Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Истината за Възкресението според Исус Христос  (Прочетена 3055 пъти)
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« -: Април 10, 2012, 08:35:18 »

Официалната християнска религия ни учи, че Исус Христос възкръсна на третия ден след своята смърт на кръста. Разбира се, не можем да наричаме учение едно твърдение на религиозните догматици, което противоречи на естествените природни закони на живота и смъртта, на физическите закони на материята – жива и нежива.  По-скоро става дума за насаждане на вярване... в приказки. Независимо, че човечеството отдавна вече не е в детската си възраст, в която имаше нужда да бъде залъгвано с приказки, пълни с измислени герои и поучително размахване на пръст, че и на тоягата, ако се наложи.

От хората религиозната институция иска да вярват – без да търсят разумно обяснение на още по-разумните си въпроси – като например, какво се е случило с тялото на Исус Христос след неговото възкресение. Материята не изчезва просто така в небитието!

Да бъдат залъгвани с дежурния отговор – „Църквата е тялото христово!” е неуважително спрямо хората и тяхната вродено присъща интелигентност. Сигурно нещо се е случило с тялото на Исус Христос, което си има своето обяснение. Или по-скоро поставя под въпрос цялото насаждано църковно твърдение, че Исус Христос е възкръснал след смъртта си на кръста.

Защото съществуват много по-правдиви и по-екзистенциални твърдения, според които Исус изобщо не е умирал на кръста. Бил е свален от кръста преждевременно на неговата смърт, поради съботния ден, следващ деня на разпятието и почитан от юдеите. След свалянето на Исус от кръста, негови верни и тайнствени последователи измежду стражата полагат тялото му в гробницата на местен юдейски богаташ, а на сутринта вече са се погрижили да отнесат полумъртвото тяло далеч от гробницата и да скрият Исус от погледите на религиозните фанатизирани юдеи. Да го скрият и да го лекуват, което прави възможно след това Исус сам да се покаже на своите ученици и да разговаря с тях, преди да напусне Юдея завинаги и да замине за Индия. Съществуват писмени свидетелства за това, че Исус е живял в Индийския Кашмир, където е и погребан и гробът му е запазен и до днес.

Аз също съм убедена, че Бог не е немилостив и със сигурност е спасил от кръстната смърт такъв чист, невинен и напълно смирен в Божиите ръце човек като Исус, като му е изпратил милостиви човешки сърца, които да се погрижат за изтерзаното му тяло и да го върнат към живота. Съществуванието винаги откликва с Любов за чистите, смирените, кротките и миролюбивите човешки същества като Исус, предали себе си напълно в ръцете на Всемилостивия.  Защото тяхно е Божието царство на Благодат и Любов. Когато един Божи човек като Исус не губи своята любов към Бог, независимо от страданията, на които е подложен от неосъзнатите хора, то и Бог му отвръща с цялата сила и могъщество на Божията любов.

Да познаеш тази Божия любов и да я превърнеш в своя истина е всъщност истинското възкресение на човешкото същество. За това именно възкресение говори и Исус в своите разговори с хората, като го нарича „раждане изново” или „раждане свише”.

(Йоан 3:3) „1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник.  

2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него.  

3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой изново, не може да види Божието царство.  

4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?  

5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.  

6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. „


Исус никъде не говори за възкресение на тялото, нито за възкресение след физическата смърт на тялото!!! Исус говори за новото раждане = възкресението в Бог, което е в Дух!!! Това ново раждане / възкресение не се случва след смъртта, а докато човекът е жив тук, на Земята. Това е истинското възкресение, на което сам Исус ни учи!
Той ни учи, че човек ще се роди изново в Дух само ако познае Божия дух в себе си, защото човек е Божие чедо,

(Йоан3) „13 И никой не е възлязъл на небето, освен Тоя, Който е слязъл от небето, сиреч, Човешкият Син, Който е на небето. 

14 И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син”


Човешкото същество или както Исус го нарича „човешкият син” може да бъде „издигнато в Дух” по думите на Исус, когато осъзнае Божественият дух вътре в себе си, когато види Божествената искра, запалена вътре в душата му човешката. И когато осъзнае своята принадлежност на Бог Всемогъщи, своята същност на Божие чедо.

(Рим.8;14) „Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.
15 Защото не сте приели дух на робство, та да бъдете пак на страх, но приели сте дух на осиновение, чрез който и викаме: Авва Отче!
16 Така самият Дух свидетелствува заедно с нашия дух, че сме Божии чада.”


Да познаеш Божия дух в себе си е истинското възкресение или новото раждане, за което говори сам Исус Христос. Новото раждане е станало и с Исус, когато Светият дух се спуска върху него като гълъб при кръщението му от Йоан Кръстител на река Йордан. Разбира се,описанието на кръщаването на Исус Христос е едно много красиво метафорично описание на новото раждане - в другите традиции това ново раждане е наречено просветление и е описано с по-други думи.

Но Истината е една - Новото раждане/Възкресението е пълна метаморфоза и трансформация на човешкото същество, смърт за старата личност на човека и нейните модели на мислене и поведение, нейните заучени вярвания и заблуди. И ново раждане на нов човек, прогледнал  за Истината на Бог! Нов човек, който е смирил егото си и е умрял за старата си личност, пълна с его, предразсъдъци, заблуди, вярвания. И се е възродил в нова автентична и свободна индивидуалност, която разпръсква аромата на Божествената истина и любов. На мястото на старата личност се ражда нов  човек, познал истинската си същност на Божие чедо, свързал се със сърцето и душата си, прогледнал за запалената Божествена искра вътре в себе си. Ражда се Христос, който свети с автентична светлина и любов и огрява всичко по пътя си.
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #1 -: Април 11, 2012, 09:58:43 »

  Официалната християнска религия ни учи, че Исус Христос възкръсна на третия ден след своята смърт на кръста. Разбира се, не можем да наричаме учение едно твърдение на религиозните догматици, което противоречи на естествените природни закони на живота и смъртта, на физическите закони на материята – жива и нежива.  По-скоро става дума за насаждане на вярване... в приказки. Независимо, че човечеството отдавна вече не е в детската си възраст, в която имаше нужда да бъде залъгвано с приказки, пълни с измислени герои и поучително размахване на пръст, че и на тоягата, ако се наложи.


  Това е една възможна гледна точка, опираща се на ползата, която има официалната църква от Възкресението на Христос.
  Това обаче по никакъв начин не може да бъде доказателство, че Възкресението на Христос не се е състояло.

  Цитат
  От хората религиозната институция иска да вярват – без да търсят разумно обяснение на още по-разумните си въпроси – като например, какво се е случило с тялото на Исус Христос след неговото възкресение. Материята не изчезва просто така в небитието!

  Да бъдат залъгвани с дежурния отговор – „Църквата е тялото христово!” е неуважително спрямо хората и тяхната вродено присъща интелигентност. Сигурно нещо се е случило с тялото на Исус Христос, което си има своето обяснение. Или по-скоро поставя под въпрос цялото насаждано църковно твърдение, че Исус Христос е възкръснал след смъртта си на кръста.

  Ние можем да спекулираме по най-различни начини, дали обаче така ще разберем какво се е случило в действителност?

  Единственият сигурен източник на информация за събитията отпреди две хилядолетия може да бъде Акашовата Хроника. По повдигнатия въпрос нейното изследване от Щайнер е описано в Петото Евангелие, стр. 19-20:

  И тогава, след като окултният текст е прочетен пред ясновиждащото
  съзнание фактически застава не друго, а образът на Кръста, издигнат на
  Голгота, с разпънатото на него тяло на Исус между двамата разбойници.

  После пред ясновиждащия поглед застава друг образ: как тялото на Исус е
  снето от Кръста и как е положено в гроба. Tук само ще добавя, че колкото
  повече се противопоставяме на този образ, толкова по-силно изпъква той
  пред нас.

  А сега идва ред на един втори знак, чрез който в Космоса отново
  е записано нещо, което трябва да бъде прочетено, за да бъде ясно разбрано
  като символ на всичко онова, което настъпи в еволюцията на човечеството:

  Ясновидецът проследява снетия от Кръста Исус, който е положен в гроба,
  и насочвайки погледа си към тези образи, в душата си той бива разтърсен
  сякаш от същото земетресение, което сполетя „цялата Земя".

  Може би след време зависимостта между Слънчевото затъмнение и
  земетресенията ще бъде научно обоснована, защото дори и днес има някои
  теории, които макар и с недостатъчна последователност показват известна
  връзка между Слънчевото затъмнение и земетресенията, включително и
  срутванията в рудниците.

  Онова земетресение, за което става дума, беше последица от Слънчевото затъмнение.
  Земетресението разтърси гроба, в който беше положено тялото на Исус,
  отместен беше и камъкът, поставен пред гроба,
  отворена беше и една пукнатина в Земята
  и тялото на Исус беше погълнато от нея.

  Последвалите земни трусове отново закриха пукнатината.
  И когато на другата сутрин хората дойдоха, гробът беше
  празен, защото Земята беше поела тялото на Исус; останал беше само
  изместеният встрани камък.

  Нека още веднъж да проследим поредицата от образи!
  На Кръста върху Голгота издъхва Исус.
  Мрак обхваща цялата Земя.
  В отворения гроб е положено тялото на Исус.
  Един земен трус разклаща скалите и Земята поглъща тялото на Исус.
  После пукнатината отново се закрива; остава само изместеният встрани камък.

  Тук ние сме изправени пред действителни събития; аз не мога да сторя друго, освен да ги опиша.
  Нека хората, които търсят обяснение на тези неща от гледна точка на природните науки, да разсъждават както си искат.
  Обаче ясновиждащият поглед установява точно това, което аз описвам в момента.
  И ако някой би възразил, че подобни събития са немислими т.е. че никаква космическа писменост не може да съдържа каквито и да са факти относно общочовешката еволюция, ако някой би отрекъл, че божествените Същества записват това, което
  става, в самото тяло на Земята чрез своите окултни знаци и с помощта на
  едно Слънчево затъмнение или едно земетресение, аз бих могъл само да
  заявя:

  Моите уважения пред вашата вяра, че подобни неща не могат да се
  случат! И въпреки това, те са се случили!

  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #2 -: Април 11, 2012, 10:37:33 »

  Така го е видял Щайнер, че при земетресението се е отворила цепнатина в земята и тялото е паднало там.
  Но говорим за възкресение с тяло, нали така? Има такова, ще цитирам по памет П. Дънов и Ванга, П. Дънов: "Никой истински Учител не стои в гроба. Когато си замина разровете гроба и ако намерите там нещо, значи не съм никакъв учител."

  Ванга, към Нешка Робева: Знаеш ли, че в гроба на П. Дънов няма нищо?
  Активен
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #3 -: Април 11, 2012, 11:17:36 »

  Това е една възможна гледна точка, опираща се на ползата, която има официалната църква от Възкресението на Христос.
  Това обаче по никакъв начин не може да бъде доказателство, че Възкресението на Христос не се е състояло.
  Моите уважения пред вашата вяра, че подобни неща не могат да се
  случат! И въпреки това, те са се случили!

  Човешкият ум в това е силен - да си измисля образи всякакви, символи всякакви, и да им вярва (разбира се, след като преди това си ги е измислил)!
  В това отношение няма никаква разлика между измислиците на Щайнер и измислиците на Църквата - все са измислици, видове художествена литература - всяка със свой стил, свои образи, но все художествена измислица.
  А вярата съществува именно защото има нужда от измислици преди това. Да вярваш, означава да не знаеш от собствен опит -и затова ти се налага да вярваш на измислици всякакви.
  истината обаче няма нужда от никаква вяра - истината иска да имаш очи и уши по думите на Исус.
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #4 -: Април 11, 2012, 11:19:53 »

  Така го е видял Щайнер, че при земетресението се е отворила цепнатина в земята и тялото е паднало там.
  Но говорим за възкресение с тяло, нали така? Има такова, ще цитирам по памет П. Дънов и Ванга, П. Дънов: "Никой истински Учител не стои в гроба. Когато си замина разровете гроба и ако намерите там нещо, значи не съм никакъв учител."

  Ванга, към Нешка Робева: Знаеш ли, че в гроба на П. Дънов няма нищо?
  Нищо съществено - защото за един духовен учител тялото е поредната дреха.
  Съществото на Духовния учител не е тялото му, а нещо неизмеримо много повече - Същността му, Светлината на Истината, Любовта, Благодатта.
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #5 -: Април 11, 2012, 12:04:59 »

  Не съм казала, че същественото е тялото!
  Ставаше въпрос за твоето изказване, което цитира Их:...че не било възможно възкресението в тяло и било измислица на религиозните догматици.
   
  Ето ти сама го потвърждаваш, че Исус и Дънов и...да не ги изреждам, всички духовни Учители, сменят тялото си като дреха, по своя воля и желание! Те са отвъд самсара, раждането и смъртта...и Христос не прави изключение, това ти казвах, а не за догматиците.
  Активен
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #6 -: Април 11, 2012, 13:32:46 »

  Не съм казала, че същественото е тялото!
  Ставаше въпрос за твоето изказване, което цитира Их:...че не било възможно възкресението в тяло и било измислица на религиозните догматици.
  Ето ти сама го потвърждаваш, че Исус и Дънов и...да не ги изреждам, всички духовни Учители, сменят тялото си като дреха, по своя воля и желание! Те са отвъд самсара, раждането и смъртта...и Христос не прави изключение, това ти казвах, а не за догматиците.

  Тук обаче изобщо не става дума за възкресение!

  Духът е вечен, и никога не умира; а тялото е тленно - и никога не възкръсва!
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #7 -: Април 11, 2012, 14:06:09 »

  Алия, хайде да не спорим за терминология, "възкръсва" е условно казано.
  Предполагам си чела "Автобиографията" на Йогананда, там се описват тези неща...! и те са съвсем реални и действителни. Те /Учителите/ могат да дематериализират телата си, и да ги материализират когато и където пожелаят, те не са подвластни на материя, време, пространство и измерения, дали го наичаш "възкресение" или по друг начин...това е прословутата свобода и освобождение, или просветление, нирвана или както предпочиташ.
  Активен
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #8 -: Април 11, 2012, 15:28:40 »

  Алия, хайде да не спорим за терминология, "възкръсва" е условно казано.
  Предполагам си чела "Автобиографията" на Йогананда, там се описват тези неща...! и те са съвсем реални и действителни. Те /Учителите/ могат да дематериализират телата си, и да ги материализират когато и където пожелаят, те не са подвластни на материя, време, пространство и измерения, дали го наичаш "възкресение" или по друг начин...това е прословутата свобода и освобождение, или просветление, нирвана или както предпочиташ.

  Да, човешкото въображение край няма - може да си представи каквото си поиска - включително и "учители", дето материализират, че и дематериализират, а защо не и телепортират!:)
  Нито мъртво тяло може да възкръсне, нито тяло може да дематериализираш.

  Духовните учители не са евтини циркаджийски магьосници! И никога не са били и няма да бъдат!!!
  Духовните учители те учат на истинската алхимия - тази на вътрешното трансформиране на съществото ти, на умирането на старото ти 'аз" и раждането ти като нов човек!Без да сменяш тялото си, без да 'дематериализираш" каквото и да е било!
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #9 -: Април 11, 2012, 17:57:26 »

  Само Ошо си знаеш, и само той е прав, така ли?
  Всички останали грешат?
  Заблуждаваш се много, наистина самия ти начин на комуникация го показва.

  Активен
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #10 -: Април 11, 2012, 18:08:40 »

  Само Ошо си знаеш, и само той е прав, така ли?
  Всички останали грешат?
  Заблуждаваш се много, наистина самия ти начин на комуникация го показва.

  За Ошо само ти говориш тук.
  Аз говоря за Исус и неговата истина.
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #11 -: Април 11, 2012, 19:18:47 »

  Абе шининг , разбери тва да говориш на Али е все едно да си говориш със стена, с разликата, че тя може да ти отговори по-смислено..Нека оставим горката жена  с нейните истини и да си вярва в каквото ще.
  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #12 -: Април 11, 2012, 20:00:06 »

  Знам, Ари. От самолет се вижда...
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #13 -: Април 12, 2012, 08:45:30 »


  Човешкият ум в това е силен - да си измисля образи всякакви, символи всякакви, и да им вярва (разбира се, след като преди това си ги е измислил)!
  В това отношение няма никаква разлика между измислиците на Щайнер и измислиците на Църквата - все са измислици, видове художествена литература - всяка със свой стил, свои образи, но все художествена измислица.
  А вярата съществува именно защото има нужда от измислици преди това. Да вярваш, означава да не знаеш от собствен опит -и затова ти се налага да вярваш на измислици всякакви.
  истината обаче няма нужда от никаква вяра - истината иска да имаш очи и уши по думите на Исус.


  Лесно е да си представя, че един човек като Ернест Ренан, написал
  странната книга „Животът на Исус", би възразил:

  В такива неща ние не вярваме, ние вярваме само в онова, което може по всяко време да бъде възпроизведено в експериментални условия.

  Обаче тази мисъл е абсурдна, защото, не би ли повярвал, примерно, един Ернест Ренан в ледниковата епоха, въпреки че е невъзможно тя да бъде възпроизведена в експериментални условия?
  Разбира се, изключено е отново да пресъздадем ледниковата епоха на Земята, и въпреки всичко, естествоизпитателите вярват в нея.

  По същия начин е невъзможно и едно космическо знамение,
  съпровождащо Събитието на Голгота, отново да застане пред хората.
  И въпреки това, то е станало.

  Ние можем да се доближим до това Събитие само по пътя на
  ясновидството и само ако се вглъбим в душата на Петър или в някой от другите апостоли, които в празника на Петдесятницата се усетиха като оплодени от всепобеждаващата космическа Любов. Само ако надникнем в душите и изживяванията на тези хора, по един заобиколен път ние ще сме в състояние да отправим поглед към Кръста, издигнат на Голгота, към затъмнението на Земята, което я обхвана в онзи момент, както и към последвалото земетресение.
  Никой не отрича, че външно погледнато, въпросното затъмнение и земетресение бяха съвсем обикновени природни събития; обаче за ясновиждащия поглед смисълът на тези събития е вложен там, в окултната космическа писменост;
  да, космическият текст трябва да бъде просто прочетен, ето какво трябва да заяви с цялата си решителност онзи, който е създал в себе си необходимите за това душевни предпоставки.

  Защото това, което сега описвам, в съзнанието на Петър
  беше нещо, което, един вид, се сгъсти и кристализира в полето на неговия продължителен сън. В съзнанието на Петър преминаваха различни образи:
  Кръстът, издигнат върху Голгота, затъмнението и земетресението.

  За Петър това бяха първите плодове, породени от всепобеждаващата космическа Любов при събитието на Петдесятница.

  И сега той знаеше нещо, което по-рано оставаше скрито за неговото нормално съзнание: а именно, че Събитието на Голгота беше факт и че висящото на Кръста тяло беше едно и също с тялото на Онзи, Когото той често придружаваше тук и там.

  Сега той знаеше, че Исус беше умрял на Кръста и че всъщност това
  умиране беше едно раждане, раждането на онзи Дух, който през
  Петдесятницата се изля в апостолските души като една всепобеждаваща Любов.

  Петър усети това като един лъч от правечната, неунищожима сила
  на Любовта, и в душата си той го почувствува като нещо, което се ражда тъкмо когато Исус издъхна на Кръста.

  Една могъща истина озари душата на Петър:

  На Кръста не беше настъпвала никаква смърт!
  В действителност тази смърт, предхождана от безкрайни страдания, беше раждането на онова, което сега прониза душата му, както и цялата Земя, като светъл лъч.

  Със смъртта на Исус, за Земята се роди онова, което по-рано беше навсякъде около нея в духовния Космос: неунищожимата, всепобеждаваща Любов.

  Такива думи лесно биха могли да прозвучат като нещо абстрактно, обаче нека за миг да се пренесем в душата на Петър и да си представим неговото изумление:

  Ето как на Земята се роди нещо, което по-рано съществуваше
  само в Космоса, и то се роди в мига, когато Исус издъхна на Кръста.
  Смъртта на Исус от Назарет се превърна в раждането на космическата Любов тук долу, в сферата на Земята, в тялото на Земята.

  Това е, така да се каже, първото познание, което ние извличаме от онова, което наричаме Пето Евангелие.
  Слизането, разливането на Светия Дух, каквото го знаем от Новия Завет, означава тъкмо това, което описах сега.


  Р. Щайнер, Петото Евангелие
  Активен
  Aliya
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 146


  WWW
  « Отговор #14 -: Април 12, 2012, 08:56:54 »

  Лесно е да си представя, че един човек като Ернест Ренан, написал
  странната книга „Животът на Исус", би възразил:

  В такива неща ние не вярваме, ние вярваме само в онова, което може по всяко време да бъде възпроизведено в експериментални условия.

  Обаче тази мисъл е абсурдна, защото, не би ли повярвал, примерно, един Ернест Ренан в ледниковата епоха, въпреки че е невъзможно тя да бъде възпроизведена в експериментални условия?
  Разбира се, изключено е отново да пресъздадем ледниковата епоха на Земята, и въпреки всичко, естествоизпитателите вярват в нея.

  Добре е, че цитираш Щайнер под път и над път, но дали все пак имаш и свое разбиране!?

  А що се отнася до цитираното от теб Щайнерово сравнение с ледниковата епоха, на Щайнер ще отговоря така:
  Ледниковата епоха е природно събитие, от Бога.
  А мъченията и жестокото убийство на Исус не са природно явление, не са от Бога! А от човекоубийци!!! Няма нищо природно в това да убиеш по особено жесток и мъчителен начин едно човешко същество! И след това да изградиш цяла религиозна вяра и догма около него.
  Около ледниковата епоха никой не е изградил манипулираща вяра и цяла религиозна институция, нали!?
  Активен

  Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
  Страници:  [1] 2 3 4   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright