Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Беинса Дуно - Истината  (Прочетена 1614 пъти)
{-^-}
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


да

« -: Февруари 27, 2012, 01:19:22 »

Истината
Истина е само това, което от Любовта излиза, от Мъдростта просиява и носи живот и свобода за тебе. (2, №2247)

Всяка мисъл, всяко чувство, всяка постъпка трябва да съдържат Истината в себе си.
Истината определя отношението между душите. (2, №2246)

Истината е сладка, а не горчива – тя освобождава човека от ограниченията и заблужденията. (2, №2248)

Истината в човека определя неговото здраве, неговата красота, интелигентност и чистота. (2, №2214)

Най-хубавото нещо, с което може да се занимава човек, това е Истината. (1, №1639)

Истината носи в себе си богатство, сила, мощ, безсмъртие. Ако живеете в Истината, ще се развивате правилно. (2, №2215)

Истината е онази сила, която освобождава човека от всички окови и ограничения, били те физически, сърдечни или умствени. (2, №2229)

Истината е строга и неумолима. Тя не търпи невежество, безсилие, страх, нечистота, хилавост. В това именно е нейната красота. (2, №2287)

Истината е най-възвишеният първичен Дух, Който е излязъл от Бога. Началото на всички неща е Истината. За да се оживи този велик принцип, трябва една среда, а първичната, вечната среда, в която всичко може да живее, това е Любовта. (2, №2148)

"Глава на Твоето Слово е Истината." – Къде се ражда Истината? – При Любовта. Който люби, само в неговата душа царува Истината. Невъзможно е Истината да работи там, където не е Любовта. Истината не е нещо абстрактно, тя се явява във всяка любеща душа. Истината е Божественото начало в човека. (2, №2101)

Животът започва от онзи велик момент, когато човек съзнае и възлюби Истината. Без Истината никаква любов не може да се прояви. Без Истината никаква светлина и свобода не могат да се проявят. (2, №2213)

От Любовта излиза Истината. От Мъдростта просиява Истината. Истината е всякога в душата и има свой свещен език. Докато ние не научим нейния език, тя не може да говори. (2, №2145)

Без Истината животът не съществува. Придобият ли хората Истината, ще имат всички условия да учат. Богатството, знанието, силата се определят само тогава, когато човек носи Истината в себе си. Който не носи Истината в себе си, той няма никаква Любов, никаква Мъдрост. Няма ли Истина – нищо няма. (2, №2119)

Без Любов и без Мъдрост не можете да се приближите до царството на Истината. (2, №2167)

Един човек, за да разбере Истината, най-първо, неговият ум трябва да бъде освободен от всички заблуждения. Когато човек направи един грях и не иска да го поправи, той се заблуждава, не вижда своята погрешка. За да разбере човек великата Божествена Истина, която носи мир и радост на всяка душа, той трябва да бъде развързан, т.е. освободен от заблужденията на миналите векове. (2, №2149)

Истината иска много малко, но да го направиш много хубаво. Истината е метод в Божествената икономия, чрез която се изправят всичките грешки на миналото. Истината е сила, която може да разедини злото от доброто и да развърже връзките, с които човек е свързан. Истината е, която може да даде знание и мъдрост и да свърже човека с Божествената Любов. Истината е, която дава на душата онази вътрешна пълнота, от която имате такава нужда. Само Истината е, която внася в душата мир и спокойствие. Свободата не може да дойде без Истината.
(2, №2112)

Само едно Божествено Учение на Истината може да завладее света. Да знаем, че има нещо по-високо от материалните блага, от властта, от величието, от учеността, то е Истината. (2, №2288)

Абсолютната истина! Ето идеала на новото човечество. Дръжте този идеал в душите си!
Истина е това, което повдига духа, разширява душата, просвещава ума, облагородява сърцето, въздига и усъвършенства. Истината – това е Бог, Който се проявява между духовете. (2, №2113)

Литература:
1.Беинса Дуно, Свещени думи на Учителя, 2том, София, 1994.
2.Беинса Дуно, Свещени думи на Учителя, 3том, София, 1994.

http://panevritmia.info/philosophy/truth/
Активен

Живей за мига
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #1 -: Февруари 29, 2012, 18:04:30 »

Думи - бисери. Благодаря.
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
{-^-}
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


да

« Отговор #2 -: Февруари 29, 2012, 19:51:35 »

Думи - бисери. Благодаря.
И аз благодаря! Усмивчица
Активен

Живей за мига
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #3 -: Декември 05, 2012, 19:52:30 »

 Беинса Дуно - на лъжата крачката са къси.

Дънов без маската на рекламата:

Имам под ръка книги и започвам да преразказвам тази, която е с изрични авторски права: „Истината за учението на Петър Дънов. Страданията на една негова последователка.”. Най-милия извод, който се налага от книгата е, че Дънов е професионален шарлатанин. Четейки книгите очаквах, че Дънов се е имал за Господ. Изненадах се обаче. Той се е имал за повече от това!!!

Дънов е бил изпратен от протестантската пропаганда да учи в Америка богословие и медицина, обаче не е завършил нищо. След връщането си той се отцепва и станал свободен скитащ проповедник, като в същото време се занимавал със спиритизъм, френология, разни гадания и пророкувания; упражнявал се в някаква медицина, която лекува чрез внушение. По тоя начин американския прагматичен възпитаник продължава да живее и до днес (текста е от неговото време) като индийски факир, без да работи каквато и да е сериозна работа. „Звездата” му изгрява по време на Световната война, когато млади жени започват да идват при него, та той да вика на спиритически сеанси „духовете на умрелите им мъже”. Във „вътрешния кръг” на дъновистите се е използвала и хипноза. Има доказан случай на приспани селянки, както и много друго, но ще стане дълго писание. 3 дни след смъртта му неговите последователи чакат той да възкръсне, но той естествено не възкръснал...

Пред полицията е минавал за „православен”, но още като протестант се отрича от това, а после се отрича и от протестантството. Фактически Дънов не принадлежи към никоя призната в света религия, а „забъркава” своя си такава, на която е върховен глава. Освен 12 апостоли той си има и своите преродени „Богородици” и първи „Еви” (последните с дузини). Заявява „Патриотизма ще разруши света”, а за материалното е бил на „вълната” на комунистите. Дъновистите сами казват, че техния „учител е комунист” и заедно с тях проповядва отричане на държавата, нейните власти, като лъжливо уверявали всички, че Сам „Христос пръв би отрекъл държавата”. Проповядвал е абсолютна свобода във всичко („Любовта изисква пълна материална и морална свобода. Освободете вашите умове и сърца от всякакви вериги.”). В това отношение надминава дори най-крайните секти, които, основавайки се на някакво вътрешно „духовно просвещение” проповядвали пълна анархия.

Позволявам си точни цитати от тая книга: „Дънов прави опити над заблудените девици-дъновистки, като им бърка по пъповете, с цел да ги направи да раждат чрез „вселяване”, което докара вече няколко от тях в лудницата. Такива нещастници има от София, Пловдив, Казанлък и другаде. Който се интересува от имената им, винаги може да ги узнае. Същия добавя: „Ако усетиш някакво сърцебиене (при среща с индивид от противния пол), това показва, че в твоите чувства има някакво раздвоение. Тури повече любов в сърцето си, пусни свободно чувствата си, сърцебиенето ще изчезне”.
....

Преди няколко дни от София изчезна дъновистката Димитрица Урулова, 49-годишна, прислужница в дома на д-р Пинкас. Вчера в с. Симеоново е намерен висящ на едно дърво трупът на Урулова. В оставеното от нея писмо съобщава, че в нейното тяло се е вселил дяволът, който трябвало да изгони чрез самоубийство. В писмото до нотариуса самоубийцата завещава спестените си 7000 лева на окултното „Бяло братство”, на улица „Опълченска” 60, където живее сам и Дънов. Делото се намира при следователя.
....

Св. К.: Какво каза лекарят? А.: Лекарят каза, че тя се намира в умопомрачение вследствие на тези хипнотизирания.
Л. Ч.: Каква диагноза определи?
А.: Д-р Данаджиев констатира душевна анормалност. Завчера приказвах с д-р Воденичаров. Той каза, че това е едно явление (действията на „окултното” общество на г-н Дънов), което заслужава вниманието не само на духовните власти, но и на гражданските и санитарните власти; това показва, че е посегнато върху общественото здраве, вследствие на едно учение и деяние на учител, който е хипнотизатор. След като извикахме лекар, той каза да я заведем в психиатричното отделение на болницата.
Г-жа К-ва ми каза следното: „Осем години съм била дъновистка”. Първата нейна дума беше да я махнем оттук, от тяхното влияние; впоследствие тя идваше у дома и ни разправяше някои работи. Аз и казах: „Защо вие, която сте нормална, не отидете и изкажете всичките тайни на Дъновото учение?” Тя каза: „Не, аз не искам по такъв начин, тази година всичко ще се узнае.” Между другото тя каза веднъж на майка ми: „Ще научат моите сестри, като видят въобще някоя да роди. Да не ме мисли той за негова половина!” Намирала госпожици в особени сцени, които не иска сега да разправи. От думите на М. разбрах, че той не е посягал да посегне на нея.
Л. Ч.: Не сте ли я преглеждали на лекар?
А.: Казахме на лекарите да я прегледат, даже сестра ми сама изяви желание да я прегледа лекар, като каза един ден на леля ми: „Лельо, искам да ме прегледат като жена, която ражда.” Тя нямаше цяла година менструация. Аз мисля, че и други момичета нямат; той прави това нарочно, вследствие на което може да се появи лудост.
Л.Ч.: Значи, вие сте сигурни, че той не е посягал на сестра ви?
А.: Мисля. Г-жа К-ва знае още много работи, но според нейните думи, предлагани са били пари, за да мълчи.
Списание „Духовна култура”, кн. 18 и 19, декември 1923 г., с. 319-337"


....

Тази книга завършва така: "…безнравственото учение на Дънов не само разрушава семейния живот и тласка хората към нравствени престъпления, но понеже дъновистите често се упражняват в спиритически сеанси, които разстройват нервната им система, то довежда до умопобъркване на дъновистките последователи, което е засвидетелствано с официални медицински актове за казанлъшките и търновските дъновисти и с факти от убийства, самоубийства, опити за убийства, за които вече говорихме.”

Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #4 -: Декември 05, 2012, 19:52:48 »

Отличен знализ на учението също е направен в книгата на М. А. Калневъ: Вероучението на Дънов и дъновистите пред съда на св. Божие слово.

Автора е бил съвременник на Дънов (1927 г.) и има реален поглед, за разлика от луксозните днешни издания, които се правят на ударени за истината по въпроса. Аз само ще имитирам учението, като се плъзгам над нещата, давайки захаросани сладки Дънови приказки/цитати:

„А пък аз ви казвам: този дявол е отличен учител. Някой път го срещам и го питам: КЪДЕ си ходил?—Живея, отговоря ми, между тия културни хора, които сами се бият избиват; аз ги уча на едно (на добро), а те вършат друго (зло), а после се оплакват на Баща си, че все аз съм бил виновен за техните грешки”

"А Господ е създал видимия свят, знаете ли защо?" — пита Дънов и отговаря: "Ония духове, които бяха създадени най - първо, станаха кристали; след това трябваше да се създаде нашата земя, да се образуват нови клетки, не по кристална чупена геометрическа форма, а в кръгообразна форма. Един кристал, един диамант трябва да стане жива клетка, за да може да се развие като растение. Яко вникнете добре в тоя смисъл, ще разберете, че и най - благородното растение трябва да преобърне своите дървени, неподвижни клетки в месо и нерви, за да може да чувствува и да се движи, както чувствуват и се движат ЖИВОТНИТЕ."

„Едно време мъжете и жените са раждали, но отсетне мъжете изгубили способността да раждат (кога и как е станало това нещастие, Дънов не ни обяснява), и останала жената да върши това. Библията казва: Аврам роди Исака, а не казва, че Сара го роди", продължава да се базира Дънов. „ Когато мъжът раждал, светът бил в отлично положение, а когато той престанал да ражда, светът се развалил". Следователно, за да се изправи светът, остава едно средство —мъжете отново да почнат да раж¬дат. Но, уви, непоправимо зло!. На мъжете не е съдено да спасят света от развала!"

Трябва да се забележи, че Дънов добил своя религиозен светоглед от езическите теософски заблуждения, много лошо знае Библията и съвсем не разбира смисъла на израженията: „Авраам роди Исаака", които означават: „Авраам е бил родител на Исаака" — негов баща. Наистина, в Библията той би прочел изрази като: „И рече Бог: тъкмо Сара, жена ти, ще ти роди син".... „И зачена Сара и роди син на Авраама" .... „И нарече Авраам името на сина си, който му се роди, когото Сара му роди, Исаак" (Бит. 17.19; 23,2-3).

Според неговото учение, ЧОВЕК е преродено животно, което по - рано е било растение, а още по-рано—минерал. „Казват някои, пише Дънов, че ние сме направени по образ и подобие Божие. Но ние още не сме добили такъв образ.. .. ние сме жабички." „Да не лъжем себе си и Бога: ние не сме венец; венец са само тия, които са завършили своето развитие; ние, които още крякаме в блатото, не сме друго, освен жаби".

Като говори за произхода на свeтовете, Дънов фантазира: „Преди милиарди години, между боговете (?) в пространството е имало голeми богове, които са си служили с грамадни топове. От изстрелите на тия топове се образували световете. От умора тия богове се смалили, станали са малки човеци".

„Всички души, които са излезли от небето, са били с двойки. Две души били те и тия души сега се търсят. Всичкият стремеж на хората, дето се любят, дето се женят, дето раждат деца, подсказва това, че всеки търси своята душа". Ако са се разминали „душите-двойки„, учи Дънов, осем хиляди години по-рано (по каква причина—не говори), нещастен ще бъде брака, защото се женят не слeзлите от небето души-двойки, а чужди една на друга мъжка и женска душа. Как да се узнае душата на мъжа или на жената, с която той или тя са слезли заедно на земята, за да бъде брака щастлив, Дънов в своята фантазия също нищо не говори."
Дънов казва, че в едно тяло може да има 2 души (подобно на душевно болните, т.е. лудите).
„Някои питат, казва той, какво ще стане с лошите, с грешните хора? Това, каквото ще стане с камъните, с мравките, с малките бубулечки."
„Някои питат: Ами къде е адът? — Ние всички сме в ада, земята е в тринадесетата сфера... Да, ако аз отида в огъня, в ада, там ще ПЕЯ. Някои треперят от ада. Ако аз ида там, ще пея същата песен, което вие пеете”.

Дънов се смята за ясновидец, което той още никога и с нищо публично не е доказал, твърди, че по извести части на тялото — по носа, ушите, устните и пр., даже по косите, той може съвършено безпогрешно да определи не само характера на човека, но и неговата съдба; може дои да предскаже кога и от каква смърт ще умре, и дава уроци на своите последователи, за да могат и те да спечелят такива знания. „Вие требва, учи своите последователи Дънов, дълбоко да разбирате тия неща, та да можете, когато видите не кой човек, веднага да познаете, какъв е той по това, какви са неговите вежди, очи, косъм, дали косъмът е тънък или дебел и т. н. Няма нищо случайно в света. Ако космите на тая жена са дебели, тя на дебело преде, а от жена с тънки косми за в бъдеще може много да излезе". Ако носът е широк, философствува Дънов, сърдцето ще има едно състояние.... Всеки нос и най-малките подробности по лицето е свидетелство, което определя не сам сегашния негов живот, но и миналия и бъдещия". „Аз когато погледна в ухото, познавам по него колко години ще живеете, от какви болести ще страдате и от какво ще умрете: същото нещо мога да позная и по нокъта - там всички болести се показват".
Дънов: „аз ви познавам кой е радославист, кой — демократ, кой — радикал. По какво познавам? По главите ви, които имат народняшка, радославистска и др. форми. Всяка глава има своя форма". Интересно е да се знае какво изменение става в формата на главите на радикали, демократи и др., когато те преминават в други политически партии?....

Старият българин, който има няколко снахи, казва: „Искам най-младата снаха да ми омеси хляб". Защо? Той знае защо от най-младата снаха иска хляб. Снахата, когато меси хляб, ще внесе своята жива енергия в него и ще го обърне с хубави мисли. Направи ли старата снаха хляб, ще се разстрои стомаха на свекъра. И при тая аномалия, при която живеем, ако домакинята на къщата се е демагнитизирала, когато само разстройства ще има в къщи, мъжът трябва да пазари една здрава слугиня, жизнена; която да върши всичката домашна работа, а жена си да изпрати на курорт, докато възстанови силите си". Дъновистът, който дълго странствува по чужди страни, ако с попосочените суеверия на Дънова, трябва, по необходимост или да ги изостави, или да умре от глад, защото няма възможност да узнае дали добри или лоши хора са приготвили тая храна...

А ето, не по-малко умна рецепта на окултиста Дънов, как да се предпазваме от някой неприятен или вреден човек: "Ако някой човек не ти е приятен, вземи един леген с чиста изворна вода, подигни очите си към Бога, тури лицето си вътре в легена, отвори очите си, направи няколко мигания в водата и кажи:
Искам моя ум да бъде чист като тази вода. Тогава виж дали се е изменило настроението. Ако не си го изменил, тури лицето си още един път в водата. Направи това няколко пъти и виж какъв ще бъде резултата".

На друго място Дънов дава такъв съвет: „жените трябва да бъдат ясновидки. Да изучават вашите глави, ръце — това е наука. Като почнете да ги изучавате, ще си съставите правилното понятие, как са живели ред поколения преди вас и вие на каква степен на развитие сте. Отношението на вашия нос ще определи обема на вашите чувства; дължината на брадите ви — силата на вашата воля и пр." „Наблюдавайте устните на хората, дали имат гънки широки или тесни; следете очите на хората: това може да се провери особено добре у хора, които са умрели на старини (на около 80 год.), и у тези, които са на млада възраст, и ще намерите тайната. Брадата наблю¬давайте и разсъждавайте за причините и последствията.”

Дънов е бил против иконите, но това не му е попречило да направи своя икона: той на фона на земята и небето като някакъв бог, окръжен от Архангели. Това произведение било дадено на дъновистите, за да се молят пред него. „Иконата” я има в един форум, където се води дискусия: колко и каква масонска символика има в нея…
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright