Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Разделното хранене – мит или реалност ?  (Прочетена 1500 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 203


« -: Февруари 13, 2012, 23:00:33 »

Разделното хранене е много модерно. Привържениците на тази идея твърдят, че именно то им е помогнало да отслабнат, да прочистят организма си, да се чувстват добре и да намалят вредните храни в диетата си. Но специалистите се отнасят все по-скептично към това мнение.

Автор на концепцията за разделното хранене е Хърбърт Шелтън (Herbert M. Shelton), който посвещава 40 години от живота си на изучаване на диетиката и оротрофията – науката за правилното хранене. “Библията” на разделното хранене – книгата “Правилните съчетания на хранителните продукти” (Food Combining Made Easy), публикувана за пръв път през 1928 година е много популярна и преиздавана и до днес.

Същността на теорията за разделното хранене е в правилното(?!) съчетание на продуктите. Според автора, поглъщането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално. Това той обяснява с факта, че за всяка храна са необходими определени вещества и условия за усвояване и често те са противоположни едни на други.

Много диетолози не са съгласни с такова мнение. Те смятат за неправилно да се говори за процес на “гниене” в стомаха на здрав човек, както смята Шелтън. Според тях той не е прав и когато казва, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там. Те просто се отдалечават от него с помощта на силните мускулни свивания на стомаха, които специалистите наричат образно “чистачи”.

Шелтън твърди, че хората страдат не от алергии, а от това, че не усвояват една или друга храна. Науката твърди, че това не е истина – алергията е имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта като отговор на алергени, а това не е свързано с начина на хранене.

Според Шелтън за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците – киселинна, и затова едновременната употреба на различните продукти води до гниене и ферментация в стомаха. На практика процесът на храносмилането е много по-сложен и в различните. участъци действат различни ферментни системи – слюнка, стомашен и чревен сок, жлъчка и други. Усвояването на различните компоненти на храната е разделено в хранителния тракт, и в пространството, и във времето.

Присъдата на традиционните диетолози е: “Разделното хранене не е лечебно. Физиологични обосновки за него няма. Самата еволюция е подготвила хранителния тракт на човека за смесено хранене. В природата има много малко “чисти” продукти – например солта и захарта. Всичко останало е съчетание на белтъци, мазнини, киселини и т.н.”.

Лекарите все пак не са категорично против разделното хранене. Или поне не всички. В някаква степен тази теория се приветства, тъй като консумирайки продуктите по отделно, човек сяда на масата по-често – по 7-8 пъти на ден, а храненето в по-малки количества по-често се препоръчва от лекарите. Те определят преяждането като много по-вредно от “несъчетаемите” продукти.

Разделното хранене не е панацея и практически науката е опровергала всички постулати на теорията. Процесът на храносмилане зависи не толкова от комбинациите, колкото от количеството изядена храна и индивидуалните особености.

Източник: http://zdravetodnes.wordpress.com/2010/03/29/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%82-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Здравословното хранене по празниците
Природосъобразно хранене
Админ 0 1680 Последна<br />публикация Декември 14, 2009, 13:19:01
от Админ
Формула на високоенергийното хранене
Природосъобразно хранене
Админ 0 2592 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 21:25:40
от Админ
Хранене
Природосъобразно хранене
delfin 3 2359 Последна<br />публикация Февруари 10, 2012, 21:59:30
от Мъдрост и Хармония
Пирамида на здравословното хранене
Природосъобразно хранене
Evolution 2 2974 Последна<br />публикация Април 19, 2011, 00:35:10
от Важните подробности!!!
Сън или реалност? « 1 2 »
Моите сънища
Kyoya 16 2301 Последна<br />публикация Септември 06, 2011, 21:51:14
от Kyoya

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright