Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Гадаене с И Дзин  (Прочетена 10494 пъти)
~Schwarze_Sonne~
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « -: Юни 22, 2012, 13:26:01 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 1

  1. Чиен – Съзидателното

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Първата хексаграма се състои от шест непрекъснати линии. Те символизират първичната сила, която е духовна, активна, мощна и е носител на светлината. Хексаграмата е постоянно силна и, точно защото й липсва слабост нейната, есенция е сила и енергия. Нейният образ е Небето. Нейната енергия е представена, като напълно свободна от всякакви структури и затова тази хексаграма се възприема като чисто движение. Времето се разглежда, като основа на това движение. Така хексаграмата включва в себе си и силата на времето и силата на постоянството във времето – Трайността (Запазването).

  Силата представлявана от хексаграмата трябва да се тълкува двусмислено. От една страна са взаимодействията й с Вселената, а от друга, взаимодействията й със света на хората. Във връзка с Вселената, хексаграма изразява силната, творческа дейност на Висшите сили. Във връзка с човешкия свят, това е творческата дейност на светец или мъдър човек. Творчеството на Велик човек и лидер на хората, който с разбуждането и развитието на силата си постига своята висша реализация.

  Тълкуване

  Според първоначалното значение качествата на хексаграмата – “възвишеност”, “потенциал за успех”, “задълбочаване” и “постоянство” са свързани. Появата на тази хексаграма означава, че успехът ще дойде при Търсещия от първичните дълбини на Вселената. Всичко зависи от това той да търси своето щастие и щастието на другите само по един начин – с постоянство в това, което е правилно.

  Конкретните значения на четирите качества стават предмет на различни тълкувания от съвсем ранен етап. Китайската дума, за българската “Възвишеност”, е буквално “глава”, “произход”, “грандиозност”. Ето защо Конфуций я обяснява така: “Голяма, наистина, е творческата сила на Съзидателното; всички същества дължат началото си на Него. То е силата, която прониква през небесата”. Възвишеността е качество, общо за всичките четири значения.

  Началото на всичко се намира все още в отвъдното под формата на идеи, които предстои да се реализират в реалността. Съзидателното има силата да дава форма на тези архетипни концепции. Това е показано в думите “потенциал за успех”. Този процес е представен с картинка от природата: “Облаците минават и дъждът свършва работата си и всички различни същества се изливат в своите форми.”  Отнесени към човешкия свят, тези качества сочат на Мъдрия човек пътя към големия успех: “Защото той вижда с голяма яснота и причините и следствията и завършва шестте стъпки в точното време и по пътя си към небесата стъпва на тях в точното време, като на шест дракона”. Шестте стъпки са шестте различни яо дадени в хексаграмата, чиито символи в последствие са дракони. Тук е показано, че пътят към успеха се крие в създаването и удържането на принципите на Вселената (Дао), които са закони, протичащи през Началото и през Края и водещи всички явления във времето.

  По този начин всяка стъпка напред става подготовка за всяка следваща. Времето вече не е пречка, а начин за превръщане на потенциалното в реалност.

  Актът на Съзидание намира израз в две качества – “Възвишеност” и “Успех”. Работата по “Запазването” им е непрекъснато проявяване и определяне на формата. Това се изразява в две понятия “Подпомагане” (буквално:”Създаване на това, което е в хармония с природата на дадено същество”) и “Запазване” (буквално: “истинно и солидно”). “Пътят на Съзидателното променя и оформя съществата, докато всяко достигне своята истинска, специфична природа и ги запазва в съответствие с Вселенската хармония. По този начин то се проявява подпомагайки чрез постоянство”. В човешката сфера, това показва начина, по който Великият човек носи мир и сигурност на света създавайки ред: “Той се издига високо над множеството и всички земи са обединени в мир. ”

  По другата линия на различните тълкувания за думите “Възвишено”, “Потенциал за успех”, “Задълбочаване” и “Постоянство” те се свързват с четирите базови човешки добродетели. Тук “Възвишеността” е основния принцип, който обхваща всички другите качества, тя е свързана с Любовта. Към качеството “Успех” е свързан Моралът, който регулира и организира израженията на Любовта и по този начин ги прави успешни. “Задълбочаването” е свързано със Справедливостта. Това е създаването на условията, в който всеки получава това, което е в хармония с неговото същество. Това, което му съответства, и което представлява неговото щастие. Качеството “Постоянство” е свързано с Мъдростта, която разпознава неизменните закони на всичко, което се случва, и следователно може да доведе до трайни условия. Тези тълкувания, които вече са разгледани в коментарите Уен Йен, по-късно формират моста, свързващ философията на “петте елемента (етапа) на промяната”, както са описани в Книгата на история (Шу-дзин), с философията на Книгата на промените, която се основава единствено на разбирането за положителни и отрицателни принципи. С течение на времето тази комбинация от двете системи отваря пътя на все по-сложна символика.

  2. Кун – Приемащото

  отгоре Кун – Приемане, Земя
  отдолу Кун – Приемане, Земя

  Тази хексаграма се състои единствено от прекъснати линии. Прекъснатите линии представляват тъмната, подчиняваща се, възприемчива първична сила на Ин. Характеристиката на хексаграмата е преданост; образът й е на Земята. Тази хексаграма е идеалното допълнение на Съзидателното. Допълнение, а не противоположност, защото Приемането не се бори със Създаването, а го допълва. Приемането символизира природата допълваща духа, земята в контраст с небесата, пространството в сравнение с времето, жените – майки по отношение на мъжете – бащи. Въпреки това, когато се прилага към човешките дела, принципът на тази взаимовръзка се отнася не само до отношенията между мъжа и жената, но и до тези между принц и министър, между баща и син. Всъщност, дори и в индивидуалността, тази двойственост се проявява в съвместното съществуване на духовния свят и света на сетивата.

  Реално погледнато тук няма истински дуализъм, защото е на лице ясно определена йерархична връзка между двата принципа. Само по себе си, разбира се, Приемането е също толкова важно, колкото и Съзидателното, но качеството Преданост определя мястото, което заема тази първична сила по отношение на Съзидателното. Приемането трябва да се катализира и да се води от Съзиданието. Тогава процесът е продуктивен и добър. Само когато Приемането изостави своята функция и се опита да застане на равно със Съзидателното, то става зло. Резултатът тогава е противопоставяне на и борба срещу Съзидателното, а такава борба е лоша и за двете.

  Тълкуване

  Четирите основни аспекта на Съзидателното – “възвишен успех”, “напредъкът чрез постоянство”- се отнасят и до Приемащото. Тук обаче постоянството е по-тясно определено: то е, като на кобилата. Приемащото загатва пространствена действителност за разлика от духовната потенциалност на Съзидателното. Потенциалът приема форма и духовното става реалност чрез ясни определености. По този начин разбирането “като на кобила”, тук се добавя към идеята за постоянството. Конят принадлежи на земята, точно както дракона принадлежи на небето. Неуморения галоп на коня през равнините се приема, като символ на необятната шир на земята. Този е избраният символ, защото кобилата комбинира силата и бързината на коня с нежността и предаността на кравата.

  Това, че природата в безбройните си форми съответства на безбройните импулси на Съзидателното успява да изведе тези творчески импулси в реалността. Богатството на природата се крие в силата да подхранва всички живи същества; нейното величие лежи в силата й, да дава красота и великолепие. Така всичко живо процъфтява. Съзидателното е това, което задвижва нещата, но Приемането ги извежда в реалността.

  Приложена за човешките дела, хексаграмата символизира действия в съответствие със ситуацията. Търсещият не е в независима позиция, а действа, като асистент. Това означава, че трябва да бъде постигнато нещо. Не е негова задача да се опитва да води (това единствено ще го отклони от Пътя), а да се остави да бъде воден. Ако знае как да посреща съдбата си с приемане, той със сигурност ще намерите правилните насоки. Великият човек се оставя да бъде поведен; той не се движи на сляпо, а научава от обстоятелствата, какво се изисква от него и след това просто следва това указание на Съдбата.

  Когато нещо трябва да бъде завършено, имаме нужда от приятели и помощници в часа на труд и усилия, след като идеята, която трябва да се реализира, е твърдо определена. Времето на труда и усилията, се посочва от запад и юг. Запад и юг са символи на положението, при което Приемащото работи за Създаващото, така както природата прави през лятото и есента. Ако в тази ситуация човек не мобилизира всичките си сили, работата няма да бъде завършена. Ето защо да намериш приятели там, означава да откриеш насоки. Обаче в допълнение на времето за труд и усилия, има и време за планиране, като затова имаме нужда от усамотение. Изток символизира мястото, където човек получава нареждания от водача си, а север е мястото, където човек разказва за това, което е направил. На север той трябва да бъде обективен и сам. В този свещен час, той трябва да встъпи самичък, без придружители. Така, чистотата на момента ще бъде предпазена от измислени омрази и фаворизиране.

  3. Чун – Бездънното (Трудности в началото)

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм  

  Името на хексаграмата Чун, загатва стръкчето трева избутващо препятствията, докато пониква от земята – това означава “трудност в началото”. Хексаграмата показва начина, по който небето и земята се проявяват в отделните същества. Това е първата им среща, която е обхваната от затруднения. Долната триграма – Чен е Възбуждащото; движението й е нагоре,  а изображението й е гръмотевица. Горната триграма – Кан e Бездънното, опасност. Движението й е надолу, изображението й е дъжд. Ситуацията е наситена с изобилие на хаоса; гръмотевици и дъжд изпълват въздуха. Но хаосът отминава. Докато Бездънното потъва, възходящото движение, в крайна сметка, минава отвъд опасността. Дъжд облекчава напрежението и всичко неща могат да дишат свободно.

  Тълкуване

  Растежът е заобиколен от трудности. Те приличат на първото раждане. Тези трудностите възникват естествено от изобилието на неща, стремящи се да добият форма. Всичко е в движение, затова постоянството може да доведе до голям успех, въпреки съществуващата опасност. Когато съдбата на един човек е да предприеме ново начало, всичко е все още недоразвито и тъмно. Ето защо той трябва да бъде сдържан, защото всяка преждевременна стъпка, може да доведе до катастрофа. Важно е човек да не бъде сам в този момент, трябват помощници за да се преодолее хаоса. Това не означава,обаче, че той трябва да гледа пасивно случващото се. Той трябва да помага и да участва с вдъхновение и напътствие.

  4. Мън – Младежка глупост

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Kан – Бездънното, Вода  

  В тази хексаграма ни се напомня младостта и глупостта по два различни начина. Символът на горната триграма, Кен, е планината. Символът на долната, Кан, е водата; нарастващото в подножието на планината поточе е образ на неопитната младост. Липсата на движение е атрибут на горната триграма, на долната е Бездънното, Опасност. Спиране в недоумение на ръба на опасна пропастта е символ на младежката неопитност. Въпреки това, двете триграми показват също така и начин за преодоляване на грешките на младостта. Водата е нещо, което по необходимост тече. Първите струйки на поточето не знаят на къде ще отидат. Постоянният поток, обаче, прелива над дълбочината, която го възпира и успеха е достигнат.

  Тълкуване

  Докато си млад глупостта е нормална. Човек може да успее при условие, че се намери опитен учител с правилно отношение. Това основно означава, че младежът трябва да е наясно със своята липса на опит и да потърси учител. Ако тази скромност и интерес липсват няма гаранция, че младежът разполага с необходимата възприемчивост, която е нужна за уважение и приемане на учителя. Това е причината, поради която учителят трябва да изчака да бъде потърсен, вместо да се предлага. Само така може уроците да се състоят в точното време и по правилния начин.

  Отговорът на учителя на въпроса на ученика трябва да бъде ясен и категоричен, както се очаква от отговорите на оракул. Тогава това би трябвало да се приеме, като ключ за разрешаването на съмненията и основа за взимането на решение. Ако се поддържа недоверие или излишна любопитност, това само ще подразни учителя. Тогава е добре учителят с мълчание да игнорира ученика, точно както оракулът дава само един отговор и не се подвежда да отговаря на въпроси предполагащи съмнение.

  В допълнение се поява Постоянството, което никога не мързелува и всички уроци са усвоени един по един. Ще последва истински успех. Така хексаграмата съветва и учителя и ученика.

  5. Сю – Изчакване (Подхранване)

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Всички хора имат нужда от храна отгоре. Но подхранването се случва в точното време и за това трябва да се изчака. Тази хексаграма показва облаци в небесата, даващи дъжд, който да обнови растенията и да осигури на хората храна и напитки. Дъждът ще започне в своето собствено време. Ние не можем да го накараме да дойде, трябва просто да го изчакаме. Идеята за изчакване е допълнително заложена в атрибутите на двете триграми – вътрешна сила и опасност във формата. Силата, когато се сблъска с опасност, не се хвърля напред, а изчаква времето си, докато в слабостта нараства възбуда и тя няма търпението да изчака.

  Тълкуване

  Изчакването не е просто празни надежди. То е вътрешната сигурност за постигане на целта. Такава сигурност, дори сама по себе си, дава светлината, която води до успех. Тя донася постоянството, което носи късмет и дарява сила за преминаване през Голямата вода. Човек е изправен пред опасност, която трябва да бъде преодоляна. Слабостта и нетърпението не могат да направят нищо. Само силният човек може да се изправи срещу съдбата си, защото неговата вътрешна сигурност му дава възможност да издържи до края. Тази сила се проявява в безкомпромисна откровеност (със себе си). Само когато имаме смелостта да се изправим срещу нещата такива, каквито са, без да се самозаблуждаваме или да тънем в илюзии, светлината се проявява в събития, от които пътя към успеха може да бъде разпознат. Това разпознаване трябва да бъде последвано от решителни и постоянни действия. Защото само човек, който среща съдбата си с решителност, е в състояние да се справи с нея по подходящ начин. Тогава той ще може да прекоси Голямата вода – ще може да вземе необходимите решения и да преодолее опасността.

  6. Сун – Конфликт

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Кан – Бездънното, Вода

  Горната триграма, чийто образ е небето, има движение нагоре, а долната триграма – вода, в съответствие със своята природна тенденция, има движение надолу. По този начин двете половини се разделечават една от друга, в което е основната идея за конфликт. Атрибутът на Съзидателното е сила, а на Бездънното – опасност, лукавство. Когато силата е в лукавството, има конфликт.

  Третата индикация за конфликт, от гледна точка на човек, е комбинацията от дълбоко лукавство отвътре с движеща се навън решителност. Лицето на този човек със сигурност ще бъде свадливост.

  Тълкуването

  Конфликтът се развива, когато човек чувства, че е прав и се хвърля в опозиция. Ако човек не е напълно убеден в правотата си, опозицията води до лукавство или до скрито посегателство, но не и до открит конфликт.

  Ако човек се е оплел в конфликт, единственото му спасение е да поддържа напълно ясно съзнание и вътрешна сила. Така той винаги е готов да преговаря за компромис. Да бъде продължаван конфликт до самия му край, това е зло,  дори когато човек е прав, защото враждата след това ще продължава. Важно е да има Велик човек, който да бъде безпристрастен и чийто авторитет е достатъчно голям, за да прекрати конфликта по взаимно съгласие или осигурявайки справедливо решение. Във време на размирици, не е момента за пресичане на Голямата вода. Това е опасно начинание, което не бива да се започва, защото, за да бъде успешно, се изисква цялостен фокус. Конфликт отвътре отслабва силата да се победи опасността отвън.

  7. Шъ – Войската

  отгоре Кун – Преимане, Земя
  отдолу Кан – Бездънното, Вода
   

  Тази хексаграма се състои от триграмите Кан – Вода и Кун –  Земя и по този начин символизира подземните води съхранявани в земята. По същия начин военната сила се съдържа в масата на народа – невидима в мирно време, но винаги в готовност да бъде използвана, като източник на сила. Характеристиките на двете триграми се опасност вътре и подчинение, което трябва да ръководи отвън.

  От отделните линии, тази, която контролира хексаграмате е силният Ян на второ яо, на което другите линии са подчинени. Тази линия показва командир, тъй като се намира в средата на една от двете триграми. Тъй като е в долната, а не в горната триграма, представата е за ефективен генерал, който поддържа послушание в армиите под негова власт, а не за Владетел.

  Тълкуване

  Една армия е маса, която трябва да бъде организирана, за да се превърне в бойна сила. Без строга дисциплина нищо не може да бъде постигнато, но тази дисциплина не трябва да се постига със сила. Тя изисква силен човек, който улавя сърцата на хората и събужда ентусиазма им. За да може той да развие способностите си се нуждае от пълното доверие на своя владетел, който трябва да му възложи цялата отговорност докато трае войната. Но войната винаги е опасно нещо и носи със себе си разрушение и опустошения. Поради това не трябва да се прибягва до война прибързано, а както с отровно лекарство, трябва да се използва само в краен случай.

  ~ 1 ~
  « Последна редакция: Юни 22, 2012, 13:44:58 от ~ Primär Blut ~ » Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #1 -: Юни 22, 2012, 13:56:21 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 2

  8. Пи – Общност (Съюз)

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Кун – Приемане, Земя

  Водите на повърхността на земята текат заедно, когато е възможно, както например в океана, където всички реки се събират. Символично, това загатва общността и законите, които я регулират. Същата идея се предполага и от факта, че всички линии в хексаграмата, с изключение на петата – мястото на владетеля, са приемащи. Приемащите линии се държат заедно, защото са под влияние на човек със силна воля на водеща позиция. Човек, който е средата на общността. По същия начин, тази силна, водеща личност се държи заедно с другите и намира в тях допълнение към собствената си природа.

  Тълкуването

  Необходимо е ние да се обединим с други, за да може всички взаимно да се допълват и да си помагат, чрез общността. Но общностите имат нужда от централна фигура, около която всички могат да се обединят. Да се превърнеш в център на общността е сериозен въпрос, който носи голяма отговорност. Тя изисква величие на духа, последователност и сила. Затова, нека този, който желае да събере хората около себе си, се запита дали е равен на мащаба на предприятието, защото всеки, който опита тази задача без да му е призвание единствено ще внесе объркване и нещата ще бъдат по-лоши, отколкото ако въобще не съществува общност.

  Но когато е налице реална точка за обединение, тези, които първоначално се колебаят или са несигурни постепенно се включват. Закъснелите трябва да изстрадат последствията, защото в обединенията стои и въпроса за точния момент. Взаимовръзките се формират и твърдо се установяват в съответствие с определени вътрешни закони. Общите изживявания укрепват тези връзки и този, който идва твърде късно за да сподели основните съпреживявания трябва да изстрада закъснението, като скитник, попаднал пред заключена врата.

  Ако човек е признал необходимостта от съюз, но не се чувства достатъчно силен, за да функционира като център, негов дълг е да остане просто член на общността.

  9. Сяо Чу – Подчиняващата сила на малкото

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе


  Тази хексаграма е за мощта на малкото – силата на сенчестото, което задържа, опитомява, затруднява. Ин на четвърто яо е това на министъра, който държи петте силни яо под контрол. В Изображението това е вятърът в небето. Вятърът обуздава облаците, нарастващия дъх на Съзидателното, и ги сгъстява, но все още не е достатъчно силен, за да ги превърне в дъжд. Хексаграмата представя определени обстоятелствата, при които силен елемент е временно “вързан на каишка” от слаб елемент.Само чрез благост това може да доведе до успех.

  Тълкуване

  Това изображение се отнася до състоянието на Китай по времето, когато цар Уен, който идва първоначално от запад, попада на Изток, като част от двора на управляващия тиранин Чоу Син. Моментът, за широкомащабни действия все още не е дошъл. Крал Уен успява донякъде да удържи тиранина под контрол, чрез приятелско убеждаване. Оттук образът на много облаци обещаващи влага и благословия за земята, въпреки, че все още не вали дъжд. Ситуацията не е отрицателна; има възможност за крайния успех, но все още има и пречки по пътя, а ние можем да предприемем само подготвителни мерки. Единствено чрез ограничените средства на приятелското убеждаване можем да упражним влияние. Времето за всеобхватни мерки все още не е дошло. Въпреки това, ние можем, до известна степен, да действаме като ограничител и да имаме укротяващо влияние. За да изиграем своята роля се нуждаем от твърда решителност и в деликатността и в приспособимостта към външни взаимоотношения.

  10. Лю – Стъпване (поведението) 

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Туй  - Радостното, Езеро


  Името на хексаграмата означава, от една страна, правилното поведение. Небето, бащата, е отгоре, а езерото, най-малката му дъщеря, е отдолу. Това показва разликата между високото и ниското, на които се основава хладнокръвното правилно социално поведение. От друга страна думата за името на хексаграма, Стъпване, означава буквално стъпкване на нещо. Малкият и весел Туй тъпче по-големиа и силен Чиен. Посоката на движение на двете основни триграми е нагоре. Фактът, че силният тъпче слабите не се споменава в Книгата на промените, тъй като това се приема за даденост. Тук слабият да заеме позиция спрямо силния не е опасно, защото се случва в доброто настроение на Туй и без арогантност, така че силния човек приема всичко това с веселие.

  Тълкуване

  Положението е наистина трудно. Това, което е най-силно и това, което е най-слабо са в близост. Слабото следва силното и по този начин го тревожи. Силното, въпреки това, не възразява срещу това и не наранява слабото, защото контакта е безобиден и по глупашки весел.

  По отношение на човешката ситуация, това е работа с натурални, трудни характери. В такъв случай целта ще бъде постигната чрез благоприличие. Добрите маниери успяват дори при раздразнителните хора.


  11. Тай – Мир 


  отгоре Кун –  Приемане, Земя
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Приемащото, което се движи надолу, стои отгоре; Съзидателното, което се движи нагоре, е отдолу. Влиянията им се срещат в хармония и така всички живи същества цъфтят и просперират. Тази хексаграма принадлежи към първите месеци (Февруари-Март), когато силите на природата подготвят новата пролет.

  Тълкуване

  Тази хексаграма символизира един период в природата, когато сякаш небето е на земята. Небето се е поставило под земята и техните сили са обединени в дълбока хармония. Мир и благословия се спускат върху всички живи същества.

  В света на хората, това е време на социална хармония; тези по-високо показват благоволение към тези по-ниско, а тези по-ниско показват смиреност и слагат край на всички вражди.

  Вътре, в центъра, на ключова позиция, е светлият принцип. Тъмният принцип е отвън. Така светлината има огромно влияние, а тъмнината е покорена. Така всяко от тях получава своето. Когато доброто в обществото заема централно положение и е контролиращо, злото, под негово влияние, се променя към по-добро. Когато есенцията на небето е владетел на хората, човешкият-животински характер също идва под небесно влияние и заема съответното му място.

  Отделните линии навлизат в хексаграмата отдолу и излизат от върха. Тук малките, слабите и елементите на злото са по път навън, докато големите, силните и добрите се движат нагоре. Това носи късмет и успех.

  12. Би – Застой (бездействие)

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Кун – Приемане, Земя
   

  Тази хексаграма е обратната на предходната. Небето е отгоре и се отдалечава все повече и повече, а земята под него потъва все по-дълбоко. Силите на творчество не са в хармония. Това е време на застой и упадък. Тази хексаграма е свързана със седмия месец (Август-Септември), когато годината е преминала своя зенит и започва западане.

  Тълкуване

  Небето и земята са извън процеса и всичко е вцепенено. Каквото е отгоре, няма никаква връзка с това, което е отдолу. На земята, объркването и безредието са налице. Тъмната страна е вътре, силата на светлината е отвън. Слабостта е отвътре, грубостта отвън. Вътре е посредственото, отвън стойностното. Пътят на посредствените хора е във възход, пътя на стойностните е в падение. Но стойностният човек не се отвръща от принципите си. Ако липсва възможност за оказване на влияние той, оставайки верен на своите принципи, се оттегля в усамотение.


  13. Тун Джън – Приятелство между хората

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък 

  Образът на горната триграма – Чиен са небесата, а на долната – Ли, е огъня. В природата на огъня е пламъците да достигат до небето. Това дава идеята за другарство. Второ яо е това, което, по силата на централното си място, обединява петте силни яо около себе си. Тази хексаграма представлява допълнение към Шъ – Войската (7). В Шъ опасността е отвътре, а подчинението отвън. Характерно за войската, която за да се задържи заедно, се нуждае от един силен човек сред множество по-слаби. Тук яснотата е отвътре, а силата отвън – изображение на  мирно обединение на хората, които, за да се държат заедно, се нуждаят от една приемаща натура сред множество силни характери.

  Тълкуване

  Истинското приятелство между хората трябва да се основава на осъзнаването, че е универсално. Не личните интереси на единиците създават трайно приятелство между хората, а търсенето на целите на човечеството. Ето защо се казва, че отвореното приятелство между хората е успех. Ако се запази обединение от този тип, дори и трудни и опасни задачи, като преминаването на Голямата вода, могат да бъдат постигнати. Но за да се осъществи подобно приятелство, е нужен един просветен и запазващ лидер – човек с ясни, убедителни  и вдъхновяващи цели и силата да ги изпълнява (вътрешната триграма означава яснота; външната – сила).

  14. Та Ю – Притежание в излишък

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Огънят в небето осветява надалеч и всички неща се открояват в светлината му и се проявяват в нея. Слабото пето яо заема почетното място и всички силни линии съответстват на него. Всички неща идват при човека, който е скромен и благ на висша позиция.

  Тълкуване

  Двете триграми показват, че силата и яснотата се обединяват. Притежанията да степен на излишък се определят от съдбата в съгласие с времето. Как е възможно слабото яо да държи толкова здраво силните, че, едва ли не, да ги “притежава”?  Това се случва по силата на безкористната скромност. Времето е благоприятно – време на сила отвън и яснота и култивиране отвътре. Властта се изразява по добър и умерен начин. Това носи върховен успех и богатство.

  15. Цян – Скромност


  отгоре Кун –  Приемане, Земя
  отдолу Кен –  Застой, Планина 

  Тази хексаграма се състои от триграмите Кен – Застой, Планината и Кун. Планината е най-малкият син на Съзидателното, представител на небето и земята. Тя разпростира небесните благословии – облаци и дъжд, които се събират на върха й и след това отразяват небесната светлина. Това показва какво е скромността и как тя работи във великите и силните хора. Кун, земята, се намира отгоре. Смирението е качество на земята. Това е основната причина тук Земята да бъде екзалтирана от позицията си отгоре. Това показва как скромността функционира при смирените, малки хора: те се въздигат от нея.

  Тълкуване

  Закон на небето е пълнотата да се изпразва, а скромното да се напълва. Когато слънцето е в зенита си, то трябва, в съответствие със закона на небето,  да започне своят залез, а от своята най-ниска точка да започне да израства към нова зора. В подчинение на същия закон, Луната, когато е пълна започва да отслабва, а когато се изпразни от светлина започва да нараства отново. Същият небесен закон работи в съдбите на хората. Земен закон е да се изменя пълното и да се влага в скромното. Високите планини се износват от течащите води, а долините се напълват. Закон на съдбата е да подкопава, каквото е пълно и да въздига, каквото е скромно. И хората мразят пълнотата и обичат скромността.

  Съдбите на хората са обект на неизменни закони, които неизбежно се осъществяват. Но е по силите на човек, да оформя съдбата си, докато поведението му го излага на влиянието на благосклонни или разрушителни сили. Когато един мъж е на висока позиция и все пак е скромен, той блести със светлината на мъдростта; ако е смирен и скромен в позицията си, той не може да бъде подминат. По този начин Великият човек може да изпълнява работата си до края, без да се хвали с това, което е постигнал.

  16. Ю – Ентусиазъм 

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Кун – Приемане, Земя


  Силната линия на четвърто яо, във функцията на водач, среща послушание от всички други линии, които са слаби. Характеристиката на горната триграма – Чен, е движение; атрибутите на Кун, долната триграма, са подчинение и преданост. Така започва развитие, което се посреща с преданост и вдъхновява ентусиазъм, повеждайки всичко със себе си. От голямо значение, освен това, е закона за движение по пътя на най-малкото съпротивление, който в тази хексаграма е формулиран, като Закон за природните явления и за човешкия живот.

  Тълкуване

  Времето на Ентусиазма произтича от факта, че е на лице виден човек, който е съпричастен с духа на хората и действа в съответствие с него. Ето защо той установява универсално подчинение с готовност. За да предизвика ентусиазъм е необходимо за един човек да настрой себе си и помощниците си към хората, които предстои да поведе. Неприкосновеността на природните закони се основава на този принцип на движение по пътя на най-малкото съпротивление. Този закон не е нещо външно за нещата, а представлява хармонията на неизбежното движение в тях. Ето защо небесните тела не се отклоняват от орбитите си и защо всички събития в природата се наблюдават с точна периодичност. Е, същото е и с човешкото общество: само такива закони, които са вкоренени в обществените настроения могат да бъдат наложени, докато закони, които  нарушават тези настроения единствено предизвикват отхвърляне.

  Това е ентусиазъм, който ни позволява да разположим помощниците си за изпълнението на дадено начинание, без страх от тайна опозиция. Това е ентусиазъм, който може да обедини масовите движения, например, както по време на война, така че да се постигне победа.

  17. Суй – Следване

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Триграмата Туй, Радостното, чиято характеристика е щастие, е отгоре; Чен, Възбуждащото, което е признак на движение, е отдолу. Радостта в движението предизвиква да бъде следвана. Радостното е най-малката дъщеря, а Възбуждащото е най-големият син. Възрастен човек се обръща към младо момиче и засвидетелства внимание. С това я кани да го последва.

  Тълкуване

  За да може да бъде следван, човек трябва първо да знае как да се адаптира. За да управлява, човек трябва първо да се научи да служи, защото само по този начин може да си осигури радостното съгласие, което му е необходимо, ако иска да бъде последван. Ако той иска да събере последователи със сила или измама, като конспирация или чрез разделяне, той неизменно предизвиква съпротива, която изключва доброволното последване. Но дори и движението на радостта може да доведе до лоши последици. Затова е добавена уговорката – “Постоянството води до развитие” (това е последователността в правенето на добро), заедно с “Няма вина”. Точно както ние не трябва да пожелаваме някой друг да ни последва, ако това условие не е изпълнено, така и само при това условие ние можем да последваме останалите без да си навредим.

  Мисълта да бъдеш последван, като се адаптираш към изискванията на времето, е голяма и базова идея, ето защо тълкуването е толкова благоприятно.

  18. Гу – Работа върху съсипаното (Упадък) 

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Сун – Нежното, Вятър 

  Китайският символ Гу представлява купа в чието съдържание се размножават червеи.Това означава, упадък. Стигнало се е до тук, защото деликатното безразличие в долната триграма се събира с твърдата инертност на горната част и резултата е упадък. Тъй като това предполага вина, условията настояват за отстраняване на първопричината. Оттук и значението на хексаграмата е не просто “каквото е било съсипаното”, но ” Работа върху съсипаното”.

  Тълкуване

  Каквото е съсипано по вина на човек може да се поправи отново от работата на човек. То не е неизбежна съдба, тъй като Застоят е причинил състояние на упадък, но не и злоупотреба с човешката свобода. Работата за подобряване на условията се развива обещаващо, защото съответства на възможностите, които времето дава. Ние не трябва да се отказваме от работата и или да се плашим от опасността (символизирана от преминаването на Голямата вода), а трябва да се захванем дори още по-енергично. Успехът зависи от правилното обмисляне. Това е изразено от думите “Преди отправната точка – три дни. След отправната точка, три дни”. Първо, трябва да знаем причината за упадъка, преди да можем да направим каквото и да е. Затова трябва да бъдем внимателни във времето преди началото. След това трябва да се погрижим да стъпим на новия път внимателно, за да избегнем възможността за връщане към предишното състояние. Така трябва да обърнем внимание върху времето веднага след началото. Решителност и енергичност трябва да заемат мястото на инерцията и безразличието, които са довели до упадък, за да може да се достигне ново начало.

  19. Лин – Подход
   

  отгоре Кун – Приемане, Земя
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Китайският символ Лин има широк спектър от различни значения и не може да бъде предаден с една самостоятелна дума в друг език. Древните обяснения в Книгата на промените ни дават първото значение – “Да станеш велик.” Велики стават двете ян линии в основата на хексаграмата; силата да разпръсква светлина нараства с тях. Смисълът, след това, се разширява и включва понятието за подхождане към нещо, особено подхождане към това, което е по-ниско. Накрая идеята се разширява до там да обхване снизхождението от страна на човек на висока позиция към всички останали. И като цяло на нагласа да се работи по даден въпрос. Тази хексаграма е свързана с дванадесетия месец (Януари-Февруари), когато, след зимното слънцестоене, светлината се връща на власт и започва да се изкачва отново.

  Тълкуване

  Хексаграмата, като цяло, сочи момент на радост, надежда и напредък. Пролетта наближава. Радостта и търпението събират и високо и ниско близо заедно. Успехът е сигурен. Но ние трябва да работим с решителност и упоритост за да се възползваме пълноценно от благоприятното време. И още нещо: пролетта не трае вечно. В осмия месец аспектите се обръщат. Тогава са останали само две силни линии; те не напредват, а са в отстъпление (вж. следващата хексаграма). Ние трябва да се възползваме от тази промяна своевременно. Ако се срещнем със злото, преди да се е проявило в реалността – дори преди да е започнало да се оформя – ние можем да го овладеем.

  ~ 2 ~
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #2 -: Юни 22, 2012, 14:06:40 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 3

  20. Гуан – Размишление (оглед)
   

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Кун – Приемане, Земя
   

  Незначителна вариация в тоналността на изговор дава на китайското име за тази хексаграма двойно значение. То означава, както “размишление”, така и “вижда се”, в смисъл на “служи за пример”. Тези идеи се предполагат и от факта, че хексаграмата може да бъде разбирана, като представяща вид кула характерна за древен Китай.

  Кула от този вид дава възможност за широк оглед на страната, като в същото време, когато е разположена на планина, става място, което може да бъде видяно от километри наоколо. Така хексаграмата символизира владетел, който разсъждава върху законите на небето над него и за пътя на хората отдолу и чрез добро управление става възвишени пример за масите. Тази хексаграма се свързва с осмия месец (Септември-Октомври). Силата на светлината е в отстъпление, а тъмнината е във възход. Въпреки това, този аспект не е от значение за цялостното тълкуване на хксаграмата.

  Тълкуване  

  Жертвеният ритуал в Китай е започвал с измиване и възлияние, с което Божеството е призовано, след което се е предлагала жертва. Моментът между тези две церемонии е бил най-свещен от всички други – това е бил момент на най-дълбока вътрешна концентрация. Ако набожността е била искрена и е изразявала истинска вяра, съзерцанието на този ритуал е имало трансформиращ ефект с най-висока степен на страхопочитание за присъстващите.

  Така в природата свещената неизбежност може да бъде видяна в това, че природните събития еднакво подлежат на закона. Размишлението над божествения смисъл в основата на функционирането на Вселената дава на човекът, който е призван, влиянието над другите за постигне на подобни резултати. Това изисква силата на вътрешната концентрация, която се развива в духовно съзерцание сред Великите хора със силна вяра. Тя им позволява да обхванат загадъчните небесни закони на живота и чрез абсолютна вътрешна концентрация, да дадат израз на тези закони в себе си. По този начин от тях струи скрита духовна сила, която има влияние и доминира над другите, без те самите да осъзнават как се случва това.


  21. Шин Хо – Отхапване

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Тази хексаграма представлява отворена уста (срв. хексаграма 27) с обструкция (на четвърто яо) между зъбите. В резултат устните не могат да се срещнат. За да ги събере човек трябва да захапе енергично през препятствието. Тъй като хексаграмата се състои от триграмите за гръмотевица и светкавица, тя показва как препятствията се премахват принудително в природата. Енергичното отхапване преодолява пречката за събирането на устните; бурята с гръмотевици и светкавици преодолява натрупаното в природата тревожно напрежение. Насочването към законите и наказанията преодолява нарушаването на хармонията в обществения живот, причинено от престъпници и клеветници. Смисъла на хексаграмата се отнася до криминални дела, в противоположност със Сун – Конфликт (6), където се отнася до граждански дела.

  Тълкуване

  При наличие на пречка за обединение, енергичното отхапване носи успех. Това е валидно във всички ситуации. Всеки път, когато единство не може да бъде установено, това се дължи на издайник или предател, който се намесва и блокира пътя. За да се предотвратят непоправими вреди, веднага трябва да се взмат енергични мерки. Умишлено възпрепятстване от този вид не изчезва от само себе си. Съд и наказание са нужни за да го възпрат или премахнат.

  Въпреки това, важно е да се процедира по правилния начин. Хексаграмата съчетава Ли – Яснота и Чен – Развълнуваност. Ли е подчиняващо се, Чен е твърдо. Хаотична твърдост и развълнуваност ще бъдат много кръвожадни в определяне на наказание, хаотична яснота и подчинение ще бъдат твърде слаби. Двете заедно създават точната мярка. Това е моментът, когато този, който взима решенията, (представен от ян на пето яо) е деликатен по природа, но същевременно, чрез поведението си, предизвиква уважение в позицията, която заема.


  22. Пъ И – Изящество

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Ли –  Вкопчване, Пламък

  Тази хексаграма показва огън, който излиза от тайните дълбини на земята и с пламъка си, осветява и разкрасява планината и небесните висини. Изящество - красотата на формата, е необходимо във всеки съюз, за да бъде той добре подреден и приятен, а не объркан и хаотичен.

  Тълкуване

  Изяществото носи успех. Въпреки това, не е базово или съществено нещо. То е само за украшение и трябва да се използва пестеливо и само в малките неща. В долната триграма на огъня подчиняващата се средна линия е между две силни линии и именно тя ги прави красиви, но силните линии са основните елементи, а слабата линия е разкрасяваща форма. В горната триграма на планината, силната Ян линия е водеща, така че тук отново силният елемент трябва да се разглежда като решаващ фактор.

  В небето виждаме силната светлина на слънцето и животът на света зависи от нея. Но това силно, съществено нещо – светлината – се променя проявявайки се, като светлина от Луната и звездите. В човешките дела, естетическите форми идват в момент, когато съществуващите традиции, силни и трайни като планини, са направени привлекателни с разбираемата си красота. Чрез размисъла върху формите, съществуващи в небесата, започваме да разбираме времето и неговите променящи се изисквания. Чрез съзерцание на формите, в човешкото общество оформяме света.


  23. Бао – Разпадане

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Кун – Приемане, Земя

  Тъмните линии са на път да се изкачат нагоре и да отхвърлят последната плътна линия на светлината, като упражнят разпадащ я ефект. Долните, тъмни сили преодоляват това, което е възвишено и силно, но не чрез директна съпротива, а като го подкопават постепенно и незабележимо, така че най-накрая то се срива.

  Линиите на хексаграма представят образа на къща, 6-то яо е покрива и тъй като той е разбит къща се срива. Хексаграмата принадлежи на деветия месец (Октомври-Ноември). Ин енергия набира все повече сила и е на път да измести Ян аспекта като цяло.

  Тълкуване

  Изибразено е време, когато дребните човечета се стремят напред и са на път да затворят малкото останали силни и велики хора. При тези обстоятелства, които са част от цикъла на времето, не е благоприятно за Великия човек да предприема каквото и да е.

  Правилното поведение в тези неблагоприятни времена трябва да бъде открито в изображението и неговите атрибути. По-ниската триграма заема мястото на земята, чийто качества са покорност и преданост. Горната

  триграма изобразява Планината, чиято характеристика е Застой. Това предполага, че човек следва да се остави на времето и да остане тих. Защото този момент е неподвластен на човешка дейност, а зависи от условията на времето, които, според законите на небето, редуват увеличаване и намаляване, пълнота и празнота. Невъзможно е да се противодейства на тези условия. Затова не е малодушие, а мъдрост, човек да се остави на потока и да избягва действия.

   
  24. Фу – Завръщане (Повратна точка)

  отгоре Kун – Приемане, Земя
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Идеята за повратната точка се поражда от факта, че след като тъмните линии са избутали всички светли яо нагоре и извън хексаграмата, друга светлинна линия навлиза отдолу. Времето на тъмнината е отминало.

  Денят на зимното слънцестоене носи победа за светлината. Тази хексаграма се свързва с единадесетия месец -месеца на слънцестоенето (Декември-Януари).

  Тълкуване

  След известен период на упадък идва повратна точка. Мощната светлина, която е била в заточение се завръща. Има движение, но то не е предизвикано насилствено. Горната триграма Кун се характеризира с преданост и по този начин движението се поражда естествено и протича спонтанно. Така трансформацията на старото става с лекота. Старото е отхвърлено и се проявява новото. И двете съответстват на времето;

  затова няма вредни резултати. Оформят се общества от хора с еднакви възгледи. Тъй като тези групи се събират с абсолютно публично достояние и са в хармония с времето, всички егоистични и сепаратистки тенденции са премахнати и не е допусната грешка. Идеята за Завръщане е основана на хода на природата. Движението е циклично и развитието завършва себе си. Следователно не е необходимо нищо да се ускорява неестествено. Всичко идва в определеното време. Това е смисълът на небето и на земята.

  Всички движения се извършват в шест етапа, а седмия носи Завръщане. По този начин зимното слънцестоене, с което годината започва да нараства, идва в седмия месец след лятното слънцестоене, също както изгрева идва в седмия двоен час след залез слънце. Затова Седем е числото на младата светлина и то възниква, когато към Шест(*), числото на най-голямата тъмнина, се добави една единица. По този начин състоянието на покой дава възможност за раздвижване.


  25. Ву Уан – Невинност (Неочакваното)

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу, Чен – Възбуждащото, Гръм

  Чиен – Небето е отгоре; Чен – Движението, е отдолу. По-ниската триграма Чен е под влиянието на силната си линия, която е получила формата си отгоре, от Небето. Когато, в съответствие с това, движението следва законите на небето, човек е невинен и без лукавство. Умът му е естествен и истински, непомрачен от размишления или скрити намерения. Защото където присъства съзнателна целенасоченост, истината и

  невинността на природата са загубени. Природа, която не се ръководи от духа, не е истинска, а изродена. Започвайки с идеята за естественото, мисловната поредица отива още по-напред и по този начин хексаграмата включва в есенцията си и идеята за базовото или неочакваното.

  Тълкуване

  При раждането си човек получава от Небесата добра природа, която да го води във всичките му движения. С преданост към проявлението на божествения дух в себе си, той достига неопетнена невинност и тя го насочва към доброто инстинктивно и с увереност, без да присъстват скрити мисли за награда или лична изгода. Тази инстинктивна сигурност носи върховен успех и “Постоянството води да развитие”. Въпреки това, не

  всичко инстинктивно е Природата, в този по-висш смисъл на думата, а само това, което е правилно и в съгласие с волята на Небето. Без това разбиране за правилност, един лекомислен, инстинктивен начин на действие носи само нещастие. Конфуций казва за това:

  “До къде достига този, който се отдръпва от невинността? Небесните воля и благословия не помагат в делата му”


  26. Та Чу – Подчиняващата сила на Голямото

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Съзидателното е опитомено от Кен – Застоя. Това дава голяма сила. Ситуацията контрастира с тази на девета хексаграма, Сяо Чу – Подчиняващата сила на малкото, където Съзидателното е опитомено само от Нежното. Там една слаба линия трябва сама да опитоми пет силни линии. Тук четирима силни линии са подчинени на две слаби, а в допълнение към министъра, имаме и принц и удържащата сила е далеч по-голяма.

  Хексаграмата се развива в три аспекта, които разкриват различни проявления на понятието ”Удържане с твърдост”. Небето вътре в планината дава идеята за удържане с твърдост в контекста на удържане заедно;  триграмата Кен, която държи триграмата Чиен в застой, дава идеята за удържане в резерв. Третият аспект е идеята за твърдото удържане с обгрижване и подхранване. Последното е потвърдено от факта, че Ян линията най-отгоре, която е управляваща за хексаграмата, е почитана и отношението към нея е внимателно, като към мъдрец. Третият от тези аспекти се отнася и директно към самата горна линия, която представлява мъдреца.

  Тълкуване

  За да се хване здраво за големите съзидателни сили и да ги съхрани, както е заложено в тази хексаграма, е нужен силен човек с чисто съзнание, който е почитан от Владетеля. Триграната Чиен предполага силна творческа енергия; Кен показва твърдост и истина. Двете заедно, тук, сочат светлина, яснота и всекидневно преоткриване на характера. Само чрез такова ежедневно самообновяване човек може да удържи пика на силата си. Навикът помага да се удържа реда в моментите на спокойствие, но в периоди, когато протича голямо изобилие от енергия, всичко зависи от силата на характера. Тъй като, обаче, достойният е почитан, както в случая на силна личност, натоварена от владетеля с водачество, е предимство да не се яде вкъщи, а по-скоро да се заслужи хляба чрез встъпване на обществена длъжност. Такъв човек е в хармония с небесата; Ето защо дори много трудни начинания, като например преминаването на Голямата вода, имат успех.

  27. И – Ъгълчетата на устата (Подхранване)

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Тази хексаграма символизира представата за отворена уста, над и под са твърдите линии на устните, а между тях отвора. Започвайки с устата, чрез която получаваме храна, мисълта продължава до есенцията на идеята за подхранването. Подхранване на себе си, по-специално на тялото, е представено в трите долни линии, докато трите горни линии представляват идеята за подхранване на и грижа за другите – по-висшия, духовен смисъл на думата.

  Тълкуване

  Важно е грижите и подхранването да са насочени към правилните хора. По същият начин ние трябва да се погрижим за нашата собствена храна по правилния начин. Ако искаме да опознаем някого, трябва само да наблюдаваме на кого той дарява грижите си и кои аспекти на собствената си личност обгрижва и подхранва. Природата подхранва всички същества. Великият човек захранва висшестоящите и през тях се грижи за всички хора. Менциус казва за това:

  “Ако искаме да знаем дали някой е по-високо или не, ние трябва само да наблюдаваме коя част от своето същество той счита за особено важна. Тялото има по-висши и по-нисши органи, по-важни и по-малко важни части. Ние трябва да пазим важните части за доброто на по-маловажните и трябва да се грижим за по-нисшите органи в името на добруването на по-висшите. Този, който отглежда нисшите проявления на природата си е нисш човек. Този, който се грижи за висшите си аспекти е Велик човек.”


  28. Та Куо – Превъзходството на Голямото

  отгоре Туй –  Радостното, Езеро
  отдолу Сун – Нежното, Вятър

  Тази хексаграма се състои от четири силни яо, разположени във вътрешността, и две слаби отвън. Когато

  силните са отвън, а вътре – слабите, всичко е наред и няма нищо извън баланс, нищо необичайно в ситуацията. Тук, обаче, е точно обратното. Хексаграмата символизира греда, която е плътна и тежка в средата, но прекалено слаба в краищата. Това е състояние, което не може да продължава. То трябва да се промени или ще последва нещастие.

  Тълкуване

  Теглото на Голямото е огромно. Натоварването е прекалено голямо за силата на поддържащото го. Носещата греда, върху която лежи целия покрив, достига точка на пречупване, защото краищата й са прекалено слаби за тежестта, която носят. Това е изключително време и ситуация, затова се изискват извънредни мерки. Необходимо е да се намери начин за преход възможно най-бързо и да се предприемат действия. Това обещава

  успех. Защото, въпреки че има предостатъчно сила, тя е концентрирана в средата т.е. в центъра на тежестта, така че не трябва да се страхувате да потърсите революционна промяна. Нищо не трябва да се

  постига с принудителни действия. Проблемът трябва да бъде решен чрез внимателно проникване в смисъла на ситуацията (както е предложено от качеството на вътрешната триграма, Сун). След това, преминаването към новите условия ще бъде успешно. За това е нужно реално превъзходство. По тази причина времето на Превъзходството на Голямото е важен момент.


  29. Кан – Бездънното (Вода)

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Кан – Бездънното, Вода


  Тази хексаграма се състои от удвояване на триграмата Кан. Тя е една от осемте хексаграми, в която се случва удвояване. Триграмата Кан означава потапяне. Ян линията се потапя между две Ин, подобно на вода, затворена в дефиле. Триграмата Кан символизира също и средния син. Приемането (Кун) е приело средната линия на Съзидателното (Чиен), като по този начин Кан се развива. Изображението рисува Водата. Тя идва отгоре и се движи по земята в поточета и реки пораждайки целия живот на земята.

  В света на хората Кан представлява сърцето, душата заключена в тялото, принципът на светлината затворена в тъмнина – това е Причинността. Името на хексаграмата, поради удвояващата се триграма, има допълнително значение – “повтаряща се опасност”.

  Така хексаграма има за цел да подчертае обективно положение, към което човек трябва да се адаптира, а не субективно отношение, защото опасността, която се дължи на субективно отношението означава или безразсъдна смелост или коварство. Затова дефилето се използва като символ на опасност. Това е ситуация, от която човекът, подобно на водата в дефилето, може да избяга, ако действа точно.

  Тълкуване

  Когато опасността се повтаря ние свикваме с нея. Водата дава пример за правилното поведение при такива обстоятелства. Тя протича отново и отново и просто запълва всички места, през които преминава. Тя не се свива пред всяко опасно място, нито се страхува от всяко падане от високо и нищо не може да я накара да загуби своята есенция. Тя остава вярна на себе си при всякакви условия. По същият начин, ако човек е искрен, когато се сблъсква с трудности, сърцето му прониква в смисъла на ситуация. И след като е достигнал вътрешно овладяване на проблема, съвсем естествено, действията му ще донесат успех. При опасност всичко, което има значение е нещата да бъдат изведени до завършек - пълнота – и да се продължава напред, а не да се изгубим, застоявайки се в състояние пред опасност.

  Ако бъде използвана правилно, опасността може да има важно значение като защитна мярка. По този начин небето има опасна височина, която го защитава срещу всеки опит за нахлуване, а земята има планини и водоеми, отделящи държавите от опасностите. Така управници използват опасността за да се предпазят от атаки отвън и сътресения отвътре.


  ~ 3 ~

  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #3 -: Юни 22, 2012, 14:19:49 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 4

  30. Ли – Вкопчване, Пламък

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Тази хексаграма е още една от тези с удвоен знак. Триграмата Ли означава “да се вкопчиш в нещо”, а също и “яркост”. Тъмното яо е вкопчено в две светли, едно отгоре и едно отдолу – празнината между двете силни линии ги прави още по-ярки. Триграмата представлява средната дъщеря. Съзидателното е

  интегрирало централната линия на Приемащото и по този начин се е развила Ли. Изображението е на Огън. Пламъците нямат определена форма, но придържайки се към това, което гори, самите те стават блестящи.  Както водата се излива от небесата, така огънят гори от земята. Докато Кан е изображение на

  душата затворена в тялото, Ли е символ на Природа в нейното сияние.

  Тълкуване

  Тъмното се вкопчва в това, което е светло и така увеличава яркостта му. Всяко нещо, което отдава светлина трябва да притежава в себе си постоянност. В противен случай самото то ще изгори с времето. Всичко, което отдава светлина е зависимо от това, в което се е вкопчило, така че да може да продължи да свети.

  По този начин слънцето и луната са вкопчени в небето, а зърното, тревата и дървета, се придържат към

  земята. По същият начин двойната яснота на самоотвержен човек се вкопчва в правилното и по този начин оформя света. Човешкият живот на земята е условен и не-свободен. Когато човек признае тези ограничения и си позволи да зависи от хармоничните и ползотворни влияния на Вселената, той постига успех. Кравата е

  символ на крайна възприемчивост. Когато култивира в себе си отношение на съгласие и доброволна зависимост, човек придобива яснота без острота и намира своето място в света.


  31. Хсиян – Влияние (Присъединяване)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Името на хексаграма означава “универсалност”, “генералност”, а в преносен смисъл ”да повлияеш”, “да стимулираш”. Горната триграма е Туй – Радостното, отдолу е Кен - Застой. С устойчивото си, тихо влияние, долната, стабилна триграма стимулира слабата горна, която отвръща на тази стимулация весело и радостно.

  Кен отдолу е най-младия син. Туй отгоре е най-малката дъщеря. По този начин се символизира универсалното привличане между двата пола. В ухажването, мъжкият принцип трябва да поеме инициативата и да се почини на женския принцип.

  Точно, както първата част на Книгата започва с хексаграмите на небето и земята, основите на цялото съществуване, така втората част започва с хексаграмите за ухажване и брак – основите на всички социални взаимоотношения.

  Тълкуване

  Слабият елемент е отгоре, силният – отдолу. Затова силите им се привличат взаимно и така те се обединяват. Това носи успех, защото всеки успех зависи от ефекта на взаимно привличане. Със застой отвътре, докато изпитва радост отвън, човек успява да удържи радостта в граници и да я спре от натрупване в излишък. Това е смисълът на добавения съвет “Постоянството води до развитие”, защото именно постоянството е това, което прави разликата между прелъстяване и ухажване. При последното силен мъж поставя себе си в позиция подчинена на слабо момиче, съобразявайки се, по този начин, с нея. Това привличане между сходните (в смисъл на взаимно допълващи се) неща е универсален закон на природата. Небето и земята се привличат и по този начин всички същества се проявяват в съществуването. Чрез това привличане мъдрият човек влияе на човешките сърца и така света е в мир. От начините, по които се проявява това притегляне, можем да научим дълбоката природа на всички същества на небето и земята.


  32. Хън – Продължителност

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Сун – Нежното, Вятър

  Силната триграма Чен е отгоре, а слабата Сун отдолу. Тази хексаграма е обратна на предходната. В предишната имахме влияние, докато тук на лице е съюза, като трайно състояние. Изображението е на гръмотевици и вятър, които са постоянно свързани явления. Долната триграма показва нежност отвътре, а горната движение отвън.

  В сферата на социалните взаимоотношения, хексаграмата представлява институцията на брака, като траен съюз на половете. По време на ухажването млад мъж подчинява себе си на момиче, но в брака, който е представен от събирането на големия син и голямата дъщеря, съпругът е ръководещата и движещата сила отвън, докато съпругата е нежност и покорност отвътре.

  Тълкуване

  Продължителността е състояние, чието движение не се изхабява от препятствия. Не е състояние на застой, защото спирането е регресия. Продължителността е по-скоро самостоятелно и оттам само-подновяващо се движение на организирана, добре интегрирана цялост, което се провеждат в съответствие с неизменните закони и започва отначало при достигането на всеки завършек. Краят се постига чрез активно движение, при вдишване, съкращаване на сърцето, контракция, и това движение се превръща в ново начало, в което движението се насочва навън, в издишване, отваряне, разширяване.

  Небесните тела са пример за продължителност. Те се движат в свои постоянни орбити и благодарение на това продължават да дават светлина. Сезоните на годината, следват определени закони на промяна и трансформация и така предизвикат ефекти, които са постоянни.

  По същият начин посветен на идея човек, въплъщава смисъла на продължителността в начина си на живот и така формира света. В това, което дава на нещата тяхната продължителност, можем да достигнем до разбиране за същността на всички същества на небето и на земята.


  33. Тун – Отстъпление

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Силата на тъмнината е възходяща. Светлината се оттегля на сигурно място, така че тъмнината не може да посегне върху нея. Това отстъпление е въпрос не на човешка воля, а на природни закони. Ето защо в този случай оттеглянето е правилно. Това е точният начин да подходим, за да не изтощим силите си.

  В календара тази хексаграма е свързана с шестия месец (юли-август), в който силите на зимата вече подсказват своето настъпване.

  Тълкуване

  Условията са такива, че вражеските сили, благоприятствани от времето, напредват. В този случай отстъплението е правилно, но то не бива да се бърка с бягство. Бягство означава спасяване на себе си независимо от обстоятелствата, докато отстъплението е признак на сила. Трябва да бъдем внимателни да не пропуснем точния момент, докато сме в пълно владение на силата и положението. Тогава ще бъдем в състояние да разтълкуваме знаците на времето, преди да е станало твърде късно, и да подготвим пътя за временно отстъпление, вместо да се окажем въвлечени в отчаяна битка на живот и смърт. По този начин ние не просто се отказваме от битката в полза на противника, а затрудняваме неговия напредък с концентриран еднопосочен акт на съпротива. Дори отстъпвайки, вече подготвяме контра-атака. Разбирането на законите за конструктивното отстъпление в този му вид не е лесно. Смисълът, скрит в такива времена, е важен.


  34. Та Чуан – Силата на Голямото

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Големите линии, които символизират светлината, са в сила. Четири светлинни линии влизат в хексаграмата отдолу и са на път да се изкачат още по-нагоре. Горната триграма е Чен – Възбуждащото; долната е Чиен – Съзидателното. Чиен е силна, Чен произвеждаща движение. Съюзът на движение и сила дава смисъла на разбирането за Силата на Голямото. Хексаграмата е свързана с втория месец (Март-Април).

  Тълкуване

  Хексаграмата сочи момента, когато вътрешните качества се изкачват с голяма сила и достигат на власт. Но тяхната сила вече е преминала отвъд средата и съществува опасност човек да започне да разчита изцяло на собствената си власт и да забрави да се допита какво е правилно по Пътя. Съществува опасност също, в стремежа към движение, да не изчакаме подходящото време. Оттам и добавката, че постоянство води до развитие. Защото то е наистина голяма мощ и не деградира до просто вътрешна сила, а остава обединено с основните принципи за правилност и равновесие. Когато достигнем това разбиране - а именно, че величието и справедливостта трябва да бъде неразривно свързани – ние ще осъзнаем истинското значение на събитията, случващи се на небето и земята.


  35. Чин – Прогрес

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Кун – Приемане, Земя

  Хексаграмата представлява изгрева на слънцето над земята. Поради това е символ на бърз и лесен прогрес, като в същото време символизира и постоянно увеличаващо се разширяване и яснота.

  Тълкуване

  Като пример за прогрес, тук е изобразено време, когато мощен феодален господар събира другите господари около Суверена и обещава вярност и мир. Суверенът го награждава богато и го допуска в близост до себе си.

  Изложената тук идея е в два аспекта. Действителната сила на напредъка, идва от човек, който е в зависима позиция, за когото другите мислят, като за равнопоставен и следователно са склонни да следват. Този лидер е с достатъчно ясен поглед за да не злоупотребява с голямото си влияние, а да го използва по-скоро в полза на своя владетел. Владетелят, от своя страна, е свободен от всякаква ревност. Той затрупва Великия човек с подаръци и постоянно го кани в двора си. Просветен владетел и верен подчинен – това е състоянието, от което зависи големия напредък.


  36. Минг И – Затъмняване

  отгоре Кун – Приемане, Земя
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Тук слънцето е потънало под земята и затова е затъмнено. Името на хексаграмата буквално означава “нараняване на светлината” и затова отделните линии съдържат чести препратки към рани.

  Положението е точно обратното на това в предишната хексаграма. Там един мъдър човек с подходящи помощници е начело на нещата и всички те заедно напредват. Тук човек с тъмна природа е в позиция на власт и вреди на мъдрите и способни хора.

  Тълкуване

  Човек не трябва да оставя без съпротива да бъде пометен от неблагоприятни обстоятелства, нито да позволява увереността му да бъде разклатена. Той може да избегне това, като поддържа вътрешната си светлина, а външно е подчиняващ се и възприемчив. С подобно отношение той може да преодолее дори най-големите беди.

  Понякога човек трябва наистина да скрие светлината си, за да изпълни волята си, независимо от трудностите в околните обстоятелства. Постоянството трябва да живее в най-дълбоките кътчета на съзнанието и не трябва да се проявява външно. Само така човек може да поддържа своята воля в лицето на трудностите.


  37. Дзя Дзън – Семейството (Кланът)

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Хексаграмата представлява законите, които човек възприема в рамките на семейството. Силната най-горна линия представлява бащата, а най-долната сина. Силната пета линия символизира съпруг, подчиняващата се линия на второ яо е символ на съпругата. От друга страна, двете силни линии на пето и на трето яо представляват двама братя, а двете слаби четвърта и втора техните съпруги. По този начин всички връзки и взаимоотношения в семейството намират съответния израз. Всеки отделен ред има характер, съобразно с

  мястото му. Фактът, че силна линия е на шесто яо, където може да се очаква слаба линия, символизира много ясно силното лидерство, което трябва да дойде от главата на семейството. Линията трябва да се разглежда тук не е в качеството й на шеста, а в качеството на най-горна. СЕМЕЙСТВОТО показва законите действащи в рамките на домакинството, които, отнесени към външния живот, пазят държавата и света в порядък. Влиянието, което излиза от рамките на семейството, е представено от символа на вятъра създаден от огън.

  Тълкуване

  Основата на семейството са взаимоотношенията между съпруг и съпруга. Връзката, която държи семейството заедно се състои в лоялността и постоянството на жената. Нейното място е отвътре (второ яо), докато това на мъжа й – отвън (пето яо). В хармония със законите на природата е, когато съпругът и съпругата са на правилните си места. В семейството е необходима силна власт, това се символизира от родителите. Ако

  бащата наистина е баща, а сина – син. Ако по-големият брат е на своята позиция, а по-малкия на своята. Когато мъжът е наистина съпруг, а жената – съпруга, тогава семейството е в ред. Когато семейството е в ред, всички социални отношения между хората ще са в ред.

  Три от петте обществени взаимоотношения се намират в рамките на семейството. Между баща и син, което е връзката в любов, между съпруг и съпруга, която е връзка чрез скромно поведение и между голям и малък брат, което е връзка в коректност. Любящата почит на сина, след това се пренася към принца под формата на преданост към дълга; обичта и верността на двамата братя, се разпростират към приятелството под формата на лоялност, както и към хора с по-високо звание, под формата на уважение. Семейството е модел на обществото в зародиш, то е почвата, в която изпълнението на моралните задължения получава своето начало чрез любовта. Така в тесен кръг се създава базата на моралните практики и те по-късно се разширяват, за да обхванат човешките взаимоотношения в обществото като цяло.


  38. Куй – Противопоставяне

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Тази хексаграма се състои от триграмата Ли отгоре, т.е., пламък, който гори нагоре и Туй отдолу, т.е., езерото, което се просмуква надолу. Тези две движения са в индиректен контраст. Освен това, Ли е втората, а Туй най-малката дъщеря и, въпреки че живеят в една и съща къща, те принадлежат на различни мъже; по този начин техните желания не само не са еднакви, но са разнопосочни.

  Тълкуване

  Когато хората живеят в опозиция и отчуждение не може заедно да се извършат големи начинания; техните гледни точки се различават твърде много. При такива обстоятелства човек трябва, преди всичко, да не пристъпва рязко, защото това само ще увеличи съществуващите противоречия. Вместо това той трябва да се ограничи до постепенното постигане на резултати в малките неща. Тук все още може да се очаква успех, тъй като опозицията все още не изключва всички възможности за разбирателство.

  Като цяло, противопоставянето тук изглежда като препятствие, но, когато е полярност в рамките на цялото, противопоставянето  има своите полезни и важни функции. Опозицията на небето и земята, духа и личността, мъжа и жената, когато са в равновесие, допринасят за създаването и възпроизвеждането на живота. В света на видимото, принципът на противоположностите дава възможност за разграничаване на категориите, чрез които намираме подреденост в света си.


  39. Чиен – Препятствия

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Хексаграмата рисува опасна пропаст отпред и стръмни, недостъпни планински склонове зад нас. Заобиколени сме от препятствия, но в същото време, тъй като планината е символ на застой, ни е подаден и намек за това как можем да се измъкнем от тези обстоятелства. Тази хексаграма символизира препятствия, които се появяват в прогресията на времето, но които могат, и дори трябва, да бъдат преодолени. Следователно всички инструкции са насочени към преодоляването им.

  Тълкуване

  Югозападът е място за отстъпление, североизток – за напредък. Тук човек е изправен пред препятствия, които не могат да бъдат преодолени директно. В такъв случай е разумно да се спре, с оглед на опасността, и да се предприеме отстъпление. Това отстъпление, обаче, е просто подготовка за преодоляване на препятствията. Човек трябва да обедини усилията си със свои съмишленици и да се постави под ръководството на човек, отговарящ на нуждата на обстоятелствата: тогава пречките ще бъдат премахнати. Това изисква волята да се постоянства точно, когато по всичко изглежда, че трябва да се направи нещо, което би извело далеч от целта. Тази непоколебима вътрешна целенасоченост носи късмет в края. Препятствие, което трае само за определено време е полезно за вътрешното развитие. В това е ценността на бедствията.


  40. Си – Избавление

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Кан – Бездънното, Вода


  Тук движението излиза от сферата на опасност. Пречките са отстранени, трудностите са преодоляни. Спасението все още не е постигнато, но вече е в началото си, а тази хексаграма представлява различните му етапи.

  Тълкуване

  Това се отнася до времето, когато напрежението и усложненията започват да намаляват. В такива времена трябва да се върнем  към нормалните условия възможно най-бързо; това е смисълът на “Югозапад.” Тези периоди на внезапна промяна са от голямо значение. Точно както дъждът облекчава атмосферните напрежения и благодарение на него всички пъпчици разцъфват, така и времето на избавление от потискащо напрежение има освобождаващ и стимулиращ ефект върху живота. Едно нещо, обаче, е важно в такива моменти; Не трябва да прекаляваме в триумфа си. Въпросът е да не натискаме напред повече от необходимото. Завръщането към нормалния ритъм на живот, веднага след като е достигнато Избавлението, носи добра съдба. Ако има някакви останали въпроси, на които трябва да се обърне внимание, това трябва да се направи възможно най-бързо, така че новото начало да може да започне без никакви забавяния.

  41. Сун – Намаляване

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Тази хексаграма представлява намаляване на по-ниската триграма в полза на по-високата, защото третата линия (по природа силна) се е качила на върха, а най-горната линия (по природа слаба) я е заместила. Каквото е отдолу е намаляло в полза на това, което е отгоре. Това е съвършеното намаляване. Ако основите на сградата са намалени по сила, а стените са укрепени, цялата структура изравнява стабилността си. По същия начин, намаляване на благосъстоянието на хората в полза на правителството е перфектното намаляване. Целта на тази хексаграма е да покаже как такава промяна на ресурсите може да се осъществи, без да причини провал сред източниците на богатството на страната или сред по-ниските класове.

  Тълкуване

  Намаляването не е задължително нещо лошо при всички обстоятелства. Увеличаване и намаляване се проявяват в съответните им моменти. Важното тук е да се осъзнае времето и да не се правят опити за прикриване на бедността с напразни преструвки. Ако времето на оскъдни ресурси извежда вътрешната истина, човек не трябва да се срамува от простотата. Защото именно простотата е нещото, необходимо за събиране на вътрешна сила за по-нататъшни начинания. Всъщност няма повод за притеснение, ако красотата на цивилизацията и дори проявите на религиозните форми трябва да бъдат жертвани заради простотата. Човек трябва да се възползва от силата на вътрешната си нагласа за да компенсира това, което липсва във външните обстоятелства. Тогава силата на съдържанието компенсира простотата на формата. Няма нужда да се търси фалшив външен вид пред Бог. Нагласата на сърцето може да се изрази дори с минимални средства.


  ~ 4 ~
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #4 -: Юни 22, 2012, 14:33:38 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 5

  42. И – Нарастване

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Идеята за нарастване се изразява в това, че силната най-ниска линия на горната триграма е потънала надолу и е заела своето място в долната триграма. Тази концепция изразява базовото разбиране, върху което се основава Книгата на промените - Да управляваш всъщност значи да служиш.

  Саможертвата на горният елемент, което довежда до нарастване на долния, е перфектното нарастване: то символизира духа, който самичък има силата да помогне на света.

  Тълкуване

  Жертвите от страна на тези отгоре за нарастването на тези отдолу изпълват хората с чувство на радост и благодарност, което е изключително ценно за разцвета на общността. Когато хората са така отдадени на своите лидери, всички начинания са възможни и дори най-трудните и опасни предприятия ще успеят. Следователно в такива времена на развитие и напредък е необходимо да се работи и да се постигне най-доброто с времето на разположение. Това време е подобно на съюза между небето и земята, когато земята участва в съзидателната сила на небето проявявайки и оформяйки всички живи същества. Времето на нарастване не е продължително и затова трябва да се използва докато е в силата си.


  43. Куй – Пробив (Решимост)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Чиен – Съзидателното, Небе

  Тази хексаграма означава, от една страна пробив, след дълго натрупвано напрежение, както пълноводната река прелива през дигите или дъждовния облак изсипва пороен дъжд. От друга страна, по отношение на човешките условия, тя се отнася до времето, когато дребните човечета постепенно започват да изчезват. Тяхното влияние остава в миналото, тъй като, в резултат на решителни действия, настъпва промяна в условията – Пробив. Хексаграмата е свързана с третия месец (април-май).

  Тълкуване

  Дори ако само едно дребно човече заема управляваща позиция в града, то е в състояние да подтисне Великите хора. Дори само една страст, все още скрита в сърцето има силата да обезсмисли всяка мисъл. Страст и мисъл не могат да съществуват една до друга. Затова безпощадна борба е нужна, ако искаме доброто да възтържествува.

  В решителна между доброто и злото, обаче, има определени правила, които не трябва да бъдат потъпквани, ако искаме да постигнем успех. Първо, решимостта трябва да се основава на съюз между силата и доброжелателството. Второ, компромис със злото не е възможен; злото трябва, при всички обстоятелства, да бъде открито компрометирано, а нашите собствени страсти и недостатъци не трябва да бъдат прикривани. Трето, борбата не трябва да се осъществява пряко със сила. Когато злото е разкрито, то мисли за въоръжаване и ако ние му направим услугата да влезем в битка удар за удар накрая ще загубим, защото самите ние ще сме се заплели в омрази и страсти. Ето защо е важно да започнем от собствения си дом и да предпазим нас самите от недостатъците, които вече сме проявили. По този начин, когато липсва противник, остриетата на оръжията на злото се затъпяват. По същата причина не трябва да се борим с нашите собствени недостатъци директно. До момента, до който продължаваме да се сборваме с тях – те са победители. Най-добрият начин да се победи злото е да се напредва енергично към доброто.


  44. Гу – Очакване за Среща

  отгоре Чиен – Съзидателното, Небе
  отдолу Сун – Нежното, Вятър

  Тази хексаграма показва ситуация, при която принципа на тъмнината, след като е бил премахнат, изначално и неочаквано възниква отново отвътре и отдолу. Женския принцип се поражда естествено за да отговори на мъжкия. Това е неблагоприятна и опасна ситуация. Трябва да осъзнаваме и да се справяме бързо с евентуалните последствия.

  Хексаграмата е свързана с петия месец (юни-юли), тъй като лятното слънцестоене е момента, когато принципа на тъмнината постепенно започва да нараства отново.

  Тълкуване

  Възходът на нисшият елемент тук е представен от образа на дръзко момиче, което отдава себе си с лекота и по този начин получава сила. Това не би било възможно, ако силния, отдаващ светлина принцип не беше стигнал до средата. Дребните неща изглеждат толкова безвредни и подканващи, че човек е изкушен от тях. Те изглеждат толкова малки и слаби, че човек си въобразява, че може да флиртува с тях без нищо лошо да последва.

  Низкият човек се издига само защото никой не го смята за опасен и така му придава сила. Ако срещне съпротива от юмрук, той никога няма да може да спечели влияние.

  Времето на Очакване за Среща е важно и по друга причина. Въпреки, че като общо правило слабите не трябва да срещат силните, има моменти, когато това е от голямо значение. Когато небето и земята се срещат, всички същества просперират. Когато принцът и подчинените му се срещнат, светът се поставя в порядък. Необходимо е елементите, предопределени да бъдат заедно и взаимно зависими, да се срещнат по средата. Но такава среща не трябва да има нечестни и скрити мотиви или ще доведе до нещастие.


  45. Цу – Събиране заедно (Струпване)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Кун – Приемане, Земя


  Тази хексаграма е свързана по форма и смисъл с Пи – Общност ( 8 ). В Пи водата (Кан) е над земята. Тук езерото е над земята. Tъй като езерото е мястото, където се събира водата, идеята за Събиране Заедно е още по-силно изразена тук, отколкото в другата хексаграма. Тази идея също произтича от факта, че в настоящата хексаграма две силни линии (четвърта и пета) довеждат събирането, докато в Пи една единствена силна линия (пета) стои в средата на слабите линии.

  Тълкуване

  В големи общности хората или се събират заедно естествено, както в случая на семейството, или изкуствено, както в случая на държавата. Семейството се събира около бащата-главата. Вечността на този тип събиране в група се постига, чрез жертвоприношения за предците, когато целият клан се събира заедно. Чрез колективното уважение от страна на живите членове на семейството, предците стават толкова силно интегрирани в духовния живот на семейството, че то не може да бъде разпръснато или разтворено.

  Когато хората искат да се съберат заедно, духовни сили са необходими. Но също трябва да има и лидер на материално ниво – човек, който да послужи като център на групата. За да бъде в състояние да събере другите заедно, този лидер трябва, преди всичко, да е събран в себе си. Само колективната морална сила може да обедини света. Такива благородни времена на обединение ще оставят велики постижения след себе си. Това е значението на големите приношения, които са направени. В светската сфера няма нужда от велики дела в момента на Събиране заедно.


  46. Шен – Избутване нагоре

  отгоре Кун – Приемане, Земя
  отдолу Сун – Нежното, Вятър (Дърво)

  Долната триграма – Сун, представлява дърво, а горната – Кун, е земята. Свързана с това е идеята, че дървото върху земята расте нагоре. За разлика от смисъла на Чин – Прогрес (35), тук избутването нагоре е свързано с усилие, точно както растението се нуждае от енергия за да се избута нагоре през земята. Ето защо тази хексаграма, въпреки че е свързана с успеха, е свързана и с усилие на волята. В Чин акцентът се поставя върху разширяването; Шен символизира по-скоро вертикално издигане – издигане от неизвестността и смирението към власт и влияние.

  Тълкуване

  Избутването на добрите елементи не среща препятствия и затова е придружено от голям успех. Избутване нагоре е възможно не с насилие, а със скромност и адаптивност. Човек е понесен от благосклонността на времето и затова напредва. В такова време човек трябва да отиде и да се срещне с авторитетни личности. Няма причина да се страхува от тази среща, защото успехът е сигурен. Той трябва да започне работа, защото активността (това е смисъла на “юг”) ще донесе щастие.


  47. Кун – Потисничество (Изтощение)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Кан – Бездънното, Вода

  Езерото е отгоре – водата отдолу. Езерото е празно – пресъхнало. Изтощението е изразено по още един начин: отгоре тъмната линия задържа двете светли; отдолу, светлата линия е притисната между две тъмни. Горната триграма принадлежи на принципа на тъмнината, долната на светлината. Така Великите хора навсякъде са потискани и удържани от ограниченията, поставени за тях от дребните човечета.

  Тълкуване

  Времената на несгоди са противоположни на времената на успехи, но дори несгодите могат да доведат до успех, ако се случат на  подходящ човек. Когато силен човек се среща с трудностите, той остава весел, въпреки всички опасности, и тази бодрост е източник на успехи по-късно. Именно стабилността е по-силна дори от съдбата. Този, който оставя духът му да бъде прекършен от изтощение, със сигурност е без успех. Но ако нещастията единствено огъват човек, те създават в него сила за реакция, която е неизбежно предопределена да се прояви. Дребните човечета не са способни на това. Само велик човек може да донесе добра съдба в такъв момент и да остане без вина. Вярно е, обаче, че за момента той няма външно влияние, защото никой не чува думите му. Ето защо, по време на бедствия, е важно човек да бъде силен отвътре и пестелив на думи.


  48. Дзин – Кладенецът

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Сун – Нежното, Вятър (Дърво)


  Дървото е отдолу – водата отгоре. Дървото се движи надолу в земята за да изведе водата нагоре. Образът произтича от представата за кладенците в древен Китай. Дървото не символизира кофите, които в древността са били изработени от глина, а по-скоро дървената рамка, благодарение на която водата е била изтегляна от кладенеца. Изображението се корени в света на растенията, които издигат водата от земята през стъблата си.

  Кладенецът, от който се вади водата, символизира идеята за неизчерпаем източник на хранене.

  Тълкуване

  В древен Китай столиците понякога са били премествани, отчасти в името на по-благоприятно местоположение, отчасти поради смяна на династиите. Архитектурният стил се променя с течение на времето, но формата на кладенците е останала същата от древни времена до днес. По този начин кладенецът е символ на тази социалната структура, която еволюира за да посрещне най-примитивните нужди, но е независима от политически фактори. Политическите структури се променят, подобно на нациите, но живота на човека и неговите нужди остават вечно едни и същи – това не може да се промени. Животът е неизчерпаем. Той не нараства, нито намалява, а съществува за един и за всички. Поколенията идват и си отиват и всички се радват на живота в неизчерпаемото му изобилие.

  Въпреки това има две предпоставки за положителна политическа и социална организация на човечеството. Ние трябва да слезем до самите основи на живота. Защото всяко повърхностно подреждане на съществуването, което оставя най-дълбоките нужди неудовлетворени е неефективно, все едно въобще не е правен опит за подреждане. Безгрижието – заради което кофата е счупена – също е катастрофално. Ако, например, военната сила е доведена до такава предостатъчност, че предизвиква войни, които единствено подронват властта на държавата, това е да бъде счупена кофата.

  Тази хексаграма се отнася и за отделния човек. Въпреки че хората се различават по положение и образование, основите на човешката природа са еднакви във всеки. Всяко човешко същество, по Пътя на развитието си, може да черпи от този  неизчерпаем извор на божественост в човешката природа. Но и тук са налице две опасности: Човек може да се провали в опита си да проникне до корените на човечеството и да остане

  ограничен в конвенционалното – такова частично развитие е толкова лошо, колкото и липсата на развитие. Другата опасност е човекът внезапно да се срине вътрешно и да се откаже изобщо от себе-развитие.

   
  49. Ко – Революция (Възобновяване)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Китайският синограм за тази хексаграма, в нейния оригинален смисъл, е представата за животинска козина, която в потока на годината се възобновява. Тази дума е пренесена и се прилага за “възобновяването” в политическия живот – великите революции, свързани с промени в правителствата.

  Двете триграми, съставляващи хексаграмата, същите две, които се появяват в Куй – Противопоставяне (38), са двете по-малки дъщери – Ли и Туй. Но докато в Куй по-голямата от двете дъщери е отгоре и резултатите са базово противопоставяне на наличните тенденции, тук по-младата дъщеря е отгоре. Влиянията са в директен конфликт. Силите се борят помежду си, както огън и вода (езерото). Всяка се опитва да унищожи другата. Оттам и идеята за революция.

  Тълкуване

  Политическите революции са изключително сериозни въпроси. Те трябва да бъдат предприети само по силата на неизбежна необходимост – когато няма друг изход. Не всеки човек е призван за тази задача, а само този, който има доверието на хората. Дори за него революцията трябва да започва едва, когато е настъпило точното време за нея. Той трябва да действа по правилния начин – така че да радва хората и, чрез просвещаване, да ги предпазва от злоупотреби. Освен това, човекът трябва да бъде свободен от егоистични цели и наистина трябва да облекчава нуждите на хората. Едва тогава той няма причини за съжаление.

  Времената се сменят, а с тях и изискванията. По същия начин сезоните се сменят през годината. В циклите на човешкия свят също има пролет и есен в живота на народите и нациите и тези периоди са вик за социални трансформации.


  50. Тинг – Котелът

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Сун – Нежното, Вятър (Дърво)

  Шестте линии изграждат образа на Тинг – Котелът. В долната част са краката, над тях – корема. След това идват ушите (дръжките). На върха са балансиращите пръстени. В същото време, изображението внушава идеята за захранване. Тинг – гласът на бронза, е съда, който държи приготвените, за храма на предците или за банкетите, храни. Главата на семейството разпределя храната от котела в купите на гостите.

  Кладенецът (48) също има вторично значение на захранване, но, по-скоро, по отношение на хората. Котелът, като съд характерен за изисканите аспекти на цивилизацията, предполага насърчаване и захранване на способните хора, които да допринасят за развитието на държавата.

  Тази хексаграма и Кладенецът (48) са единствените в Книгата на Промените, които представляват конкретни обекти, направени от човешка ръка. Но и тук идеята има абстрактен подтекст.

  Сун отдолу е дърво и вятър; Ли отгоре е огън.Така, заедно, те се отнасят до огън, запален от дървото и вятъра, което отново поражда идеята за приготвяне на храна.

  Тълкуване

  Докато Кладенецът се отнася до социалните основи на нашия живот и по тази причина е оприличен с водата, която служи за подхранване на растящото дърво, настоящата хексаграма се отнася до културните надстройки на обществото. Тук дървото служи за подхранване на пламъка – духа. Всичко видимо трябва да нараства отвъд себе си и в сферите на невидимото. По този начин нещата могат да бъдат наистина просветени, прояснени и да получат стабилно вкореняване във Вселенската подреденост.

  Тук виждаме цивилизация, която достига кулминацията на своята религиозност. Котелът служи при принасянето на жертвоприношения за Бога. Най-висшите земни ползи трябва да бъдат жертвани в името на божественото. Но върховните проявления на божественото не се случват извън човека. Висшето откровение на Бог се проявява в пророците и светите мъже. Да бъдат почитани те е истинското почитане на Бог. Божията воля, както е разкрита през тях, трябва да се приема със смирение. Това носи вътрешно просветление и истинско разбиране на света и води до изключително добър късмет и успех.


  51. Чен – Възбуждащото (Тътен, Гръм)

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Чен – Възбуждащото, Гръм

  Хексаграмата Чен символизира първородния син, който поема властта с енергия и мощ. Ян линиите, развиващи се под всеки две Ин линии, пробиват насилствено нагоре. Това движението е толкова силно, че предизвиква ужас. Това е изобразено от гърмът, който експлодира на земята и с тътена си причинява страх и ужас.

  Тълкуване

  Тътенът, който е проявлението на Бог в дълбините на Земята, плаши хората, но тази Богобоязливост е нещо добро, защото е последвана от радост и веселие. Когато човек е научил в сърцето си какво е страх и ужас, той е предпазен от всякакъв терор идващ отвън. Нека гърмът се изсипва и нека разпростира страх на стотици километри: Човек остава сдържан и благоговеен по дух и ритуала на приношението не е прекъснат. Човешкият дух поражда във водачите и владетелите на човечеството дълбока вътрешна сериозност, от която всякакъв външен терор отскача на безопасно разстояние.


  52. Кен – Застой, Планина

  отгоре Кен – Застой, Планина
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Образът на хексаграмата е планина, най-малкия син на небето и земята. Мъжкият принцип е на върха, защото по природа се стреми нагоре, а женския принцип е отдолу, тъй като посоката на движението му е стигнала до естествения си завършек.

  Отнесена до човека, хексаграмата се обръща към проблема за постигане на тишина в сърцето. Много е трудно да постигнеш тихо сърце. Докато будизмът се стреми към това чрез отдръпване, далеч от всяко движение, в Нирвана, Книгата на промените въвежда разбирането, че почивката е просто незавършено състояние, което винаги предполага движението, като свое допълнение. Може би думите на текста въплъщават в себе си насоки в практиката на йога.

  Тълкуване

  Истинската тишина означава да бъдем неподвижни, когато е времето за застой и да се движим напред, когато е времето за движение. По този начин почивката и движението са в съгласие с изискванията на времето и има светлина в живота.

  Хексаграмата символизира краят и началото на всяко движение. Гърбът е използван, защото в задната част на тялото са разположени всички нервни влакна, които спомагат движението. Ако движението на гръбначните нерви е доведено до застой, егото, с присъщото му безпокойство, изчезва. Когато човек е намерил спокойствие по този начин, той може да се обърне към външния свят. Там той спира да вижда борбата и вълненията на отделните същества и затова постига истинска хармония в съзнанието, която е необходима за

  разбиране на великите закони на Вселената и за предприемането на действия в хармония с тези закони.

  Никой, който действа от тези дълбоки нива на съществуването, не може да направи грешка.


  ~ 5 ~
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #5 -: Юни 22, 2012, 14:58:24 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 6

  53. Чиен – Развитие (Постепенен напредък)

  отгоре Сун – Нежното, Вятър (Дърво)
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Тази хексаграма се състои от Сун (Дърво, Проникване) отгоре (и в този смисъл Отвън) и Кен (Планина, Тишина) отдолу (Отвътре). Дървото в Планината се расте бавно в съответствие със закона на своето битие, а в последствие остава здраво вкоренено. Това дава идеята за развитие, което върви постепенно, стъпка по стъпка. Характеристиките на триграмите също сочат към тази идея: отвътре е спокойствието, което предпазва от проникващи действия, а отвън е проникването, което прави развитието и напредъка възможни.

  Тълкуване

  Развитието на събитията, които довеждат до момента, когато едно момиче ще последва мъж в дома му, протичат бавно. Трябва да се мине през различни формални процедури преди сключването на брака. Този принцип на постепенно развитие може да се прилага и в други случаи. Винаги е приложим, когато стане въпрос за коректни взаимоотношения на сътрудничество, както, например, при назначаване на длъжностно лице. Трябва да бъде позволено на развитието да поеме своя курс. Бързи действия биха били неразумни. Накрая това се отнася също и до всяко усилие за оказване на влияние върху другите, защото и тук основен фактор е правилния път на развитие, чрез култивиране на собствената личност. Никое влияние, подобно на това упражнявано от агитаторите, например, не може да има дълготраен ефект.

  В рамките на личността развитието трябва да следва същата посока, ако се търси постигането на трайни резултати. Нежност, която е приспособима, но в същото време пронизваща, е външната форма, която трябва да извира от вътрешното спокойствие. Самата постепенност на развитието прави постоянството наложително, защото единствено постоянството предпазва постепенния напредък от намаляване или изчезване.


  54. Куей-мей – Бракът на девойката

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Отгоре имаме Чен – най-големия син. Отдолу Туй – най-малката дъщеря. Мъжът води, а момичето го следва с радост. Образът е на момиче на входа към къщата на мъжа си. Общо има четири хексаграми, изобразяващи

  връзките между съпруг и съпруга. Хсиен – Влияние (31) описва влечението, което двама млади изпитват един към друг; Хън – Продължителност (32) показва постоянните връзки в брака; Чиен – Развитие (53) отразява

  продължителните и тържествени обичаи по встъпването в брак. БРАКЪТ НА ДЕВОЙКАТА показва младо момиче напътствано от по-възрастен мъж, който се жéни за нея.

  Тълкуване

  Момиче, което е взето в семейството, но не е “жената в къщата”, трябва да се държи особено внимателно и резервирано. Тя не трябва да взима присърце идеята да измести господарката на къщата, защото това ще създаде безредици и ще доведе до непоносимост във взаимоотношенията.

  Същото нещо се отнася и до всички доброволни взаимоотношения между хората. За разлика от законово регулираните взаимоотношения, тези основани на лични предпочитания зависят, в крайна сметка, напълно от тактичната резервираност.

  Привързаността, като основен принцип на взаимосвързаност, е от първостепенна важност във всички отношения по света. Защото от съюзът на небето и земята произлиза цялата природа. Сред хората, по същия начин, спонтанната привързаност е напълно всеобхватния принцип на обединението.


  55. Фън – Изобилие (Пълнота)


  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Чен е движение; Ли е пламък, чиято характеристика е яснота. Вътрешна яснота с външно движение - това води до величие и изобилие. Хексаграмата изобразява период на възход за дадена цивилизация. Въпреки това фактът, че развитието е достигнало своя връх предполага, че такова изключително състояние на пълно изобилие не може да се поддържа вечно.

  Тълкуване

  Не е в съдбата на всеки смъртен да донесе времена на изключително величие и изобилие. Само човек роден за владетел на хората е в състояние да направи това, защото волята му е изцало насочена към величественото. Такова време на изобилие обикновено е преходно. Затова мъдрият може да почувства тъга, заради спада, които неизбежно ще последва. Но тази тъга му вреди, а не му помага. Само човек, който вътрешно е свободен от тъга и грижи може да води във време на изобилие. Той трябва да бъде като слънцето в средата на деня, просветляващ и носещ щастие на всичко под Небето.


  56. Лу – Скитникът

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Кен – Застой, Планина

  Планината – Кен стои неподвижна; над нея Пламъкът – Ли, гори нагоре без забавяне. Затова двете триграми не остават заедно. Странни земи и отделяне са в участта на скитника.

  Тълкуване

  Когато човек е скитник или непознат, той не трябва да бъде груб, нито арогантен. На него му липсва широк кръг от приятели и затова не трябва да излиза на показ. Той трябва да бъдат внимателен и резервиран, като по този начин се предпазва от злото. Ако той е внимателен към другите ще постигне успех.

  Скитникът няма стабилен дом. Неговият дом е пътя. Затова той трябва да се грижи да бъде изправен и стабилен, така че да скита само в подходящите за него места и да се свързва само с добри хора. Тогава ще има добра съдба и ще може да продължава по Пътя си необезпокояван.


  57. Сун – Нежното (Проникващото, Вятър)

  отгоре Сун – Нежното, Вятър (Дърво)
  отдолу Сун – Нежното, Вятър (Дърво)

  Сун е една от осемте удвоени триграми. Това е най-голямата дъщеря и символизира вятъра или дървото. Нейният атрибут е Нежност, която, обаче, е проникваща подобно на вятъра или на растящо дърво с неговите корени.

  Тъмният принцип, сам по себе си твърд и непоклатим, се разтваря от проникването на светлинния принцип, на когото се подчинява в Нежността. В природата, вятърът е този, който разпръсква натрупалите се облаци за да направи небето ясно и спокойно. В човешкия живот проникващата яснота на Тълкуването изкарва всички тъмни, скрити мотиви наяве. В живота на Обществата, силното влияние на Велика личност, е това, което разкрива и разчупва всички интриги отбягващи светлината на деня.

  Тълкуване

  Проникването има постепенни, незабележими ефекти. Те не се постигат чрез насилствени действия, а благодарение на влияние, което никога не се отклонява. Подобни резултати са по-малко впечатляващи за окото от тези, получени чрез изненадваща атака, но са по-трайни и по-завършени. Ако човек действа с такъв похват, той трябва да има ясно определена цел. Единствено когато проникващото влияние работи постоянно и в една и съща посока, може целта да бъде постигната. Малка сила може да постигне целта си само ако е подчинена на Велик човек, който е способен да създава ред.


  58. Туй – Радостното (Езеро)

  отгоре Туй – Радостното, Езеро
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Тази хексаграма, както и хексаграмата Сун, са две от осемте, образувани при удвояването на триграма. Триграмата Туй е най-малката дъщеря. Нейният символ е усмихнато езеро, а характеристиката й – Радост. Противно на външния вид, не подчиняващото се 6-то яо е причината за радостта тук. Качеството на подчиняващия се тъмен принцип не е радост, а меланхолия. Радостта тук се проявява в двете силни линии отвътре, които се изразяват с помощта на нежността.

  Истинската радост, тогава, се основава на твърдост и сила отвътре, проявяваща се в приемане и нежност отвън.

  Тълкуване

  Радостното настроение е заразно и поради това носи успех. Но радостта трябва да се основава на увереност за да не се изроди в неконтролируемо веселие. Истината и силата трябва да живеят в сърцето, а нежността да се разкрива в социалните контакти. Само по такъв начин човек възприема правилно отношение към Бога и хората и постига успех. При определени условия заплаха без нежност може временно да постигне резултати, но не за дълго. Когато, от друга страна, сърцата на хората са спечелени с доброжелателство, те доброволно приемат всички трудности върху себе си и, ако е необходимо, няма да побягнат дори от смъртта. Толкова голяма е силата на радостта за хората.


  59. Хуан – Разпръсване (Разтваряне)

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Кан – Бездънното, Вода

  Вятърът, който вее над водата я разпръсва, превръщайки я в пяна и мъгла.Това предполага, че когато жизнената енергия на човек е затворена в него (което е опасността, показана от атрибута на по-ниската триграма), нежността служи за да се разбият и разтворят преградите.

  Тълкуване

  Текстът на тази хексаграма наподобява този на Цу – Събиране заедно (45). Там идеята е за обединяването на елементите, които са били отделени, както водата се събира в езерата по земята. Тук мисълта е за разпръсване и разтваряне на разделящия егоизъм. РАЗПРЪСВАНЕ показва пътя, който води до събиране заедно. Това обяснява приликата в двата текста.

  Духовни сили са необходими за преодоляване на егоизъма, който разделя хората. Общото празнуване на големите жертвени празници и свещени ритуали, които дават израз едновременно на взаимоотношенията и социалните артикулацията и в семейството, и в държавата, е средството използвано от великите владетели за обединяването на хората. Свещената музика и величието на церемониите предизвиква силна вълна от емоции, които се споделят от всички сърца в унисон и събуждат съзнанието за общото Начало на всички живи същества. По този начин разединението е преодоляно и неподвижността разтворена. Допълнително средство за постигане на същата цел е сътрудничеството в множество общи начинания, които поставят висша цел пред волята на хората. В общият стремеж към тази цел, всички бариери се разпръсват, точно както, когато лодката пресича голяма река, всички ръце се обединяват в името на общата задача.

  Но само човек, който е свободен от всякакви егоистични и скрити мисли, и който проявява постоянство в стремежа към справедливост и сигурност, е в състояние да разтвори до нужната степен сковаността на егоизма.


  60. Чи – Ограничение


  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Езерото заема ограничено пространство. Когато в него се влее повече вода, то прелива. Затова трябва да бъдат определени  ограничения за водата. Изображението показва вода отдолу и вода отгоре с небесния простор между тях, като разграничение.

  Китайската дума за Ограничение буквално означава спойките, които разделят бамбуковото стебло. По отношение на обикновения живот, това означава пестеливост, която поставя фиксирани ограничения върху разходите. Що се отнася до моралната сфера тук символа е на границите, които Велик човек постава върху действията си - ограничение в лоялност и безпристрастност.

  Тълкуване

  Ограничения са затормозяващи, но ефективни. Ако живеем в нормална икономически среда, ние сме подготвени за времена на нужда. Да бъдем пестеливи ни спасява от унижение. Ограничения са абсолютно необходими и при регулирането на световните процеси. В природата има фиксирани ограничения за лято и зима, ден и нощ, и тези граници осмислят годината. По същия начин икономиката, чрез ограничаване на разходите, действа за предпазване на хората от щети и запазване на собствеността им.

  Но ограниченията трябва да бъдат налагани с мярка. Ако човек налага унизителни ограничения върху собствения си характер, това е вредно. Ако прекалява в налагането на ограничения върху другите, те ще се разбунтуват. Ето защо е необходимо да се поставят ограничения дори при ограниченията.


  61. Хун Фу – Вътрешната истина

  отгоре Сун – Нежното, Вятър
  отдолу Туй – Радостното, Езеро

  Вятърът духа над езерото и раздвижва повърхността на водата. Така видимите ефекти на невидимото се проявяват. Хексаграмата се състои от твърди линии отгоре и отдолу, но е отворена в средата. Това показва, сърце без предразсъдъци и следователно отворено за истината. От друга страна, всяка от двете триграми има твърда линия в центъра си. Това показва силата на вътрешната истина при обстоятелствата, които триграмите описват.

  Характеристиките на двете триграми са: отгоре – кротост, търпение към нискостоящите; отдолу – радост от подчинението на висшестоящите. Тези условия създават основите на взаимно доверие, което прави начинанията възможни. Характерът на Фу (“истината”) всъщност е образ на птичи крак върху новоизлюпено птиче. Това внушава идеята за измътване. Яйцето е празно. Силите на светлината трябва да работят за забързване отвън, но е нужен зародиш на живот отвътре за да може живота въобще да се пробуди. С тези идеи са свързани и важни размишления.

  Тълкуване

  Прасетата и рибита са най-слабо интелигентни от всички животни и затова е най-трудно да бъдат повлияни. Силата на вътрешната истина трябва наистина много да нарасне преди влиянието й да се разпростре до тези същества. При работа с хора, неподатливи и трудни за внушение, като прасе или риба, тайната на успеха зависи от намирането на правилния подход. Човек първо трябва да се отърве от всички предразсъдъци и, така да се каже, нека мисълта на другия да действа без ограничения. Тогава ще може да се създаде контакт с него, да се постигне разбиране и да се получи влияние. Когато вратата бъде отворена по такъв начин, силата на личността ще му повлияе. Ако в този начин на действие човек не среща непреодолими пречки, той може да предприеме и най-опасните начинания, като преминаването на Голямата вода, и да постигне успех.

  Важно е да се разбере от какво зависи силата вътрешната истина. Това е сила, която не е идентична с просто интимност или тайна връзка. Близки връзки могат да съществуват също и между крадци. Вярно е, че подобни връзки действат силно, но не са нерушими и затова не могат да донесат късмет. Всички обединения въз основа на общи интереси се задържат само до определен момент. Когато общите интереси са загубени, това, което е събрало хората също изчезва и най-близкото приятелство често може да се превърне в омраза. Само когато връзката се основава на увереност в това, което е правилно, тя ще може убедително да триумфира над всичко.


  62. Сяо Куо –  Превъзходството на Малкото

  отгоре Чен – Възбуждащото, Гръм
  отдолу КЕН – Застой, Планина

  Докато в хексаграма Ta Куо – Превъзходството на Голямото (28), силните линии са превъзхождащи и отвътре, затворени между слабите линии отгоре и отдолу. В настоящата хексаграма слабите линии са превъзхождащи, въпреки, че отново са отвън, а силните отвътре. Това е в основата на наистина специалното положение, посочено от тази хексаграма. Силните линии са отвън в хексаграмите И – Подхранване (27) и Хун Фу – Вътрешната истина (61). Нито една от двете на описва изключително състояние. Когато силните елементи отвътре доминират, те задължително налагат волята си. Това създава борби и изключителни условия, като цяло. В настоящата хексаграма по необходимост се пада на слабия елемент да посредничи с външния свят. Ако човек заема авторитетна позиция, за която вътрешно е крайно неподходящ, необходима му е извънредна предпазливост.

  Тълкуване

  Извънредната скромност и съвестност със сигурност ще бъдат възнаградени с успех; Въпреки това, ако човек не иска да бъде отхвърлен настрана е важно да не става изпразнена форма или абсолютно раболепие, а винаги да бъде свързан с достойнство в личното си поведение. Ние трябва да разбираме нуждите на времето, за да намерим необходимото за компенсиране на недостатъците и вредите. Във всеки случай не трябва да разчитаме на голям успех, тъй като липсва необходимата сила. В това е заложена важността на посланието. Човек не трябва да се стреми към възвишените неща, а да се придържа към смирените неща.

  Структурата на хексаграмата води до идеята, че това послание е донесено от птица. В Ta Куо – Превъзходството на Голямото (28) четирите силни, тежки линии отвътре, поддържани само от две слаби линии отвън, изобразяват поддаващата носеща греда. Тук слабите линии са едновременно отвън и превъзхождащи и това дава образа на рееща се птица. Но една птица не трябва да опитва да надминава себе си, летейки към слънцето. Тя трябва да слиза на земята, където е гнездото й. По този начин е предадено съобщението, заложено в тази хексаграма.


  63. Чи Чи – След завършване

  отгоре Кан – Бездънното, Вода
  отдолу Ли – Вкопчване, Пламък

  Тази хексаграма е развитието на Тай – Мир (11). Преходът от объркване към ред е завършил и всичко е на своето място, дори в най-дребните детайли. Силните линии са на силни места, слабите линии на слаби места. Видими са много благоприятни перспективи, но това дава и повод за размисъл. Защото точно, когато е достигнато перфектното равновесие, всяко движение може да причини завръщане към объркването. Силната линия, която се е появила в горната част, като по този начин е внесла пълен ред в най-малките детайли, е последвана от другите линии. Всяка линия се движи в хармония със своя характер и по този начин внезапно ще възникне отново хексаграма Би – Застой (12).

  Следователно настоящата хексаграма символизира условията в момента на кулминация, когато се изисква изключителна предпазливост.

  Тълкуване

  Преходът от старото към новото вече е завършил. Глобално всичко е систематизирано и само по отношение на дребните детайли предстои да се постигне успех. Във връзка с това, обаче, трябва да запазим правилно отношение. Всичко се развива, сякаш по своя инициатива и това може твърде лесно да ни изкуши, да се отпуснем и да оставим нещата да се движат по течението без да се грижим за подробностите. Такова безразличие е в корена на всяко зло. Симптомите на упадък са неизбежен резултат.

  Тук имаме предопределеност, която ни показва обичайния ход на историята. Но тази предопределеност не е неизбежен закон. Този, който я осъзнава е в състояние да избегне последиците, чрез постоянна и неотклонна предпазливост.


  ~ 6 ~
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #6 -: Юни 22, 2012, 15:10:47 »

  ГАДАЕНЕ С И Д 'ЗИН - 7

  64. Уей Чи – Преди Завършване

  отгоре Ли – Вкопчване, Пламък
  отдолу Кан – Бездънното, Вода

  Тази хексаграма описва времето, когато преходът от безредици към порядък все още не е завършен. Промяната наистина е подготвена, тъй като всички линии в горната част на триграмата са във връзка с тези в долната. Въпреки това, те все още не са подредени по местата си. Докато предходната хексаграма носи препратка към есента, която формира прехода от лято към зима, тази хексаграма представлява пролетта, която извежда застоя на зимата в ползотворното време на лятото. С такава обнадеждаваща перспектива за бъдещето Книгата на промените идва към своя край.

  Тълкуване

  Условията са трудни. Задачата е мащабна и носи огромна отговорност. Не е нищо по-малко от това да се изведе света от хаоса обратно в порядък. Това е задача, която обещава успех, защото нейната цел е да обедини сили, които за момента действат в различни посоки. Първоначално, обаче, човек трябва да се движи предпазливо, като стара лисица по лед. Предпазливостта на една лисица ходеща върху леда е пословична в Китай. Ушите й са постоянно нащрек за разпукване на леда, докато тя внимателно и благоразумно търси най-стабилните места. Една млада лисица, които все още не е придобила такава предпазливост, върви смело напред и, може да се случи така, че да пропадне и да измокри опашката си точно, когато почти е пресякла водата. Тогава, разбира се, всички усилия са били напразни. Съответно, във времената преди завършване, предпазливост и внимателно обмисляне са необходимите условия за успех.

   Източник на информацията: И Дзин – Книгата на промените

  ИЦЗИН – КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ

  (индивидуално гадаене за съдбата според най-древната китайска система)

  “Ицзин” може да се превърне във вашия личен оракул. Този метод е уникален, защото няма никакви недостатъци. Цялата система “Ицзин” се състои от 3 самостоятелни книги. Тук е поместена първата част – Оракула.
  Какво трябва да направите: “Сеансът” започва с мислено формулиране на въпроса, който ви вълнува най-силно и чийто отговор очаквате от “Ицзин”. После шест пъти поред подхвърляте три монети, за да получите шест линии и да съставите хексаграмата. Ако две или всичките три монети паднат на “ЕЗИ”, прокарайте прекъсната линия; ако две или всичките три покажат “ТУРА” (с герб нагоре), прокарайте плътна линия.
  Линиите разполагайте една над друга, като започнете отдолу (в някои източници се предлага хексаграмите да се строят обратно, отгоре надолу, но това противоречи на приетото в Китай правило, потвърдено от древните ръкописи).
  След като сте съставили хексаграмата си, трябва да намерите номера й в таблицата. За целта я разделете на две и намерете горната й част сред триграмите, разположени по хоризонталата, а долната – по вертикалата. В точката, където се пресичат, е номерът на падналата ви се хексаграма.
  Сега остава само да надникнете в съответния пояснителен текст-тълкувание.
   

  Трябва да спазвате и следните правила:

  Не задавайте на “Ицзин” един и същ въпрос повторно, дори ако отговорът не ви удовлетворява или ви изглежда прекалено мрачен.
  В течение на един “сеанс” задавайте по възможност само един въпрос.
  Ако ви се е паднала хексаграма с номер 3, 29, 39 или 47, в никой случай не се разстройвайте, а вземете под внимание препоръките.
  Не се обръщайте към “Ицзин”, ако замисленото може да навреди на околните или неговото осъществяване е свързано с недостойни средства. “Ицзин” не може да ви съветва за злонамерени дела.
  Благоприятни за България часове за “сеанси” са:
   
  Понеделник: 7.20 – 9.00; 13.00 – 14.15; 18.05 – 20.20
  Вторник: 0.30 – 2.10; 4.45 – 5.15; 8.00 – 10.20; 12.40 – 13.00; 19.50 – 23.00
  Сряда: 5.30 – 7.05; 21.15 – 23.55
  Четвъртък: 9.30 – 12.00; 16.00 – 18.30; 19.55 – 20.40
  Петък: 3.30 – 10.15; 13.00 – 16.20; 18.00 – 22.50
  Събота: 5.30 – 6.40; 20.00 – 23.30
  Неделя: 8.00 – 10.20; 13.40 – 15.10; 17.40 – 19.20; 23.00 – 23.50

  Запомнете: Питайте главно за себе си или за евентуално ви участие в някакъв процес.
  Например: “как да помогна на...”, “Да кандидатства ли синът ми в дадено училище?”, “Какво трябва да знаем за отношенията си с...”, “как ще е най-добре да се отнасям с...”
  Не е желателно да поставите въпрос от рода: “Ще се влюби ли в мен...”

  ТАБЛИЦА НА ХЕКСАГРАМИТЕ  http://www.meridian27.com/Mer27/Vol1/f21.htm
  ~ 7 ~ 
  « Последна редакция: Юни 22, 2012, 15:23:16 от ~ Primär Blut ~ » Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1380


 • Град: Варна
 • « Отговор #7 -: Юни 22, 2012, 16:51:16 »

  Хексаграмите много точно описват крайъгълни основни състояния в развитието и живота на всеки човек.
  Когато настъпи 64 хексаграма в живота ни ... логичния край е близо...
  Знаейки това ,древните са се готвели в делата и мислите си за края...
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #8 -: Юни 22, 2012, 16:54:30 »

  Хексаграмите много точно описват крайъгълни основни състояния в развитието и живота на всеки човек.
  Когато настъпи 64 хексаграма в живота ни ... логичния край е близо...
  Знаейки това ,древните са се готвели в делата и мислите си за края...

  Намигване Слънце Слънце Слънце Браво !
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright