Духовно развитие

          

Анкета
Въпрос: Душата; искрата, която носим от бога; нашето Висше Аз, може ли да бъде зло или зловредно?
да. какво и/му пречи? - 1 (14.3%)
не. изключено е. - 5 (71.4%)
нямам мнение. не знам. - 1 (14.3%)
Общ брой гласове: 7

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Може ли душата да бъде зла?  (Прочетена 1378 пъти)
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « -: Август 17, 2012, 09:15:20 »

  Въпросът ми е подтикнат от едно мнение на Сарабия в темата за "Въплатените ангели", книгата на Дорийн Върчу.
  Там тя споделя не-съгласието си с изказването на Долорес Кенън, че душите на извънземните не са зли. Моето впечатление от прочетеното до сега и надзърнатото е, че в света на душите (етера, света на чувствата и света на мисълта, според разделението на розенкройцерите) е, че душите не са зли. Дори онези на диктаторите и масовите убийци не са зли. Зловредността спрямо другите идва от несъвместтимостта на душата с по-твърдите тела, които я обличат или от конкретна задача в живота. Гневът, обидата, жестокостта, лудостта и т.н. са резултат от не добре функционираща физиология на тялото и лош контрол на душата върху тялото.
  В света на душите няма разлика "искрицата", дали е обитавала извънземно тяло или човешко тяло. Има разлика, дали е била част от индивидуално или групово (кошерно) съзнание.

  А според вас ?
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #1 -: Август 17, 2012, 09:46:34 »


  В света на душите няма разлика "искрицата", дали е обитавала извънземно тяло или човешко тяло. Има разлика, дали е била част от индивидуално или групово (кошерно) съзнание.


  Каква е разликата между по-индивидуалните и по-груповите души?
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #2 -: Август 17, 2012, 10:03:45 »

  Счита се, че човекът и някои животни имат индивидуални души. Животните на земята и растенията имат "групови" души. Т.е. както Еона на едно място обясни - не си тревичка, а си полянка от тревички. Чела съм, че някои от извънземните, които отвличат и правят експерименти с хората, са с кошерно съзнание... Борги... Не съм сигурна, че това се отнася и за душите им, но да кажем, че е така. Т.е. имат "групова" душа като животните на земята, но са по-интелигентни.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #3 -: Август 17, 2012, 10:14:39 »


  Счита се, че човекът и някои животни имат индивидуални души. Животните на земята и растенията имат "групови" души. Т.е. както Еона на едно място обясни - не си тревичка, а си полянка от тревички.


  Вероятно съществата с групово съзнание не носят отговорност за това дали са "добри" или "зли", защото нещо по-общо ги ръководи.

  Интересно обаче, откъде произлиза стремежът да се прави зло?
  Дали е заложен по рождение или придобит впоследствие?
  Активен
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #4 -: Август 17, 2012, 10:42:09 »

  Сетих се една хубава приказка, която бях чела преди време за душите. Мисля че тя най - добре изразява гледната ми точка. Както казва Хорхе Букай в една от своите книги - "Една притча, някой разказ или виц ще се запомнят много по-добре от хиляди теоретични обяснения, психоаналитични интерпретации или формални постановки"

  Събрали се души на съвещание преди въплъщението си на Земята.

  И Бог попитал една от тях:

  - Защо искаш да се въплътиш?

  - Искам да се науча да прощавам.

  - На кого се каниш да прощаваш? Погледни душите какви са чистички, светли, любящи. Те толкова те обичат, че не могат да направят нищо такова, заради което да се налага да им прощаваш.

  Натъжила се Душата, но повторила:

  - Аз така искам да се науча да прощавам!

  Тогава до нея се приближила друга Душа и й казала:

  - Не тъжи, аз те обичам толкова много, че ще бъда с теб на Земята и ще ти помогна да изпиташ опрощението. Ще бъда твой мъж, ще ти изневерявам и ти ще трябва да ми прощаваш.

  Приближила се друга Душа и казала:

  - Аз също те обичам много. Ще дойда с теб и ще бъда твоята майка, която ще те наказва, ще се меси в живота ти и ти ще се учиш да прощаваш.

  Още една Душа се приближила и казала:

  - Аз ще бъда твоят началник и от любов към теб ще се отнасям към теб грубо и несправедливо, така че да изпиташ какво е да се прощава.

  Друга една Душа предложила да й бъде най-добрата приятелка и да я предаде, друга да й бъде злата и несправедлива свекърва и т. н.

  По този начин се събрала група от обичащи се души, измислили си сценария на своя живот на Земята и се въплътили.

  Но се оказало, че да си спомнят за Себе си е сложно и трудно и те всички забравили своя договор.

  Повечето приели на сериозно живота си, започнали да се обиждат и гневят един на друг, забравяйки че сами са си съставили този сценарий и забравяйки най-важното – че те всички се обичат един друг!


  П.С. И аз мисля, че зли души няма и дуалноста е само на Земята... Усмивчица
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  sharga
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 148

  « Отговор #5 -: Август 17, 2012, 10:58:55 »

  не може да бъде зла.
  Това какъв си зависи от енергиите които тялото носи и от позицията която разкрива света такъв какъвто даденото същество го вижда. Позицията може да се мени, енергията може да се обновява, чисти. Буците от енергийни емоциоанални възли могат да бъдат разплетени. Всяко същество е изключително чисто, но ако е натъпкано с гадна енергия и не знае то си мисли че е от него самия, а има случаи в които човек няма нищо общо с енергията която носи, той просто я носи, не я е направил той такава, и все пак енергията е тази която те принуждава да се държиш по определен начин и да извършваш определени действия. Позицията също ако ти си в позиция на звяр , колкото повече %-та си в нея толкова повече си звяр. Осъзнаването на енергията която носим не ни идентифицира с нея, същото е и с осъзнаването на позицията която сме заели.
  Активен
  мушу
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 102


 • Град: София
 • « Отговор #6 -: Август 17, 2012, 11:02:21 »

  Хубава притча. Обаче, може ли да се сравни лошотията на една свекърва и изнасилване и убийство на малко дете?
  Непрекъснато мисля за тези, които "правят" света. Винаги имам чувството, че те не обичат даже децата си, а просто се опитват да предадат това което имат на следващите носители на гена им. Как ще се чувства душата на някой, който е предизвиквал войни, тровил и убивал цели народи, нанесъл толкова вреда на една планета? Какво ще прави? Сама ще си прощава ли? Или ще чисти кармата си до безкрай?
  Еднозначно ли е това да произвеждаш милиони коли, които тровят планетата и да не изключиш водата докато си търкаш зъбите?

  Хубаво е да се силим да се усмихваме и да си приказваме за безусловната любов. Кой е готов да обича безусловно всички?

  Четох много твърдения, че тези, които носят гена на Анунаките, не могат да бъдат добри. А душите им?
  Активен
  Niandre
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8

  « Отговор #7 -: Август 17, 2012, 11:43:58 »


  Четох много твърдения, че тези, които носят гена на Анунаките, не могат да бъдат добри. А душите им?
  И като стана дума за тях, отдавна си задавам следния въпрос: "Ако, както някои твърдят, сме "изобретени" от Анунаките, от къде са се взели душите ни?"

  Конкретно по темата - отново, ако следвам всеобщото предположение, че душата е част от всеобичащото и всеобхващащо цяло, то няма как да бъде зла.
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #8 -: Август 17, 2012, 11:57:01 »

  Зло има само спрямо гледната точка, вирусите и бактериите зли ли са?
   
  Моето мнение и наблюдение е ,че има профилираност в духовното семейство . Има и глобални мисии.

  Не може да се каже , че кошерното съзнание на Сиви е животинско , то просто е различно стурктурирано и с различна опитност и неговите функции и методи спрямо тези на човешката раса могат да се определят ,като зли и на мен са ми гнусни. Но в глобаен план те търсят спасение и развитие на расата си и това не е зло.

  Но ако примерно говорим за т.е нар зла душа от земен вид.
  Низките опитности ,като убийство примерно е ранна опитност и обикновено е далечна в една опитна душа . Тъй като на земята има хора с много различна опитност в един момент енергийните структори в инкарнации са толкова различни ,че е като на две коренно различни раси и по между си като функции се припознават ,като зло.

  Поради тази причина е и варирането в земния сценарий , но за това и е интересно и в процеса са се включии същности от близо и далеч и опитите за категоризиране са смешни , с това и визирам темата за земните ангели . В този момент каквото и да опишеш все ще е верно .

  Сю че се сетих да ти кажа ,че изчезвам за 3 дни на Беглика фест , много хора виждат огледално при сканиране , ориентирай се по сърцето.
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #9 -: Август 17, 2012, 12:03:15 »

  Ниандре физическите раси могат да изобретяват само физически композиции , енергийните божествени композииции - Божествена искра  или Душите са един друг процес на много по-високо ниво.
  И вече комбинацията между двете създава разнообразието във вселената. Усмивчица Но разликата е, като между дизайнер на кутията на компа и инжинера на хардуера , а пък разни програмисти на софтуеър са трети помагачи и такаааа  Усмивчица))))))
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  мушу
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 102


 • Град: София
 • « Отговор #10 -: Август 17, 2012, 12:04:15 »

  Оле лееее. Значи с бившата ми свекърва, всъщност, се обичаме...
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #11 -: Август 17, 2012, 12:20:00 »

  Звучи абсурдно , но някакво ниво се обичаме и със свекървите си  Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #12 -: Август 17, 2012, 12:53:17 »

  Ще пробвам, Ео. То едно ли е дето трябва да се науча да го гледам.
  Аз съм още 3 дена със семейната детска градина, така че даже няма да забележа кога си отишла и кога си се върнала. Приятно изкарване!!! Така и не го разбрах тоя фест какъв е.

  ------------------------------------

  За злите хора, масовите убийци и другите подобни "лоши" мога само да повторя прочетено:

  Емоционалните лашкания и негативните изживявания на Земята под формата на агресия към другите или насилие спрямо нас замърсяват енергията на душата. Така да се каже я нараняват. След смъртта следва период на лечение. Понякога енергията е толкова увредена, че се налага да бъде лекувана чрез "разреждане" с чиста енергия или "заместване" с чиста енергия, според нивото на повреда.
  Има души, които се страхуват да се върнат на Земята, за да платят стореното от тях.
  Някои пък отказват да бъдат лекувани чрез "заместване", защото това преформатира оригиналната конфигурация от качества на душата. Такива души се отвеждат от Земния план и не се връщат тук. Какво става с тях, не ми е известно.
  Душите на хората постъпвали истински чудовищно спрямо околните и без шанс за подобрение и изменение биват "дезинтегрирани". Т.е. енергията им е разпръсната и върната в бульона до такава степен, че вече не е възможно да се говори за единица душа. Това обаче е наистина крайна мярка.
  Доста от душите, които не могат да се интегрират в земни тела и постъпват зверски с околните, са с първа инкарнация на Земята и предишни като други същества.

  край на прочетеното Усмивчица
  ---------

  Телата ни са био-електро-химичен бульон, който реагира на околните физико-психични въздействия с различен темперамент и сила на емоциите. Едно увредено тяло реагира по различен начин от едно здраво тяло. Дали душата ще приеме тези реакции и ще подтисне и управлява негативните емоции, породени от ситуациите, или ще се остави на негативните влияния и ще ги усили, наранявайки себе си и останалите е разликата между "лошите" и "добрите".

  И да всичко е относително... Ако Хитлер го бяха приели да учи в художествената Академия, нямаше да я има Втората Световна Война по начина, по който я имаше. Ако бащата на Сталин не го е посбивал и не е бил пияница и него може би нямаше да го имаме такъв... Та така с изборите на душите.
  Активен
  мушу
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 102


 • Град: София
 • « Отговор #13 -: Август 17, 2012, 13:20:50 »

  Благодаря на всички.
  Днес получавам отговори, преди да съм задала въпросите.
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #14 -: Август 17, 2012, 13:52:02 »

  Изначалната същност на всяка душа е всеобичаща и всеприемаща. Никой не се ражда мразещ, зъл или лош човек. Никой не се ражда, с желание да убива, да руши и да вреди, както е по примера на Сю с Хитлер и Сталин.
  Егото е това, което има власт тук и е от определящо значение, доколко ще допуснем то да диктува мислите, състоянията и решенията ни.
  И Хитлер и Сталин и всеки човек, смятащ себе си за по-заслужаващ живот и щастие, повече от другите, са роби на егото си, а душите им са подтиснати и сподавени от него... и страдат. Съществуват твърдения, дори, че след дълго подтискане на душата и нейното единствено качество и състояние - любовта, човек я губи. Егото е това, което наричат дявол/луцифер/сатана/рогатия/лукавия/мефистофел и т.н. Иначе казано, - изкушението да подтиснем всеобичащата си, изначална природа, като в замяна ни се предлагат множество сетивни измами... които ни карат да се чувстваме велики и неповторими.
  Не помня от къде беше този цитат, но звучеше така:
  "Хората не вярват в мен и аз съм самотен. За да разберат и почувстват самотата ми, ще им внуша, че са богове"... и им дал егото (предполагам).
  « Последна редакция: Август 17, 2012, 14:10:48 от в о ж д а » Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright