Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Дълголетието на Хунза  (Прочетена 3077 пъти)
krem
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 139


« -: Октомври 12, 2012, 16:14:38 »

нещо интересно, на което попаднах днес във фейсбук:
(директно копирам)

ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА ХУНЗА

Учителят Петър Дънов е казал, че нормалната средна продължителност на живота на хората на Земята би трябвало да бъде 120 години.

"'Основното място в менюто му се отрежда на растителните продукти- плодове, зеленчуци и житни храни, при това предимно в сурово състояние.'"

Ето че това е възможно и то при цял един народ – Хунза – весел, жизнерадостен и работлив народ, който не познава болестите и грижите около болните, а хората доживяват до 100-120 годишна възраст без нeдъзи и със запазена психика.
За този народ, обитаващи една от долините на Хималайските планини /сега щат на Пакистан/, се заговаря преди около 7-8 деситилетия благодарение на английския лекар Робърт Мак Карисън. Основния проблем, който той третира в медицинските си трудове, е болестите като последица от грешки в начина на хранене у отделния човек или при цели народи. За да докаже своето становище, той напуска лекарското си място в Англия и отива в Индия, където в продължение на 7 години проучава различните племена и народи и по силата на обстоятелствата попада на своя щастлив шанс – ХУНЗА.

Главният въпрос, който занимава д-р Мак Карисън, е на какво се дължи изключителното здраве на този народ. Около доллината, която обитават Хунзийците, живеят още няколко племена. Условията са същите, битът е същият, но здравето им не е като хунзийците. Оказва се, че разликата е само в начина на хранене – изключително самобитен.
Наблюденията и проучванията си от земята на хунза д-р Мак Карисън описва в труд издаден в Англия, като за първи път запознава света с този жизнен и истински щастлив народ. Хунза е доказателство на тезата му, че основното, от което зависи здравето на човека, е практикуваната от самия него диета.
По-късно ръководителката на специалната американска експедиция Рене Тейлър пише: “В Хунза народът живее над 100 години в отлично умствено и физическо здраве, но голямата му придобивка е фактът, че там рак и сърдечни заболявания, както високо и ниско кръвно налягане не съществуват. Там ревматичните заболявания, диабетът, артритът и още много други болести въобще не са известни. Детските заболявания като заушка, морбили, варицела и т.н са съвсем непознати. Няма и детска смъртност…“

Така естествено възниква въпроса: С какво се храни хунзийския народ?
Основното място в менюто му се отрежда на растителните продукти- плодове, зеленчуци и житни храни, при това предимно в сурово състояние. Въпреки височината на терена (2000м) там добре виреят червени и черни череши, ябълки, круши, праскови, черници, кайсии с изключителна сладост, поради екологично чистата почва. И забележете – никой не прави от тях компоти за зимата. За зимата се сушат единствено кайсии и черници. Кайсиите се отглеждат в по-големи количества заради маслото добивано от костилките им и използвано като растителна мазнина към храната. Любима напитка там са билковите чайове. Сред зеленчуците на първо място е спанакът, който присъства винаги на трапезата и то в сурово състояние. Отглеждат се още моркови, зеле, салати, ряпа, тиква, както и различни варива. Това, което не може да се ползва сурово, се приготвя задушено на слаб огън.
Хлябът на хунзийците винаги е само черен: смляното зърно се използва цялостно, без да се отделят триците от бяло брашно. Той се замесва в различни комбинации от отглежданите тук зърнени храни: жито, ечемик, просо, елда. Спазва се правилото: смилането на зърното, омесването и изпичането на хляба да става в един и същи ден. Хлябът присъства в изобилие на масата при всяко хранене и това е лесно обяснимо с изключително високата му хранителна стойност, която се получава от включването на люспата и зародиша. Хунзийците ползват зърнените храни и в покълнало състояние.
Млякото и млечните продукти тук са нещо като лукс, деликатес. По високите долини, заобиколени със снежни върхове, местата за пасбища са съвсем ограничени. В по-ниските части могат да се отглеждат кози, крави и овце, а в по-високите – по малко якове. Млякото се използва обикновенно в прясно сурово състояние или като кисело, тъй като така се съхранява по-дълго. От него приготвят също сметана и сирене.
Хунзийците не са пълни вегетарианци, но ползват месото изключително рядко: само на празници и при тържествени случаи. Но месото на убитото животно никога не престоява, а се обработва и консумира веднага. Качеството на месото е несравнимо с това на нашето, защото добитъкът им се храни с прясна трева на пасбищата, а не със синтетична храна. По празниците се поднася и по малко вино, приготвено от превъзходното им грозде, което отглеждат сами.

В Хунза се хранят два пъти на ден: на обед и вечер. Сутрин не закусва никой – дори бременните и децата. Обедът и вечерята са скромни, пестеливи: като количетво и като калоричност. Ресторанти, сладкарници и всякакви закусвални не съществуват: всеки се храни у дома си с това, което му поднесе майката или съпругата. Тази сдържаност е съвсем съзнателна, тъй като обработваемата земя и реколтата от нея не са в изобилие. Но изследователите на хунзийците са били истински изненадани от тяхната “гладна пролет“. Въпреки съвсем ограниченото им хранене през цялата година, там всяка пролет с напъпването на кайсиевите дръвчета, хората спират да приемат дори и семплата си традиционна храна и се ограничават само с питие, получено от накиснати във вода сушени плодове (обикновено кайсии). Тази омекотена форма на гладуване те спазват до узряването на кайсиите – един доста продължителен период от 2-3 месеца. С идването на новата реколта храненето се възстановява.
През “гладната пролет“ животът си тече съвсем нормално. Това е сезон с усилена работа по полето и градините от първата светлина на зората до залез слънце. Гладуването не създава напрежение или тревога, хорта си остават уравновесени и спокойни по дух, а работата им придружена от весели песни е спорна. Дали самото гладуване не им създава повече лекота и добро самочувствие?
Нищо чудно, след като се знае тонизиращото и подмладяващото действие на глада и как той основно прочиства органи и тъкани от всяка патология и болестни наслойки. Със скромното си и ограничено по количество храна, със системното прилагане на “гладната пролет“ и с голямото физическо натоварване при примитивното земеделие хунзийците постигат не само изключителното си здраве, но и красота, те изглеждат по-млади от годините си и запазват през целия си дълъг живот стройните си, стегнати и гъвкави фигури.

Своята теория, че човек боледува поради грешки в храненето, д-р Мак Карисън потвърждава и чрез изследванията си като директор на Научноизследователския институт по хранене в Индия.

http://laokoontango.com/blog/hunza-people/
Активен

just keep your mind open

love actually is all around
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #1 -: Октомври 12, 2012, 18:29:47 »

  Цитат
  Своята теория, че човек боледува поради грешки в храненето, д-р Мак Карисън потвърждава и чрез изследванията си като директор на Научноизследователския институт по хранене в Индия.
  Абсолютно и след тази тема ,вече имам по различна представа за теб krem   
  Аз съм твърдо за методите на Учителя и за всичко по-горе написано.
  След доста грешки на моите родители аз изпитах всичко на гърба си и докато не се взех в ръце сам , не разбрах какво е здраве и спокоен живот.
  Живях по-болници заради прости грешки и заради апетита на моето семейство към месото и всичките му разновидности.
  Здравето, се постига със разбиране на живота, и правилно  хранене.
  Но в това селце ,в момента в които дойде цивилизацията, и здравето си тръгва.Гарантирано.
  Това което ние наричаме цивилизация, е нещо което за мен, те изпълва само с мъка и страдание.Поради..... как да го кажа по-нежно , за да не обидя някои , ами заради невежеството на хората.  Тъжен
  Никои ,не цени здравето, и кога му кажеш нещо ,той вика ами кажи ми всезнайко как да живея за да не страдам.
  Какво да кажа на подобни хора , всичко е розово, докато не дойде проблема и тогава ,вярват във всичко.
  Но по темата , това селце за мен е рая и не ми трябва нито телевизор ,нито телефон.Честно ви казвам а които иска да ме мисли ,за къвто си иска. 
  Много такива селца са намирали и след като иде там цивилизацията ,почват проблемите.
  Преди и в България е било весело и здравето е било ежедневие , като изключим неприятните случки по онова време.
  От прочетеното разбирам ,че колкото ни е по-просто менюто ,толкова сме по-здрави.Колкото повече си угаждаме и използваме храната за удоволствие и не зачитаме Природата или сме по-далече от нея ,толкова по-зле.
  Вижте колко е лесно, да сте здрави ,ядете само пресни храни, и не влизате в нито един супермаркет или магазин за полуфабрикати и всичките глезотии на днешното време.Храните се със зеленчуци ,плодове ядки и по-някога месо , по-някога.И то прясно , не престояло години във някои фризер ,някъде си... После на промо и ние няма какво да правим.Ядем и даваме на децата.
  Днешните възрастни, не знаят тайната на дълголетието ,понеже са заразени от сегашните мисли и желания на сегашния живот.Колко често ще видите баба да носи кренвирши в торбата, и да си купува саламец на промо.Или какви ли не неща на съвременния свят.
  Може да ми се обиди някои от написаното , но това е така.
  Забравихме коя е Природата и кои ни е създал.
  Всичко вреди в нашия свят мили хора , и подобни селца са пример ,за това което сме забравили и към което се стремим.
  Прочетете , горното предадено от krem  и се замислете сега , не кога стане късно.
  Замислете се над това без което не можете , едното е въздух ,той е мръсен ,другото е вода  тя е мръсна и третото е храна и тя е замърсена.
  Виновника е .... кой Хммм кой е виновен за това , ЖИВОТА НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ ЧОВЕК.Мислещ само за пари.
  krem  съжалявам ако съм писал извън темата но това ми е болна тема.
  Поздрави за темата 
  Здраве на всички.
  Активен

  krem
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 139


  « Отговор #2 -: Октомври 15, 2012, 11:28:09 »

  "Това което ние наричаме цивилизация, е нещо което за мен, те изпълва само с мъка и страдание.Поради..... как да го кажа по-нежно , за да не обидя някои , ами заради невежеството на хората.  "

  Съгласна! Хубавото е, че накои хора започват да се осъзнават, поне относно храната.

  А за селцето после четох, че това е било преди 70-80 години и вече го няма Тъжен Някои предполагат, че е само легенда, но аз си мисля че има доста общности живели така, и колкото по-назад се връщаме са били повече. При всички положенията историята носи много положителна нагласа и ако поне един човек се замисли дори, пак е  добре Усмивчица

  Под всеки списък на най-вредните храни публикуван в интернет има коментари "ами то какво да ядем, нищо не остана" и "аз съм си здрав, нищо че се храня така" а не се замислят, че почти няма човек на 50 години, който да не е с високо кръвно или/и друг проблем.  А аз лично съм виждала на село бабичка на 80 която сутрин ходи по 2 километра до бостанчето да копае, не мисля, че тя  е била с високо кръвно, но се храни само с това, което сама си е отгледала в градината. А сега да, виждам и аз с мъка как хем нямат пари пенсионерите, хем точно я кренвирши са купили, я кроасани и вафли... И останалото в аптеката... И ме гледа учудено бабата в супермаркета, като казвам на детето, което сочи кроасан и пита какво е това, че това е боклук и който го яде го боли корема. Усмивчица

  Един от любимите ми цитати напоследък е "И нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна" Усмивчица

  Sunshine и на мен ми е болна тема и затова много се радвам, когато открия човек, който мисли като мен.
  Активен

  just keep your mind open

  love actually is all around
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #3 -: Октомври 15, 2012, 17:33:19 »

  Цитат
  Съгласна! Хубавото е, че накои хора започват да се осъзнават, поне относно храната.
  Започват ,дори и бавно започват.
  Храната ни вкара в това положение ,сега ще ни изкара ,пак тя.Но всичко идва от главата и мислите ни.
  И нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна 
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright