Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Откриват Божествената частица до края на годината  (Прочетена 1333 пъти)
elinikar
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


« -: Юни 04, 2012, 15:20:36 »

Откриват Божествената частица до края на годината

03.06.2012 | Filed under: ПРОЕКТИ | Posted by: admin

This post has already been read 98 times!


Тунелът, където се извършват високоенергийните сблъсъци на частици, скоро ще е достъпен за всеки любител на физиката. Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
До края на годината ще знаем дали съществува Хигс бозонът – елементарната частица, на която се дължи наличието на маса във Вселената, убеден е Ролф-Дитер Хойер, директорът на ЦЕРН, където се намира Големият адронен колайдер, съобщи „Дейли телеграф“.
 Хигс бозонът, получил наименованието Божествената частица заради централната роля в теорията, обясняваща съвременната физика, все още не е открит и учените от десетилетия се опитват да докажат, че той съществува. Физиците се надяват, че високоенергийните сблъсъци на елементарни частици в 27-километровия подземен тунел в ЦЕРН ще им позволят да създадат условията, при които може да се засече неуловимият засега Хигс бозон.
 Д-р Хойер обясни, че Големият адронен колайдер ще бъде затворен в края на 2012 г. за две години, за да бъдат извършени подобрения, които ще увеличат мощността му, но физиците се надяват дотогава да открият Божествената частица, което е една от основните цели на ускорителя. Освен това Големият адронен колайдер за първи път ще стане достъпен за широката публика и хората ще могат да се разходят в подземния тунел под френско-швейцарската граница.
 “Ако Големият адронен колайдер продължи да работи, ще имаме достатъчно високоенергийни сблъсъци, за да получим необходимите сигнали за идентифицирането на Хигс бозона. До края на годината ще знаем дали частицата съществува или не. Това, че след 50 години ще можем да опишем видимата Вселена, ще е огромно откритие“, каза д-р Хойер.
 ЦЕРН ще обяви, че Хигс бозонът съществува, едва когато разполага с доказателства, че шансът откритието да се окаже фалшива тревога е 1 на 3 000 000. Освен това, след като се установи, че Божествената частица съществува, ще са необходими още изследвания, за да се докажат нейните свойства и произходът на Вселената. Хигс бозонът е много важен и за изследванията на тъмната енергия и тъмната материя, които представляват 95% от Вселената.
 Издирването на Божествената частица предизвика страхове, че Големият адронен колайдер може да създаде масивна черна дупка, която да погълне Земята. Д-р Хойер призна, че в колайдера могат да се образуват „микро черни дупки“, но подчерта, че те не представляват опасност, тъй като се разпадат почти незабавно.
 
Автор: klassa.bg

Може и да има подходяща тема за това,но аз го слагам тук,а ако трябва, моля администраторите да го преместят Усмивчица
Активен

Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Юни 04, 2012, 18:22:15 »

  От В. Василев, 01.06.2012 - 19:16

  Големият адронен колайдер е сложно съоръжение, което е с гигантски размери и струва толкова скъпо, че за построяването му е било нужно съвместно сътрудничество между много различни държави. Оказва се обаче, че инструментът произвежда толкова огромно количество информация, че е невъзможно тя да бъде съхранена, предаде Gizmodo.

  За всяка секунда, през която колайдерът работи, той генерира един петабайт с информация. Това е равно на един милион гигабайта или 13.3 години с телевизионна продукция, записана в пълен HD формат. По време на експериментите сензорите на машината подават информация, но повечето от нея остава незаписана и необработена, защото това е невъзможно.

  За да е полезен колайдерът са създадени филтри, които отсяват малки части от петабайтите с информация, за които се преценява, че могат да свършат работа на учените. Те се изпращат до мощния сървърен център, работещ в рамките на колайдера, където се правят допълнителни отсявания.

  При сблъсъкът на частици в тръбата всяка секунда сензорите улавят 40 милиона пакета с информация. Първите филтри ги намаляват до 100 000, а след анализа в информационния център остават само от 100 до 300, с които работят специалистите, обслужващи големия адронен колайдер.

  източник:http://www.kaldata.com/70342/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8.html

  Вселената има чувство за хумор. Усмивчица
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  i.am.eternal
  Nazara
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 46


 • Град: Varna
 • We are eternal, all this pain is an illusion

  « Отговор #2 -: Юни 05, 2012, 13:59:16 »

  аз мисля че всяка една частица е божествена, има определени характерости като трептене (преминаване от стабилна частица в чиста енергия и обратно, като това се случва многократно в рамките на микросекундата)
  има също така геометричен строеж, който придава същност на материята (дали ще е кислород,желязо или др)
  от въпросния геометричен строеж също зависи и колко силна ще бъде енергията, в какво състояние ще е и тн.
  според мен абсолютно твърда частица не съществува, има само завихряне на енергията в определени геометрични форми, така че на нас ни се струва твърда. Нашата видима вселена е матрица от геометрични закономерности, която бива изпълнена с божествено битие, за да просъществува в тази красива холограмна форма наречена материя. Всяко преминаване от стабилна част. в вълна от енергия се нарича ход, няколко милиарда хода могат да образуват време от сорта на няколко секунди, няколко минути или др. в зависимост. Бог за мен е свръхразум, нещо подобно на свръхкомпютър, който  в стремежа си да балансира и изравни всичко по перфектен начин създава ход на сабития , наречен време, като кара енергията да се движи да прави  определени неща за да има постоянен баланс в тази матрица,ние сме богоподобни защото можем с мисловна енергия да променяме малки неща, въпреки че дори и избора който сме направили е предопределен и води до определена цел. Медиумите и други хора имат достъп до Божията промисъл като могат да виждат ходовете напред и назад във времето посредством информацията която получават в момента. и все пак според мен мисията на човека в формата в която е да създава и балансира всичко около себе си, да се стреми към светлината, като той по този начин става проводник или пък преобразува отрицателна в положителна енергия подобно на адаптер.
  И ако вземем предвид всичката тази информация, следвайки правилото  макрокосмос=микрокосмос, и я приложим в големите космически пространства, виждаме същите закономерност, планета с определена форма например  ДОДЕКАЕДРОН, чиято геометрична структура провежда опредлена вид енергия, слънцето като КУБ, като куба провежда по силна енергия, под формата на 'фотони', и въобще висчко е геометрия примесена с божествена енергия, Оставете тея научни открития.
  « Последна редакция: Юни 05, 2012, 14:11:32 от i.am.eternal » Активен

  iLLimiTabLe*sTroNg*MiNd
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #3 -: Юли 02, 2012, 20:30:31 »

  Откриха „божествената частица“! ЦЕРН обявява сензацията в сряда

  02.07.2012Filed under СВЯТ Posted by admin

  This post has already been read 379 times!

   Снимка: dartsnews.bg
  „Божествената частица“ все пак май наистина съществува. Хигс бозонът, който беше липсващата част от пъзела за сътворението на света, е „намерен“. Учените от мистериозния ЦЕРН ще обявят сензационното откритие на пресконференция в сряда, пише вестник „Дейли Мейл“.
   
  Според изданието учените са 99,9% сигурни, че са открили липсващата „божествена частица“. Теорията за сътворението на света гласи, че точно Хигс бозонът е дал маса на частиците, изграждащи атома. Вече петима светила в теоретичната физика са поканени на събитието в сряда. Това допълнително подхранва спекулациите, че частицата е открита след няколко неуспешни опита през последните години.
   
  Учените от ЦЕРН изградиха огромно съоръжение, наречено Адронен колайдер, на границата между Швейцария и Франция, в което правят експерименти и пресъздават условията след предполагаемия Голям взрив, довел до създаването на Вселената. Усилията им са съсредоточени основно върху откриването на Хиг бозона, добил популярност като божествена частица, който е ключов за разбирането на Вселената. Върху съществуването му се гради целия стандартен модел за възникването на космоса. Без масата, която Хигс бозонът трябва да е дал на частиците, те все още биха се лутали със скоростта на светлината из космоса, защото не могат да се „групират“ в атома, върху който се гради вселената – от планетите до хората.
   
  В тунелите на Адронния колайдер учените „сблъскват“ със скорост, близка до тази на светлината, протонни лъчи. По този начин пресъздават условията, които са били за части от секундата след Големия взрив. Ако теорията на физиците е вярна няколко Хигс бозона би трябвало да се образуват на всеки трилион „сблъсъци“.  В колайдера вече са направени 1600 трилиона „сблъсъци“, но има само 300 „потенциални“ Хигс бозона. Всъщност при сблъсъка на протоните с много висока енергия, тяхната енергия се превръща в материя. Така се раждат частици, много по-тежки от първоначалните, които участват в този сблъсък или по-просто казано това е процес на създаване на материя.
   
  Според учените е възможно при експериментите да се създаде „тъмна материя”, която представлява около 25% от Вселената. Всички знаят, че съществува, но нямат ясна представа какво е тя. Освен това вселената се разширява и нещо я кара да се разширява, сила от типа на антигравитация, която условно се нарича ”тъмна енергия”.
   
  Предполага се, че пространството има повече от 4 измерения. Ако това се окаже вярно, е възможно в ускорителя да се родят микро черни дупки, които са с масата на един комар. Те обаче би трябвало мълниеносно да се изпаряват.
   
  dartsnews.bg
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  i.am.eternal
  Nazara
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 46


 • Град: Varna
 • We are eternal, all this pain is an illusion

  « Отговор #4 -: Юли 02, 2012, 20:34:08 »

  може и да са открили такова нещо, но все още представата им за материята е много дале4на, те виждат само върха на айзберга...
  Активен

  iLLimiTabLe*sTroNg*MiNd
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #5 -: Февруари 15, 2013, 09:52:30 »

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5526531
  14.02.2013 22:05| 4| 7580

  Share on linkedinShare on facebookShare on twitterMore Sharing Services13
   .
  Ремонтират големия адронен колайдер
   

  Инсталацията досега не е работила с пълната енергия, за която е проектирана, заради технически дефекти
   


  Големият адронен колайдер край Женева спря работа за двегодишен ремонт, съобщи Би Би Си.

  Най-голямото откритие, направено с ускорителя досега, беше Хигс бозонът.

  Заради технически дефекти, които се появиха малко след първоначалното включване, инсталацията не е работила с пълната енергия, за която е проектирана. Програмата за ремонт и повишаване на капацитета би трябвало да позволи това да се реализира в края на 2014 г.

  Лъчите в Големия адронен колайдер бяха спрени днес сутринта. Магнитите - 1734 на брой обаче ще се затоплят до стайна температура до събота. След това ще започне ремонтът.

  Когато приключи ремонтът през ноември 2014 г., ускорителят ще може да достига енергия от 14 TeV при досегашните 8 TeV.

  "Ускорителят и сега работи успешно, но само на половината от максималната енергия, тъй като това е най-безопасният начин за работа с магнитите в момента", заяви Тони Уейдбърг – физик от Университета в Оксфорд.
   
  още по темата
   

  Леандър Литов: Накъде след откриването на хигс бозона

  60|62625
  03.08.2012

  Проблемът досега беше във връзките между гигантските магнити, които насочват заредените частици по 27-километровия пръстен. Той се появи на осмия ден от пускането на лъчите.

  Едновременно с ремонта ще бъдат усъвършенствани и четирите детектора, защитата на електрониката, дори вентилационната система.

  Очаква се експериментите да бъдат подновени през февруари или март 2015 г.

  Дори след последното научно откритие на Европейския център за ядрени изследвания край Женева (CERN.ch) - хигс бозона, с което беше "окомплектован" т.нар. стандартен модел във физиката, ние познаваме само 4% от Вселената.

  Днес се опитваме да отговорим и на въпроса от какво се състои тъмната материя и каква е причината, поради която Вселената се разширява.

  Това каза в интервю за Vesti.bg. доц. Леандър Литов, който оглавява Катедрата по атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководи българския екип към ЦЕРН.

  Той разказа за българския принос в дизайна на т.нар. адронен калориметър - една от основните подсистеми на детектора CMS.

  "Можем да кажем, че той е практически изцяло български. Освен това половината от този детектор фактически беше произведен в България. Това, което е произведено в България, тежи 700 тона", отбеляза доц. Литов.
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #6 -: Март 14, 2013, 16:28:32 »

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5604411
  Наука и техника|Наука
   14.03.2013 12:33| 11| 14372

  Share on linkedinShare on facebookShare on twitterMore Sharing Services42
   .
  Физиците са убедени, че са открили Хигс бозона
   

  "Ясно е, че си имаме работа с Хигс бозон. Все още обаче имаме да изминем много дълъг път, за да открием какъв точно Хигз бозон е това", заяви физикът от ЦЕРН Джо Инкандела
   


  Физиците вече са убедени, че са открили Хигс бозона – т.нар. "божествена частица", предаде АП, цитирано от в. "Уошингтън поуст".

  От ЦЕРН съобщиха, че всички анализи от данните през 2012 година показват, че това, което са открили, наистина е версия на "божествената частица".

  "Ясно е, че си имаме работа с Хигс бозон. Все още обаче имаме да изминем много дълъг път, за да открием какъв точно Хигз бозон е това", заяви физикът от ЦЕРН Джо Инкандела, цитиран от "Сан Франциско Кроникъл".

  Учените, които откриха новата елементарна частица миналата година, обаче съобщават, че тя повече прилича на базов Хигс бозон, отколкото на който и да е "супер-Хигс", въплътил надеждите на научната общност за разкриването на по-екзотичните тайни на Вселената, предаде Ройтерс.

  От триумфалното съобщение през миналия юни, че в Големия адронен колайдер на ЦЕРН е открита нова частица, се предполага, че тя е Хигс бозонът, кръстен на британския физик Питър Хигс.

  Смята се, че т.нар. "божествена частица" е придала маса на материята след Големия взрив преди 13,7 милиарда години.
   
  още по темата
   

  Учените от CERN открили Хигс бозона?

  0|3498
  12.12.2011

  Леандър Литов: Накъде след откриването на хигс бозона

  60|63725
  03.08.2012

  Очаква се екипът, работещ с детектора CMS, да предостави повече информация днес.

  Евентуалното потвърждаване, което може да стане през тази година, вероятно ще заслужи Нобелова награда.

  До последните няколко дни имаше слаби надежди, че частицата може да се окаже нещо повече от Хигс бозон, вписващ се в 30-годишния Стандартен модел, който обяснява базовата структура на Вселената.

  Из научната общност пълзяха слухове за "супер-Хигс" - частица, свързваща нашия свят с по-голямата част от материята във Вселената, и описана от американския физик Шон Карол в книга.

  Много учени и космолози ще бъдат разочаровани, че за близо трите години работа - от март 2010 г. до миналия февруари, когато бе затворен за 2-годишен ремонт, Големият адронен колайдер не е дал доказателство за двата "Граала" на "новата физика" - тъмната материя и суперсиметрията.

  Тъмната материя е загадъчната субстанция, съставляваща 25 процента от Вселената срещу скромните 4 процента от видимата материя - галактиките, звездите и планетите. Останалата част е все още необяснимата тъмна енергия.

  Теорията за суперсиметрията предсказва, че всички елементарни частици имат тежки двойници и е свързана с по-екзотични представи като теорията на струните, допълнителни измерения и паралелни вселени.

  "Мисля, че всеки се е надявал на нещо, което ще ни отвъде отвъд Стандартния модел, но на този етап това очакване е нереалистично", казва изследовател, пожелал анонимност.

  "Частицата по-скоро се вписва в Стандартния модел на физиката", казва физикът Брайън Питърсън от ATLAS - единия от двата изследователски екипа, работещи паралелно върху проекта Хигс в ЦЕРН.

  Твърдението му, представено на конференция в италианските Алпи и публикувано в интернет, е подкрепено и от другия екип, работещ с детектора CMS.

   "Частицата изглежда като стандартен Хигс бозон", казва Колен Берне от CMS.
  Двете групи работят отделно една от друга и без да сравняват откритията си, за да е сигурно, че са постигнали независими заключения.
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  2010 - годината на природните бедствия.
  Обща тематика
  protoplasma 4 1243 Последна<br />публикация Януари 12, 2011, 12:49:54
  от protoplasma
  Най-добрият Мейл за годината
  Видео клипове
  Турист 0 981 Последна<br />публикация Януари 26, 2011, 20:49:39
  от Турист
  Магнитни бури ни мъчат до края на месеца
  Любопитни факти
  Слънчев лъч 0 1424 Последна<br />публикация Септември 13, 2011, 11:49:41
  от Слънчев лъч
  Вещае ли масовото изчезване на пчели края на човечеството?
  Въпроси и отговори
  Orion 3 764 Последна<br />публикация Януари 09, 2012, 19:16:19
  от tindi4ka
  Божествената същност на човека « 1 2 3 »
  Вселенски закони
  mamagaya 32 3119 Последна<br />публикация Септември 09, 2012, 11:38:32
  от protoplasma

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright