Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чудното древно жито лимец  (Прочетена 9718 пъти)
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « -: Юни 17, 2012, 23:02:29 »


  В Силистренско се проучват възможностите за разширяване на производството, защото се оказва, че в Добруджа лимецът дава по-високи добиви
  Новини
  За първи път в Силистренска област се отглежда древното жито лимец. На 10 декара край дуловското село Секулово с това се занимава арендаторът Илия Николов.

  Засега лимецът се отглежда само за семепроизводство и има вече заявки от Варненско. През миналата година пак за семепроизводство е отгледан един декар. Семената са взети от фермера от Рабово Петко Ангелов, преоткрил пшеницата, с която се хранели хората в древността. Не са правени опити в Секулово за производство на хляб или на други храни от лимеца.

  Проучват се възможностите за разширяване на производството, защото се оказва, че в Добруджа лимецът дава по-високи добиви.

  Идеята да се пренесе лимец и в Добруджа е на сина на арендатора - Николай Илиев- който на последните местни избори бе избран за кмет на Секулово.

  Лимец е една от най-старите храни на човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с видово име Triticum monococcum. В последно време, ведно с желанието на хората да се хранят правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възражда, пишат авторите на сайта limec.biz.

  Пшеницата лимец (на немски Einkorn, на руски однозернянка; в превод и двете думи означават "еднозърнеста") може да бъде отнесена както към дивите видове пшеница, така и към домашните. Дивите и култивираните форми на растението се разглеждат като отделни видове или като подвидове на Triticum monococcum.

  Лимецът е диплоиден вид на олющената пшеница, с твърда покривна люспа и плътно положени зърна. Култивираната форма се различава от дивата по това, че , семената са по-големи и класовете остават цели при съзряването.

  Лимецът е една от най-рано култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на  Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит.

  Изследваните ДНК- отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха.

  В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция.

  Доскоро по тези места той се е използвал производство на булгур и като фураж за селскостопанските животни.

  Лимецът е издържливо растение. Може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Геномът му (вида и подредбата на гените в клетките му) е останал непроменен за векове.

  Съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове.

  Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор. Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство, твърдят в сайта bilki.bg.

  Учени казват, че че витамин Е, играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а също така, като добър антиоксидант, спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна способстват за нормалното физиологично състояние на организма.

  Интересен факт е, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това на лимеца, произведен в други страни. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезна храна за спортуващи хора и особено за страдащите от мускулни травми и разтягания. И не на последно място - този вид пшеница се оказва много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.

  Народната медицина препоръчва консумирането на лимец при колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

  Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия - състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, той се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора.
  Източник-http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4896251

  Лимецът представлява жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Богат на протеини, лимецът представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Истинска лековита храна, повлияваща се сравнително слабо от климатичните условия, при които се отглежда.

  Лимецът (Triticum monococcum L.) представлява най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници.

  Към тази група принадлежат и двузърнестият лимец, както и спелтата.

  При процесите на събиране на житото стъблото се начупва, докато самото зрънце остава цяло, съхранено под четирите слоя обвивки.

  Класовете на лимеца се подлагат на специална обработка, което допълнително оскъпява процесите на преработка, но пък го превръща в добър биопродукт.

  От друга страна, той е култура, която малко зависи от климатичните условия, което прави отглеждането му сравнително лесно.

  Гърците наричали лимеца "tiphe", турците "siyez", а руснаците - оркиш или полуполба, за французите и италианците той е просто "малката спелта".

  Историята на лимеца започва още в дълбока древност - археолози твърдят, че тази пшеница е била консумирана преди повече от 15 000 години в земите около делтата на река Нил.

  Траките пък са използвали еднозърнест лимец - доказателства в подкрепа на това твърдение са открити в тракийските могили.

  Неслучайно приемат древната пшеница за една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна са носители на готови за усвояване витамини, ензими и минерали.

  Здравословни ползи от консумацията на лимец

  Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор).

  Витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомада функцията на половите жлези, а също така е и сравнително добър антиоксидант - спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали.

  Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично състояние на организма.

  Научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това, произведено в други страни.

  Необходими са приблизително 100 г кълнове от лимец, за да задоволят дневните нужди на организма.

  Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания.

  И не на последно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно. Въпреки че съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия. Предстои това да бъде потвърдено с повече изследвания за дълъг период от време.

  Народните лечители препоръчват консумирането на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
  Здравословен риск при консумацията на лимец

  Няма данни, доказващи вредни ефекти вследствие на консумацията на лимец.
  Кулинарни идеи с лимец

  Смлян, лимецът успешно може да бъде включен в приготвянето на различни видове тесто.

  С него лесно и бързо можете да си приготвите вкусни бисквитки, които ще бъдат не само диетични, но и истински имуностимулатори.
  Хляб от лимец

  Първоначално се приготвя закваска, която включва 1 чаша пълнозърнесто брашно и 1 чаша топла вода, които се смесват и се оставят да престоят 36 часа, като през определени интервали от време получената каша се разбърква.

  Приготвя се предварително тесто за хляба, в състава на което влизат 300 г пълнозърнесто брашно и 150 мл вода.

  Закваската се разбърква добре с брашното и водата, и се оставя да втасва приблизително 8 часа на стайна температура.

  Основно тесто за хляба:

      400 г брашно от лимец
      2 ч. л. сол
      100 мл вода

  Брашното от лимец, солта и водата се прибавят към предварително приготвеното тесто и се омесват добре.

  Готовото тесто се поставя в намазнена тавичка и се оставя да втаса (около 1 час). Пече се в предварително загрята до 200°С фурна.

  Източник: Лимец http://www.bb-team.org/articles/4082_limec#ixzz1y5AFWHPc


  История на лимеца

  Пшеницата съпътства човешкия род от зората на цивилизацията. Тя е един от първите култивирани растителни видове. Причина за това е присъщата и способност да се самоопрашва. Това нейно качество стои в основата на селекцията, протичала в различни части на света и създала огромен брой сортове пшеница. Според археологическите данни първите сортове пшеница са били отглеждани в областта на Плодородния полумесец, който вече споменахме, както и край делтата на река Нил. На картата на днешния свят тези региони се намират на територията на Турция, Сирия, Израел и Египет. Има данни, че е възможно пшеницата да се е използвала за храна още преди нейното култивиране, но последните археологически находки и анализи конкретизират още сведенията по този въпрос и дават основание да се смята, че първото одомашняване на пшеница се е осъществило на територията на днешна югоизточна Турция и че тази пшеница е била именно лимец.

  ЛимецПрез вековете култивирането на пшеницата се разпространява и по други територии - далеч от Плодородния полумесец. Има доказателства, че култивирана пшеница - всъщност лимец - се е отглеждала и използвала за храна 6500 г. пр.н.е. в Гърция и Кипър, около 5000 г. пр. н.е. в Испания и Германия, 2000 години по - късно - на Скандинавския полуостров и островите на днешна Великобритания, а 1000 години след ттова - и в Китай. Одомашняването на дивата пшеница е било крачка напред за всяка от цивилизациите, населявали посочените региони, макар да няма точни данни била ли е селекцията всъщност съзнателна. Независимо как е протекъл този процес, в крайна сметка дивите прародители на пшеницата са били изместни от култивирани сортове, които притежавали желани качества - високи добиви и пр. - изгубили други такива: като например способността семената да се разпространяват без намеса от страна на човека.

  Най-древния вид от описаните по-горе се отнася към т. нар. "несъщински" или "покрити" пшеници. Това е еднозърнестият лимец (Trirticum monoccocum L.). Негово производно е двузърнестия лимец, наречен емер (Triticum diccocum Schrank). От хибридизацията на емер с дива пшеница е получена така популярната напоследък Triticum spelta L. - шпелта (спелта, динкел).

  Посредством генетичен анализ е доказано, че точно лимецът е онази древна пшеница, отглеждана на територията на днешна югоизточна Турция. Именно там се еосъществило и първото одомашняване на еднозърнестия лимец. Чрез методика, основана на анализ чрез въглеродни изотопи е установен и периодът от време, когато това се е случило - около 7800 г. пр.н.е. Последни данни сочат, че двузърнестия лимец - Triticum diccocum Schrank, както и съвременната "твърда пшеница" - Triticum durum, произхождат от същия регион. Практически всички сортове пшеници, създадени по - късно произхождата то лимеца.
  Не много далеч от онези места - тук, в тракийските могили, археолозите са открили семена то еднозърнест лимец. Не случайно наред с имената "Древно жито на фараоните", "Последна храна на Христос", лимецът се нарича и "Хлябът на траките". Това древно жито е било тук преди много векове. То е тук и днес. В див вид лимецът може да бъде видян на не едно място в Южна България. В югозападните части на страната  и в източните части на Родопите лимец расте по синорите. Ако не го познаваме бихме могли да го вземем за обикновен плевел, порастнал край пътя. Лимецът има тънко здраво стъбло, високо над метър. Класът му е сбит, а зърното - скрито в плътно прилепнали обвивки.

  Лимецът не е лесен за обработка. За да се смелят зърната на брашно, те първо трябва да се освободят от твърдите си люспи. Добивите от него определено не са рекордни. Не може да бъде заставен да расте по - бързо или повече посредством химическите средства, с които се третират съвременните хибридни пшеници. Не поглъща и вредните вещества от почвата (например тежки метали) - това свойство на модерните сортове все по - често е проблем в нашия замърсен индустриален свят. В него лимецът стои като паметник - спомен от чистото и здраво минало на човечеството. Дали ще допуснем в дома си този спомен и ще построим около него новия си живот - пълноценен и изпълнен с почит и благодарност към даровете на природата - сега е времето да решим!
  Източник-http://limec.biz/istoriya-na-limeca.html

  Понеже за сега нямам опит с лимец ,нека хората с опит да споделят.
  С жито съм правил всичко възможно от хляб до сок от трева.Но за лимеца е ново и кога добия опит ще пиша.
  Здраве на всички.
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #1 -: Юни 17, 2012, 23:06:34 »


  Няма нищо по-лесно от това да си приготвите кълнове от лимец в домашни условия. Забравете всичко което сте чели в Интернет! Не са ви нужни специални уреди за покълване, мокри кърпи или хавлии. Само 1 кутия с капак, вода, и лимец естествено.

  Как се прави всъщност? Вземаме пластмасова кутия с равно дъно. Поставяме в нея слой лимец с дебелина 1 см или по-малко. Колкото по-голяма е купата, толкова повече кълнове можем да получим с едно зареждане.  Заливаме с чешмяна вода, така че да го покрие с 5 см. Оставяме лимеца да се накисне за 3-4 часа. Отливаме всичката вода . Не оставяйте вода в съда!!! Затваряме с капака и поставяме на стайна температура. Промиваме с вода на всеки 12 часа. След всяка промивка отново отцеждаме добре. След 3 дни имаме здравословни и вкусни кълнове от лимец, които можем вече да използваме в рецепти или да консумираме самостоятелно.
  Свежа салата с кълнове от лимец
  Продукти:
  1 зелена салата (може да се замени с бяла маруля)
  1 рукола
  1 салата "айсберг"
  1 средно голям домат
  2 с.л. пресни кълнове от лимец
  20 г сурови белени бадеми - настъргани
  1 с.л. пармезан на люспи
  Сок от половин лимон
  1 ч.л. балсамов оцет
  1 с.л. био зехтин
  Розова хималайска сол

  Начин на приготвяне:
  Салатите се накъсват на парченца в подходяща купа. Добавя се нарязаният на кубчета домат, бадемите и кълновете от лимец. Подправя се с приготвените лимонов сок, балсамов оцет, зехтин и хималайска сол. Разбърква се леко. Прибавя се пармезанът или по желание се поръсва с него готовата порция непосредствено преди сервиране.
  Източник-http://limec.biz/retzepti-s-limec/10-kak-naj-lesno-se-pravyat-kalnove-ot-limetz.html
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #2 -: Юни 18, 2012, 07:22:23 »  Квас (бира) от лимец

  Необходими продукти (за 5 литра):
  700 г лимец
  5 литра изворна вода
  2 г пивоварна мая за горна ферментация или суха хлебна мая
  Хмел (по желание)
  1 чаена лъжица захар

  Начин на приготвяне:
  Лимецът покълва както е описано в рецептата за правене на кълнове, докато кълновете станат 2-3 сантиметра. Изсушава се. Кълновете и коренчетата се отстраняват с претриване през едро сито. Така получения вече малц от лимец се изсушава. Смила се едро в каменна мелница или по друг подходящ начин. Следват процесите по озахаряване на нишестето в лимеца. Те се извършват при контролирана температура от 57 до 60 градуса с цел да не се инактивират ензимите на малца. В случая се прави пивоварна каша от малца от лимец и 5 литра изворна вода, загрява се до 57-60 градуса и тази температура се поддържа до пълното озахаряване на нишестето. Периодично се разбърква. Процесът на озахаряване е приключил при отрицателна йодна проба (1 капка йодна тинктура в 1 чаена лъжица от кашата не трябва да дава лилаво оцветяване). Ако слагате хмел, то той се слага в кашата. След края на озахаряването получената течност се прецежда за отстраняване на твърдите частици. Охлажда се и се заквасва с маята. Ферментира около 7-10 дни до пълното превръщане на простите захари в алкохол. Добавя се захарта, разбърква се налива се в бутилки и се оставя в хладилник за седмица да се газира.
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #3 -: Юни 22, 2012, 20:44:00 »

  ДАНО НЕ СЕ ПОВТАРЯТ НЕЩАТА.Опитвам се да е разнообразна информацията и полезна.
  От години един от най-опитните  билкари в страната, г-н Емил Елмазов, прави опити да го върне отново на трапезата ни, защото е убеден в неговата полезност. И все повтаря: "В първичните форми на всички растения е вложена космическа светлина, която постепенно изгасва с тяхната хибридизация".  

  - Какво представляла това диво жито?

  - Лимецът е вид покритосеменна пшеница, която има четири слоя

  обвивки и благодарение на тях съхранява онова, което обикновената пшеница загубва още с овършаването. Неговите класове се обелват по специален начин със специални машини. Заради тази допълнителна операция и ниският добив, започнало намаляване броя на традиционните едри производители на лимец. Което е жалко, защото неговата енергийна структура и неговите хранителни качества са много по-високи от тези на хибридната пшеница. Ще ви кажа само един факт – всички хибридни пшеници до голяма степен въздействат върху репродуктивните способности на човека със своята хибридност - със заника на своите способности да се размножават те влияят и на човешките възможности в тази посока.

  - Къде вирее той? На какви земи?

  - Лимеца вирее навсякъде и при всички условия – той е студоустойчив, сухоустойчив, той почиства почвата под себе си и я превръща в нещо, което става по-нататък и за другите култури. Той направо отваря пътя на другите култури към тези почви. Най-добре му е обаче в Балкана. Така че ако ние искаме да разработим отново Балкана, тия чисти земи, недокосвани 50-60 години, можем да го направим. Имаме много и чудесна теритоия.

  - А какви са му лечебните свойства?

  - При биохимичния анализ на лимеца се открива едно по-високо съдържание на магнезий, на цинк и на манган – с 30% до 50% повече от другата пшеница. А когато лимецът покълне, тогава съдържанието на цинк в него се увеличава 12 пъти, а на магнезий 7 пъти. Например ако на човек му се схване мускула, той трябва бързо да вземе синтетичен магнезий, за да се разнесе тази мускулна стаза и да почувства облекчение. Ако в такъв момент този човек има покълнал лимец, може спокойно да го хапне като една лекарствена храна и всичко да мине. Нали и Хипократовата мечта е такава – храната ни да ни бъде лекарство.

  - Вие ни почерпихте с нещо много интересно – традиционно за балканджиите?

  - Говорите за кувет маджуна. Той представлява вариво от 64 основни билки и 13 допълнителни в чист пчелен мед. С него балканджията някога е лекувал децата си, с него е укрепвал имунната им система, предпазвал ги е от настинки в студените си каменни балкански къщи. И слава богу тогава народът е нараствал численно. Балканджията е оцелявал благодарение и на тази храна, която е захранвала органовите му системи . И ние сега възраждаме тази имуностимулираща храна „кувет маджуна“ – приготвяме течен маджунов състав от 77 билки и мед, добавяме в него натрушен лимец и го разбъркаваме. Получава се една чудесна паста, от която правим маджунките.

  - Това всъщност са нещо като корабийки?

  - Корабийки, но не обикновени, а имуностимулиращи.

  - А някога хората това са си го правили в къщи?

  - Правили са го и то е било много интересно – една жена прави кувет маджун и раздава тази седмица на цялата махала. После друга го прави и раздава и така имало през цялото време за всички. Защото съвсем не е било лесно и тогава да ги намериш тези 77 вида билки. Трябвало да има поне един познавач в региона, който да може да помага при брането им и хората да му имат доверие, че няма да сбърка някоя.

  - Как действа всъщност този кувет маджун, какво съдържа , че така повишава тонуса на организма?

  - Той има изключително богато съдържание на микроелементи. Например ако вземете една таблица примерно на витамин „С” , ще видите че една пача трева съдържа 460 милиграма вит. „С” на сто грама. А спанакът, отгледан по-най-научните методи, не може да достигне в стоте си грама до 56 единици. В пачата трева този витамен е с концентрация 20 пъти повече. Значи тука дивото дава своята сила със своя енергетизъм и със своето съдържание. Волята на човека с помощта на кувет маджуна се възправя от една страна на духовно ниво, от друга и на умствено ниво. Прибавете още и укрепването на органовите системи – имунната, храносмилтелната… никоя от тези стари форми на хранене не уврежда чарвата. Няма химически субстанции, които да полепват там и да разяждат лигавицата, да предизвикват полипи, колити…затова е толкова ценен кувет маджуна. Както и лимеца…

  снимка на енергийното лъчение на зърно лимец
  - Вие казвате, че лимеца има и енергийно лъчение …

  - Аз винаги показвам снимка на едно зърно от лимец и неговата енергийна мантия, правена с нормален фотоапарат – тя всъщност показава онова, което се забелязва в човека веднага след неговото хранене с лимец. Той просто свети от добра енергия. Което води веднага до извода, че ние трябва да внимаваме с каква храна се храним – мъртвата храна не допринася нищо, освен шлаки в организма. Живата храна, нахранва онези високовибрационни нива на човека, които в някои отношения са много по-важни и много по-сериозни за неговото оцеляване.

  - Чувала съм, че тази пшеница е много добра за диабетици. Вярно ли е това?

  - Въглехидратите, които тя съдържа са много лесно преработващи се, защото … покълналият лимец например си носи ферментите със себе си. Вие получавате едно растение, чиито ферменти не е нужно да бъдат произвеждани от черния дроб тепърва. Природата така го е създала, така го е оформила, че да бъде не само устойчив със своята енергия на нивата , но и да дава от нея на този, който го приеме. Затова хората, които ядат хляб от лимец, стават устойчиви като него, като храната си.

  - Може би затова много хора разчитат на кълновете?

  - Няма по-добра храна в момента от пшеничните кълнове, но не тези от пшеницата, която се ражда на наторените с химия ниви. Лимеца е единственото растение, което не приема изкуствено торене. И да го торите, той не увеличава добивите си. Той обесмисля тези напъни и сякаш казва: „Ще порастна само толкова, колкото искам, но когато те нахраня, ти ще бъдеш наистина нахранен. Защо трябва да изядеш сто семена, като можеш да изядеш 10 и пак да си сит?“.

  - Къде се отглежда в момента ?

  - От две шепи преди години успяхме да създадем почти 70 дка в нашия билков резерват в Боженския балкан. Помогнахме и на 5-6 фирми да засеят от него и постепенно, постепенно да го легализират на своите земи. Мечтая за времето, в което лимеца ще стане по-евтин, по-разпространен, за да могат децата ни като седнат на масата да имат една истинска храна, а не това, което им предлагаме в момента – вафли и кока кола..

  - Значи само по поляните в Балкана му е мястото?

  - Аз казах вече - той е студоустойчив и сухоустойчив. В Балкана ме у мястото, защото земите там не са торени изобщо, не са химизирани. Там другата пшеница не може да вирее. Той си е съхранил мястото – остава някой да отиде, да обръсне поляните от трънки и да засее лимеца, а от там нататък той си знае работата – расте, дава зърно, почиства и земята след себе си.
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #4 -: Юни 22, 2012, 20:59:44 »

  Весел хляб се прави от загадъчното зърно лимец
  Със 100 грама покълнало диво жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго.

  Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дена. По това древно еднозърнесто жито са луднали диетолозите по цял свят.

  Освен това хлябът, изпечен от това зърно, оправя настроението подобно на веселия кекс от кофишоповете на Амстердам.

  Това е лимецът - дивото жито от древността. Расте в Южна България в ниското на Родопите. В община Крумовград е и селцето, което е пренесло през хилядолетията името на това зърно.

  Лично според мен ако се направи хляб от брашно на лимец и семена ,кълнове от лимец и жито с пшеничен зародиш.Без стандартна мая а с квас.
  Може да стане хляб чудоо.
  За сега съм правил хляб от квас и е много вкусен иска повече време и любов но си заслужава.


  Хляб от лимец – новата мода сред богаташите
  Насъщният на царе и фараони вече се произвежда и в България

  Известните и богатите българи луднаха по т.нар „хляб на безсмъртието”. Насъщният, който са яли царе, фараони и богопомазани в далечните времена, вече се произвежда и в България.
  За парче от изтънчената храна на безсмъртните, паралиите дават по цели 6 лв. Те се надяват, че приемът му, ще им донесе по-дълъг и здравословен живот, а те ще се запазят красиви и млади за по-дълго време. Освен всичко друго, се твърди, че той ще запази фигурата им слаба.

  „Хляба на фараоните” се замесва от специален вид жито – лимец, за което се твърди, че е старо, колкото и света.
  Ценната суровина се отглеждала в Древен Египет. По онова време привилегията да пият напитки, приготвени от лимец, имали само фараоните.

  По-късно, житото започнало да се отглежда и на българска земя от траките. Специфичното при лимеца е, че трябват специални машинки за отронването на обвивката от зърното, тъй като тя е много плътно прилепнала.
  Твърди се, че качествата на специалния хляб са толкова много, че една филия от него може да засити всеки гладник.
  Пред в.”Телеграф”, производители дори разказват, че хранителните му стойности изместват продукт като месото от трапезата ни.

  Някои от нашенските звезди дори проявявали толкоз много капризи по отношение на начина му на отглеждане, че си го засадили в собствените си дворове.
  Най-вероятно не е далеч времето, в което покълналите зърна на лимеца ще бъдат определени като суперхраната на бъдещето.
  На този етап обаче, учените все още не могат да си обяснят факта, защо при покълването на лимеца, магнезият, манганът и цинкът се увеличават многократно.

  Няма и да си го обяснят , нещата се случват според сили които не виждаме и нашите велики учени все повече няма да разбират какво става с всичко около нас. Ухилен

  Квасен хляб от еднозърнест лимец

  Закваска:
  1 чаша пълнозърнесто брашно
  1 чаша топла вода
  Брашното и водата се забъркват и престояват 36 часа на стайна температура, като се разбъркват на всеки 12 часа.

  Предварително тесто:
  300 г пълнозърнесто брашно
  150 мл вода
  Закваската се обърква добре с брашното и водата, втасва около 8 часа на стайна температура.

  Основно тесто:
  400 г брашно от лимец
  2 ч. л. сол
  100 мл вода
  Съставките се добавят към предварителното тесто и се омесват добре. Тестото се поставя в намазнена правоъгълна форма и се оставя покрито да втасва на топло място около 1 – 1 1/2 часа. Пече се в предварително загрята фурна около 65 мин. при 200°C.
   

  Палачинкови вариации с лимец
  (традиционен австрийски десерт)

  Съставки:
  6 яйца, 8 г ванилова захар, 40 г мед или захар, 4 г лимонов сок, 220 г мляко, 12 г ром, 160 г пълнозърнесто брашно от лимец, стафиди по желание, 200 г захар или мед и щипка захар за карамелизиране.

  Белтъците се разбиват на сняг, след това захарта и жълтъците, добавя се брашното и останалите съставки. С черпак се загребва и сместа се изпича бавно в нагорещена мазнина до златист цвят. Тогава се разрязва на големи парчета и се обръщат. Най-накрая  палачинковата вариация се накъсва на по-малки парчета. Сервира се с мармалад или компот от сливи.

  Преди сервиране може да карамелизирате палачинковите парченца с малко масло и захар в тигана!
  « Последна редакция: Юни 22, 2012, 21:11:57 от 複合(S_s _b) » Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #5 -: Юни 26, 2012, 17:42:18 »

  Така ,,, значи след пробата на сух лимец ,съм положително настроен.
  Или става за директна консумация и дори ми хареса.
  Ясно е ,че аз вече съм си изкривил вкусовите за храните. 
  За покълнал скоро ще дам инфо.
  Колкото до сухия е приятен и няма люспи.На вкус е приятен и почти безвкусен.
  Сравнение с житото е много ,много по-меко.
  Цената е доста за мен , но това е понеже е нов.
  Здраве на всички.
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #6 -: Октомври 02, 2012, 13:39:45 »

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=dk00mdGSZqY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dk00mdGSZqY</a>
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=4XWJ60MLjNg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4XWJ60MLjNg</a>
  Важно е какво ядете. 
  Активен

  krem
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 139


  « Отговор #7 -: Октомври 03, 2012, 10:07:01 »

  тук я има цялата книга на Емил Елмазов "Лимец - изначалният хляб"

  http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=0&LangID=0&Letter=%C5
  Активен

  just keep your mind open

  love actually is all around
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #8 -: Октомври 03, 2012, 10:37:02 »

  Аз май ви писах, но пак да кажа , едни приятел(този дето показва за хляба) си насади цяла нива лимец и му роди много . Сага има в повече и зърно и брашно . Ако някой иска да си вземе ми пишете.

  Аз не мога да си пренеса Тъжен бял прах в самолета Усмивчица)))))))

  Друга приятелка започва клуб за правене на хляб и стари български гозби с пеене и ритуал . Това ще е в София , ще постна щом се организира.


  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #9 -: Октомври 03, 2012, 18:06:47 »

  Аз май ви писах, но пак да кажа , едни приятел(този дето показва за хляба) си насади цяла нива лимец и му роди много . Сага има в повече и зърно и брашно . Ако някой иска да си вземе ми пишете.

  Аз не мога да си пренеса Тъжен бял прах в самолета Усмивчица)))))))

  Друга приятелка започва клуб за правене на хляб и стари български гозби с пеене и ритуал . Това ще е в София , ще постна щом се организира.  Страхотно , това е супер за мен и дано тези хора са повече за да има инфо какво е това лимец и какво е било.
  krem  благодаря за линка.  
  Важно е да знаем кое е полезно за телата ни и за нас самите.Понеже сега не знаем и се тровим ,после плачем защо.Ами всичко е до знания и до прилагане на тези знания и всичко поне на 80% е ок.Така мисля.
  Важно е да споделяте и да давате информацията тук и в нета , за да може на нуждаещия да му е в помощ.
  Лимеца е полезен ,бил е полезен и ще бъде полезен.Нека възродим здравето което е било преди, сега.  
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Покълнали пшенични зърна (жито)
  Природосъобразно хранене
  Evolution 0 7255 Последна<br />публикация Август 09, 2010, 15:05:18
  от Evolution

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright