Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Дългата коса  (Прочетена 3145 пъти)
protoplasma
Гост
« -: Юни 20, 2012, 14:34:09 »

От Азия през Африка та чак до Америка дългата коса присъства като една от най-важните-характеристики на човека - символ на красота, свобода, изтънченост, сила, могъщество и мъдрост.
В митологията има редица истории, в които двама герои влизат в схватка и са непобедими, докато косите на единия с хитрост не биват отрязани, след което той бива победен. В повечето древни култури дългата коса при мъже и жени е символ на сила и могъщество.
В древна Елада косата била символ и на свобода и аристократичност. Само робите имали къси коси. Всички философи били дълговласи, най-главните богове като Зевс, Аполон и Посейдон също са изобразявани с дълги, буйни коси. Нещо повече самите воини дълго време не се стрижели. Често решели косите си преди да излязат на бойното поле и задължително ги сплитали на опашка. Мнозина отрязвали косите си в предната част на главата и ги оставяли дълги единствено на тила, което било по-практично от гледна точка на поддръжката и безопасността по време на битка, когато дългите коси лесно биха могли да бъдат сграбчени от врага. Впоследствие с идеята да се отличават от варварските народи, които тачели най-много дълагата коса, гърците наложили късия маниер, взаимстван и от римляните.

В много случаи косата е израз на отдаденост, вид жертва и посвещение към дадена цел - такъв е случаят със сикхите, които са едни от най-смелите и доказали се воини в света. Те са длъжни д бъдат "кешадхари" - носещи дълги коси от момента на раждането си в израз на отхвърляне на земните удобства и на отдаденост към бога.
Наскоро в един индиански блог попаднах на една статия за дългите коси и някои изследвания, започнали по време на войната във Виетнам. Ето и кратък преразказ на статията:
Съвременната култура кара хората да вярват, че стилът на косата и прическата са единствено и само въпрос на предпочитание, мода, личен вкус или групова принадлежност. Ако се върнем в годините на виетнамската война обаче ще видим, че зад косата стои и още нещо - спососбността да възприемаме света с по-голяма яснота. Факт, който е бил тенденциозно скрит от погледа на обществеността.
В началото на деветдесетте години, Сали (името е умишлено променено), е била омъжена за лицензиран психолог, който работи в Американска военна медицинска болница. Той е работил с военни ветерани с посттравматично психическо разстройство. Повечето от тях служили във Виетнам.
Сали казва: "Спомням си ясно една вечер, когато съпругът ми се върна в апартамента, стиснал в ръце папки с официално съдържание от някакви изследвания. Вътре бяха стотици страници, посветени на разни проучвания, поръчани от правителството. Той беше в шок от съдържанието им. Това, което прочете в тези документи напълно промени живота му. От този момент нататък консервативният ми съпруг спря да подстригва косата и брадата си. Нещо повече военният медицински център му позволи да поддържа подобен вид и редица други консервативни мъже от персонала последваха примера му. Като прочетох документите, научих и защо."
Както става ясно по времето на войната с Виетнам специален отдел е изпратил свои експерти в американските индиански резервати, където да търсят талантливи скаути, млади мъже, обучени да се движат безшумно през неравен терен. Това са били надарени мъже със завидни способности в сферата на проследяването - умения характерни за традиционно войнствените индиански общества.

Избраните мъже са били подробно прочуени и били вписани като майстори в проследяването и оцеляването.

Мъжете били поканени в армията с обичайните примамливи предложения за добри възнграждения, множество привилегии и почести. Някои от тези индиански скаути приели. Интересното е, че по време на подготовката и изпълнението на задачите с индианците се случвало нещо необичайно. Каквито и таланти и умения да притежавали в резервата, с встъпването си в длъжност те като че мистериозно изчезвали. Не успявали да се представят според очакванията, а в упражненията показвали значително по-лоши резултати.
Видимите несъответствия в резултатите им преди и след встъпване в длъжност накарали правителството да проучи въпроса по-задълбочено.

На въпросите, свързани с влошаването на уменията им, индианците често отговаряли, че с отрязването на косите им, нещо се пречупвало в тях. Те вече не можели да "надушват" врага, както преди. Интуицията им не им говорила. Не можели да разчитат почти недоловимите следи на врага, както умеели пред това. Чувствали се ограбени.
Така институтът за изследвания наел повече индиански скаути. Някои щели да запазят дългите си коси и да бъдат тествани в множество области. Щели да бъдат разпределени по двойки. Един войник с дълга коса, а друг с военна подстрижка и всички щели да преминат през едни и същи тестове и изпитания.
Резултатие били недвусмислени. Войниците с дълги коси предусещали момента на опасност далеч преди самата опасност (дебнещ в храстите враг) да ги застигне и показват много по-добри нива на бдителност. В същите ситуации същите тези войници дали значително по-лоши резултати след като косите им били подстригани. След изследванията на индианските скаути им било позволено да оставят косите си дълги.
Ясно е, че всяко нещо по човешкото тяло е изваяно от природата с определена причина и предназначение. Отенело е хилядолетия, докато се оформи по най-оптималния за условията начин. Науката постоянно намира все повече открития за невероятните "вградени", природни способности на човека и животното да оцеляват. Така наречените инстинкти и дори по-метафизичното понятие като "шесто чувство", с което всеки човек на Земята се е сблъсквал поне веднъж.

Може да се каже, че косата е разширение на нервната система. Някои изследвания твърдят, че косите наистина са като "антени", които предават огромни количества важна информация на мозъчния ствол, лимбичната система и неокортекса.

Косата на хората, включително и окосмяването по лицето при мъжете, е информационна магистрала, предаваща инфорамция до мозъка, както е при животните. Любопитно е и твърдението, че косата излъчва електромагнитна енергия. Това според мнозина се вижда в Кирлиановата фотография, когато човек е сниман веднъж с дълга коса и втори път подстриган.
Възможно е, когато косата се отрязва, получаването и изпращането на трансмисии към и от околната среда да е силно затруднено. Рязането да е един вид кастриране на възможността за по-сензитивно възприемане. Но по-скоро си мисля, че ако има такова нещо, то най-вече важи за тези народи, които имат културно-обособена силна и тясна връзка с косите си. Когато психологическ съзнанието се чувства като ограбено и лишено от нещо свято - нещо, което си определял като дар от бога, като "медицина", като лично и свещено - няма начин травмата да не окаже влияние върху поведението ти.
Най-особената характериситка, мисля си все повече, на обективната реалност е, че тя е изцяло проекция на субективната реалност. Или по-просто казано светът, който виждаме и поведенеито ни в него са отражение на светът, който поддържаме вътре в нас.
Източник: bgiroquoiz.blogspot.com

P.S. Според една наша... многоуважавана съфорумка, било безочливо кощунство да не сложа снимка на моята коса и... разбира се - брада, та ще се разпположа измежду тези хубавци, нищо че ще ме засенчват. Бе знаех си аз, че трябваше да кача по-непривлекателни индианци, с редки коси, ама...


* native hair.jpg (62.6 KB, 467x700 - видяно 431 пъти.)

* tumblr_lnpebonuTH1qi3vx9o1_400.jpg (63.43 KB, 400x551 - видяно 419 пъти.)

* indian-woman.jpg (50.34 KB, 370x512 - видяно 453 пъти.)

* 283726845244478363_OUYkMR9P_f.jpg (92.57 KB, 355x600 - видяно 635 пъти.)

* 282319470360274883_RAIUe0VI_f.jpg (48.53 KB, 491x640 - видяно 389 пъти.)

* n1368138507_30111062_8334.jpg (69.17 KB, 414x550 - видяно 383 пъти.)

* dps.jpg (120.56 KB, 492x686 - видяно 552 пъти.)
« Последна редакция: Юни 20, 2012, 18:05:52 от soulSurgery » Активен
meander
Каквото дадеш това ти се връща.
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #1 -: Юни 20, 2012, 21:02:05 »

Здравей.
Да помогна?


* WW.jpg (48.04 KB, 400x529 - видяно 459 пъти.)
Активен

Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
Мухата влиза само в отворена уста!!!
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #2 -: Юни 21, 2012, 21:56:19 »

Дълга – къса коса.
При ознаковяването на косата, освен цвета, от значение е и дължината и. Да си с дълга коса или бръсната глава днес е по-скоро
въпрос на мода или свободен личен избор. Човек решава това, в зависимост от идеята за себе си, която иска да комуникира. Това обаче не винаги е било така.
В европейската и индианска култури дългата коса е символ на могъщество и благородство (както вече стана дума, Самсон губи силата си, след като коварната Далила му отрязва косата, а Хлодвиг - великият предводител на франките, се гордял със своята буйна грива, която имали право да носят единствено членовете на кралското семейство), на свобода и мъжество (индианските воините вярвали, че снемайки скалпа на своя враг, вливат в себе си неговите сила и достойнство, а свободните гали с гордост наричали своята територия Gallia Comata - Дългокосата Галия, за разлика от намиращата се под римска юрисдикция Gallia baccata - Галия в пелени) /Новков/, на чест и достойнство, на аристократизъм и власт /Шевалие/. В редица култури косата е символ на сила. /Езегаров/
В Южна Азия косата е натоварена със символична стойност, свързана със самосъзнанието на човека и комуникира неговото социално положение. Сикхите не я подстригват цял живот и я покриват с тюрбан и това ги различава от жените сикхи и от несикхите. Саниасите /sannyasis/ (друга хиндуистка група, чийто живот е подчинен на медитация) и борците пък обръсват напълно главите си – в знак на подчинение и отдаденост. /Hiltebeitel, Miller/
За жените дългата коса е символ на красота (пак стигаме до приказните и митологични красавици, които до една са дългокоси), а когато е разпусната – на свобода, девственост /Езегаров/, сексуалност (на прелъстителните сирени /Бидерман/) и грях (проститутките са били с дълги, разпуснати коси, а порядъчните жените и до сега трябва да прикриват косите си, влизайки в храм;
косите си покриват и индийките, а разпуснатата коса при тях е знак за сексуална интимност и еротична игра /Hiltebeitel, Miller/), на нравствена разпуснатост (лат. luxuria) /Бидерман/, а също така и на вещерство и магьосничество, на отказване от порядките.
В “Речник на символите” на Шевалие и Геербрант пише: “Косата е между основните атрибути на жената и в зависимост от това дали е изложена на показ или скрита, вързана или спусната, тя е знак за благоразположението, отдаването или сдържаността на жената. В християнската иконография Мария-Магдалена винаги е изобразявана с дълги, пуснати коси, символизиращи не толкова миналото и на грешница, колкото пълното и отдаване на Бог. В Русия омъжената жена прикрива косата си, а според поговорката момичето е свободно да се забавлява, докато главата му не е покрита. Идеята за провокиране на чувствата от женската коса е и в основата на християнския обичай, съгласно който жената не може да прекрачи прага на църква с непокрита глава: това би означавало не само да се надхвърлят правата, но и да се нарушат нравите. В Русия една единствена плитка - знак за девственост – носят само неомъжените девойки; омъжените носят две плитки.” /Шевалие, Геербрант/
За значението, което се отдава на косата говори това, че именно коси (и кости) се пазят като реликви от църквата. Това е символ не само на почит, “но и желание да се влезе в общение с техните (на светците) добродетели” /Шевалие, Геербрант/.
Голата глава била символ на нисък произход и безправно положение (робите и осъдените били остригвани, както и слугите) /Бидерман/, на липса на свободна воля и подчиненост, но също и на ред и дисциплина. В културата на редица германски и славянски народи отрязването на косата е знак за позор /Езегаров/. “В Китай
отрязването на косата се използва като наказание, с което се забранява достъпът на съответното лице до определени дейности, с други думи своеобразно скопяване.” /Шевалие, Геербрант/
Тонзурата на монасите се схваща като знак за отказване от граждански свободи. В редица култури косата бива пожертвана при траурни церемонии, а отрязването на плитките е жест, който се прави от жените при постъпване в манастир. /Бидерман/
Тази символност се е запазила и до днес – голата глава е задължение на войниците и затворниците (останалите без коса са останали и без свобода, те са подчинени, безволеви, слаби).
Днес много късите коси са запазена марка и на повечето спортисти. Макар претекстът да е удобството, с това те демонстрират отдадеността си към дисциплината и подчинението пред треньора. Може би единствено някои футболисти си позволяват дълги, развяващи се коси – символ на свободата (т.е. липсата на подчиненост), мъжествеността и силата им.
С дългите си коси хипитата демонстрират свобода и не подчиняване на порядките, а скинарите точно обратното – желанието си за ред и дисциплина.
Как дължината на косата комуникира със сексуалните и еротични апели? В зависимост от своите нагласи, днес всеки намира за сексуално привлекателно едното или другото. Стереотип е дългата, разпусната коса да свързваме със сексуалната привлекателност на жената (сн. 11), но понякога именно отказа от коса е еротично зареден, поради комуникирането на подчиненост. Често той е и израз на бунтарство при жените (сн. 12), на демонстрация на мъжка сила и еманципираност, на различност.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
protoplasma
Гост
« Отговор #3 -: Юни 21, 2012, 23:00:21 »

Мецанке, дай да ги видим тия снимки, които са споменати в статията.
meander какви са тези жени войни при българите?
Активен
meander
Каквото дадеш това ти се връща.
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #4 -: Юни 22, 2012, 01:58:48 »

Здравейте.
Санги тая мацка е мома,за това е с две плитки.Лично мое виждане е че когато съм рошав(с дълга коса)натрапниците ги разгонвам само с поглед,а с къса коса виждам голям зор.Т.е. косата е като харрп и като радар.Не знам как да го обясня.И намирам нещо общо между дължината и  обсега.А с плитка нямам опит,ма сигурно е още по добре.А жените дигнат ли се да бранят става мазало.Доколкото съм чувал най големият ни зор е да научим жените ни при битки да си седят у дона.
Живи и здрави.
Активен

Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
Мухата влиза само в отворена уста!!!
protoplasma
Гост
« Отговор #5 -: Юни 22, 2012, 08:17:32 »

Цитат на: meander
Доколкото съм чувал най големият ни зор е да научим жените ни при битки да си седят у дона.
Това няма от къде да си го чувал. За номадските народи "у дома" е там, където лагеруват. Поначало, основна тактика за повечето е - жените да образуват кръг около децата, а не да се хвърлят в битката. За женски войнски общества съм чувал сравнително рядко и повечето са свързани по-скоро с митове, отколкото с действителност.
Активен
sarabia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 169


 • Град: Варна
 • « Отговор #6 -: Юни 24, 2012, 20:27:49 »

   Не знам дали има нещо общо с дългата коса, но музиката е вълшебна.
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=BYDjiKl5J4U" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BYDjiKl5J4U</a>
  Активен

  Не се опитвай да ме опознаеш,аз нямам име,нито форма.
  Мислиш ли,че много знаеш сам поставил си си норма.
  В мен ти виждаш своя лик,тъй както си въобразяваш.
  Дори да сменям моя ник,пак сам със себе си оставаш.
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #7 -: Юни 25, 2012, 12:01:03 »

  Цитат на: sarabia
  Не знам дали има нещо общо с дългата коса, но музиката е вълшебна.
  Ами общото е, че много хора се опитват да правят пари, по всевъзможни начини, оповавайки се на невежеството на хората.
  Съвременната индианска музика е просто музика. Няма нищо общо с традиционната такава. Против гаврите съм.
  Разбира се, за да не прозвуча като сдухан сухар, който се е вкопчил в бизоновите времена и не пуска, ще подчертая, че съм с широко разтворени обятия за всякакъв вид новаторски идеи и развитие в различни области, особено в изкуството. Както е например това:
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=_ceebqVQAk4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_ceebqVQAk4</a>
  Активен
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #8 -: Декември 20, 2012, 18:19:16 »

  Любопитна тема, предполагам косите и костите се полагат след смърта понеже заедно с ноктите и зъбите са с еднкав и сходен състав което ги прави страшно устоичиви на разпадане.

  Незнам дали сте чували за чумбас говори се ,че прабългарите за имали тази прическа за достоверността на данните не мога да съм сигурен поне на мен ми е приятно да размишлява върху подобни неща също да любопитствам. Като цяло прическата е обръсната глава на задната страна на главата се остава плитка растяща си свободно, по сходен начин оставят и брадата и мустаците се. Ето тук има доста изписано приятно четене. http://samoistina.com/2/chumbas.htm
  Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #9 -: Декември 20, 2012, 18:49:51 »

  Цитат на: Иван
  Любопитна тема, предполагам косите и костите се полагат след смърта понеже заедно с ноктите и зъбите са с еднкав и сходен състав което ги прави страшно устоичиви на разпадане.
  Това не го разбрах, Иване. Как така се полагат, къде се полагат, от кои народи?

  Цитат на: Иван
  Незнам дали сте чували за чумбас говори се ,че прабългарите за имали тази прическа за достоверността на данните не мога да съм сигурен поне на мен ми е приятно да размишлява върху подобни неща също да любопитствам.
  Да, едно от най-убедителните отличителни белези на прабългарите е тази прическа. Не бях чувал, че се нарича чумбас. Това ги свързва с монголите. Поначало за народите от централна и ...някои от северна Азия (без русия), това си е била типична прическа, с тази разлика, че например... при китайците се е запазвала косата на тила, а не на фонтанелата, както се смята, че е било при нас. При някои индианци също я има тази стилистична особеност и в двата варианта.

   
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #10 -: Декември 21, 2012, 01:40:15 »

  Съжалявам малко съм смутолявил за костите ,косата , зъбите и ноктите. Както казах съдържанието понеже им е еднакво или сходно не се потдават на гниене обикновено. Това си е научно становище ,а и лесно проверимо и доказуемо. Вече на базата на това предположих за причината поради коятно  ,,За значението, което се отдава на косата говори това, че именно коси (и кости) се пазят като реликви от църквата.''  Написано е от Еона Лаитхолдер по средата на темата ,като си четях просто го забелязах та реших да предложа и моето разбиране по въпроса. Ако не гниеха Бъбреците прдполагам биха запазвали тях мисля загря предложението ми.

  Не съм запознат за точно определени култури да кажа при повечето христянски народи коса и кости били на Светци се пазят и до днес Свети Иван Рилски е един от тях, друго което се сетих е ,че косата на Левски е съхранява в музеи ,изникна ми и ,че на дете първата косичка се прибира ,но причината ми е краино неизвестна ,при древните народи след ритуали обвързани с космите от тялото на човешко същество косите заедно с другите неща са се изгаряли като желанито е да не стигнат до зли ръце понеже чрез тях може да се навреди на притежателя им.

  Спомних си и за нещо страшно любопитно преди време по телевизията попаднах на предаване мисля основното деистващо лице беше един бръснар. За жалост не запомних и името на предаването и нациолността и областта кадето се развива деиствито и града обаче запомних най-важното. Както си работел нехаино забелязал ,че косата и окосмението притежава своиството си да обира всевъзможни замърсявания и токсини от водата. Следователно събираха коса от студиото пакетираха я след което е мятаха в морето по този начин абсорбираше всякаква гнеч като масло, отрови ,бензин ,газ. Изпираха я и можеше да се ползва пак. Събрал съм малко коса и аз в къщи и в скоро време смятам да опитам ,не че не им вярвам просто мисля ,че ще е готино.

  Ще се разровя за филма и ще го сложа тук при положение ,че го намеря.

  Ето подобни работи.
  http://content.usatoday.com/communities/greenhouse/post/2010/05/engineers-no-using-hair-to-soak-gulf-oil-spill/1#.UNOaA1YzjPY
  http://www.mainwriter.com/2010/06/24/human-hair-helps-absorb-oil-in-gulf-of-mexico/
  « Последна редакция: Декември 21, 2012, 02:09:27 от Иван » Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Няколко кичура коса от Наполеон Бонапарт
  Любопитни факти
  delfin 0 918 Последна<br />публикация Март 07, 2010, 13:48:26
  от delfin

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright