Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Азът и Егото  (Прочетена 3062 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « -: Април 14, 2012, 12:55:45 »

  Взаимовръзката между Аза и Егото е един сложен въпрос.
  Така например в една друга тема четем:

  Понеже разговора се съсредоточи върху "егото" и това колко трябва да бъде намалено и трябва ли да го има.. Според Вас наистина ли можем да се отървем от него толкова лесно и трябва ли да го правим след като хилядолетия то е подпомагало нашето оцеляване.. След като идват промени възможно ли е да бъде трансформирано и да бъде полезно на нас и на тези около нас.. Някъде бях чул че егото ни разграничава като личности и че стремежа при него "вече" е да взима - но за да дава.. Трябва ли да го има в сегашните условия? Ако да - как да го направим полезно? Въобще къде е цялата истина според Вас..
  Няма как егото да ни е помагало в каквото и да е било - защото егото е Лъжата, заблудата на човешкия ум; егото е кривото огледало, през което човек вижда света изкривено и неадекватно. И съответно действа спрямо света, Съществуванието, изкривено и неадекватно. Ето защо егото (лъжата) е подпалвачът на всички човешки братоубийствени войни - няма друг биологически вид, който да убива себеподобните си с милиони, ето така, за спорт, воден от заблудения си от егото ум.
  Егото е най-големият враг и тегоба на човека.
  Егото не е човешката индивидуалност - човешката индивидуалност е разцъфтяването на съществото, индивидуалността е вродена, истинска. Индивидуалността е проявлениета на Цялото, на Бога.
  Егото е слепотата за това Цяло, слепотата за Бога.

  Въпроси и отговори.
  Полезно ли е егото? Неизбежно ли е егото?
  А каква е връзката между егото и Аза – осъзнаването на човека като индивидуално същество, различно от всичко околно?

  Кажи ми как да спра да бъда човек и ще съм ти неописуемо благодарна.

  За да знаеш как да престанеш да бъдеш, трябва да знаеш най-напред дали изобщо си!
  Алия, ако ми докажеш или поне покажеш, че не съм човек, бих ти била изключително признателна. Но ми се струва, че между това да си човек и човечен има разлика, която пропускаш. Аз говоря за едно, а ти неволно или не – за съвсем друго.
  Ще ти кажа какво е за мен човекът – едно безлично нищо, на което по ирония на съдбата е поверена възможността да се превърне в нещо. Всяко едно нищо получава име, фамилия, външен вид, родители, образование, комплекси, необходимости, дом, приятели и т.н - от нищо, се превръща в подчинено на куп условности нищо. И не въпреки, а заради обстоятелствата става такова безлично същество, което просто.. съществува, без дори да иска да живее. Няма как да иска – да живее, означава да се събуди и да осъзнае къде и защо се намира. Тоест, да спре да се оставя ръководен, което винаги е по-лесно, сравнено с поемането на личната отговорност. 
  Доколкото разбирам, ти говориш за човечността в случая. Е, аз не мога да спра да бъда човечна, права си, защото нито съм, нито имам такива амбиции за вбъдеще. Какво ще се промени, освен прогресиращото ми самочувствие на добър и милосърден човек, какъвто може и да не съм? Предпочитам да бъда едно нищо, което търси изхода от своята нищожност,  вместо да се самозаблуждавам. Виж подписа на Санг... Усмивчица

  Възможно ли е човек да стане нещо - Аз, ако в началото на неговия живот не получи дадени условности като име, фамилия, външен вид, родители, образование, комплекси, необходимости, дом, приятели и т.н – егото?
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1378


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Април 14, 2012, 15:12:28 »

  Нагласата че егото е враг само събужда конфликт,съпротива,борба и излишно напрежение...
  Ако егото се възприеме като част от нас която отдавна си е свършила работата и предназначението-всичко е различно...
  Надграждане на съзнанието с нови акценти,цели и ценности на съвсем нова основа различна от егото е друг подход...
  И точно в този процес егото си остава излишна отживелица -без борба или стремеж към контрол...
  Както от гъсеницата излиза пеперудата-така и егото остава някъде далеч назад като старата обвивка за пеперудата...
  Вселената на всяка крачка ни показва отговорите които търсим...но по нейния си начин... безмълвно,ненатрапчиво и търпеливо...на един особен език... 
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #2 -: Април 14, 2012, 17:56:37 »


  Ако егото се възприеме като част от нас която отдавна си е свършила работата и предназначението-всичко е различно...


  А какви са били тази работа и предназначение?
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #3 -: Април 17, 2012, 11:28:53 »

  Любовта себелюбието ли е?
  Тогава защо свързваме егото най-вече с егоизма?
  Егото е част от нас, която, за добро или лошо, играе своята важна роля в нашето развитие.
  Например, ако нямаше его, не бихме имали елементарен усет за самосъхранение, бихме били такива алтруисти, че нямаше да правим и крачка напред, от притеснение да не попречим на другиго, нито щяхме да ядем, да дишаме и т.н..
  Егото няма как да е лъжата и поне според мен общо със заблудите няма.
  Това е все едно да виним кръста, на който е бил разпънат Христос, за смъртта му.
  Но и кръстът, и егото са просто инструменти.
  Същото е и с парите - не са нито лоши, нито добри.
  Дали задоволяваното на егото ще бъде самоцел, или ще търсим приложението му - т.е. къде и кога е уместно да допускаме проявите му, зависи от нас.
  Всички имаме его, но не всички сме егоцентрици.
  Не мисля, че е редно да приписваме всичко лошо на егото, тъй като... ние сме тези, които го "експлоатираме" по възможно най-неправилния начин, поставяйки Аза над всичко.
  Не можем да надраснем егото, но можем да развиваме влиянието му върху нас, което далеч не винаги е негативно.
  Проблемът с егото идва, поне според мен, от условното разделяне на "мое" и "чуждо". Всъщност, нищо не е наше, тоест няма и чуждо. Но безкрайното окачествяване на добро или лошо, не може да не присъства и при егото.
  Егото ни кара да искаме най-доброто за себе си, а ние пропускаме факта, че най-доброто за другите, се отразява и на нас. И ставаме егоисти, не заради егото, а заради грешните му тълкувания.


  Възможно ли е човек да стане нещо - Аз, ако в началото на неговия живот не получи дадени условности като име, фамилия, външен вид, родители, образование, комплекси, необходимости, дом, приятели и т.н – егото?
  Възможно е.
  Всяко нещо, прието като аксиома - необходимостите най-вече, може да се разглежда и в градивен план като пречка за преодоляване, но... Без тези пречки, развитието би протичало по-плавно, по-целенасочено и устремено.
  Ако ти приемеш, че си нищо, без име, без фамилия, без външен вид, родители, образование, комплекси .... Абстрахираш се от тези неща, които иначе те съпътстват, и се развиваш, започваш да мислиш, да осъзнаваш къде и защо си, да търсиш и постигаш цели... И когато си наясно, че имаш предостатъчно от всичко, най-вече - възможности и потенциал, предполагам, че се превръщаш в нещо, една свободна частица от Вселената.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #4 -: Април 17, 2012, 18:04:04 »


  Но и кръстът, и егото са просто инструменти.


  Какъв инструмент е егото?

  Цитат

  Ако ти приемеш, че си нищо, без име, без фамилия, без външен вид, родители, образование, комплекси .... Абстрахираш се от тези неща, които иначе те съпътстват, и се развиваш, започваш да мислиш, да осъзнаваш къде и защо си, да търсиш и постигаш цели...


  Но как ще се научиш да мислиш, как ще се развиваш, ако нямаш някакво място в обществото, някаква роля, а оттам и възможност за контакт с хора?

  Възможно ли е един Маугли, отгледан от животни, а не от хора, който е именно в описаната от теб ситуация - без име, без родители, без образование и т.н. - да се научи да говори, да мисли?
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #5 -: Април 17, 2012, 18:28:52 »

  Още едно въпросче и една моя теорийка значи Усмивчица , преди да ни заскърца и свие корема , кой ни казва ,че сме гладни и трябва да се погрижим за това Азът или Егото?

   Ако не се погрижим не оцеляваме. Значи викат му инстинкт за оцеляване.
  Вреден ли е. Животински ли е ,след като ние сме и ЖИВОТно , имаме тяло ,земна материя. Значи системата от инстинкти е инструмент на его-то ,според мен , а егото е функция на съществуването в материята , вредна е ако тази функция подтисне и действа над функциите на останалите съставни части - Душа и Дух. Азът е функция на душата ,като енергийна единица , ако функциите на Азът подтискат изцяло функциите на Егото , материалното съществувание ще се прекрати ,т.е тук и сега изчезват като даденост. Функцията на Духа е първите две да функционират в синхрон и същевременно да ги издига заедно на по- високо ниво. Смисълът е тази материя на тази Земя , да достига все повече нивата на Азовете , едното да дърпа другото с въженце от Дух. Изоставяш Егото - изоставяш мисия Земя.
   
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #6 -: Април 17, 2012, 18:42:45 »

  Азът и Егото са функция, по-скоро продукт на човешкия ум.
  Човешкият ум е този, който си измисля "мисии" всякакви - включително и "мисия Земя". Като че ли земята ще спре да се върти, ако не й измислим "мисия"!:)
  А защо не и мисия Слънце!?Хммм
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #7 -: Април 17, 2012, 18:47:44 »

  Е са кво да я правя кажете ..........
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #8 -: Април 17, 2012, 20:07:17 »

  Здравейте.
  Много ме съмнява че егото е един стар заговорник.Аз го познавам като желание.А -внимавай какво си пожелаваш - го знаете.А ако изпозвате български изрази вместо чуждици,няма да има спор, а разбиране.Даже може и да не слагате запетайките.
  Живи и здрави.
  « Последна редакция: Април 17, 2012, 21:17:43 от meander » Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #9 -: Април 17, 2012, 20:41:27 »

  Истинското Себе се намира в сърцето и това е Духът-Атма и той е абсолютен Свидетел
  Егото ни се намира в лявата половина на главата и ни отделя от Цялото.
  Активен

  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #10 -: Април 17, 2012, 20:46:05 »

  Търсач
  Ни можеш ли на български,щот не сванах.
  Вмъкни Цитат
  Истинското Себе се намира в сърцето и това е Духът-Атма и той е абсолютен Свидетел

  Източник: http://indigota.com/index.php?action=post;topic=5782.0;num_replies=9#ixzz1sJxWVaci

  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  skamandar
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10

  « Отговор #11 -: Април 18, 2012, 00:21:37 »


  Но и кръстът, и егото са просто инструменти.


  Какъв инструмент е егото?

  Мисля че е един от всички останали инструменти. Ето и нагледен пример:

  Да наречем човешкото тяло - автомобил, а човешката душа - шофьор. Когато шофьорът затвори вратата, качвайки се в автомобила, губи директната връзка с околния свят - аромати носещи се във въздуха, чуруликане на птички, директна слънчева светлина, чуване на разговорите на хората минаващи покрай автомобила (да наречем околния свят едно цяло, или БОГ примерно..)
  Та шофьора, нямайки връзка със знанието на цялото, започва някак да затъпява и да забравя някои неща. Само беглия спомен че автомобила трябва да започне да се движи е останал. Шофьора започва да включва и изключва климатика (разбирай егото). По някое време му става ясно, че когато температурите се повишават, климатика създава комфорт.
  Имайки неясния спомен за функцията на автомобила, вторачен в единствения инструмент в колата, чиято функция е разбрал, шофьорът започва да вини копчето за климатика за това че колата не тръгва.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #12 -: Април 18, 2012, 08:30:33 »


  Да наречем човешкото тяло - автомобил, а човешката душа - шофьор. Когато шофьорът затвори вратата, качвайки се в автомобила, губи директната връзка с околния свят - аромати носещи се във въздуха, чуруликане на птички, директна слънчева светлина, чуване на разговорите на хората минаващи покрай автомобила (да наречем околния свят едно цяло, или БОГ примерно..)
  Та шофьора, нямайки връзка със знанието на цялото, започва някак да затъпява и да забравя някои неща. Само беглия спомен че автомобила трябва да започне да се движи е останал. Шофьора започва да включва и изключва климатика (разбирай егото). По някое време му става ясно, че когато температурите се повишават, климатика създава комфорт.
  Имайки неясния спомен за функцията на автомобила, вторачен в единствения инструмент в колата, чиято функция е разбрал, шофьорът започва да вини копчето за климатика за това че колата не тръгва.


  Примерът е интересен.
  Можеш ли да го свържеш по-конкретно с егото:
  как го използваме, кога неговото включване или изключване е полезно/вредно?

  Можем ли да смятаме, че Азът (човешкият Дух) е "шофьора", който използва егото?
  Активен
  Loreyna
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8


  « Отговор #13 -: Април 18, 2012, 10:09:04 »

  Може би първо трябва да си поясним какво е това Аз и какво е това Его.
  Има ли разлика между тях и каква  е тя.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #14 -: Април 18, 2012, 10:26:50 »

  Може би първо трябва да си поясним какво е това Аз и какво е това Его.
  Има ли разлика между тях и каква  е тя.

  Да, това е много добра идея!

  За теб какво означава Аз и какво - его?
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията
  Духовни учения
  guru 7 1733 Последна<br />публикация Май 11, 2011, 22:09:30
  от Чиста енергия
  Закон за егото « 1 2 »
  Вселенски закони
  nre 19 7631 Последна<br />публикация Юли 03, 2016, 18:17:17
  от Странник

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright