Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Що е бушкрафт и има ли той почва у нас  (Прочетена 11545 пъти)
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #15 -: Октомври 08, 2012, 00:15:52 »

Аз си благодаря,не е нужно да е свършило

А особено за такива неща съм на мнението на мечо пух

Усмивчица разбира се.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #16 -: Октомври 08, 2012, 00:16:37 »

Лошо място за лагеруване може да е връх или хълм, тъй като там вятъра може да нанесе сериозни поражения на подслона Ви или да Ви донесе здравословни проблеми. По-добре се спунете надолу и потърсете подслон там.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #17 -: Октомври 08, 2012, 00:17:21 »

Ако се намирате в планина и търсите подходящ подслон, едно от добрите места, които можете да погледнете е под иглолистните дървета. Под короната им често се образуват ями, които стигат до земното ниво, което при големи дървета е на повече от метър и половина. С малко усилия можете да използвате това място за послон, защитен от вятъра и затоплен от дървото.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #18 -: Октомври 08, 2012, 00:19:47 »

Един от ключовите моменти при оцеляването е създаването на подслон. Той може да е животоспасяващ през студените и мокри нощи, които могат да Ви застигнат.

Независимо, обаче, дали подслона е природен или пригоден от Вас, трябва да запомните няколко основни техники, които ще Ви помогнат пребиваването Ви в него да е по-удобно.
Ако подслона е под нивото на земята, издълбайте около него улей, който ще действа като естествен дренаж и ще отведе водата далеч от Вас. По този начин няма да се наложи да спите на мокра земя, което пък Ви предпазва от настинки, които могат да се окажат голям проблем в ситуация на оцеляване.

Не подценявайте пресният въздух и винаги създавайте възможност подслона да се вентилира добре. Ако сте решили да запалите огън вътре в подслона или близко до него, проверете дали дима може без проблем да излиза, в противен случай рисковете за здравето Ви са големи.

При студено време или оцеляване в планината, имайте предвид, че студеният въздух слиза надолу. Добре е да издълбаете дупка до Вашето импровизирано легло, за да може студът да слезе в нея и на Вас да Ви е по-комфортно.Помнете, че в ситуация на оцеляване, подслон може да бъде всяка скала, паднало дърво или дори хралупа на животно! Не винаги подслон, означа място където можеш да влезеш, това е място, където можеш да се скриеш от природните стихии.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #19 -: Октомври 08, 2012, 00:21:18 »

Една от основните грешки при правенето на подслон при оцеляването е да го направите прекалено голям. По този начин, не само, че ще е нужен повече материал, но и много от топлината ще “избяга” и е твърде вероятно да спите на по-студено от колкото Ви се иска.
От:http://survival-tips.info/грешки-при-правене-на-подслон/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #20 -: Октомври 08, 2012, 00:26:06 »

Подслонът снежна пещера е един от най-лесните за правене и най-разпространени посдлони, когато се намирате в екстремна ситуация с повече сняг около Вас. Прави се лесно, пази много добре и лесно се топли. Ако се намирате в планината и има много сняг, това е правилният подслон за Вас. Той ще ви помогне да се сгреете и да не замръзнете през ледените нощи.

Разбира се трябва да споменем, че ще ви отнеме енергия и време докато успеете да построите този подслон, а също е много вероятно да се изпотите, така, че бъдете подготвени за това. По-добре свалете малко дрехи, за да се предпазите от последващо настиване, ако останете с мокрите дрехи.

Този тип подслон е предпочитан от много планинари и хора, които са изпаднали в екстремна или ситуация на оцеляване, тъй като снегът има изключителни изолационни качества и дори и да нямате възможност да затоплите подслона по друг начин, освен със собствената си топлина, той лесно ще го позволи.

За да направите подобен подслон, потърсете по възможност по-дълбока пряспа, в която ще можете много по-лесно да копаете и ще можете да направите много по-удобен подслона си. Не го правете прекалено голям, добре е горе долу два пъти и половина колкото вашето тяло. По този начин няма да изпускате много топлина.
<- Подслон тип “Снежна пещера”
Начин на построяване

Както казахме, потърсете по-голяма пряспа сняг. В нея ще трябва да издълбаете дупка, подобна на пещера. За да дълбаете използвайте нещо, което да Ви помага, тъй като с ръце ще Ви отнеме повече време. За помощник при копаенето можете да използвате пластмасовата или алуминиева шина на раницата си, например. Помислете и за други варианти, ако не разполагате с раница или тя няма подсилваща шина.

След като издълбаете дупка с големина горе долу около два пъти и половина вашето тяло, в едната и страна направете импровизирано легло, което да е на по-голяма височина от пода на пещерата. По този начин ще направите “кладенец”, който ще “погълне” студеният въздух. Това не е случайно и се случва по физичният закон, че горещият въздух се изкачва нагоре, а студеният пада надолу. Това ще Ви даде разлика в температурите с няколко градуса, но те ще бъдат от изключително значение. За да изолирате още по-добре “леглото” си използвайте нещо за постелка.

След като приготвите “леглото” си, направете “врата” за пещерата, като използвате топки сняг, за да запушите отвора. Оставете дупки, през които вашата пещера ще може да “диша”. Кислорода ще е важен за Вас през ноща.

И така, подслонът Ви е готов, а Вие сте готови да прекарате една вечер в снежната планина…

Ако разполагате със свещ, можете да я сложите на пода на пещерата и да я запалите, тази свещ ще генерира топлина, която благодарение на специално построеният подслон ще генерира достатъчно топлина, за да Ви топли.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #21 -: Октомври 08, 2012, 00:32:27 »


Направата на подслон често изисква време и ресурси. Когато не можем да намерим едното или другото има начини, с които все пак да намалим студа на вечерта и да се опитаме да спим достатъчно добре, за да възстановим изгубената през деня енергия.
Ако се намираме на място, където не можете да направите подслон или вече е достатъчно тъмно, за да търсите материали, има начин чрез, който да направите нощта си малко по-топла, потърсете разпалки и по-дебели дървета, може да са и къси. От тях ще направим огън, за да може той да ни топли колкото се може повече през вечерта.

След като намерите достатъчно дървен материал, за да направите огън, който да гори поне час, за да може да произведе достатъчно жарава е време да потърсите и голям камък или пък паднало на земята дърво. Ако търсите камък е добре да знаете, че той трябва да е широк поне колкото сте висок, за да може да ви скриена завет през нощта.

След като намерите подходящо дърво или камък, можете да запалите огъня. Добре е да го запалите по средата на мястото, където ще спите, защото след като стане жаравата ще можете по-лесно да я разпределите. Оставете поне метър между огъня и камъка(дървото).

Потърсете шума или друг вид застилка, за да можете да направите някаква дори и минимална изолация към земята. Натрупайте я в този метър, който остава между огъня и скалата.

Когато огънят изгори и образува достатъчно жар, разстелете я по дължина на камъка или дървото. По този начин ще може да легнете между камъка, който ще ви пази от вятъра и жаравата, която ще Ви дава топлина през нощта. Ако дърветата са широколистни, жаравата ще тлее поне 6-7 часа, което е достатъчно време, за да си починете. Иглолистните ще Ви топлят не повече от 2-3 часа, тъй като тяхната жарава, много бързо става на прах.
Внимавайте, ако имате каквито и да е шушлякови дрехи, тъй като те лесно биха могли да се разтопят от високата температура и да Ви създадат допълнителни проблеми!
Ако все пак не намерите достатъчно голям камък или пък дърво, което да ви пази завет през нощта, има още един начин, който да Ви помогне да намалите студа. Запалете два огъня на около метър, метър и малко един от друг, направете хубава жар и когато сте готови да поспите, легнете между тях, ще видите, че това е добът вариант да се стоплите и да прекарате студената вечер навън поне малко по-приятно.
От: http://survival-tips.info/без-подслон-но-на-топло/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #22 -: Октомври 08, 2012, 00:37:45 »

Едно от най-важните неща при запазването на огън е правилният избор на мястото му. Имайте предвид, че запаленият огън няма да има само една цел, а трябва да изпълнява няколко неща. На него трябва да можете да сготвите, трябва да ви дава топлина и светлина и то колкото се може повече време, да ви пази от диви животни, да пречистите вода с него, да сигнализирате за помощ и т.н.. Ето защо и изборът на подходящо място не е без значение.

При много ситуации именно възможността за запалване на огън може да е тънката граница между живота и смъртта. Още повече той може да бъде един от най-големите помощници да запазите самообладание и да ви предпази от изпадане паника.
Основни принципи на огъня

Знаем, че сме ги казвали вече, но нека да видим отново по-важното. И така…

За да запалите огън се нуждаете от гориво. Имайте предвид, че то не гори директно. Когато доближите топлина до горивото, то произвежда газ. Този газ комбиниран с кислорода във въздуха, гори.

Поради тази причина, трябва да разглеждаме огънят като изграден от три страни, които са важни за неговото съществуване, а именно – въздух, топлина и гориво. Ако махнете, която и да е от тези три страни, то няма да можете да постигнете нищо и да запалите огън. Правилното съотношение на тези три съставки е и правилното съотношение за перфектен огън, за да го постигнете, обаче, трябва да практикувате.
Избор на място за разполагане на огън

Преди да започнете със запалването на огъня е добре да изясним някои неща:
Теренът на който се намирате – климат и топография;
Материалите и инструментите, с които разполагате;
Времето, с което разполагате;
За какво ви е нужен огън, за какво ще искате да го използвате;
Сигурност, колко близо има диви животни и т.н.

За да намерите подходящо място за огън, потърсете за:
сухо място, защитено от вятъра;
място близко до подслона ви, за да може огънят да ви топли и през нощта;
място, което да концентрира топлината и светлината по начина, по който вие желаете;
място, което има достатъчно запаси от сухи дървета или други запаси на гориво.

Ако се намирате в гориста или тревиста местност, разчистете място с диаметър поне метър, за да се застраховате от това, че огънят няма да се разрастне и да причините пожари. Ако имате достатъчно време, а и теренът позволява, изградете стена от камъни или скали, за да насочите и рефлектирате светлината и топлината към себе си и подслона. Това също ще намали и вятърът, който може да разсейва огъня, трябва, обаче да имате предвид, че ще се нуждаете от достатъчно вятър, за да поддържате огъня.

Не използвайте мокри или порести скали или камъни, тъй като те могат да експлоадират и да причинят сериозни проблеми!

Запомнете! Най-важното нещо ако попаднете в екстремна ситуация и само вашите умения могат да ви спасят, е да мислите. Мислете и то здраво! Как вие сами можете да се измъкнете, как можете да изпозлвате само вашите сили и умения, по този начин ще постигнете чудеса!
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #23 -: Октомври 08, 2012, 00:42:12 »

В природата всичко е полезно, ако знаете как да го използвате. Например, знаете ли, че четири супени лъжици(около 60-80 милилитра) животинска кръв имат същите хранителни свойства като 10 кокоши яйца?
Вметка от мен : Разбира се ако сме вегетарианци не се споменава, но предполагам, че слънцегледството ще ни оправи в подобни ситуации. Усмивчица
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #24 -: Октомври 08, 2012, 00:43:33 »

При светкавична буря, заемете ниска позиция, по-ниска от заобикалящият Ви терен. Въпреки предразсъдаците си, еднородните гори са най-безопасни. Избягвайте отворени и равни пространства, езера, върхове, скали, палатки или единични дървета. Най-сигурното място е да влезете в сграда или кола с твърд таван, ако е възможно.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #25 -: Октомври 08, 2012, 00:44:21 »

Преди да пиете вода от реката се убедете, че изглежда достатъчно чиста. Огледайте за странни цветове и отенъци по дължината й?. Когато се уверите, че всичко е наред пийте вода от тази част от реката, която се движи, за да избегнете застояла вода.

http://survival-tips.info/пиене-на-вода-от-реката/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #26 -: Октомври 08, 2012, 00:45:41 »

Ако се случи така, че се наложи да се отклоните от пътя си, когато се намирате в планината или на къмпниг сред дивата природа, се постарайте да останете на следата. Под следа разбираме пътека, маркировка и така, нататък. Това ще помогне на спасителите да ви намерят ако се наложи.

http://survival-tips.info/стойте-на-следата/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #27 -: Октомври 08, 2012, 00:49:08 »

Човек губи 40% от топлината си през главата. Ето защо е много важно ако е студено да носите шапка, било то и импровизирана. Ако се наложи да преспите навън и нямате шапка, можете да направите такава от своя дреха.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #28 -: Октомври 08, 2012, 00:51:02 »

Ако сте решили да тръгнете към гората, научете си урока. Запознайте се с основната география на района. Научете флората и фауната, както и ядливите растения, които могат да са Ви от полза. Никога не подценявайте ситуацията.

http://survival-tips.info/ако-сте-решили-да-тръгнете-към-гората/
Ето защо искам по -подробна "карта" на българските местности и каде -какво има!
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #29 -: Октомври 08, 2012, 00:52:41 »

В ситуация на оцеляване трябва да сме готови да потърсим вода по необичайни начини. Един от тях е да използвате найлонова торбичка или чувал. С нея обгърнете по-нисък клон на дърво, който има повече листа, затворете го с някаква връв и го оставете. Слънцето ще свърши работата за Вас. След около 2-3 часа ще имате вода, която се е образувала от конденза в торбичката.
Активен
Страници:  1 [2] 3 4 5   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Книгата "Той говори"
Книги
7dc 0 3001 Последна<br />публикация Декември 31, 2009, 10:57:17
от 7dc
Как да бъдем себе си ? « 1 2 »
Въпроси и отговори
DArkAngel 22 1643 Последна<br />публикация Декември 23, 2010, 00:08:34
от Малкия_Принц
Как на един човек почва да му хлопа дъската :) « 1 2 3 4 5 »
Въпроси и отговори
Emil 72 4840 Последна<br />публикация Септември 01, 2012, 01:22:37
от Странник
Странен сън,и какво може да значи той ?
Моите сънища
besniq82 1 1229 Последна<br />публикация Юли 12, 2013, 11:48:18
от perli4ka
"Спасете Българският език -той е духовно наследство"
Обща тематика
gemella 13 1219 Последна<br />публикация Май 18, 2012, 08:56:50
от Ich

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright