Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Символи от Копривщица  (Прочетена 1151 пъти)
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « -: Април 18, 2012, 16:16:38 »

  Прекарах няколко чудесни дена в Копривщица. Успях да щракна няколко интересни места и символи, които искам да споделя с вас.
  Моля кажете, ако снимките не излизат при вас. Мисля, че не би трябвало да има проблем, но все пак..  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #1 -: Април 18, 2012, 16:24:58 »

  Чешмите са със "Звездата на Давид", но на мен ми направи впечатление символа на Слънцето, който можете да намерите и по покрива на Рилски манастир, вътре в "меркаба"-та.

  Символът на Слънцето явно е доста популярен в града, след като е поставен по почти всички прозорци на църквата Св. Николай. Металният обков на кръглия прозорец е също много интересен, но за съжаление снимката не се получи с добро качество. Успях да изкарам детайл, виж по-долу.

  Цитат
  Църква Свети Николай е построена със средства изцяло от дарения. Протоколът за построяването на църквата е написан от именития Неофит Рилски. Строежът започва през 1842 г. и е завършен през 1844 г. На престолния камък, служещ за украса на олтара са вписани имената на 642 души дарители и още толкова в Кондика на църквата. Главен архитект и майстор на храма е Гавраил от Одрин. В построяването му взимат участие майстори от Брацигово, Пондьо от Мирково и 20 души копривщенски дюлгери с момчетата си.

  При построяването на църквата е използван Левантински стил. Стените отвън са иззидани с каменни блокове от светлосив, пълен с блестящи люспици камък. Планът на църквата е кръстовиден, а вътрешността й е трикорабна базилика, в която корабите са разделени от 6 чифта високи колони. Пространството, което заема е 500 кв. м.

  Иконостасът на църквата не е с дърворезба, състои се от дървени рамки, в които са поставени иконите. Тези ракми, какти и таванът са боядисани в бледо синя боя. Самият таван е направен от дървени ромбове и заедно с иконостаса по осбен начин хармонира със стените на храма. С дърворезба са архиерейският трон и царските двери. Подът е покрит с бели каменни плочи, специално поръчани от остров Мармада.

  В западната част над входа се намира отделението за жените. То е издигнато високо горе и е отделено с красиви решетки. За църквата икони рисува Йоан Попович от Елена. Това са иконите Свети Спиридон, Света Богородица и Христос. Александър Димитров от Одрин рисува иконата на Свети Мина. От Йеросалим е донесена иконата Рождество Христово, а местният художник Христо Енчев е изписал западната стена на църквата с картини и икони.

  http://nahotel.net/attraction.php?zid=207

  Опитах се да направя детайл. В основата на някои от кръстовете по украсата на стените, стои отново "звезда" или "слънце"


  « Последна редакция: Април 18, 2012, 16:35:46 от Sue » Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Аналогии и символи в Живата Природа
  Любопитни факти
  Evolution 0 1799 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:15:16
  от Evolution
  СИМВОЛИ
  Езотерика
  До 0 3190 Последна<br />публикация Ноември 03, 2010, 16:36:29
  от До
  тълкуване на символи???
  Снимки
  Release the GooD :) 1 923 Последна<br />публикация Май 03, 2013, 06:00:29
  от Ariam

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright