Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Баланс, дисбаланс, среда - хармония.  (Прочетена 1260 пъти)
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« -: Ноември 15, 2012, 14:39:36 »

Баланса, дисбаланса, хармонията.
Във всеки един момент от живота ни ние се намираме в границите на неограничения баланс, дисбаланс или хармония на битието.
Всяка крайност е вид дисбаланс или единия край на една права (скала), баланса ако приемем за средата на правата.


Ако живеете само в крайности, то не можете да уравновесите живота си до момента в който една крайност не се превърне в среда на скалата - което всъщност е възможно, понеже всяка крайност води рано или късно до баланс във физически и емоционален план.
Борбата на материя и нематерия.
Има от двата вида хора - материалисти и нематериалисти, третия вид са балансирани и умеят да боравят и в двата спектъра.
Ако си материален човек и мислиш само за предметното си преимущество, то занемаряваш духовното си и емоционално състояние.Пример са повечето хора, които във времето стават емоционално осакатени с  негативизъм в крайности.
Ако си изцяло духовна личност, то занемаряваш материалното си и физическо състояние.Като пример може да вземем хора, които не се къпят често например или живеят в разхвърляни стаи - това състояние на материята също не позволява да се стигне до средата.
Ако едните и другите се постараят да осъзнаят, че чрез едното може да имат другото, както и начините за осъществяването им, то те биха стигнали до средата - хармония във всеки план.
Например - Един духовен човек в средата би могъл посредством своето Намерение, да постигне всичко, което желае в материален план, без да занемари своето духовно състояние.
Един материалист в средата е = на същия този човек, който описах по-горе.То тогава е ясно, че в средата дуалност не съществува.Има само баланс.
Ако обаче сме в крайни състояния .Пример - Един духовен човек в крайност в която няма материални цели, то той не би могъл да постигне всичко в материален план, поради простата причина , че той няма материална цел - Означава, че би си останал в духовна крайност, докато не промени точката на целите си по правата на битието.
Това не е лошо - причината е, че лоши неща няма, но има нездравословни.Не е в ничия полза да си вредите с крайности, но избора е ваш.
Пример - Един материалист с крайно материални цели, не успява да получи никога това което иска - защо?
Той не съумява да вкара себе си в една добра физическа среда - постоянен психически тормоз, покрай тази или онази материална цел в живота му, което може да го докара до крайния негативизъм или дори лудост в това отношение.
По описания начин, нито един от показаните примери не съумява да стигне до крайната си цел - баланса, към който понякога можем да се стремим цял живот.
Всичко до тук може да ви звучи еднакво казано - с едни и същи думи, но смисъла е различен във всяка казана.
Можете да постигнете всичко, ако го желаете не изпадайте в крайности, а намерете баланса - отнася се за всеки аспект - от хранене до религия или работа, учение.
Активен
Wolfgar
Огън, защото сега съм огън!
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 100


 • Град: Ямбол
 • Път - не е пред теб, а около теб!

  « Отговор #1 -: Ноември 15, 2012, 15:31:26 »

  Баланс, всичко произлиза от него и се бръща обратно при него.
  Навсякъде където име ред има и хаос, където има хаос има и ред.
  Човек може да съществува в дадена крайност известно време, но накрая винаги постига баланс. Баланса е и смисъла на нашето съществуване. Балансът е най-големия демон живеещ в нас. Той се храни с всичо - копнежи, мечти, страхове, желания и постижения. Обсолютно всичко е негова храна. Баланса се настанява в нас още при нашето зачатие и ни придружава през целият ни живот. Разбира се, ако постигнем някакво разбирателдтво с него, той ще ни стане и най-добрият приятел. Ще ни съветва по въпроси свързани с нашият АЗ и нашето Его.
  Така или иначе постигането на баланса дава свобода - "когато вървиш" по средата винаги имаш възможност да "кривнеш" в дадена посока за да научиш нещо ново.

  Обичам баланса, така винаги имам възможност да сгреша! Усмивчица
  Активен

  "Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... Веселяк"
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #2 -: Ноември 15, 2012, 19:54:01 »

  Бих допълнил идеята за баланса и средния Път
  с това да се вгледате във Вселената и да видите
  къде има статичен баланс.
  Такъв просто не съществува като цяло.
  Динамичен баланс се откроява на всяка крачка
  реалност и измерение из Вселената.
  Като започнете от торнадото в неговата страховита
  форма на баланс и стигнете до електрона в неговия
  безкраен нестихващ танц поради  Законите вписани
  още преди неговото съществуване.
  Едното е разрушителна страховита стихия,другото е част
  от материята и енергията в тяхната неделима цялост и динамично
  равновесие...
  Символът на Дао добре онагледява този основен Принцип.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright