Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Приятните места които посетих или смятам да посетя.  (Прочетена 2345 пъти)
Иван
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 35


« -: Март 28, 2012, 00:09:31 »

  Поздравления за хубавия раздел, дано се развие и си помагаме с нова информация и впечатления. Тази тема както личи и от заглавието е пускам с идеята да споделяме за местата на които сме били и ни е харесало и за места които имаме желание да посетим. Разбира се предполагам всеки има различни критерии при избора си на място за отдих, но смятам че 99% искат да им е чисто затова още в началото ще кажа нека всички почистваме след себе си и се стремим да не замърсяваме Природата.
 
   Първото място за което аз искам да споделя е язовир Батак доста познат предполагам на повечето от нас. Язовира е общирен и просторен, на места има малки ракавчета. Гората покраи язовира е борова и приятна за разходки, склоновете са полегати и не са тежки за изкачване и разходки, самият язовир е така да се каже по езерен тип и също има пологати и подходящи за лагеруване и отдих брегове стигащи непосредствено до водата. Дърва за огрев се намират по трудно заради заселеността на раиона. Гледките са приятно но обиновенно стигат до отсрешния браг, по просторни и панорамни са от Южната и Югозападната страна на язовира /страната на ски пистата/. Местото е леко замарсено, а Водата в язовира е годна за миене. Към местностт Дъното е доста застроено, но въпреки това се намират приятни местенца за лагер, по голи са местата при другата стена. Местото е изключително удобно и лесно достъпно. От София е на грубо 150 километра, като може да се мине от магистрала Тракия през Велинград и от там Ракитово местнот Цигов Чарк язовир Батак, пътят дотам е нормален и притен с добо качество на настилката. От Пловдив е на грубо 60-80 километра като се минава през град Пещера и Батак, пътят след Пещера е дефиле като настилката е сравнително добра. Около голяма част от язовира обикаля нов асфалтов път от които се разкриват живописни гледки. Има и много вили и хотелчета и цената варира околко 20 лева на калпак. Надморската височина е около 800 метра, пълната му обиколко около 36 километра. Лични впечатления от язовира имам и бих казал, че съм си прекарвал добре, удобен е като разположение. Единственото което малко не ми допада, е че се застрои и комерсиализира самото место предполагам всички схващат за какво говоря. В зависимост от това кадето идва по пътя човек има възможност да посети различни интересни места съответно от София Велинград и ако идва от посока Пловдим може да посети Брацигово, Пещера, пещерата Снежанка и интересните музеи на Батак и Църквата с черепита/костите.
  
   Следващата дестинация е язовир Широка Поляна, има множество маки и големи ръкави, Водата пак е годна за миене, езерен тип надморската височина е около 1400 метра, бреговете са полегати,  места за лагеруване се намират, дървата също са дефицит поради човешкия фактор, много чист язовир, по стръмни склонове отстрани на язовира, има прекрасни гледки, слабо застроено в началото /има фурна с много яки закуски/. Препоръчвам го горещо за спокоен отдих, много спокоино и тихо место. Пътят е същият като за язовир Батак просто след пристигането там се кара към Превала и там има отбивка за Доспат и Широка Поляна, пътят от Превала за Доспат и Широка Поляна беше с дупки, но мисля 2011 имаше ремон, а може и още да не е завършен, немога да кажа на 100%.  Попътните места за посещение са почти същите като при язовир Батак.
 
   Поречието на река Чая, същата която минава покраи Бачковския манастир, местото на което аз съм отсядал се пада около 10 километра сле отбивката за Кръстова Гора в посока Смолян, малко след Наречен /не съм бил на Нареченски Бани иначе не е лоша идея/ реално погледнато си е дефиле стръмн склонове почти без никакъв простор, рядко се откриват гледки, тук таме изникват места от страната на пътя подходящи за лагер, намират се също и от другата страна като аз бях от другата страна. Местото е тихо и приятно, реката е приятна, чисто е, за разходки може би е малко по сложен въпроса, но все се намират просеки в гората, а и можеби раиона краи Наречен е по подходящ от тази гледна точка. Как се стига, Пловдив Асеновград пътя за Смолян и кадето си харесата, само имаите на предвид ако решите да посетите раиона, че избирането на место може да коства доста спирания и огледи докато си намерите вашето. Казаха ми, че имало мечки в раиона е аз за щастие незабелязах. По пътя може да се посети Асеновград, Бачково, Бачковски манастир, Наречен и Наречнски Бани. Горещо препоръчвам разходка до Аязмото и Пещерата на Бачковскип манастир.

Поздравии приятни моменти на всички
  
 По късно ще се постарая да напиша още приятни места, засега това, впечатленията са лични, а не енциклопедична информация следователно не твърдя за 100% достоверност и не карам никои да се съобразява с тях или да ги ползва като достоверен източник на информация. Това, че на мен ми е харесало незначи, че ще хареса на други.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 00:10:58 от Eona Lightholder » Активен

Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
Kissing You Good Night
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 448


 • Град: Варна
 • zdr kp животче, вървиш ли?

  « Отговор #1 -: Април 16, 2012, 10:41:17 »

  Ами да се обадя и аз като черна станция на бяло поле...
  Много приятни места са селата над Варна (с изключение на мега-гига-хипер-екстра-ултра лайнарника Каменар), разположени по Франгенското плато. За плаж препоръчвам плажовете на Бяла (Вн) и Черноморец (не селото в Бургаско, а вилната местност южно от Варна). Засега толкова от мене!
  Активен

  Повърхностната температура на атмосферата на Уран е -225°С. Или с около 45° повече от тази на сърцето и душата ми
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #2 -: Април 12, 2013, 02:15:37 »

  Геледам писано отдавна и реших да пораздвижа малко нещата тъи като се сетих за едно доста приятно и полезно место.

  Значи става въпрос за Белмекен и Юндола. Ще ги отделя понеже всяко заслужава особено внимание. Да започнем с Юндола.

  Юндола е местност която се намира точно в срещата на Родопа Планина с Рила Планина. Мястото е неописуемо. Нужен е творец с дарбата на Елин Пелин за да предаде част от обаянието му. Сега по същество. Гората и растителноста е стара като самия Свят ,дърветата галят облаците , тучните ливат обгръшат човек с една невероятна мекота. Чешмите изобилстват а ВОДАТА е предпоставка за Живот. Намират се горски ягодки и капини които при положение ,че човек опита веднъж ще ги споменава до като е жив ,е поне аз. Значи има ВОДА в Гората сме има и ОГЪН. Има много закътани места ,склоновете са източни и западни. Лагера може да се построи и без наличието на палатка и да е изключително удобен и приятен. В близост има магазинчета и хижи. А и еи така межди другото да спомена ,че Юндола е местото с най-добър ВЪЗДУХА и най-много слънчеви дни. Стига се като човек поеме по направление Белово-Якоруда местността е точно при завиването за Велинград. От София е на 100 километра на толква е и от Пловдив. Готиното е че от там минават и автобуси. Ако някои има въпроси с радост ще отговоря.

  Белмекен. Тук думите не ми стигат. Гледката трябва да се види ,просторите които се разкриват са от друг свят ,по-добър и красив Свят. ВОДА има ,дърва за ОГЪН е добре да си носите или да си качите някаде от пътя докато все още преобладава Гора. Там има доста изнесени. И от дървосекачите и от вас също все пак като ходи човек в Гората е нужно да има едно калено балтииче за тази работа. Обаче ако смятата да си грабнете едно две дървета от вече стваряни краи пътя такива подхождайте внимателно. Ако има човек попитаите казваики ,че отивате на лагер и може да не ви достигнат или нямате не вярвам да ви откажат. Ако няма никои пак си вземете ,но НЕ ПРЕКАЛЯВАИТЕ само. Може и сами да си саберете ,но НЕ СЕЧЕТЕ живи Дървета има достатъчно паднали които ще ви стигнат. При положение обаче ,че си събирата вече повалени дръвца бъдете внимателни защото в тях ,под тях ,до тях ,на тях ,покраи тях има стаени животинки и не е нужно едни други да си докарвате страх. Под самия връх е разположен и язовира които смея да твърдя е изключително чист. От северната му страна е по-благоприятно за лагеруване аз лично обаче все съм бил от южната и това не ми по пречило. От Север просто има повече растителност и е по-закътано. Условия за риболов има. На близо е голяма хижа в която се подготвят спортисти взаимодеистваки с голямата надморска височина от 1900 метра над морското равнище и тъи каляват телата си в търсене на по-добри достижения. Боровинки и капини има в изобилие ,горски ягоди също ,но говоря за южната страна в прегръдката на самия връх ,за оттатак не мога да кажа. При разходка и разглеждане бъдете внимателни и се оглеждаите много защото има овчари животни ,а покрай тях както се досещате и кучета ,чиито задължение е да пазят стадото ,така че се стремете по никакъв начин да не предизвиката застрашаване или да им влезнете в обсега. Ако имате възможност се качете на самия връх поне аз не мога да го опише ,а и се страхувам да не разваля магията. Казаха ми ,че има пътека обаче и аз нещо се омотах и не я открих ,при внимателно подбиране на стъпките и добра преценка на крачките човек може да стигне до горе почти от кадето и да е ,така че това не вярвам да ви попречи. От татак върха се разкриват едни простори още по-обширни и Божествено приказни. Да спомена ,че има магазинче. А самото место е студено и безлюдно. Дори и в най-големите топлини си има нужда от добри дрипи от залез на сетне за да не му е студено на човек. Общо взето иска леко позасилена подготовка. Но местото е МАГИЧЕСКО и го препоръчвам. За стигането ами веднъж стигнал Юндола е доста лесно , общо взето завиването на Изток е за Велинград ,а завиването на Запад е за Белмекен като има и надписче точно на самото местно Юндолско площадче ,сигурен съм ,че ще го познаете покраи многото предложения за боров мед и баница ,а стигането до Юндола съм го описал по горе.

  Приятно изкарване не е важно каде ще идете и дали ще посетите предложениете места ,а да идете с верни другари и добро.
  « Последна редакция: Април 12, 2013, 02:28:53 от Иван » Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Необикновени места в света « 1 2 ... 5 6 »
  Любопитни факти
  DArkAngel 85 13810 Последна<br />публикация Ноември 01, 2011, 10:03:39
  от Selinna
  Сънища, в които се учим!
  Моите сънища
  Емилиян 5 1222 Последна<br />публикация Юли 06, 2011, 13:15:09
  от Емилиян
  Теми, които се редактират « 1 2 »
  Изцеление от природата
  Administrator 25 3802 Последна<br />публикация Март 16, 2011, 00:00:52
  от Administrator
  Теми, които се редактират « 1 2 »
  Даровете на природата
  Administrator 20 3302 Последна<br />публикация Април 10, 2011, 13:24:03
  от Стела
  Свещенните места в България
  За България
  Selinna 12 2283 Последна<br />публикация Ноември 01, 2011, 12:02:10
  от Selinna

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright