Духовно развитие

          

Страници:  1 2 3 [4] 5 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Kвас и хляб от квас  (Прочетена 13595 пъти)
krem
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 139


« Отговор #45 -: Февруари 08, 2013, 11:10:53 »

И аз тъкмо свършвам един режим и утре ще меся. Как ми се яде само, решила съм да пробвам франзелките на Сън и сухарчетата тип бейкролс. Да видим какво ще направя Усмивчица
А пицата само я гледам жадно от онзи ден, когато Съншайн качи снимките, ама ще почакам още малко за нея Усмивчица
Активен

just keep your mind open

love actually is all around
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #46 -: Февруари 08, 2013, 23:15:45 »

    Пицата ..... Усмивчица
    Ами беше ок ... 
    Кога е от квас , някак е по-лесно за смилане.
    Радвам се ,че все повече хора се интересуват от квас.Пробвайте и споделяйте.
    Чудя се , някои дали е правил сладки варианти с квас.Аз , не съм и ми е интересно.
    За франзелките всичко е  като хляба , само малко сусам и е ок ...
    За сухарите , от бяло брашно са по-приятни.И в тестото е хубаво да има семена , може и овесени ядки , повече сол, подправки на вкус.И кога са изстинали и дори поседели ден , два  франзелите , тогава ги нарязваме на тънко и пак във фурната.
    Благодаря на всички ...
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #47 -: Февруари 13, 2013, 23:52:35 »

    Една пица , която може да се направи с по-малко неща.
    Или кои както иска.
    ПРОДУКТИТЕ СА :
    Тесто квас , или каквото си искате.
    Слънчоглед семе
    Ронена чубрица
    Маслини
    Домат
    Кашкавал, сирене (по-желание)
    Мазнина , по-желание , аз слагам зехтин и то кога е студена , на края.
    Спанак , пак по-желание , въпрос на въображение и вкус.
    Идеята е да се направи и да се остави на 40 градуса, да втаса и после на силна фурна.Се слага долу за да се запече веднага и самата обработка да е малко.
    Всичко , може да е само до маслинките , и само кашкавал , може всичко. 
    Това е да ви е сладко.Усмивчица


    * DSC01145.JPG (881.13 KB, 2048x1536 - видяно 255 пъти.)

    * DSC01147.JPG (911.82 KB, 2048x1536 - видяно 227 пъти.)

    * DSC01148.JPG (823.88 KB, 2048x1536 - видяно 233 пъти.)

    * DSC01150.JPG (836.55 KB, 2048x1536 - видяно 219 пъти.)

    * DSC01151.JPG (895.82 KB, 2048x1536 - видяно 203 пъти.)
    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #48 -: Февруари 15, 2013, 11:22:01 »

    Да споделя, че направих франзелките на Сън и станаха супер, сложих и повечко мазнина. Мислех, че няма да оцелеят до сухари, но понеже бяха повечко, на третия ден вече бяха поизсъхнали, нарязах ги на тънко, посипах с зехтин, риган и морска сол и във фурната първо на 100 градуса, после на 50 за няколко часа. Ееее.... бейк ролс и марети ряпа да ядат! Единственият недостатък е че бяха излапани за нула време и като се сетя колко хлаб е това, дано да е прав Съни, че от хляба с квас не се пълнее Намигване
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    еос
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 184


    « Отговор #49 -: Февруари 15, 2013, 11:38:17 »

    Преди години един доктор ми каза, че на организма са му нужни не-повече от две шепи храна. Друг е въпроса дали в тези две шепи, ще има нужните вещества.
    Мисълта ми е, че то може и да не се пълнее, но коремчето си се разширява с много тъпкане.
     Е, разбирам напълно колко е трудно да се устои на подобна вкусотия...сега опитвам и аз да си направя, но не съм сигурен дали ми се получава кваса  Прегръдка Трети ден става днес, но бълбукане не виждам. Започнах да го правя с овесено пълнозърнесто брашно. Сложих ... доста лъжици в един буркан, минерална вода и разбърках. На втория ден сложих още две лъжици брашно и още вода...гъстотата гледам да е горе доло като за кекс. Вечерта беше се подуло много малко и добавих още брашно и вода. Тази сутрин нищо, нито подуване нищо...иначе си стои на балончета. Аз ли бъркам нещо ? Довечера мисля да слагам една лъжица мед, пък дано бъкне.. Веселяк
    Активен

    entire ocean in a drop
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #50 -: Февруари 15, 2013, 15:10:43 »

    Мисълта ми е, че то може и да не се пълнее, но коремчето си се разширява с много тъпкане.
     Е, разбирам напълно колко е трудно да се устои на подобна вкусотия...

    не се разширява много от сухарите, защото ги хапвах по малко, но пък редовно - цял ден  Ухилен въпроса е други части да не се разширяват  Ухилен
    сериозно, прав си естествено, но най-трудно устоявам на хляб, топъл и ароматен, а този, който си правя с кваса е... ммммм

    за да захванеш квас, първият път му трябва седмица поне. аз лично не успях от първият път, от втория стана. пробвай с мед, много помага.
    друг вариант е, ако си от софия да си купиш от слънце-луна и после да си го поддържаш. или с парченце от техния хляб с квас също се захващал лесно. или друг хляб с квас, но да е истински, че има и ментета май
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #51 -: Март 04, 2013, 18:06:20 »

    krem
    Радвам се , че са ти харесали, и споко не се качва , в тах има полезно и ако се стремим , към полезна храна всичко е ок. 
    С този хляб са се хранели дълго време и там е имало здраве и красота(в миналото) , сега или в това време се храним с мая и нейните велики красоти и храни , и сами може да видите ефекта от това.
    Или може да се види ползата от квас , и мая.Но и двете в разумни граници са ок.
    еос какво стана с кваса  Згреших
    Новата тема за квас , може да е интересна на някои. http://dreamland-bg.com/index.php?topic=4107.0

    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #52 -: Март 15, 2013, 21:38:15 »

    Трахана

    Сега , как да си съхраним квас , един от проблемите на много хора.
    Правим си смес за хляб и я правим на малки питки , колкото ръката.Или по-малки.Оставяме да втасат и да поседят с брашно на тавичка за една вечер.
    Ако е нужно , може и две , после ги стържем на ренде , да стане на трохи.Така , сипваме брашно и после го оставяме да съхне на проветриво място.
    Добре е да е от кафяво брашно.
     
    Ако искаме , добавяме в тестото подправки , и съставки по-желание и си правим трахана. А самите трохи се сушат до пълна твърдост.Така може да се съхраняват за седмици и месеци.И кога ни е нужно , си слагаме , малко в буркан с водица и брашно и имаме квас.
    А ако искаме , може и да си сварим от трохите , подобно на макарони , става лесно и вкусно.Въпрос на фантазия.
     
    Инфо за трахана , "По начина на приготвяне може да се оприличи с италианските "паста", доколкото изходната суровина на заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. Така консервираният и гранулиран продукт може да се използва целогодишно за варене на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, овкусен със сирене и масло.
    Характерната странджанска рецепта за тестото включва тиква, домати, пипер и особена зелена подправка.
    Някои гастрономи варят траханата с прясно мляко."

    ИЗТОЧНИК- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B0
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #53 -: Март 17, 2013, 12:28:14 »

    Значи, да споделя.
    След увлечението ми по кваса, последва решението хубав-лош, да правя хляб с квас толкова често, че да ядем от него и да не се налага да купуваме. И от преди Нова Година, в къщи се яде само хляб, правен с квас. Сама не повярвах на последвалото.
    Мъжът ми работи до късно, след това яде до късно, освен това обича да си похапва и обикновено спира, когато в тенджерата вече няма какво да се яде. И после- сутрин се оплаква, че от киселини не можел да спи. И така- години наред. Особено пък, ако си пийне и биричка....
    Преди около месец, в къщи се проведе такъв разговор:
    (сутрин, още сънени)
    -Забеляза ли снощи колко късно се прибрах?
    -Да, бе! Вземи да си починеш тези дни.
    -И ядох до малките часове.
    -Ама наистина си почини, колко време ще издържиш така? (аз все още държа да си кажа моето и не искам да чуя неговото)
    -Друг път стомаха да ме е побъркал, сега ми е ок, цяла нощ спах. Тва от твоя хляб.
    -Ай стига, бе!
    -И бира пих и пак нищо ми няма.
    Мислех, че ме четка, обаче нашия приказвал и в махалата, после го чувам и от клиентите му.... явно не са четки, ами работата си е наистина. Пък и доста време мина, достатъчно за да размисли. Изглежда като чудо. Усмивчица
    И да кажа за сухарите- и аз правих, и моите свършиха за нула време. Едните с чесън и зехтин, другите- като циганска баница, с олио и червен пипер. Чакам да остане хляб, за да направя пак, ама не остава.... Ухилен
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #54 -: Март 18, 2013, 00:11:57 »

    Alida   прекрасно , това ме радва и се надявам , все повече хора да разберат това.
    Аз от как спрях да ям хляб с мая , имам много промени и всеки , които ме послуша за хляба , вижда само ползи.
    Мисля , малко време за квас и може да сме по-здрави.Не е сложно , и всичко е само за наше добро.
    Стигнах до следното , след доста опити ....
    Кога си хапвам квас , хляб или катми , имам енергия и всичко е ок ....
    Ако ям хляб от мая , или катми и каквото и да е от мая , имам подуване , киселини , неприятна тежест.
    Това си е до човек и всеки да пробва и тогава да сподели.
    Друго , след споделеното от Крем за слагане на мед , разбрах ,че кваса става супер с малко мед , слагам и вода с мед , кога меся.

    След доста опити и направени хлябове , катми, трахана и какво ли не ....
    Стигам до извода .... че за да стане хубав хляб , поне при мен е нужно това.
    Правя тесто със средна твърдост и го оставям до сутринта , на сутринта , премесвам и правя твърдо тесто.
    В тестото има малко сол и вода с мед.Слагам във форма и на 30 , 40 градуса за около 1 до 2 часа да втаса и пека.
    Кога втасва слагам брашно около тестото и вода във фурната.
    Кога пека , пръскам тестото със вода , може и без , всеки си преценя.

    Явно , кога тестото е по-меко , кога има повече вода , хляба е по тежък и твърд.
    Кога тестото е по-твърдо и има повече брашно , хляба е по-мек и пухкав.
    Поне при мен  , е така ...
    Активен

    еос
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 184


    « Отговор #55 -: Март 19, 2013, 00:10:14 »

    еос какво стана с кваса  Згреших

    Кваса, го направих и сега съм го замразил. Пробвах хляб, но някъде сбърках и се получи тухличка. Скоро разбрах, че е нужно да го оставям да втасва първите пъти в по течна консистенция а не на питка. Така ли е, незнам. Ще пробвам тези дни пак, просто в последно време много си запълних времето с изучаване на нови материи.
    Активен

    entire ocean in a drop
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #56 -: Март 19, 2013, 16:51:34 »

    Еос чети назад описанията ни. Аз не втасвам в течно състояние, просто му трябва много време. И месене малко да стане малко меко и еластично тестото. Също да се пъхне в много гореща фурна в началото.
    И моите първи бяха тухлички.  Ухилен
    Открих ново - превтасвал ми е хляба, затова се надига много, но не и във фурната а предварително.
    Тази седмица пекох 2/3 ръжено пълнозърнесто 1/3 пшеница пълнозърнесто. Втаса цяла нощ, сутринта премесих и оформих  и оставих пак на стайна температура. След един час не беше мръднало почти, но фурната ми беше загряла след една баница и си казвам, мятам го, пък каквото стане. И като се наду това хлебче. Красота. А е ръжен, ще пробвам с пшеничен тази седмица Усмивчица)

    в бгмама си имат много дълга тема за кваса, пекат и дават рецепти. Не съм я прочела цялата, ще науча и нови неща сигурно, но нямам време напоследък.

    правих и кифлички с да кажем почти козуначено тесто - сложих яйца, мляко, захар и мазнина, супер станаха Усмивчица

    моят мъж има подобен проблем с киселините, а не мога да го излъжа от моя хляб да яде, правя и бял за него и дребосъка, че не искат пълнозърнест, но му киселее...
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #57 -: Март 19, 2013, 21:41:13 »

    Аз си мисля, че етапа с тухличките е просто задължителен. Ухилен
    Така, де. С изкуствени набухватели и подобрители е колкото лесно, толкова и вредно. А като сме научени да подбираме хубавкото на вкус, сега трябва да компенсираме с майсторлък. Учим се, учим се.
    @Еос, пробвала съм да правя хляб по "бързата процедура"- като втасва 4-5 часа. Не става. Най- хубав ми се получава, като е втасвал цяла нощ. Сега идва лято, та може и по- бързо да васва, знам ли.
    Другата грешка, която съм допускала е, че от прекален мерак не изчаквах кваса да шупне хубаво. За да стане хубав хляба, кваса трябва да е порастнал на обем и да прилича на пяна. Номера с трите опреснявания при мен работи много добре. Номера с меда на Крем го правя, обаче не го слагам в кваса, ами в хляба. Не знам защо съм си втълпила, че без мед кваса е по- всеяден и непретенциозен, та като му се сложи и меда (вече в тестото), му става кеф и работи с двойна и тройна сила. Ухилен (тук май е въпрос на предпочитания, обаче с мед всякак е по- добре, отколкото без мед.)
    @Крем, и аз имах идея за такива кифлички, но после се отказах, защото нещо се навих да постя. После ми щукна да ги направя с квас от нахут, стафиди, лимонови корички и ванилия (да е постен и да мирише на козунак, с плънка от кайсиево сладко- такова имам Усмивчица), обаче пробата с нахутения квас даде на късо. Чувала съм, че с него хляба става сладък. (или поне няма да киселее). При всички случаи съм много навита тази година да пробвам нещо квасено, козунако- приличащо на Великден. Приемам идеи всякакви.
    @Съни, мисля си, че пухкавия хляб има общо с превтасването, за което пише Крем. Също и с месенето. Когато е месен повече, тестото става някак по- крехко. А ако има и прясно мляко вътре, става мекичък, с една такава коричка- хем хрупкава, хем тънка и ти се топи в устата.
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    еос
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 184


    « Отговор #58 -: Март 20, 2013, 13:16:27 »

    Разбирам какво имате в предвид Krem и Alida. Кваса ми беше бухнал стабилно, когато почнах да правя хляба. И след първото замесване втаса 12ч, после пак го месих и втаса още 8ч, че след туй още веднъж го месих и втасва още 8ч +/-...Преди да го сложа във фурната беше мн приятно бухнал...замислих се, че може и да съм го препекъл...
    Активен

    entire ocean in a drop
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #59 -: Март 20, 2013, 15:36:26 »

    Сега за кваса , аз писах но пак.
    Това е изпитан метод , и да ви кажа .... да знаеш да правиш хляб и то от квас , си е малко опасно.
    Понеже които го опита има опасността да иска да му го правиш.  
    След поредния опит и доста разговори с хора , за мен хляба с квас е перфектен и лесен.
    И най важното имаме плюс за нас , много и плътен хляб, здраве и вкусно изживяване.
    Нещо което е изпитано от нашите прадеди.

    Какво правя , кога имам квас , и дори да е от сушения вариант за които споделих.Слагам го в тенджера с вода и малко мед , (Това е от крем за меда и е ок , благодаря) после слагам малко брашно и овесени ядки и така на най слабото , леко загрявам за 10 мин и веднага , поне при мен стават балончета.
    Така оставям още малко , ако има нужда и време.И слагам брашно каквото и да е , аз го меша бяло и кафяв ,ръжено ,типово и др., слагам семена , овесени ядки една шепа , малко мед , много малко сол вода , ако има чиста изворна.Така меся тесто с мека консистенция.Меся един път и оставям като ръся брашно.След час меся и ръся брашно и така оставям до сутринта.Или една вечер , на сутринта е бухнало и започвам да меся с бяло брашно до получаване на твърдо и сухо тесто.Слагам и малко мед , сол.Омесвам го , твърдо , при самото месене си личи , кога е лепкаво или сухо , нужно е да стане сухо.Оформям хляб , слагам във формата и ръся брашно.
    Слагам във фурната на 30 , 40 градуса.Като вътре има тава със вода.Така за час , докато стане 2 до 4 пъти по-голямо.Изкарвам , загрявам фурната на 250 градуса и пека , като преди това самия хляб го пръскам с пулверизатор.С вода , чиста вода и малко семена , така го пека на 250 в началото и после на 200.

    Това е , дано съм полезен на някои , сега ще пробвам , ако имам време и сладки варианти и ще споделя.  
    Важно , е да се знае , че кога правим хляб с мая , е нужно да е меко тестото и при самото печене то си втасва , бухва и се надува.Затова и печем на ниски температури , така са и машините за хляб.Затова и тука имаме , мек , не плътен и въздушен хляб с много въздух.
    Но кога е от квас , той втасва и при печене не бухва или каквото бухне е , при самото втасване.
    Точно , тук е важно да разберем , че кога втасва , този хляб е важно да имаме търпение.
    А при печене , се надига малко , и затова имаме плътен и мек хляб , които се пече на силен огън .
    Това , долу на снимката е втасал хляб , готов за печене.



    * DSC01211.JPG (81.44 KB, 599x799 - видяно 318 пъти.)
    « Последна редакция: Март 20, 2013, 15:42:50 от Sunshine(sun) » Активен

    Страници:  1 2 3 [4] 5 6   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright