Духовно развитие

          

Анкета
Въпрос: За равни права на пушачи и непушачи!
За: - 18 (58.1%)
Против: - 13 (41.9%)
Общ брой гласове: 28

Страници:  [1] 2 3 ... 13   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Петиция За равни права на пушачи и непушачи.  (Прочетена 5109 пъти)
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« -: Септември 05, 2012, 10:54:54 »

http://www.peticiq.com/tosmoking
Моля ако желаете изкажете мнението си - За или Против.Обосновете се.Подкрепете равните права на хората или пък не!
« Последна редакция: Септември 05, 2012, 11:22:31 от AriaM » Активен
Митака
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 15


 • Град: Русе
 • « Отговор #1 -: Септември 14, 2012, 17:59:44 »

  Хареса ми коментар №6:

  Равните права биха били:
  никой да не пуши в близост до непушач тъй както непушача НЕ уврежда здравето на пушача.


  Активен
  мушу
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 102


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Септември 14, 2012, 18:23:30 »

  Правата не могат да бъдат равни, защото пушачите винаги пречат на непушачите.
  Цяла бременност работих с пушачи на етажа. През прозореца ги усещах, как пушат в съседните стаи.
  Имам 20 години стаж в тази гадост. Сега съжалявам, че трових себе си и околните.

  Преди време спрях да пуша вкъщи заради сина ми. После започнах да паля първата цигара след обяд. Сега не пуша от 5,5 години.

  Струва ми се, че този форум някак си не се връзва с пушачи.

  Няма как да са равни правата. Ако вали дъжд и пушача пуши под козирката на спирката, непушача къде да се завре?
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #3 -: Септември 14, 2012, 19:07:42 »

  Цитат на: мушу
  Правата не могат да бъдат равни, защото пушачите винаги пречат на непушачите.
  Да, като преченето, не се изчерпва само с дима, който непушачите са принудени да дишат, но и с примера, който даваме на децата. Не разбирам хора, които пушат пред децата си и изобщо такива, които нямат търпение и треперят, когато не са всмукнали от дима, малко повечко време. Все си мисля, че преиграват, но може и да греша.
  Защото, например, ето – наркоманите не издишат дим и не вредят на околните, дайте да позволим това в обществени заведения.
  Цитат на: мушу
  Преди време спрях да пуша вкъщи заради сина ми. После започнах да паля първата цигара след обяд. Сега не пуша от 5,5 години
  Много добре, мушу! Няма как да не те поздравя за това.
  Цитат на: мушу
  Струва ми се, че този форум някак си не се връзва с пушачи.
  Тук вече не мога да се съглася, освен ако не говориш за някакъв вид усещене, което имаш. Пушенето и дима, са неизменни спътници на всякакъв вид духовни практики... но това, евентуално може да го обсъдим в друга тема.
  Вчера, един ...колега, ми изтресе, по същия начин, че ако човек е месояден да забрави напълно за духовно израстване Ухилен  
  Цитат на: мушу
  Ако вали дъжд и пушача пуши под козирката на спирката, непушача къде да се завре?
  Виж, мушу... не че не съм съгласен – съм, но... като се замислиш, на непушача му е достатъчно една кола или автобус да мине по улицата и вдишването му ще е равносилно на това, ако има 20 пушача около себе си (даже май ги посмалих).
  Ще се съглася с подобна разпоредба, от сорта на – никакво пушене около непушачи, дори и на открити места, ако забранят производството на двигатели с вътрешно горене и минат всички на ел. двигатели.  
  Чао за сега на всички, че ще ме бият
  Активен
  Митака
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 15


 • Град: Русе
 • « Отговор #4 -: Септември 15, 2012, 10:31:33 »

  Абе я всички пушачи да се ядосат на скапаната държава, за дето им нарушава правата, и да ги спрат Усмивчица
  Активен
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #5 -: Септември 15, 2012, 11:48:43 »

  Всяко търсене на права, което е диктувано от лични стремежи ражда противопоставяния – било то на групи, общности, държави.
  Като цяло съм съгласен с много от точките на петицията – да има заведения за пушачи в това число. Има обаче и една с която съм ОСОБЕНО съгласен:

  Защото прокламираната грижа за общественото здраве не може да се свежда до диктат над една определена група на обществото - това е популистка, неефективна и палиативна мярка, която не решава проблемите на здравеопазването, контрола върху качеството на храните, въздуха, водите и пр., увреждащи в не по-малка степен здравето на българите.


  Честно казано, даден човек може да си реши че не дима, а пушачите са неговите врагове, с това изобщо да не се противопостави на отделянето на вредни емисии в големите градове, и все пак целта да му е „просто да не му смърди до главата“. После същия този човек ще излезе от заведението и ще запали не просто една цигара, а колата си, която е не само активен пушач, а цял газо-отделител, който на всичкото отгоре не отделя дима само на едно място, а в рамките на километри разстояние. Навярно този човек просто ще си мисли че не диша изпаренията на другите автомобили, и дотам – но това е неговата гледна точка, която не е задължително да е в крак с действителността, че да определя кое му е полезно и кое му е вредно – това ще е просто неговата гледна точка. Или както беше казано в запомнения филм 'Матрицата' - „Просто един човек“ . Нищо повече!

  Нека всеки, който живее в голям град си даде сметка какво би видял, ако си погледне града отгоре, и дали въобще ще го види. После нека погледне от върха на някоя планина едно по-малко селище, за което е сигурно че има много пушачи! (в БГ всяко селище има много пушачи!) Вижда ли се ясно? Къщите, дворовете, дърветата, реката? 

  Какво е значението дали отровата ще мирише, или пък ще има вкус – тя пак си е отрова.

  Живея в столица, където в най-топлия сезон-лятото, в центъра не усещам частица кислород във въздуха, вие ми се свят, издивявам, не съм себе си, „къде е най-близката планина“?! Това беше така и тази година когато имаше закон против тютюнопушене, и миналата, когато нямаше.

  Не Ви харесвам подбудите просто някой да се лиши от цигарата докато е с Вас, за да може Вашите представи за природна чистота да са оправдани. Не Ви харесвам намеците от рода, че „ветрогенераторите са скъпи“ само защото понеже са неразпространен вид енергиен източник, не са Ви по джоба. С това мислене най-много да преместите озоновата дупка от Австралия в България – шегувам се, дано обаче да разбрахте намека!

  Ще подкрепя екологичните виждания на НЕпушачите тогава когато се стигне дотам, че и малкия и големия град да се виждат ясно от върха на планината!

  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #6 -: Септември 15, 2012, 11:56:35 »

  Отдай правото на другия, за да бъде отдадено и твоето право.

  Не може непушача, който седи под козирката на спирката и вали дъжд, да каже на пушача до него, че му пречи.

  Може и колите да ти пречат, но не можеш да им кажеш да се махнат. И да им кажеш, няма да се махнат...Усмивчица

  За дима като част от духовното развитие - има такъв момент, но ако си зависим от цигари или нещо друго, това като цяло понижава вибрацията и пречи. Зависимостта пречи, не дима.

  В тази връзка Ошо  разказва една много готина история: негов познат искал да бъде приет в някакъв религиозен орден, и за целта трябвало да направи обет. Като дошло време за обета, човека казал: "Аз никога в живота си не съм пушил, отсега нататък ще пуша. Това е моя обет..." И сега той пуши религиозно, казва Ошо.

  Звучи смешно, но...дали ще пушиш или няма да пушиш, не е толкова от значение. В някои случаи е по-добре да рушиш себе си, отколкото да изкарваш разрушителните си мисли, чувства и намерения в околното пространство и върху другите. Вече с алкохола и месото са по-други нещата, ако ти пречат организма ще откаже да ги приема.
  Активен
  мушу
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 102


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Септември 15, 2012, 12:17:29 »

  Цитат от Sine Wave Zero
  Защото прокламираната грижа за общественото здраве не може да се свежда до диктат над една определена група на обществото - това е популистка, неефективна и палиативна мярка, която не решава проблемите на здравеопазването, контрола върху качеството на храните, въздуха, водите и пр., увреждащи в не по-малка степен здравето на българите.

  Нещо не се справих с цитата.

  Съгласна съм с това. Ясно е, че забраните са свързани с увеличаването на търсенето и контрабандата. Това не е начин да се спрат пушачите.

  Но, не може да има равни права. Къде един пушач не пречи на не пушач? Може би вкъщи. И там пречи. Като се накачулят по балконите пак се усещат. После кой им мете фасовете по земята?

  Помня детството си с двама родители пушачи. Сутрин, когато влезех в кухнята, не можех да си поема въздух. Все едно с чук по главата. Непрекъснато ми се викаше - затвори вратата. До ден днешен, ако мога да не затварям някоя врата, я държа отворена. Не може да се сравни с градския въздух. И на мен на Орлов мост ми се иска да се телепортирам по най-бързия начин някъде на по-чисто. Но усещане от непрекъснато пушене около теб е ужасно.

  Обяснете ми, какви са тези равни права. Ако се позволи пак да се  пуши по заведенията, няма да има такива, в които да не се пуши. Помните ли сладкарниците?


  Активен
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #8 -: Септември 15, 2012, 12:24:34 »

  Съгласна съм с това. Ясно е, че забраните са свързани с увеличаването на търсенето и контрабандата.

  Особено когато в България цигарите като консуматив, се подреждат по потребление след тези за храна и хигиена и редом с кафето сутрин или ракията вечер
  « Последна редакция: Септември 15, 2012, 12:37:54 от Sine Wave Zero » Активен
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #9 -: Септември 15, 2012, 13:12:09 »

  Да ви кажа... не мога да разбера какви са тези дебати в България относно пушенето на обществени места.

  Верно е, че огромна част от населението пуши и са пристрастени, но не е чак такава болка за умиране. По-скоро е някакъв привитивизъм.

  Тук например, от мнооооого години не се пуши на обществени места. И не виждам абсолютно нищо нередно. Излизаш на заведение, бар, дискотека, прибираш се вкъщи - дрехите ти не смърдят на катран. Прекрасно е. Пуши ти се цигарка или нещо друго - излизаш в градинката - в общи линии всяко заведение си има място на открито, където се пуши. Хем си на свеж въздух, хем не се одимяваш, хем можеш и да си полафиш с някой. После си пак вътре, където е чисто и уютно. Никой на никого не пречи.

  Има може би само един осезаем проблем, зимата особено. Ако отидеш в заведение вечер - пъб или бар, просто няма как да не помириш всеки запотил се след дългия работен ден, навлечен с 15 пуловера и якета, и оригнал се на бира. Пфууу.... цигарите поне тази миризма поемат.

  Според мен в България прекалено много енергия се хаби за борба за правата на пушачите. Като искат да си тровят здравето, да си го тровят вкъщи. Като не можеш да пушиш постоянно и навсякъде, пушиш по-малко и по-рядко - здравословно и евтино! Намигване))
  Активен
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #10 -: Септември 15, 2012, 13:38:40 »

  Да ви кажа... не мога да разбера какви са тези дебати в България относно пушенето на обществени места.

  Аз пък напълно разбирам, а и много често се бъзиках че приеха закона против пушене в заведенията през лятото, когато така или иначе се пушеше навън. И че когато застудее, съвсем закономерно ще искаме да отпадне.

  Там където закона се противопоставя на навиците на обществото, рано или късно започват бунтовете. Виждал съм какво правят Германци, Холандци, Британци в БГ където законите не ги задържат. Дръж звяра зад решетки и в един момент ще ги счупи. Сенчестите страни на душата могат да бъдат опитомени само нощем. И звярът може да стане твой приятел само в джунглата.
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #11 -: Септември 15, 2012, 19:12:26 »

  Цитат на: Sine Wave Zero
  Там където закона се противопоставя на навиците на обществото, рано или късно започват бунтовете.
  Особено на вредните!
  Ако увеличат тока, парното, бензина и т.н. ...бунтовете и протестите не са толкова фрапиращи и бързо утихват, като се водят, предимно на маса. Стане ли дума, обаче за тютюнопушенето, проституцията или нещо за легализиране на наркотици, леле-мале! Цяла партизанска война се формира!
  Активен
  stargate
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 16


  « Отговор #12 -: Септември 19, 2012, 15:51:20 »

  По принцип съм на мнението, че всеки може да прави каквото желае. Със себе си, с живота си! Но ако това е в разрез с нечии други интереси вече егоистично. Не може аз да спортувам и да живея здравословно, да отделям време, усилия и енергия да строя моето тяло и някой да дойде и защото му е скучно да започне да ме трови. Господ ни е дал това тяло красиво и здраво, в което да живеем в този живот. Все едно у вас да ти е супер мръсно.. И какво се получава? В къщи ти е чисто и идва някой с мръсни обувки и ти изцапва навсякъде. Всеки има свободен избор да прави каквото си желае. Ако те прави щастлив пуши си, трови се но не за сметка на някой друг, който уважава това, което са му подарили този живот:)
  Активен

  Материята е носителят, който изразява душата на това ниво, точно както на по-висшето ниво душата служи като носител и изражение на духа.
  Само когато човек разбере себе си, може да стигне до разбирането на това,
  Което е всичко, наричано от нас Бог.
  Colder Sun
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  по-добре никога, отколкото късно

  « Отговор #13 -: Септември 19, 2012, 18:28:47 »

   Вредните газове тровят  вьздуха на всички, независимо  кьде се отделят.
  Активен
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #14 -: Септември 19, 2012, 22:57:05 »

  Аз мисля...... Ухилен , че всички непушачи трябва да пропушат, а всички пушачи да спрат, много интересно какво ще се получи не мислите ли  Ухилен
  Страргейт, самозалъгваш се, че дишаш чист въздух у вас...ммм нека дам прост пример Усмивчица
  Моя баща е непушач, работи 25 години в нефтозавода Усмивчица, аз пуша по кутия на ден от 10 години насам.Тъй!
  Случи се така, че с него се разболяхме едновременно, него го държа 12 дена, тежка хрема, болки в гърдите, хрипове, храчки, почти направи и ангина(някакъв нов мутирал вирус явно), мен ме държа 4 дена, разминах се само с хремата и малко ме болеше гърлото.Той се отрови да пие лекаства и билки, аз лекарства не пия!
  Какъв е извода, че домът ти и килимът ти всищност са чисти само привидно, но в действителност са пълни с прах и микроби.Не казвам, че не бива да се съобразяваме с непушачите, аз се съобразявам.Питам извини ме ще ти пречи ли да запаля, ако да ще излезна на вън -така правят възпитаните хора!Колкото до забраната, тя не касае ничие здраве, касае поредната глупост - да няма каде да идем да пием кафе, и малките търговци да фалират, затова отвориха и кауфланд и карфур и молове...чат ли сме?!  Намигване
  Беше си добре със залите -пушачи, непушачи, смесени компании да се разбират по между си, пък в крайна сметка щом са заедно, ще правят взаимни компромиси нали!Уж са приятели, забраните нищо не решават това искам да кажа за последно!
  Активен
  Страници:  [1] 2 3 ... 13   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright