Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Що е бушкрафт и има ли той почва у нас  (Прочетена 11796 пъти)
protoplasma
Гост
« -: Март 25, 2012, 23:57:53 »

Основните познания, за справяне в условия, извън градските, според мен са едно от най-важните неща, които трябва да се възпитават у всеки, още от най-ранна възраст.
Бушкрафт, за повечето, може би е нова дума. Ще използвам даденото определение от блога на Стоян Стоянов (xenos)  - един от първите и основни разпространители на бушкрафт идеята, в интернет пространството, за България.

Бушкрафт (Bushcraft) е термин, използван за да се опишат уменията, които ви позволяват да живеете комфортно и за неопределено дълго време в естествената природна среда, без никакви, или възможно най-малко промишлено произведени предмети, използвайки единствено природните ресурси, при това по отговорен и пестелив начин. Тези умения са били втора природа на нашите предци, но дори днес се практикуват от много самобитни племена и хора, скитащи се из горите. Понякога той се асоциира с Умения за Оцеляване, и в интерес на истината до известен степен двете неща се припокриват, но всъщност Бушкрафта е ориентиран повече към взаимодействието с природната среда, и придобиването на самостоятелност.
Корените на думата се крият в английските „bush“ – храсталак; шубрак; рядко населена земя; обширна област, обрасла с девствени гори;  и „craft“ – занаят; професия; умение.


Чудех се, от къде да започна и мисля, че е добра идея да се запознаем първо с най-важните неща, каквото, например е паленето на огън.

Разбира се, повечето информация и материяли, ще местя от интернет, тъй като, макар и да имам някакъв опит, там са достатъчно добре обяснени, със снимков и видео материал. Темата е необятна. В нея ще е добре да се включат, както съвети и тънкости в оцеляването, (подходящи дрехи, обувки, изразботване на различни пособия, които да ни улесняват), така и съвети, свързани с оцеляването в група... като например - оказване на първа медицинска помощ.
Та... да ни е честито, новото разделче, което вярвам, че ще е интересно и полезно на всеки... или поне на повечето.

« Последна редакция: Март 26, 2012, 00:09:59 от sanguinary » Активен
Иван
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 35


« Отговор #1 -: Март 26, 2012, 01:34:07 »

Здрасти браво и поздравления за новия раздел и хубавата тема. Още щом го видях ми изплува в Ума блога на Стоян Стоянов като от тук си позволявам да отправя поздравления и към него за прекрасната работа която тои върши потдържаики и обогатяваики своя блог и предоставяики по този начин възможността на широката публика да се запознае от близо с Бушкрафта и Природата. Иначе по конкретно зададения върпос смятам, че да Бушкрафта има поле за развитие в България и даже бивакуването и лагеруването сред Природата, по язовири, Реки и Планини е доста разпространено у нас при хора от всички възрасти. Аз също мисля, че е добре хората да се запознават с методи и практики ако мога така да ги нареча за живот в Природата. За основно аз слагам Любовта към Природата, уважението и зачитането на природните закони. Бих искал да споделя и една мисъл, по спомен от една от книгите на Беар Грилс /също доста известен и вещ в тази област според мен/ "Планината не търпи покорители, а поклоници." - не съм сигурен за точната формулировка това е по спомен. Израза много ми харесва и смятам е много показателен и правилен. Поздрави на всички с пожелания за много приятни изживявания в Природа.
« Последна редакция: Март 26, 2012, 01:50:31 от Иван » Активен

Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
protoplasma
Гост
« Отговор #2 -: Март 26, 2012, 04:04:42 »

Беър Грилс, предлагам да не го хвалим много, защото е тотална излъгация неговото. Не се обиждай, Иване, но никой, запознат с оцеляването в дивото, не би гледа Беър Грилс за друго, освен за да се посмее. Той е просто шоумен. Помня, че преди време, някъде го обсъждахме пак и спомена за опасните неща, които прави, късите и опасни пътеки все избира или прави някакви ненужни движения и упражнения, като по този начин губи ценна енергия. Минава през блатото, вместо да го заобиколи. Много от нещата, които прави, не препоръчвам на никой да ги запомня и да се опитва да ги повтори.
Дори, в "малка порция смях", ще кача няколко стари базика за него. 
Към големите имена, бих начислил, например, Рей Миърс. Между другото, ако на някой му е интересно, имам по-голямата част от филмите му, но да знаете, че са на английски.
Рей си е същински бушкрафтър, от който могат да се научат, наистина много неща.
Разликата между бушкрафт и сървайвинг е такава, че при първото, човек се подготвя за живот в диви условия, а не за оцеляване. Сървайвинга, би бил полезен на човек, който се е затрил някъде из чукарите и има за цел да избута 2-3 дена, докато не замирише, че да го надушат, намерят и спасят.
Активен
Иван
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 35


« Отговор #3 -: Март 26, 2012, 22:26:24 »

Няма за какво да се обиждам по никакъв начин, цитирах фраза по спомен от книгата му която ми допада и намирам за хубава, а и не съм давал определения дали е бушкрафтър, сърваивър или т.н.т. Дали предаването му е за смях или не е, всеки сам избира за себе си, на мен ми харесва и смятам, че има какво да се научи. Съгласен съм с теб, че на места може да е кара по пестеливо, но можеби това му е тактиката и стила, ногова си работа, а и в реалния живот има достижения които са достоини за уважение.

П.С. Още вчера ми доиде идея да пусна тема за Приятни места за лагеруване, които вече сме посетили. ,но понеже раздела е нов не го направих за да не се размива, ако е прецениш, че темата е подходяща можеш да е пуснеш.

Поздрави и приятни моменти на всички.
Активен

Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
protoplasma
Гост
« Отговор #4 -: Март 26, 2012, 22:54:32 »

Цитат на: Иван
Дали предаването му е за смях или не е, всеки сам избира за себе си, на мен ми харесва и смятам, че има какво да се научи.

Хубаво, щом толкова си възхитен, но не го предлагай на хора, които искат да научат нещо.

Цитат на: Иван
Съгласен съм с теб, че на места може да е кара по пестеливо, но можеби това му е тактиката и стила, ногова си работа

Не е само това, много неща са. Изловиха го, че използва декори, например. Разбери, това е шоупродукция, а не предаване за оцеляване. Ти иначе, ако искаш и на Опра се кефи, лошо няма.
Цитат на: Иван
П.С. Още вчера ми доиде идея да пусна тема за Приятни места за лагеруване, които вече сме посетили. ,но понеже раздела е нов не го направих за да не се размива, ако е прецениш, че темата е подходяща можеш да е пуснеш.

Раздела не е мой. Всеки пуска теми и споделя опита и знанията си... или каквото намери, според собствено осмотрение. Направи една тема "места за лагеруване" и давай смело. Слагаш снимки, ако има, казваш 2-3 думи за това място, как се стига, ако някой иска и така.
Активен
Иван
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 35


« Отговор #5 -: Март 27, 2012, 13:59:10 »

Добре sanguinary, после смятам да формулирам темата с местата които аз съм посещавал и ми допадат и дано се разввие добре и всеки дава приятни предложения с места за отдих. Иначе за Беар не го предлагам, просто споделям, че съм научил полезни неща от предаването иначе си права нека всеки се кефи на каквото иска стига да не пречи на другите. Поздрави и приятен ден
Активен

Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
protoplasma
Гост
« Отговор #6 -: Март 27, 2012, 15:20:33 »

Цитат на: Иван
после смятам да формулирам темата с местата които аз съм посещавал и ми допадат и дано се разввие добре и всеки дава приятни предложения с места за отдих.
Добре, формулирай. Смятам, че ще се развие добре. Не виждам какво може да се обърка.

Цитат на: Иван
иначе си права нека всеки се кефи на каквото иска стига да не пречи на другите.
Права съм та, то оставаше и да не съм. И съм умна, финна и хубава. Ако си послушен, ще ти дам да ми помачкаш циците.

Ей маймуно Усмивчица)) от де да знае момчето какво си едър,черен и космат мъжага:))))))
« Последна редакция: Март 27, 2012, 16:31:35 от Eona Lightholder » Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #7 -: Октомври 07, 2012, 23:11:33 »

последните постинги..паднах да се хиля, но как да е ..
намерих тук една галерия,Има снимки как се прави подслон само с листа и клони във иглолистна гора и широколистна гора..таа

Има описание на това кое как се прави /приблизително/ под снимките.
« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 00:08:54 от AriaM » Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #8 -: Октомври 07, 2012, 23:49:32 »

За широколистната гора не са толкова много снимките, но схемата се вижда все пак.Въпреки, че ми се вижда малко крехко...


« Последна редакция: Октомври 08, 2012, 00:08:23 от AriaM » Активен
izparitelq
Гост
« Отговор #9 -: Октомври 08, 2012, 00:01:14 »

Благодаря много за труда,ще изчета всичко,и аз се интересувам от такива работи
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #10 -: Октомври 08, 2012, 00:04:38 »

О, ще има още много да се попълва тази тема....На мен лично , също ми е много интересно и затова ми се искаше да си направим нещо катооо енциклопедия -сборник - мми още нещо  Ухилен , което да ни е от полза ако решим да го разпечатаме на хартия...Оказа се, че мога да ползвам вече готова тема - раздел..така, че.
Реших да включа билки, но по - нататък..плодовете и подобни неща ставащи за ядене в горите на БГ..абе мн неща са.. :/ малко помощ няма да е излишна...
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #11 -: Октомври 08, 2012, 00:06:13 »

Едно от най-неприятните неща при правенето на подслон на открито е това, че често в него е доста студено. Студен е както въздуха, така и самата земя на която ще легнем или седнем. Добър начин да я направим по-топла е да постелем шума, като под нея можем да поставим борови клони, те ще отнемат от влагата и ще направят престоя ни в този подслон по-приятен.


Има един начин, който ще Ви топли поне 1-2 часа, ако го направите.

След като сте запалили огън и сте сготвили храната си в него, можете да го използвате и за друго. Изберете 10-15 камъка с малко по-голям размер от на тенис топка. Сложете ги в огъня, за да могат да се сгорещят. Трябва да станат много горещи.

В “пода” на подслона изкопайте дупки една до друга на дълбочина не повече от 10 сантиметра. Сложете горещите камъни в земята и ги посипете с пръста. Трябва да са на не повече от 1-2 сантиметра от повърхността.

Отгоре наредете боровите клонки, разбира се ако има такива, после сложете шумата. По този начин Вие си гарантирате топлина за поне 1-2 часа и конфорта да поспите поне малко през иначе студената вечер, която Ви очаква.

От:http://survival-tips.info/как-да-направим-отопление-на-подслона/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #12 -: Октомври 08, 2012, 00:11:22 »

Все повече зачестяват случаите на хора изгубили се в планината. Това съвсем не е случайно, тъй като лошото време в планините започва. А там времето може да се развали буквално за минути без да ви даде възможност да реагирате. Поради тази причина никога не подценявайте планината и винаги подхождайте с уважение и страхопочитание към нея. Aко го направите ще избегнете доста неприятни ситуации, на които, иначе може да се натъкнете.
Съвет номер 1 – За да се предпазите от резките температурни амплитуди в планината, задължително се облечете на слоеве. Колкото повече слоеве облекло имате, толкова по-топло ще Ви бъде през нощите в планината и толкова по-малко ще се потите през дните на преходи, защото ще можете да се освободите от ненужните пластове дрехи.

Съвет номер 2 - Преди да тръгнете в планината споделете със своите близки къде отивате, какъв маршрут възнамерявате да направите и кога смятате да се върнете. Това ще е добре, ако не се завърнете да посощената дата или ако е в същия ден, до посоченият от Вас час. Тези Ваши приятели и близки ще могат да организират търсене и да Ви помогнат в случай на беда.

Съвет номер 3 – Ако навлизате в диви местности, които са много гъсти е добре да оставяте следи след себе си. Може да отчупвате по някое клонче на няколко стъпки. Можете с ножа си да правите леки белези по кората на дърветата. Това ще Ви помогне да се върнете точно по същият път ако се наложи.

Съвет номер 4 – Винаги пътувайте с фенер и допълнителни батерии под ръка. Дори и на най-опитните планинари се случва да бъдат подмамени от времето в планината и да се окаже, че няма да могат да стигнат до крайната цел преди да се стъмни. Ето защо наличието на фенер може да се окаже критично за Вашето оцеляване.

Съвет номер 5 – Не се притеснявайте толкова за храната. За да оцелеете няколко дни в планината ще са Ви нужни не повече от няколко малинки или къпинки в планината. Просто потърсете горски плодове, които ще Ви дадат нужната енергия за оцеляване.
От:http://survival-tips.info/оцеляване-на-планина/
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #13 -: Октомври 08, 2012, 00:13:10 »

Ако се изгубите в планината ви препоръчваме да останете на място докато не бъдете намерени от спасителите, които ви търсят. Ако, обаче наближава вечерта и смятате, че ще замръкнете във височините, следвайте тези техники, за да оцелеете през нощта, когато температурите падат под нулата.
Винаги оставяйте следи

Ако сте решили да потърсите помощ сами, се уверете, че оставяте следи след себе си. Това могат да бъдат всякакви отпадъци или части от дрехи, можете да използвате и камъни, за да оставите стрелки или пирамиди от тях, посочвайки пътя си. Тази маркировка трябва да показва недвусмислено посоката, в която сте поели, за да могат спасителите бързо да ви намерят. Опитните водачи веднага ще се ориентират, когато видят следите ви, дори и те да приличат на обикновена планинска туристическа маркировка, те много добре знаят как и къде е разположена оригиналната такава.
Слезте в ниското.
Запалете огън

Огънят освен, че ще ви даде топлина, светлина и ще ви пази от диви животни е и много добро средство да повдигнете мотивацията си и да се почувствате по-добре, защото е много вероятно да се отпаднали не само физически, но и психически. Запомнете, психиката е един от ключвите фактори да оцелеете.
Подгответе се да сигнализирате

Винаги бъдете готови да сигнализирате, това може да спаси животът ви. Ето и защо е важно да имате предварително направен сигнален огън край лагера.

Това са част от техниките, които можете да предприемете при непредвидени ситуации в планината или ако сте се загубили. И все пак, не тръгвайте без опитен водач до себе си, това може да ви струва живота!

Слизането в ниското, може да ви спаси от студ и хипотермия, които от своя страна могат да ви попречат да мислите адекватно, а в по-критични ситуиации да доведат и до смърт. Ето защо е изключително важно, ако смятате, че скоро няма да бъдете потърсени, да се опитате да слезете колкото се може по-надолу и ако е възможно да достигнете до гора, в която ще можете да си направите подслон и да си запалите огън.
Направете подслон

Разбира се подслонът е от изключителна важност, тъй като той както и огънят ще ви дава топлина и защита от природата. За подслон можете да използвате почти всичко от паднало дърво до шумата по земята или дори кожи на умрели животни, с които да направите “покрив” над себе си. Направете подслонът малък, за да не губите излишно топлина.
Активен
izparitelq
Гост
« Отговор #14 -: Октомври 08, 2012, 00:15:05 »

Аз си благодаря,не е нужно да е свършило

А особено за такива неща съм на мнението на мечо пух
Активен
Страници:  [1] 2 3 ... 5   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Книгата "Той говори"
Книги
7dc 0 3072 Последна<br />публикация Декември 31, 2009, 10:57:17
от 7dc
Как да бъдем себе си ? « 1 2 »
Въпроси и отговори
DArkAngel 22 1667 Последна<br />публикация Декември 23, 2010, 00:08:34
от Малкия_Принц
Как на един човек почва да му хлопа дъската :) « 1 2 3 4 5 »
Въпроси и отговори
Emil 72 4980 Последна<br />публикация Септември 01, 2012, 01:22:37
от Странник
Странен сън,и какво може да значи той ?
Моите сънища
besniq82 1 1253 Последна<br />публикация Юли 12, 2013, 11:48:18
от perli4ka
"Спасете Българският език -той е духовно наследство"
Обща тематика
gemella 13 1250 Последна<br />публикация Май 18, 2012, 08:56:50
от Ich

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright