Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво сте чували за "Ангела на Смъртта"?  (Прочетена 1092 пъти)
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« -: Юли 23, 2012, 16:04:58 »

Наскоро ми споделиха нещо което много ме накара да се замисля и реших да го обсъдя с вас.
Не си спомням точни цитати, но беше нещо в стил, че:  "смъртта е най-ужасното нещо на света" (това във връзка с гръмнатия бус в бургас и оттам нататък избихме на философия)
Няколко часа по-късно друг човек ми написа, във връзка с друга разговор, нещо в смисъл, че: "ангелът на смъртта внася негативни енергии"
Малко по-късно получих, от първия субект, лекция за "лошата прана на гробищата", за "ужаса на душите в отвъдното", за дисхармонията която излъчвала символиката на смъртта, черепа, костите, косата и т.н. и т.п.
А след това и един колега в офиса ми заговори за това че "смъртта била най-големия враг на човечеството, и последното предизвикателство пред науката"... Хммм, явно някаква карма ли, кво ли, ме гони, и аз не знам... обаче се замислих... какви персонифицирани образи на смъртта познавам:

Семейство Адамс - определено не са негативни, даже са много жизнерадостни... някак си по своему, хм. Смърт на Тери Пратчет - още повече! Всички вампири, които са си по-същество ходещи трупове също са представяни в днешната ни култура по-скоро позитивни и наслаждаващи се на живота, отколкото някакви хипохондирици... един Лестат само колко струва... или пък как му беше името на онзи хубавец от Здрач... Сещам се и за анимето "The corpse bride"(Булката-труп), което за мен поне е класика!

Но да минем на по-сериозна вълна... да си спомним всичките онези легенди и предания за "ангела в черна дреха", който помага на (обърканата?) душа да премине от Тоя в Оня свят? Наистина понякога се казва, че това същество "взема" душата, но това е по-скоро алегорично, отколкото че именно то убива човека, обаче неизменно е показвано именно като водач и помощник... Анубис, например, едва ли случайно е асоцииран с кучето(чакала), който си намира пътя по миризмата, дори там където пътека не се вижда с око. При гърците дори имало термин - психопомп - душе-водач, за подобни образи. Там как се казваше лодкарят в подземнотго царство, Харон май беше.
В славянските митолигии Морана(от Мор) е рисувана не като бабичка от кости, а като ослепителна млада жена, с бели дрехи, руса коса, която завита с черно наметало, чака човека и когато той Премине, хвърла наметалото и грейнала в бяло го посреща. Понякога дори я наричат булка, хмм, което ни връща към гореупоменатото аниме... Срещал съм и идеята, че "именно ангелите на смъртта учат хората на разни духовни тайни", та затова след преживявания-близки-до-смъртта, някои хора се изменяли, а някои откривали в себе си дарби... може и така да е, а може да е измислица - не знам, но е интересна версия за размисъл.
В трите главни религии за момента - християнство, ислям, юдаизъм - "ангелът на смъртта", е не просто ангел, а дори АРХангел! Гавраил в християнството; Азраил в исляма; Самаель в юдаизма.

И накрая ми се ще да приведа едно изречение от един филм, когато героят отива в Другия свят, и пита дали сънува, а един от "местинте" му казва - "там долу е сънят, а тук е истинският свят"... това би било просто холивудска история, ако философите не споделяха доста често подобна идея:
«Кой знае, може би, да живееш - това значи да  умреш, а да  умреш - да живееш.» (Еврипид)

Таааа... какво мислите вие за "ангела на смъртта"?
Какви други версии на истории за него познавате?

Ясно е, че моите извадки са пристрастни, и съобразни с воето разбиране на този образ, та затова много ще ми е интересно да чуя различни от моите възгледи.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #1 -: Юли 23, 2012, 16:37:37 »

Мисля, че Ангела на смъртта е просто един тунел, който води към евентуалното отвъдно.Колкото до вида на самата смърт, мога да кажа, че почти всяка една преждевременна смърт е предизвикана от човек.И като изхождам от там , Ангела на смъртта не е виновен, че някой си е отишъл по-рано, неговата работа е да провежда душата, до там кадето и е отредено да отиде.Само, че кой избира това място - не знам.Кой решава също незнам.
Иначе не съм чувала за Ангела, просто ..така си мисля!
Активен
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #2 -: Юли 23, 2012, 18:52:25 »

  На мен тази тема ми идва като синхроничност. С Архангел Гавраил. Знам, че една от причините да го наричат така в християнството е появата му като предвестник на Страшния съд.
  Друг, който свързваме в християнството със смъртта е Рангел Душевадеца. Усмивчица Архангел Михаил.
  Трети - св. Димитър.

  Моят интерес напоследък е към Архангел Гвраил, поради множество синхроничности, но честно, не мога да кажа нищо повече от това, че го наричат Ангел на Смъртта.

  За дрехата бих казала, че е късна интерпретация. В по-старите култури белият цвят се приема за цвета на смъртта. Има връзка с цвета на костите - бели. Червеното и черното са на живота. За цветовете коментирахме в темичката за мартениците. (мисля, че в този форум). Кога пък са му дали на Смърт коса? Вероятно през средновековието Усмивчица

  Ще ми е интересно, ако някой може да сподели повече.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright