Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Молитва от сърце  (Прочетена 880 пъти)
yyy
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 161

 • Град: Варна
 • « -: Февруари 18, 2012, 17:27:29 »

  Молитва от сърце

    Предисловие - Вярвам, че това, което ще предложа по-долу, ще го има както сред нас, така и сред много други хора. Може би вече го има някъде, въпросът е дали ще го има и при нас. По-точно - откога ще го има. С написаното по-долу искам да проверя дали му е дошло времето.

    Предложение - Предложението е да създадем молитвена група, общност, среда за молитви от сърце. Веднага да кажа - да, смятам, че има молитви, които не са от сърце, както и че те са все още преобладаващи днес. Не казвам, че те нямат никаква сила и никакъв смисъл, но считам, че те са много по-слаби от молитвите от сърце. Приемам също, че има и молитви от сърце. Смисълът на предложеното тук е - от предимно лични те да стават все повече и все по-често и колективни, в най-различни мащаби, от малка група от 2-3 до 5 човека през средни по мащаби (примерно от няколко десетки до няколко стотици души от нас) до големи по мащаб (когато всички от нас, които желаят, се включват към национална или световна молитвена акция или инициатива).

    Думата "молитва" - Съзнавам, че думата "молитва" извиква в повечето от нас образ, който не ни е твърде близък - някакъв светец, монах или отшелник стои в някаква килия или уединено място и по цял ден се моли. За какво се моли, дали има някаква стойност и значимост това, че се моли и за кого? Дори ако сме чували и допускаме, че молитвите на светците са допринесли за спасяването на определен народ или дори човечеството като цяло в критични периоди, ролята и значимостта на молитвите им е твърде неясна. А най-вече ние смятаме, че това е нещо, което стои далече от нас, не е приложимо при нас, не работи при нас, а само при светците, изобщо казано - не е за нас. Все пак предпочитам да употребявам думата молитва, защото тя най-добре отразява същността на това, което правим - молба, която литва. Особено когато молитвата е от сърце.

    Съвременно и широко разбиране за молитва - Като говоря за молитва тук аз разбирам в най-широк смисъл що се отнася до формата. Да кажем примерно - словесно-поетична форма (по общоизвестен или лично сътворен текст), образ на желана реалност (визуализация му казват обикновено, макар че е нещо много повече), фокусирана мисъл и други. Също така молитвата, с която някой участвува, може да бъде явна или повече или по-малко тайна, доколкото някой може да не е готов да сподели нещо твърде лично или пък това да е тайна в рамките на участвуващите в конкретен молитвен проект.  Никакви ограничения по формата. Единственото важно изискване е молитвата да е от сърце.

    Възможна дейност - Основната дейност се предполага да е оформяне и реализиране на молитвени проекти (да ги наречем) или молитвени акции (когато са свързани с определен срок или с изискване за по-голяма активност на участващите). Участието в конкретен молитвен проект е винаги доброволно - ако взимаш присърце желаното за постигане в него. Да вземеш нещо присърце не може да стане по задължение. Предполага се, че участниците в даден молитвен проект понякога ще извършват и определена работа, която се очаква да повиши ефективността на тяхната молитва - например да уточнят какво точно желаят или напротив - да се откажат групово и съзнателно от твърде голямо уточняване и стесняване на рамките за желаното. Също така биха могли да съгласуват желанията си - например да проверят да не би да желаят съвсем противоречащи си неща и ако е така - евентуално да попроменят желанията си в посока към по-добра съгласуваност.
    Освен Свещеното Сърце в подготвителната работа за даден молитвен проект би могъл да се включи и Свещеният Ум. Да кажем в две основни направления - първо, повдигане на нивото на осъзнаване и разбиране по определени въпроси на участващите в даден молитвен проект, примерно по такива въпроси и идеи, които имат пряко отношение към дадения проект. Другото основно направление - изясняване на текущата ситуация, оценяване на дълбоките последствия от нашата намеса чрез молитвата, която отправяме, както и оценка на  възможностите да постигнем желаното.

    Очаквани резултати - Понеже ние не познаваме молитвата както като начин на действие, така и като сила на въздействие, то добре е да започнем да си изграждаме такава представа. Да знаем каква е нашата молитвена сила, както лична, така и колективна, също така каква е тя в конкретни сфери от живота (допускам, че тя може да е различна, както при дарбите - един е силен в едно, но е слаб в друго, а при друг е обратно). Зоната, в която навлизаме, крие много неизвестности. Стихийно или по-организирано, но смятам, че запознаването ни с молитвата е неизбежна необходимост. Затова се чувствувам длъжен да предложа някаква разумна степен на организираност на считаното за неорганизируемо - "прищевките на сърцето", както им казват някои.
    Другият основен резултат, който би трябвало да постигнем, е това молитвата да не ни е повече нещо чуждо, нещо далечно. Да ни стане близка и естествена като начин за действие.   

    Трудностите - Основната трудност, както и при всеки друг опит за организираност, е егоизмът. Под егоизъм разбирам господството на егото в човека, прикрито или открито. Макар че проявите и забележимостта на егоизма у някои хора са по-видими отколкото у други, желателно е да гледаме преди всичко вътре в себе си и да следим да не допускаме прояви на своя егоизъм, отколкото да го търсим, забелязваме и разобличаваме у другите. Когато го виждаме у друг да проверим да не би да го има и у нас. Понеже чуждият егоизъм ни дразни толкова много именно защото той дразни нашия егоизъм. Но да се обърнем към ролята на егоизма в това, за което говорим тук.
      - Егоизмът не може да разбере какво е "молитва от сърце". След като не може да я разбере у себе си, той не може да я разбере и в другите. За живота на егоизма това е характерното - човекът под властта на егоизма НЕ ЖИВЕЕ В СЪРЦЕТО. Ако наскоро не сте отивали да поживеете в сърцето поне за малко, вие няма да разберете за какво ви говоря тук. Същевременно егоизмът знае всичко, има мнение за всичко и много държи да го каже. И той ще каже, че молитвата му е съвсем ясна - доста празна работа, защото обикновено не действува, но хората я обичат, защото намират някакво утешение в нея.
      - Егоизмът обича да организира, да нарежда, да държи под контрол. Какво му е, защо да не организира и направлява и една молитвена група? Да, молитвите днес са вече доста популярни и правят добро впечатление.
      - Крехките пламъчета на любовта могат да бъдат угасени от острите и резки забележки и насмешката на егоизма. Някои може дори да не посмеят да кажат, че биха се включили в подобна дейност. Да, днес (10 февруари 2012) духат доста силни и мразовити ветрове.
      - Егоизмът има определена роля, ролята на проверител. Като угасител на слабата и плаха любов, като разрушител на всяко начинание - било тотално, било чрез лишаването му от истинско съдържание. Но трябва да разбираме, че на нас ни е нужно изпитание, което да провери нашите сили. Затова не бива да се сърдим на егоизма, когато неосъзнато той играе тази роля. Както и трябва да укрепнем дотам, че да можем да го надмогваме. Когато егоизмът може да угаси нашата любов, желанието ни да се помолим от сърце, когато не можем да понесем неговите язвителни нападки или ирония, това означава, че нашата любов е слаба.
      - Още веднъж да кажа - не свързвайте егоизма само с някои хора и не го търсете само вън от самите вас. От друга страна, дайте право на егоизма да се промени. Да слезе от власт без борба на живот и смърт, при запазване на определено уважение към него и задаване на нова роля, която да изпълнява. Колкото повече мразите егоизма (обикновено у другите), толкова повече затруднявате слизането му от властта у самите вас. Щом той не вижда слизането му от власт да е поне малко приемливо за него, то борбата става на живот и смърт. А егоизмът има опит в борбата за власт, това е основната му специалност. Това е казано по принцип, но то има доста тясна връзка с успеха в създаването на молитвената общност - докато егоизмът е на власт у вас вие не можете да се молите от сърце, дори да искате. И съответно - това, за което говоря тук, не може да има истинска стойност за вас.

    Заключение - Пламъкът на Любовта става все по-силен и в един момент егоизмът повече няма да може да го угаси или стъпче. Тогава молитвата от сърце ще стане актуална. Молитвата е нормалният език на сърцето. Дошло ли му е времето да се запознаем с него?
  Активен

  Ползувай винаги Първоизточника
  yyy
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 161

 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Февруари 18, 2012, 17:36:34 »

   Малко ми е странно точно аз да правя подобни предложения, защото молитвата, медитацията, визуализацията не са нещо, което ми е било много свойствено. Но като не го предлага някой друг. А времето носи своите задачи, и то все по-настоятелно.

    Скоро след като написах текста-предложение по-горе попаднах на този ченълинг за Медитациите на Новата Ера. Освен казаното по същество, там Учителите ни споменават, че ЦЯЛАТА ГОДИНА 2012 Е ОСОБЕНО ВАЖНА, защото ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА СЕ ПРАВИ ТЕСТИРАНЕ ЗА СВЕТЛИНАТА И ЛЮБОВТА НА ПЛАНЕТАТА, не само в края на годината. Затова точно тази година и колективните, и личните медитации/молитви са особено важен принос, когато могат да допринесат да се увеличи Светлината и Любовта на планетата.

    А от този ченълинг от Елохим Циклопея (Елохим са Строителите на Вселената) може почти директно да се изведе или дори направо е казано следното:
     - Чрез молитвата/призоваването (инвокацията) човек има правото (властта ако искате) да извика дори най-велики и възвишени същества (елохим, архангели и ангели, възнесени учители и възвишени души, космически и земни родственици от висшите измерения, природни духове и прочие) за реализиране на това, което е пожелал с цялата своя чистота и искреност за благото на всички, за това, което е пожелал с "цялото си сърце" (тук цитирам и израза, използуван в ченълинга). Молитвата има сила, когато тя отключи правото на много и най-могъщи същества да действуват. "Ние наистина имаме властта (пълномощията, мощта) да освобождаваме точно количеството светлина, което сте си заработили" се казва буквално в ченълинга. И обратно - когато молитвата не е от сърце, тя нищо не отключва, тя няма реалност, тоест не е истинско, реално призоваване, съответно няма никаква или почти никаква сила. Такава молитва "виси на педя над главата на човека" и не може да стигне по-далече. Та ключът, за който отново ни се напомня, е този - молитва от сърце. Не повече, но не и по-малко.

    - Елохим имат властта (и пълномощията, и мощта) да умножават. Например нашите таланти. Но тук вземам повод от казаното в ченълинга за важността на колективната молитва. В ченълинга се казва, че Елохим ще умножат светлината (която те ще внесат в нашата реалност) по квадрата на броя хора, които са дали "с цялото си сърце" инвокацията преди самия ченълинг. Ако множителят е броят на квадрат, то 100 души се равняват на 10 хиляди (малко градче), 3 000 се равняват на страна с големината на България, 85 000 са колкото за цялото човечество. Ами ако светостта на молитвата е такава, че множителят е броят на хората на куб? Тогава 2 000 се равняват на цялото човечество. Ами ако множителят е експоненциален, където броят на хората е показател на степента? Тогава дори молитвата на един такъв човек се равнява на няколко, но преди всичко колективността тогава става фактор от огромно значение. Ако основата е две (човек, който живее извън дуалността), то 33 такива човека се равняват на цялото човечество, ако основата е 10 (човек, който носи съвършенство) - десетима се равняват на цялото човечество. Надявам се да сте усетили от тези числа полъха на важността, скрита зад думите колективна молитва/медитация/визуализация, а оттук и важността на предложението за колективност, което ви правя по-горе. Дори ако  множителят на нашата колективност засега е почти линеен относно броя на участващите Усмивчица, важно е да знаем, че има същества, които са готови да умножат нашата лична и колективна Светлина.

   Ето и откъс от ченълинга от Елохим Циклопея, който намирам за добре да сложа и тук:
  "Наистина, призоваването принуждава отговора. Елохим са строителите на вселената, изграждайки вселената чрез звук, чрез използване на свещеното слово - и това е, което току-що изживяхте. Иска ми се да можех да ви дам визията, от моето ниво, на това, което видях да се случва по време на този ритуал, който вие току-що направихте. [Участниците направиха инвокация преди диктовката.]

  Думите от цяло сърце създават реалност. Те създават една нова реалност чрез новата визия, която създавате чрез свещеното слово, чрез използване на свещеното слово като строителен материал за изграждане на материалната вселена. Бих искал да ви опиша, от нивото на Елохим - о, Свята, о, Свята, о, Свята, о, Свята Цялостност - как вие бихте видели потоците на новото творение, излизащо от вашите сърца, от всичките ви чакри, включително и от чакрата на "третото око", която е чакрата на зрението на Бога.


  (изображение 1)
      * От Хелън: През повечето от моите диктовки имам много визии. При получаване на потока от учителя, той идва, в много случаи, с много ясни и красиви картини или фигури. Понякога е доста трудно дори да ги опиша, защото пряко ги изпитвам по същото време когато е диктовката, но този път реших да го нарисувам как Елохим Циклопея и Вирджиния представят Божията визия. И чрез картината мога най-малкото да ви предам част от моето изживяване. По време на тази визия преживях единението с цялата Светлина. Буквално се чувствах като че бях напълно разтворена, нямаше ме като нещо отделно, подобно на човек, но видях чрез Всевиждащото Око на Богa как Светлината на Бога наистина е създала цялата материална вселена. Видях Светлината като изключително мощен поток от съзнанието на Елохим и колко голяма е илюзията на разделението на планетата Земя. Нищо наистина не е отделено от Бога.

      Много често Всевиждащото Око на Бога е било изобразявано като човешко око, но аз почувствах, че е по-скоро като мандала, от която Елохим излъчват лъченията и вибрациите на Визията на Бога и енергията на Петия Лъч. Аз също чувствах как Елохим проектират божествената визия от това Божествено Око, като различни подробни план-скици, които са готови да приемат форма в материята. Все пак, при тяхната велика любов, Елохим не проектират за човешките същества какво е необходимо тези план-скици да бъдат реализирани, тъй като в света на свободната воля всичко е предназначено да служи като класна стая. По този начин хората могат да използват платформата за получаване на тяхното обучение. Все пак Елохим виждат, че най-голям напредък в земната класна стая може да бъде постигнат само когато хората осъзнаят, че са съ-творци.  Хората имат правото да поканят мощта на Елохим да твори в материалната вселена     
  О, святa, о, святa, o, свята цялостност, O, свято единство -  каква е силата на Елохим! Защото ние, от нивото на Елохим, ние можем да умножаваме талантите, защото ние имаме властта да умножаваме семената, които са били създадени. Ние имаме властта да умножаваме семената, които човечеството съдава чрез своите предани молитви, чрез своите предани инвокации, чрез своите предани същества в материалната вселена.

  Ние сме вечните помощници на човечеството, така че вие по-добре - в тези дни и време, които отбелязват времето на трансцендентността, времето на Светия Дух - вие по-добре да се научите как да ни използвате. Защото вие имате правото (властта) да призовете светлината, която ние сме предназначени да носим до материалната вселена!

  Вие имате властта да ни призовете, така че ако ни призовете ние имаме пълномощията да дойдем във вашата реалност и да освободим това огромно количество светлина, защото ние наистина имаме властта да освобождаваме точно количеството светлина, което сте си заработили. И аз, от нивото на Елохим и от всички ангелски чинове, мога да ви уверя: вие сте призовали огромно количество светлина, защото светлината ще бъде по квадрата на броя хора, които дават това с цялото си сърце. [Включително] децата, даващи това чрез техните по-висши същества, без да казват никакви думи, но все пак даващи това с цялото си сърце. (бел. прев. - явно тук става въпрос за инвокацията, проведена преди тази диктовка)

  И така, ние имаме мощта (властта), ние имаме мощта да донесем това в материалната вселена. Ние, разбира се, на нивото на Елохим разбираме, че материалната вселена ви вика през цялото време в тези дни и времена. Тя ви вика безмилостно, и тя иска да съсредоточите вниманието си върху онези неща, които отдръпват вашето внимание далеч от Божието Присъствие, от фокусиране върху Божието Присъствие.

  Ние разбираме това, и това е главната цел на това послание: да получите отправна система, която е светлината на Бога. Да можете да се настроите по тази светлина на Бога, и да можете да визуализирате и да фокусирате изумрудено зелената светлина на Бога, която строителите на вселената използват за построяване и създаване на материалната вселена."
  Активен

  Ползувай винаги Първоизточника
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright