап от живота си, а някои цял един земен живот. Полезно би било да се абстрахираме от стереотипните понятия за баща и майка, тъй като нямам предвид - хора, които просто правят и раждат деца.
  Когато, например измислиш и изпееш/изсвириш песен и я пуснеш да пътува по света, ти, образно казано си я родила.
  Чисто биологически, майката се свързва с плода, който дава от себе си на човеците, но духом, например, майката е тази, чиито плодове хранят душите и сърцата на хора и животни.
  Пак се поотплеснах май.
  Ще ми е интересно Аз Съм какво ще каже по въпроса. Мога само да се надявам да е спокоен и в подходящо настроение, когато го пише. Тогава дава добри плодове Усмивчица
  « Последна редакция: Декември 12, 2012, 02:30:59 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #4 -: Декември 12, 2012, 05:07:45 »

  И докато човека чете Стария завет,
  нека се прехвърли на Новия завет.
  И да преосмисли отново живота си
  Не случайно са наречени така.
  Всичко е пред очите ви.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #5 -: Декември 12, 2012, 05:26:38 »

  Душите ни в своята реалност са слети
  във вечна Любов която на нас ни се открива
  в миговете в които обичаме истински и сме
  влюбени.
  И колкото повече живеем в това,толкова повече
  ни се открива тяхната Любов от съвсем друг порядък
  за който дори и не сме подозирали че съществува.
  И когато докосваме тяхната реалност със сетивата
  и мислите си,просто няма как да не бъдем поразени
  и смирени пред величието на Вселената.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Wolfgar
  Огън, защото сега съм огън!
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 100


 • Град: Ямбол
 • Път - не е пред теб, а около теб!

  « Отговор #6 -: Декември 12, 2012, 10:25:07 »

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Дали има Бог? - О да ...
  Wolfgar, ти прочете ли въпросите, друже? Никъде, никой не изразява съмнение в съществуването на Бог. 
  А дали? Как ще изразя позицията си, ако не изразя убеждението си, че вярвам в неговото съществуване? Не смятам, че имам правото да пиша за нещо в което не вярвам. И затова пожелах да изразя позицията си.

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar

  Не можеш да обичаш някого, ако първо не се научиш да обичаш себе си! Обикни себе си ... после ще обичаш целият свят!
  Това добре, но ако си егоист, как би споделил любовта към себе си с друг или със света?
  Тогава би бил така, както The One си представя Божието наставление.
  Вожде, ще го разбереш един ден – много е просто. Запитай се, как би могъл да даряваш любов и да помагаш, ако не обичаш себе си, ако не знаеш какво е любов?

  И от тук ... колкото повече обичаме себе си, толкова повече искаме да споделим и отдадем тази любав към другите ... и от тук е всичко по-доло написано!

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Ние всички сме част от цялото, деца Божи и затова сме егоисти.
  Още по-странна логика ми се струва тази.
  Още ли е странна?

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Защото това е живота ... вземаме за да дадем ...даваме за да вземем и винаги е било и ще бъде.
  Намирам житейската ти философия за твърде... търговска.
  Всъщност вземаме за да получим, а даваме за да се отплатим за полученото. Даваме, за да отдадем, а ако ни се отплатят, вземаме.
  Така не ти ли харесва малко повече?
  Казваш същото като мен ... и го усложняваш ... няма смисъл, нещата са прости.

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Дали е Егоист ... разбира се ... кой не е?
  Хайде, дайте ми някой пример с някой който не е бил егоист ... и ще го оборя, защото всяко действие което извършваме или не е с користна цел - облага или самосъхранение.
  Далай Лама, Дънов, Христос, Заратустра, Гаутама Сидхарта, Ганди, Майка Тереза, баба Вангелия, баба Слава...
  Избери си един.
  Жалко, ако наистина не се сещаш за безкористни дела, извършени с чисто сърце.  Това означава първо, че ти не си извършвал такива и второ, че не си срещал хора, които поне веднъж да са го правили.
  Поради това, мисля да не ти повярвам.
  За мен са именно много големи егоисти! Аз съм още много малак в сравнение с тях. Тук просто имаме различно разбиране за думата егоист. Ти влагаш негативизъм, а аз не.
  Егоистът е човек който се обича, както вече казах, това е човек който е разбрал, че за да е щастлив трябва и хората около него да са щастливи. Че няма по-голямо щастие от това да даряваш щастие. И точно това е корестта която ние егоистите търсим. Отдавайки любов и щастие ние задоволяваме нашият глад да го правим ...
  Ако успеете да пречупите призмата си, ще ме разберете.

  Пожелавам ви успех с това Усмивчица

  Активен

  "Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... Веселяк"
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #7 -: Декември 12, 2012, 11:29:44 »

  И докато човека чете Стария завет,
  нека се прехвърли на Новия завет.
  И да преосмисли отново живота си
  Не случайно са наречени така.
  Всичко е пред очите ви.

    Ти не спираш да се правиш на невероятно мъдър и умен?! Говориш нонстпо като Шекспир и не смятам, че дори сам си разбираш какво говориш. Важно е да изплямпаш некяо глупост...


  Цитат
  смирени пред величието на Вселената.

   По-скоро пред величието на Странник...
  Активен
  kukuruku
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 43

  « Отговор #8 -: Декември 12, 2012, 11:41:40 »


   Мога само да се надявам да е спокоен и в подходящо настроение, когато го пише. Тогава дава добри плодове Усмивчица

  е явно не е ...
  Активен

  be yourself no matter what they say
  Peaceful
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 3


  I See You

  « Отговор #9 -: Декември 12, 2012, 11:56:16 »

  И докато човека чете Стария завет,
  нека се прехвърли на Новия завет.
  И да преосмисли отново живота си
  Не случайно са наречени така.
  Всичко е пред очите ви.

    Ти не спираш да се правиш на невероятно мъдър и умен?! Говориш нонстпо като Шекспир и не смятам, че дори сам си разбираш какво говориш. Важно е да изплямпаш некяо глупост...


  Цитат
  смирени пред величието на Вселената.

   По-скоро пред величието на Странник...
  Аэ съм моля те да спазваш правилата за писане във форума или в противен случай ще ме принудиш да вземя по-сериозни мерки.
  Напомням ти, че ако толкова много държиш да кажеш нещо, което е в пълен разрез с правилата на форума, можеш да използваш и лични съобщения.
  Благодаря за разбирането!


  3.2) - Лични нападки чрез: злепоставяне, умишлено заяждане, обвинения, обидни думи и фрази, и накърняване достойнството на определени групи и личности са абсолютно забранени!

  2.4) - Уважавайте мнението на събеседниците си. Пренебрежителни постове, умишлени провокации, иронизиране и др. производни се считат за грубо нарушение над личността на събеседника.  Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #10 -: Декември 12, 2012, 13:59:05 »

  Цитат на: Wolfgar
  А дали? Как ще изразя позицията си, ако не изразя убеждението си, че вярвам в неговото съществуване?
  Добре, но тогава, отиди във всяка тема и напиши:
  Цитат на: Wolfgar
  Дали има Бог? - О да ... за мен има ... не бих го нарекал точно с това име ... или с каквото и да е .. но за мен го имаи и е там, напълно осезаем.
  Разбираш ли защо те апострофирах?
  Цитат на: Wolfgar
  Не смятам, че имам правото да пиша за нещо в което не вярвам. И затова пожелах да изразя позицията си.
  Напротив, имаш пълното право да четеш и да пишеш за нещо, в което не вярваш. Този ти принцип, също ми е трудно да го разбера. Изглежда сме пред катастрофа в това отношение - принципите.

  Цитат на: Wolfgar

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar

  Не можеш да обичаш някого, ако първо не се научиш да обичаш себе си! Обикни себе си ... после ще обичаш целият свят!
  Това добре, но ако си егоист, как би споделил любовта към себе си с друг или със света?
  Вожде, ще го разбереш един ден – много е просто. Запитай се, как би могъл да даряваш любов и да помагаш, ако не обичаш себе си, ако не знаеш какво е любов?
  Както казваше един мъдър човек - Каруцата на нашия разговор е затънала в блато. Колкото и да бутаме и да дърпаме, тя или няма да върви или ще напредва много бавно и ще затъва още повече.
  Това, приятелю - Обичай себе си и ще обикнеш другите, само където го няма още и по билетите за градския транспорт. Предполагам, че не само на мен започват да ми втръсват подобни мантри.
  Сигурно го има на поне 500 места във форума.
  Отговора ми, по отношение на тази ти реплика започва с "Това добре", което иде да ти подскаже, че с това съм съгласен.
  Репликата ти "Ще го разбереш един ден - много е просто", я отчитам повече като показателна за егото ти, друже.
  Лошо няма, дори ти завиждам благородно, тъй като имаш насока и знаеш в кое да работиш.

  Цитат на: Wolfgar

  И от тук ... колкото повече обичаме себе си, толкова повече искаме да споделим и отдадем тази любав към другите ... и от тук е всичко по-доло написано!
  Добре, ясно, това също... донякъде е така. Тогава ще ти задам един въпрос: Нарцисизмът е пример за форма на себелюбие и самовъзхищение. Смяташ ли, ама честно, че хората, обзети нарцисизъм са по-духовно извисени от онези, които се смятат за равни с останалите или пък тези, които имат комплекс за малоценност?
  Защото, според мен и начина, по който аз разбирам и чувам посланията, написани в свещената книга на християните, техния Баща е с дълбоко вкоренен нарцисизъм.
  Цитатите и заповедите, на които viosta са особено показателни. Просо, да речем, че аз имам навика да търся на по-скътани места и прпускам да се вгледам в очевидните, а те са пред очите на всеки.  

  Цитат на: Wolfgar

  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Ние всички сме част от цялото, деца Божи и затова сме егоисти.
  Още по-странна логика ми се струва тази.
  Още ли е странна?
  Добре и тук ще ти обясня какво имах предвид, но таз пуста каруца...
  Хубаво, да, всички сме част от цялото, добре (това също е от "онези мантри"), съгласен съм, приемам, но... как от тук, стигна до заключението, че сме егоисти или каквото и да е, в чиито корен има его.
  Ще се опитам с пример. Капките вода, които изграждат цялото/морето, егоисти ли са една спрямо друга? И за да ти е по-лесно да си го представиш - мравките, пчелите, които са части от едно цяло/колония/мравуняк/кошер, егоисти ли са?
  Цитат на: Wolfgar
  Цитат на: вожда
  Даваме, за да отдадем, а ако ни се отплатят, вземаме.
  Така не ти ли харесва малко повече?
  Казваш същото като мен ... и го усложняваш ... няма смисъл, нещата са прости.
  Ами... не, съвсем не казвам същото като теб. Липсва основния мотив - желанието за изгода, облага, печалба. Разбираемо е, че го намираш за сложно, предвид начина, по който смяташ, че е устроен човек и мотивите за неговите действия (егоист, който дава с основна идея - да получи и всичко прави с користни цели).

   
  Цитат на: Wolfgar
  Цитат на: вожда
  Цитат на: Wolfgar
  Дали е Егоист ... разбира се ... кой не е?
  Хайде, дайте ми някой пример с някой който не е бил егоист ... и ще го оборя, защото всяко действие което извършваме или не е с користна цел - облага или самосъхранение.
  Далай Лама, Дънов, Христос, Заратустра, Гаутама Сидхарта, Ганди, Майка Тереза, баба Вангелия, баба Слава...
  Избери си един.
  Жалко, ако наистина не се сещаш за безкористни дела, извършени с чисто сърце.  Това означава първо, че ти не си извършвал такива и второ, че не си срещал хора, които поне веднъж да са го правили.
  Поради това, мисля да не ти повярвам.
  За мен са именно много големи егоисти!  
  Разбираемо е.
  Добре, да вземем за пример персонажа на Христос, тъй като за него става дума в темата. Кажи ми, кое намираш за егоистично в неговите дела. Хайде, думите добре, заповедите, но... къде виждаш его в... например начина, по който се е оставил да бъде предаден, изтезаван и убит.
  Ти, например, би ли дал на 10 пишлемета, на по един шамар живот, да те съблекат и да те ритат в калта, докато се молиш за това - да им бъде простено?
  Ескепрментирах със себе си, навремето, в това отношение и не бях доволен от резултатите, макар че нося доста на бой. Смирението и опрощението са ми активни, но при смяна на дадено обстоятелство се изпаряват, а това означава, че не съм ги възпитал у себе си, а само си ги внушавам, посредством егото. Лесно е, когато всичко е наред да съм смирен и усмихнат. Щом нещо може да ме накара да махна усмивката си и да озверея (макар, че дори и ако пердаша някой, го правя с любов и усмивка), значи още нищо не съм постигнал.

  Цитат на: Wolfgar
  Че няма по-голямо щастие от това да даряваш щастие.
  Повече ми харесва "споделяш", но и "даряваш" става.
  Трудно обаче би ми било да повярвам, че си правил това, след възгледите, които изложи в първия си постинг.

  Цитат на: Wolfgar
  Отдавайки любов и щастие ние задоволяваме нашият глад да го правим ...
  Чудесно, но това няма много общо с "аз съм Бог ревнив и наказвам тези, които не ми се кланят".
  Цитат на: Wolfgar
  Ако успеете да пречупите призмата си, ще ме разберете.


   Мога само да се надявам да е спокоен и в подходящо настроение, когато го пише. Тогава дава добри плодове Усмивчица

  е явно не е ...
  Уви, така е.
  Цитат на: Аз Съм
  Цитат на: Странник
  Душите ни в своята реалност са слети
  Ти не спираш да се правиш на невероятно мъдър и умен?! Говориш нонстпо като Шекспир и не смятам, че дори сам си разбираш какво говориш. Важно е да изплямпаш некяо глупост...  
  Раби, друже
  Ще си позволя една забележка към теб, тъй като в това отношение малко си мязаме.
  Седни и се замисли. Дали ако някой се прави на какъвто и да било, друг му вярва. Ако някой вярва на човек, който го подвежда, значи трябва да отработи урока с наивността. Ти виждаш, че някой се прави на такъв какъвто не е и се чувстваш длъжен да алармираш, но ако някой не вижда както теб, няма как да се вслуша и оставаш впечатления, че си се заел с конкретен човек и го преследваш, за да го нападаш.
  Разбирам дразнението ти, но ще го съотнеса към темата и ще те попитам - този Господ, описан в Библията и неговото поведение и отношение към творенията му (включително и към нас хората), не е ли е подобно на това, което те дразни в поведението и отношението на Странник?
  В тема, в която сигурен съм имаш какво да кажеш и ти е интересна, ти идваш и обръщаш внимание на това, което те дразни.
  Дори и да си прав, както няма да крия, смятам и аз, по този начин не променяш нищо. Аз знам какво виждаш в случая, но това е изпитание за теб. Докара го до хистерия, но и това видя, че не ти помогна. Помогна на него (зависи как го е отработил), но не и на теб.
  Знам, че дори и аз да бях написал това, което Стран е написал, щеше да реагираш така и нямаш нищо против конкретно никой, но няма как да убедиш останалите в това. С подобни несдържани реакции, няма да промениш към по-добро нито него, нито себе си, нито форума. А и замисли се при какви обстоятелства ти би бил доволен. Иначе казано - какво целиш? Ако Стран каже утре "А бе, верно, правя се, щеше ми се да ме виждате като мъдър духовен учител, Рабено беше прав и аз помислих над това и го осъзнах. От този момент ще започна да съм себе си". Това... първо е невъзможно (и сам се досещаш) и второ... повярвай ми, няма да изпиташ удовлетворение, ако се случи.
  Докарвал съм го до отказ и до намерения да спре да пише, но усетих някак, че аз не искам това.
  Втори вариант - вярваме ти всички и започваме да му се присмиваме всички, по начина, по който ти го правиш, при което той спира да пише във форума или започва да пише от неговите глупости и го банват. Тогава със сгируност, също няма да ти донесе удовлетворение.
  Можеш да му прескачаш постингите, но това би било бягство от проблема, а това... със сигурност означава, че все някога, този проблем, отново ще ти напомни за себе си.
  Сега, предполагам си мислиш (поне аз това се сетих и се смея) - "А бе, тоя ми каза всички грешни начини, а така и не чух правилния според него".
  Не искам да ти отнемам удоволствието (макар, че частично го направих), сам да достигнеш до него.
  И ...не ме разбирай погрешно - не те поучавам, нито се опитвам да мисля вместо теб. Правя го от егоизъм, защото ми се ще да надскочиш тези влияния, които те спират и ти отнемат възможността да даваш най-доброто от себе си. От всичко написано в темата, ти се почувства най-привлечен от мантрите на Странник, та дори и пренебрегна своя Бог заради тях. Мисли, тигре. Можеш да разкъсаш тези окови, сигурен съм. Напъвай!  « Последна редакция: Декември 12, 2012, 14:06:49 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #11 -: Декември 12, 2012, 14:06:24 »

  Цитат
  Мисля си .... нашето духовно израстване нали е с цел да се доближим до Бога , да станем като него....ами , че то ако ние отработим такива низки чувства в нас като ревност, отмъщение , егоизъм .....ами то тогава.........ние ще надраснем Бог и той ще остане под нас. Бог и сега е на нашето ниво , защото и той проявява същите низши чувства като нас. Тогава на къде се стремим ние ?


    Доколкото виждам ти цитираш десетте Божи заповеди от Стария завет. Струват ти се малко агресивни.  Усмивчица Ако обаче се разровиш още из страниците ще откриеш и други смущаващи "твърдения".

  Цитат
  при императора Август, влиянието на евреите било толкова голямо, че те така заплашили Пилат Понтийски, та казал: “За Бога, хайде да приключим с това еврейско дело!“ И си измил ръцете, преди да осъди Христос на смърт, когото е счел за напълно невинен!                              
  А Йосиф  (от Стария Завет), много добре се бил подготвил, когато разтълкувал съня на Фараона, за „седемте крави“. През тези фатални за Египет, 7 години, Йосиф, овластен от Фараона, събрал цялото зърно и препълнил всичките хамбари. Хората измирали от глад, фараонът бил обкържен от евреи, а Йосиф, фактически управлявал Египет!  Всичките жалби на египтяните били напразни. Евреите държали хамбарите заключени, додето египтяните, за парче хляб е трябвало да дадат всичките си пари, а след това и добитъка, и земята, а накрая и свободата си!  И тогава отведнъж, цялата столица се изпълнила с евреи... И Йосиф плакал от радост, след като казал на своите братя: “Ние трябва да ядем плодовете на тази земя“. „Цялото богатство на Египет е в нашите ръце“ (Генезис 45:18, 20)! „И ще настроя египтянин, срещу египтянин, и те ще се бият – брат против брата, и всеки против своя съсед, - град против град, царство против царство. И духът на Египет няма да издържи, и ще разстроя Съвета им“ Исая. 19:12.  И това го вършат, по същия начин, до днес!

  Преди да избягат от Египет с плячката си, Мойсей, заповядал на евреите и на местните им помагачи, да изколят всичките първородени деца на египтяните! По време на „изхода“ от Египет, евреите взели толкова награбено, колкото са можали да носят.  А Египтяните били много радостни, че са се избавили от евреите (Изход 12:35-36; Псалм 105:38). Но и само книгата за Исус Навин е достатъчно показателна: - масови убийства, зверска жестокост, безпримерна наглост и хладнокръвни измами – целият въплътен Ад! ...Когато градът Йерихон, благодарение на проститутката Ренаб, паднал жертва на евреите, тогава нито един човек, нито едно животно, младо или старо, не останали живи (Исус Навин 6:25).  И самият Иисус Навин е отговорен за избиването на 31 царя, със всичките им поданници. Сред тези народи е имало и такива, които напълно са се доверявали на евреите. Пророк Исая казва: „Господ Бог е зъл за всички неевреи. Той ще ги даде на евреите за масови убийства. Земята им ще стане пещ огнена. Ще стане пустиня, напоена с тяхната кръв. В техния стан няма да остане никаква благородна кръв. Техните благородници ще бъдат унищожени“ (Исая 34). Стотици години отделят Исай от Иисус Навин, но за всичкото това време, ненавистта на евреите към нееврейските първенци, ни мъничко не отслабнала.  И колкото време да мине, нищо няма да се измени в отношението им към нашите царе и нашите най-добри хора. Да унищожат най-добрите ни хора, е вечната еврейска цел. И когато не могат да го извършат със сила, те го постигат с хитрост...  

    Ако искаш, все пак, да се задълбочиш в същността на Стария завет, препоръчвам ти книгата "Забавна библия" на един френски хуморист от 19 век. Толкова извращения на едно място, едва ли ще намериш другаде - кръвосмешения, зоофилизъм, брутални убииства и т.н.
    Стария завет е еврейската Тора. Когато обаче отвориш Новия завет ти виждаш коренно различен облик на Бог - Той вече не е брутален, жесток и несправедлив, а е добър, благ, милостив. Става въпрос за две коренно различни книги, които са обединени под името Библия. Кое ги обединява? В Старият завет е предсказано идването на Месия, а в Новия е описано Неговото идване. Този Месия, Исус Христос, най-изнанедващо за еврейските равини започнал да говори против тях, против фарисеите, като ги обвинявал в лъжливо тълкувание на мойсеевите закони. Това била причината поради, която те искали Господ да бъде разпнат.
     По-късно, знаменитият протестант Мартин Лутер превел Стария завет, напътстван от група еврейска равини. Те му казвали как да превежда някои думи и така, в крайна сметка, се получили доста лъжливи преводи и преписи, от които равините можели да развият цяло ново тълкувание, далеч от истинския замисъл на думите. Например "расов съплеменник" било превеждано като "ближен". Така еврейската вяра придобивала по-широк обхват. най-древните корени на расизма и идеята за чиста раса идат от Стария завет, но благодарение на Мартин Лутер това било прикрито.Евреинът Голдман е формулирал ясно и кратко, защо евреите възхваляват Лутер: „Мартин Лутер отново постави Стария Завет на пиедестал“! Когато той свършил с превода на Стария завет бил сигурен, че в тази книга е предсказано идването на Месията. По-късно разбрал кой е истинския еврейски месия. И когато разбрал, че техния месия, месията на Стария завет, няма нищо общо с Исус Христос, казал:
    “Бог ще ни прости, че досега сме търпели това, поради нашето незнание. Аз самият не съм знаел, но сега, когато знаем какво става, в името на всичко свято, не трябва да защищаваме тези здания, където те ни се подиграват, хулят ни, проклинат ни, плюят върху нас и върху Христа. Продължим ли да ги защищаваме, ще е равнозначно на съучастие в цялата тази оргия на злото”. На некои може да им се стори, че съм прекалено жесток, но всъщност аз съм мек, понеже съм чел техните книги“  
     (Лутер също призовава да разрушаваме домовете им, понеже те вършат там същото, каквото вършат в училищата и синагогите си)

    В последното изречение, под израза "чел съм техните книги" той имал предвид Талмуда, която е несъмнено най-антихристиянската и расистка книга, писана някога. Мартин Лутер разбрал кой е еврейския Господ Бог - Антихриста. Малко след това се споминал мистериозно. Тук думите на Христос, който казва: ...представят се за евреи ,а не са ,но са от сатанинската синагога,, придобиват съвсем друго и логично значение. Разбираш ли сега защо Господ ти се струва егоист?  Усмивчица

  Цитат
  Да станем по-велики от Господ ли ?

   Такава е целта на змията.


  Цитат
  И още нещо ... с иконите, не нарушаваме ли следната заповед "Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш..." ?

    Когато се покланяме пред една икона ние не се покланяме пред материалите, от които тя е изработена - боя, дърво, грунд и т.н. Ние се покланяме пред образа в нея. Самият закон, който споменаваш, се отнася повече за хората, които се наричат езичници, които обожествяват природните сили и стихии или дори обекти като предмети, планини, полета, дървета и т.н. Пример от съвремието мога да ти дам с мнозина учени, които са почитатели на ню ейдж, които са развили цял култ към планината Кайлас в Тибет, за която вярват, че е висока точно 6666 метра. Прочети книгите на Мулдашев, за да разбереш колко много учени споделят неговото виждане.
    Също така тази заповед важи и за хората, които се покланят на слънцето. В Християнството има много такива езически "слънчеви" елементи. Ето извадка от мой предишен постинг:
   
  Цитат
  Все пак и в самото православие са се просмукали някои езически традици, от времето на езичника Константин Велики. Например:
    1. 25 декември.   В различните календари тази дата се чества различно, но винаги се гледа да съвпада с деня, в който преди 3000 години египтяните, а после и евреите, са чествали денят на зимното слънцестоене. Това е един древен посвеместен празник, посветен на слънцето(което стои в основата на всички пантеистични култове), на който се празнува Рождество Христово. Според Новия завет Христос е роден шест месеца след Йоан Кръстител, а последният е роден в началото на пролетта. Тоест, по нашия календар, Христос трябва да е бил в средата или края на септември - началото на октомври.
    2. Великден На този ден се чества Възкресението на Исус Христос, но всъщност още преди раждането на самият Христос на този ден са е чествала еврейската Пасха, която пък е наследник на езически древноегипетски празници.
    3. Честването на неделя Тъй като се вярва, че Бог създал земята за шест дни, а на седмия решил да си почине, в Библията пише, че седмия ден трябва да се почита като свещен. В миналото седмия ден е бил днешната събота. Неделя е бил първия ден от седмицата, макар съвсем да не е носела това име. На аглииски език неделя е sunday, което ще рече буквално слънцеден или денят на Слънцето. Това е отновопрепратка към езическия култ към Слънцето.
    4. Всевиждащото око  В редица църкви и манастири това "око" е нарисувано над иконата на самия Исус Христос. Мнозина грешно го възприемат като християнски символ. Всъщност това е най-известния елемент от масонката символична "азбука", която цели да покаже триуфма на масоните над разпнатия Исус Христос.
  [/b]

     Неслучайно Мартин Лутер казва, че християнството трябва да се базира само на Светото Писание. В края на живота си, той вече вярва, че трябва да се базира предимно на Новия завет, тъй като Стария е много омърсен. Усмивчица

  Цитат
  П.П. Странно как точно по време на 40-дневния ми коледен пост , започнах да се съмнявам в светостта на Бога.

     Тези съмнения не идат от тебе. Греха в тебе се бунтува против делото, което вършиш. Аз също имам такива съмнения относно Бога и Неговите обещания. Упорито трябва да продължим да вярваме и да се молим, защото това е тест. Живеем в такива времена, че ако издържим дори този тест Бог ще ни се открие, ако много силно Го желаем.  Усмивчица  
      

  Цитат
  Когато казва:  Да нямаш други богове освен Мене.
  Той има предвид да не вярваш в нищо извън себе си, да обичаш всяка част от теб безкрайно много и да варваш, че всичко което кажеш ще ти бъде дадено защото нищо външно освен теб не съществува.
  Въпреки, че имаш чувството за индивидуалност и живееш в него, но ти всъщност живееш в самия себе си, защото ти и той сте едно и също нещо.
  Помниш ли, че Исус е казал преди около 2000 години "Аз и баща ми сме едно" това всъчщност го е казал когато е осъзнал собственната* си цялост.

  Цитат
  Забележи той не е казал няма разлика между мен и Баща ми, той е казал, че той и баща му са едно, един вид съзнанието му минава от дуалистично в не-дуалистично.
  По тази логика можем да кажем, че част от теб е казала това или това си самият/а ти.

    Братле, моите уважения, но в момента ти си правиш едно такова фриволно тълкувание на писанието. Срещу тия тълкувания е бил настроен Исус. Исус е казал на своите апостоли, че те са избрани да предадат Неговото учения и да го разтълкуват пред хората. Има го това и в четирите евангелия. Тоест всичко вече е разтълкувано. Това за дуализма е отново източен елемент, който е актуален само в нашето време, в глобалното общество, където повечето неща са преходни. Тълкуванието, дадено от апостолите и светите отци, преди векове е универсално и актуално за всяко едно време, цивилизация или епоха.

  Цитат
  Например "Не убивай" е аналогично на - "Умри от глад", тъй като въздух няма как да се яде. Дори и най-праведния и благочестивия, нарушава поне 7 от 10те заповеди.

    Вожде, сега и ти правиш такова тълкувание. Тези 10 Божи заповеди са от Бога за хората/ между хората. Тук не става въпрос за целия физически свят. Ако това беше така значи щеше да очакваме и от дивите зверове да ги спазват тези заповеди. Щеше да очакваме и бактериите да ги спазват и да не се разболяваме, и и т.н. Обаче 10-тте Божи заповеди са дадени в контекста само за хората. От богоизбрания народ към езичниците. Евреите несъмнено са били богоизбран народ в началото, но след разпъването на Исус... това е друга тема обаче.

  Цитат
  Иконите са образи на хора, канонизирани от църквата, не от Господ.

   Църквата се ръководи по канони, дадени от Бога. Аз сега обаче мога да ти дам два примера, когато тия канони биват нарушени, от съвременността. 1. Обявяването на част от жителите на Перущица и Батак за мъченици. Защо? Сигурно знаеш историите, че мъжете убивали жените и децата си, а след това се самоубивали, и това е възпято като героизъм от Вазов. Канонизирането на тези хора е против канона. и 2. Обяваването на Левски за светия(за това решения знам, че е още под въпрос, тъй че не съм съвсем прав). Той може да бъде запомнен като велик българин, най-великата личност в българската история, и това никой няма право да го оспорти, но той не може  да бъде светец. Неговото дело е свято, но то не се вписва в църковните канони. Не можеш да сравниш Левски и патриарх Евтимии, например. Те са коренно различни. и макар Левски да е най-великата личност, според каноните патриарх Евтимии е канонизиран, но Левски не би могъл(при все че е бил вярващ  православен християнин).  

  Цитат
  Библията и по-точно - различните тълкувания на текстовете в нея, са създали предпоставки за множество разделения на християните.
  Поради това, сега има хиляди християнски църкви.

   И виж какви са създателите на тия църкви. Масони.  Усмивчица  Цялата история е много чудна, тъй като вече е било дадено едно тълкувание на Христовите думи. От неговите апостоли и т.н. Колкото и да се опитват някои да измислят нови тълкувания те се въртят около най-първите такива - дадени от Светия дух. Друг е въпроса, че тия, които много тълкуват, го правят с цел да разстроят Христос.

  Цитат
  Според Махабхарата и по-точно... Бхагават Гита (така и не разбрах х-то къде точно е), се казва, че всяка душа, в даден етап от своето развитие е Брахма - Бог Творец.

    С това твърдение съм съгласен отчасти. Щом Бог е създал човека по свой образ и подобие, и щом Бог е съвършен, значи и човека поначалом е съвършен. Тоест нещо, бидейки съвършено, то няма как да се самоусъвършенства повече. Значи Бога и човека няма как да се самоусъвършенстват повече. Тук идва и ролята на грехопадението. Човека потъва в грях и спира да бъде съвършен.
    Само Бог може да бъде Творец, защото Той е съвършен. Змията не може да бъде Творец, защото е потънала в грях. Така, човека, последвал змията в греха й, също губи способността на бъда съвършен Творец. Неслучайно се казва, че истинското изкуство се ражда само от истинска скръб и от нищо повече. Що се отнася до Творението на деца то това може да бъде и от греховност.  Ухилен Защото там роля играе тялото на човека, а тялото се движи по физически закони.

  Цитат
  Чисто биологически, майката се свързва с плода, който дава от себе си на човеците, но духом, например, майката е тази, чиито плодове хранят душите и сърцата на хора и животни.

    Бога няма как да бъде разбран правилно, ако го търсим сред природата и нейните закони. Според природните закони Бог е слънцето и значи ние трябва да почитаме слънцето, тъй като целия физически живот на земята е благодарение на слънчевата светлина. В такъв случай обаче ще почитаме Творението, а не Твореца. "Каквото долу, такова и горе" е добро хрумване, но не е адекватно на реалността. Няма как духовния свят да се развива по същите пътеки като физическия, след като Бога е съвършен. Такова твърдение е в резултат на чисто човешко умуване над това, което ума вижда, към това, което иска да види - духовния свят, но не може и затова си създава представа, която за жалост не е правилна.  

   

  Цитат
  Вожде, ще го разбереш един ден – много е просто. Запитай се, как би могъл да даряваш любов и да помагаш, ако не обичаш себе си, ако не знаеш какво е любов?

  И от тук ... колкото повече обичаме себе си, толкова повече искаме да споделим и отдадем тази любав към другите ... и от тук е всичко по-доло написано!


    Бих ти препоръчал едно четиво, което би могло да обогати духовния ти опит, след като се интересуваш от Бога. "Житията на светиите". Давам ти го за четене, защото там са описани премеждията на хората по пътя към Бога, които все пак са го достигнали. Аз не съм го чел, но има много такива жития на различни светии, навсякъде из интернет. Чел съм такива. Ако имаш време, прегледай ги. Това със сигурност ще ти даде по-добра представа по въпроса. В общи линии светиите изразяват цялата си любов и благодарност към Исус Христос, за това, че е бил разпнат на кръст, изкупвайки човешките грехове.

  Цитат
  Егоистът е човек който се обича, както вече казах, това е човек който е разбрал, че за да е щастлив трябва и хората около него да са щастливи.


    Човешкото щастие е много субективно състояние. Ако щастието се крепи върху преходни материални или идейни ценности(идеологии и т.н.) то то е наистина несигурно. Ако твоето щастие зависи от другите хора, приготви се да си много нещастен, от опит го казвам...или лицемерен, тоест да се правиш на щастлив пред другите, но най-вече пред себе си, когато не си.
     По-скоро ти даваш описание на двуличника. Егоиста си е класически типаж, който мисли само за себе си, и е готов да погази другия, при възможност, за да си угоди на себе си. Но това, върху което дискутираме, са просто думи и всеки може да си извади собствено тълкувание за тях, което ще доведе до глупави и нереални изводи.

   
  Цитат
  Нарцисизмът

   Сетих се идеален прмер за нарцисизъм - Панайот от Биг Брадър.  Ухилен Потърси клипове с него в интернет и изгледай няколко - ще видиш как той оправдава всичките си нарцистични постъпки с другите. Велик е.

  Цитат
  Ще си позволя една забележка към теб, тъй като в това отношение малко си мязаме.

   Абе имам си проблеми и аз и се паля от малкото напоследък. Обаче сега "вземи тоя пост", който написах!  Ухилен

   П.С: Получи се малко дълго.
   

  « Последна редакция: Декември 12, 2012, 14:24:16 от Аэ съм » Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #12 -: Декември 12, 2012, 14:21:13 »

  Наистина светлина се праща там където е най-тъмно. За туй Иисус е пратен при евреите тогава според мен , т.е при мишмаша евреи с римляни.

  А относно преводите , моето мнение ,както и преди съм казвала е , че има и манипулиране в Новия завет. Ама няма как да разберем , освен някога Рабенски, да даде Бог , да отидеш в Атонските и Ватиканските библиотеки.

  Ааа сетих се ,че ти препоръчвах да запишеш висше Библейска археология , един път ,като си говорехме , докъде си стигнал с ориентацията ?

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Wolfgar
  Огън, защото сега съм огън!
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 100


 • Град: Ямбол
 • Път - не е пред теб, а около теб!

  « Отговор #13 -: Декември 12, 2012, 15:04:02 »

  Цитат на: вожда
  Както казваше един мъдър човек - Каруцата на нашия разговор е затънала в блато.

  Благодаря ти за точните думи.

  Прости ми!

  Някой ден дано заговорим на един език.
  Активен

  "Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... Веселяк"
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #14 -: Декември 12, 2012, 17:34:32 »

  Цитат на: Аэ съм
  Обаче сега "вземи тоя пост", който написах!  Ухилен
  Изпросих си го. А сега де... Ами аз... таковатааа... ...ама нали... то, понежеее... Забравих печката включенааа...

  Цитат на: Аэ съм
  Цитат на: viosta
  Мисля си .... нашето духовно израстване нали е с цел да се доближим до Бога , да станем като него....ами , че то ако ние отработим такива низки чувства в нас като ревност, отмъщение , егоизъм .....ами то тогава.........ние ще надраснем Бог и той ще остане под нас. Бог и сега е на нашето ниво , защото и той проявява същите низши чувства като нас. Тогава на къде се стремим ние ?
  Доколкото виждам ти цитираш десетте Божи заповеди от Стария завет. Струват ти се малко агресивни.  Усмивчица Ако обаче се разровиш още из страниците ще откриеш и други смущаващи "твърдения".

  Това е така, но не отговаря на въпроса. Нека се абстрахираме от остналата част от библията. Питането, в този случай е конкретно за някои божи заповеди. Условно приемаме, че питащия ги е прочел само тях и се колебае дали този път е правилен и дали да тръгне/продължава да върви по него.

  Фрагментите, които си отделил от светото писание са интересни, но наистина не разбирам, по какъв начин те отговарят на въпросите в темата.
  Отделих няколко цитата и ще удебеля и подчертая моментите, които ме наведоха на мисълта, че наистина има доста работа по себе си, този господ Бог, описан там.
  Цитат на: Аз Съм
  И самият Иисус Навин е отговорен за избиването на 31 царя, със всичките им поданници. Сред тези народи е имало и такива, които напълно са се доверявали на евреите. Пророк Исая казва: „Господ Бог е зъл за всички неевреи. Той ще ги даде на евреите за масови убийства. Земята им ще стане пещ огнена. Ще стане пустиня, напоена с тяхната кръв. В техния стан няма да остане никаква благородна кръв. Техните благородници ще бъдат унищожени“
  Е, явно поне си държи на думата. Определено наказва тези, които не му "вървят по гайдата".
  Цитат на: Аз Съм
  Ако искаш, все пак, да се задълбочиш в същността на Стария завет, препоръчвам ти книгата "Забавна библия" на един френски хуморист от 19 век. Толкова извращения на едно място, едва ли ще намериш другаде - кръвосмешения, зоофилизъм, брутални убииства и т.н.
  Ухилен Присъединявам се към препоръките ти. Това е една от книгите, които са ме карали да се смея с глас по нощите. Добре, но там... подлагат на непресъхваща ирония и подигравки самата библия и религията! Странно е, че я препоръчваш.
  Ето линк, за който иска да я прочете.
  Тук ще отворя една скоба, за да изтъкна таланта на Лео Таксил, както и брилянтното му чувство за хумор и ирония. Не е за пренебрегване факта, че е брутален противник на масоните и всякакви религиозни общества.
  Цитат на: Аэ съм
  В последното изречение, под израза "чел съм техните книги" той имал предвид Талмуда, която е несъмнено най-антихристиянската и расистка книга, писана някога. Мартин Лутер разбрал кой е еврейския Господ Бог - Антихриста. Малко след това се споминал мистериозно. Тук думите на Христос, който казва: ...представят се за евреи ,а не са ,но са от сатанинската синагога,, придобиват съвсем друго и логично значение. Разбираш ли сега защо Господ ти се струва егоист?  Усмивчица
  ...Ами...
  Може би наистина трябва да се прочете цялата библия, за да се вникне по твоя начин.
  Цитат на: Аэ съм
  Цитат на: viosta
  И още нещо ... с иконите, не нарушаваме ли следната заповед "Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш..." ?

    Когато се покланяме пред една икона ние не се покланяме пред материалите, от които тя е изработена - боя, дърво, грунд и т.н. Ние се покланяме пред образа в нея.
  Именно. Тя явно осъзнава това, тъй като въпроса й предполага идолопоклонничество към образи на други хора, а не на егоистичния библейски Бог.
  Аз, честно казано, повече възхищение изпитвам към таланта на иконописеца, който е нарисувал дадена икона и на... вярата и любовта, които е закодирал зад грунда, в самите бои. Според мен те са лечебни, а не самия образ, който е изобразен.

  Цитат на: Аэ съм
  Самият закон, който споменаваш, се отнася повече за хората, които се наричат езичници, които обожествяват природните сили и стихии или дори обекти като предмети, планини, полета, дървета и т.н.
  Никой сам себе си не се нарича езичник. Християнството нарича езичници - нехристияните, мохамеданите пък ги наричат - неверници и т.н.
  Чисто пантеистичния светоглед, мисля, че е редно да е заложен във всяка една религия. Природата я има навсякъде и сме пряко свързани с нея и нейните настроения. Всяка религия е основана на астрономическите познания на древните, които са си били с откроено пантеистични убежденя. Същите тези, които наричаш езичници, еретици и филистимляни.
  Та разбираш защо, твърдения като следващото, което ще цитирам, ми звучат, меко казано несериозни.
  Цитат на: Аз съм
  Все пак и в самото православие са се просмукали някои езически традици, от времето на езичника Константин Велики.
  О, говориш против Свети Константин? Това също ме изненадва, тъй като, именно източно православната църква го канонизира за светец! Нямам идея на какво основание, но пък и не съм запознат с неговата подробна биография, но доклкото имам представа, той е говорил повече с меча в ръката си, отколкото с мъдри слова, държейки кръст. Ухилен
  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: viosta
  Да станем по-велики от Господ ли ?
  Такава е целта на змията.
  А каква е нашата цел? Каква е идеята на християнския Господ за нашето развитие и ...коя е крайната цел, към която се стремим? Да се озовем в Божието Царство ли? Не мисля...

  Цитат на: Аз съм
  Пример от съвремието мога да ти дам с мнозина учени, които са почитатели на ню ейдж, които са развили цял култ към планината Кайлас в Тибет, за която вярват, че е висока точно 6666 метра. Прочети книгите на Мулдашев, за да разбереш колко много учени споделят неговото виждане.
  Какво имаш предвид под "мнозина учени"? Аз лично се сещам за неколцина, които са по-малко от пръстите на едната ми ръка.
  Не е нужно да се четат всички книги на Мулдашев, достатъчни са и само две от тях, отнесени до експедицията му в Тибет/Кайлас.
  "В обятията на Шамбала" и "Матрицата на живота".
  Освен това, самия Мулдашев, далеч не е срещнал въодушевлението и признанието на московската и руската научни гилдии. Щом си чел книгите му - знаеш това. Доста е бил отхвърлян и разиграван, а няма да е пресилено ако се каже, че и до ден днешен не го признават.
  Цитат на: Аз съм
   Също така тази заповед важи и за хората, които се покланят на слънцето. В Християнството има много такива езически "слънчеви" елементи.
  Всяка една религия, както и християнството се основават на древноезически култ към слънцето.

  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: viosta
  Странно как точно по време на 40-дневния ми коледен пост , започнах да се съмнявам в светостта на Бога.

     Тези съмнения не идат от тебе. Греха в тебе се бунтува против делото, което вършиш. Аз също имам такива съмнения относно Бога и Неговите обещания. Упорито трябва да продължим да вярваме и да се молим, защото това е тест. Живеем в такива времена, че ако издържим дори този тест Бог ще ни се открие, ако много силно Го желаем.  Усмивчица  
  Нима е грехопадение, да послушаш природата в себе си?
  Ако баща ти заръча нещо, след което майка ти те посъветва друго и ти послушаш нея - редно ли е баща ти да те смята за непокорен син, заслужаващ наказание и порицание?
  Честно казано, аз също съм спазвал християнски пости и определено смятам, че съм се научил на въздържание, но в момента, в който природата ми ме посъветва да... грехопадна (според хрис. разбирания), то не се замислям и за секунда.
  Защото важното не е да подтискаме желанията си, а да нямаме такива. Щом съм допуснал да се зароди в мен желанито за грехопадение, значи все едно - вече съм го извършил.
  Същото е и при изневярата. Самия акт на изневяра е незначителен. Ако един човек пожелае жената на друг човек, а не своята собствена, то това - дали ще легне с нея или не е незначителна подробност.
  Според мен, от една страна, именно това се има предвид под "Аз съм бог ревнив". Ако започнем да се съмняваме в неговите достойнства, добродетели и ...съвършенството му, то вече сме се отрекли от него.

  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: вожда
  Например "Не убивай" е аналогично на - "Умри от глад", тъй като въздух няма как да се яде. Дори и най-праведния и благочестивия, нарушава поне 7 от 10те заповеди.

    Вожде, сега и ти правиш такова тълкувание. Тези 10 Божи заповеди са от Бога за хората/ между хората. Тук не става въпрос за целия физически свят. Ако това беше така значи щеше да очакваме и от дивите зверове да ги спазват тези заповеди.
  Не, според християнското учение, зверовете са другата крайност.
  Ако един сериен убиец спазва, най-смирено всички останали божи закони, тогава какво му се присъжда?
  Щом са от бога за хората/между хората, как би обяснил кръстоносните походи, от хора - срещу хора и изрази от рода на "умри в името на Бога", когато човек убива човека?
  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: вожда
  Иконите са образи на хора, канонизирани от църквата, не от Господ.

   Църквата се ръководи по канони, дадени от Бога. Аз сега обаче мога да ти дам два примера, когато тия канони биват нарушени, от съвременността. 1. Обявяването на част от жителите на Перущица и Батак за мъченици. Защо? Сигурно знаеш историите, че мъжете убивали жените и децата си, а след това се самоубивали, и това е възпято като героизъм от Вазов. Канонизирането на тези хора е против канона.
  Да, аз също смятам, че между жертви и мъченици има разлика.
  Същото би било, ако сега канонизират за мъченици, жертвите от 11 септември, при атентата на кулите близнаци. Дори смятам, че това бих го отчел по-скоро като подигравка.
  Цитат на: Аз съм
  Обяваването на Левски за светия(за това решения знам, че е още под въпрос, тъй че не съм съвсем прав). Той може да бъде запомнен като велик българин, най-великата личност в българската история, и това никой няма право да го оспорти, но той не може  да бъде светец.
  Тук съм изненадан да прочета това от теб. Ако имаш предвид, че за да се канонизира някой, трябва да е църковен деятел, то доста грешиш по отношение на Васил Левски.
  От ранна възраст е по манастири и си е вървял по христовия път и с двата крака. Дори някакво попско училище беше изкарал някъде.
  Стига до йеродякон (никак не е малко)... но не помня църковното му име. Инокентий май. А и някакъв именит митрополит го ръкополагаше за йеродякон, няма шега, няма измама.
  И изобщо, по отношение на Левски, определено грешиш, ако смяташ, че няма общо с БПЦ, опазването и дори развитието й.

  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: вожда
  Чисто биологически, майката се свързва с плода, който дава от себе си на човеците, но духом, например, майката е тази, чиито плодове хранят душите и сърцата на хора и животни.

    Бога няма как да бъде разбран правилно, ако го търсим сред природата и нейните закони. Според природните закони Бог е слънцето и значи ние трябва да почитаме слънцето, тъй като целия физически живот на земята е благодарение на слънчевата светлина. В такъв случай обаче ще почитаме Творението, а не Твореца.

  Интересна тема за размисъл даваш, но кажи ми, Раби, когато гледаш красива картина, слушаш хубава мелодия или четеш добра поезия, почиташ ли автора им? Разбира се, че да Усмивчица
  За целта се опитай да вникнеш в думите на Хрисос - "Хляба е моята плът, виното е моята кръв". Реално, ние и докато се храним, дишаме и творим, отдаваме почит към него и даровете на природата. Пък те нека са си ревниви.
  Ако аз наричам Господ с друго име, защо ще му е да ревнува? Пък било то и Луцифер Усмивчица

  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: вожда
  Библията и по-точно - различните тълкувания на текстовете в нея, са създали предпоставки за множество разделения на християните.
  Поради това, сега има хиляди християнски църкви.
  И виж какви са създателите на тия църкви. Масони.  Усмивчица
  Е те това вече е конспиративна теория Ухилен
  Смяташ ли, че Мартин Лутер е масон? Наскоро гледах едно предаване по btv, от поредицата "големите загадки". Там се твърдеше за някои личности, че били масони. Според мен в по-голямата си част, става дума за спекулации... но няма да се очудя, ако и М. Лутер го пънат при тях, а протестанската и лютеранската църква са бая мащабни по размери. А пък от тях вече, колко разклонения има, мани-мани.
  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: Wolfgar
  Егоистът е човек който се обича, както вече казах, това е човек който е разбрал, че за да е щастлив трябва и хората около него да са щастливи.

  Човешкото щастие е много субективно състояние. Ако щастието се крепи върху преходни материални или идейни ценности(идеологии и т.н.) то то е наистина несигурно. Ако твоето щастие зависи от другите хора, приготви се да си много нещастен, от опит го казвам...или лицемерен, тоест да се правиш на щастлив пред другите, но най-вече пред себе си, когато не си.
   По-скоро ти даваш описание на двуличника. Егоиста си е класически типаж, който мисли само за себе си, и е готов да погази другия, при възможност, за да си угоди на себе си. Но това, върху което дискутираме, са просто думи и всеки може да си извади собствено тълкувание за тях, което ще доведе до глупави и нереални изводи.
  Добра работа, Раби. Така е - ако щастието ни е зависимо от даден човек, обстоятелство или каквото и да било, извън нас самите, определено се заблуждаваме, защото това е всичко друго, само не и щастие. Същото важи и за останалите висши проявления на душевния покой... като любовта и смирението. Не се бях замислял, но наистина има разлика между егоизма и двуличието.
  Цитат на: Аз съм
  Цитат на: вожда
  Нарцисизмът
  Сетих се идеален прмер за нарцисизъм - Панайот от Биг Брадър.  Ухилен Потърси клипове с него в интернет и изгледай няколко - ще видиш как той оправдава всичките си нарцистични постъпки с другите. Велик е.
  Пацо ли? Да, досещам се какво имаш предвид. Дори в събота, при Венета Райкова беше на гости, а в неделя в едно друго предаване, та му се радвахме. Напомя малко за Митьо пищова. Гледам на него като на комичен образ и ми е трудно да го взема насериозно.

  Цитат на: Eona Lightholder
  мишмаша евреи с римляни.

  Те да бяха само евреи и римляни Ухилен

  Цитат на: Wolfgar
  Благодаря ти за точните думи.

  Моля.
  Благодарен бъди за добрия си слух, синко. Ако не ти беше даден, всички думи щяха да са вятър работа за теб.
  Цитат на: Wolfgar
  Някой ден дано заговорим на един език.

  Не дръж на тези неща.
  Вожда и неговия смахнат език не са толкова важни, за да се стремиш към съзвучие с тях. Говори на своя език и се разбирай сам себе си. Тогава и с дърветата и с птиците в гората ще се разбираш.
  Не, че има значение, но бих се радвал много ако тръгнеш по тази пътека.
  Това, поне за мен е добър път.
  « Последна редакция: Декември 12, 2012, 17:47:44 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Страници:  [1] 2 3 ... 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Аз-Бог, Бог-Аз « 1 2 3 4 »
  Въпроси и отговори
  До 57 4960 Последна<br />публикация Февруари 25, 2010, 14:22:32
  от lessus
  Послание от Бог!
  Космогенезис
  Аэ съм 7 2250 Последна<br />публикация Март 22, 2010, 19:33:59
  от Странник
  лицето на господ бог
  Снимки
  anima 1 1519 Последна<br />публикация Април 19, 2011, 22:29:37
  от nia.boneva6
  За БОГ....
  Езотерика
  АСИ 1 978 Последна<br />публикация Май 19, 2011, 22:49:41
  от paparosko
  призоваване на бог « 1 2 3 4 »
  Въпроси и отговори
  execute 47 2230 Последна<br />публикация Април 14, 2012, 21:04:37
  от Eona Lightholder

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright