Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Дванадесети дом  (Прочетена 2595 пъти)
ani13
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« -: Февруари 08, 2012, 12:58:07 »

Здравейте,

От скоро се занимавам с астрология. Напоследък ми попадат все хороскопи със силно натоварени 12-ти домове. Изчетох разни статии по въпроса и някак си не са ми съвсем достатъчни. Винаги се тълкува в светлината на изолация, скрити врагове, подмолни, скрити дейности и чувства. Това ли е всичко? Моля някой с голяма база данни (наблюдения) да сподели опит. За сега моето мнение по въпроса е, че планетите в дванадесети дом се изразяват предимно на подсъзнателно ниво. Защото иначе как обясняваме Слънце в 12 дом- от една страна- да твори/живее в сянка- зад кулисите, да служи - от друга - хороскопа на Мадона - хич не е в сянка жената.
Помагайте ако можете - и моля не поствайте статии от 15 страници, в които се разсъждава за 12 дом без нищо да става ясно накрая Усмивчица Интересува ме чисто практичната страна на въпроса.
Активен
ani13
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« Отговор #1 -: Февруари 11, 2012, 18:15:43 »

Никой ли няма специални наблюдения върху 12 дом?
Активен
Ester
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 38


« Отговор #2 -: Ноември 12, 2012, 02:12:55 »

Дванадесети дом е един от най-парадоксалните в хороскопа. Намира се в горната (обществена) полусфера, а в същото време е един от най-вътрешните и дълбинни домове. Интерпретацията му е трудна, тъй като сякаш попадаме в територия, в която нищо не е ясно и се налага да “напипваме” в тъмното. Разбира се, плашещо е и твърдението, че 12-ти дом е дом на страданията и кармата - това звучи твърде сериозно, твърде фаталистично и… твърде негативно.
Хората, родени с акцент върху 12-ти дом, а също така акцентиран Нептун или Риби в хороскопа си, усещат много осезаемо първичната сила на несъзнаваното, която е готова да ги погълне всеки момент. Усещат и знаят, че някаква висша сила контролира живота им (т.е. те усещат съдбовната си свързаност с Майката). Усещат също така, че нямат контрол върху тази сила, че възможностите винаги са две: или да се прекършат или да се спасят. В съвременната хуманистична астрология съществува тенденция на нито един дом, включително на 12-ти, да не се гледа като на лош. Което донякъде означава или да приемем поза на неутралност към всички астрологични фактори – т.е. те не са нито добри, нито лоши – или да внесем малко добри значения и в най-лошите домове. След откриването на Нептун и поставянето на знака Риби под негово управление, към сферата на 12-ти дом се привнасят и следните допълнителни значения:
Вътреутробният период и първите несъзнателни години след раждането – това е на първо място свързаността с майката, нейното съзнавано и несъзнавано.
Да, всички с акцентиран 12-ти дом знаем, изпитали сме на собствен гръб какво означават понятията жертва и страдание, страдание и изкупление, жертва и саможертва, жертва и спасение. Аз обаче бих искала да въведа един нов термин в това изброяване: самоспасение.Колективното Несъзнавано
Духовността като усещането за единение с Божественото
Кармата
Сънищата

Според древните астролози, причината 12-ти дом да е лош произтича предимно от неговата кадентност. Проектирано в хороскопа, ежедневното движение на Земята около оста й кара планетите да преминават от един дом в друг, обикаляйки целия набор от 12 дома за едно денонощие.

На 12-ти дом се приписва и допълнителен негативен символизъм – според Птоломей, еманациите на Земята замъглявали ясното възприятие на светлината на звездите. Друга интерпретация обяснява, че в тази зона звездите са в лъчите на Слънцето и блясъкът им не е видим, че трябва да се освободят от това положение чрез своя хелиакален изгрев. А планетите попаднали в този дом са като изгорени в лъчите на Слънцето защото все още нищо не се вижда ясно в момента на неговото пресичане на линията на хоризонта (Асцендента).
-традиционната астрология отнася сънищата и духовността, особено в религиозен аспект, до 9-ти дом, а не до 12-ти.

знака Риби (секторът от Зодиака, който се асоциира с 12-ти дом) и управителя на Риби - Нептун.
Знакът Риби
Знакът риби е тясно свързан с митовете за Богинята-майка и нейният син.
Богинята-майка е един от най-древните архетипни образи на Природата и парадоксалната сила на живота. Цикълът на смяна на сезоните, цикълът на човешкия живот – раждане, растеж, упадък и смърт – е бил символично претворен в митовете за раждането на божествен син, който става любовник на Майката, тя го пуска „на заем” на Земята, той я опложда с възраждащата си сила, след което Майката го поглъща обратно. Това е Богът на Жътвата, Богът на Плодородието, чиято съдба е да бъде пожертван на дървото на Живота, което принадлежи на Богинята-Майка, а след това да бъде възкресен.
Знакът Риби съдържа точно тази символика в много различни варианти. Но всички те включват един общ елемент: двойката Майка и Син.
Най-ранните митове могат да бъдат отнесени към Вавилонските и Египетски истории. Има един мит за две риби, които намерили гигантско яйце в река Ефрат и го избутали на брега. Дошъл гълъб и измътил яйцето, от което се родила богинята Атаргатис. Една от формите на Атаргатис е русалка, тя е наричана „господарката на морето”. Атаргатис имала син, който също бил полу-човек, полу-риба. С нея и синът й, който по-късно бил трансформиран в бога на Рибите Еа, е свързан древен асирийски култ към рибите.
В Гръцкия мит Афродита и синът й Ерос бягат преследвани от чудовището Тифон. Отново имаме майка и син. В някои версии на мита те се превръщат в риби и така успяват да избягат, в други версии две риби им помагат да се спасят. Интересно е, че тотемното животно на титана Тифон също е риби. Тъй че в този мит… рибите стават три: едната е насилник, преследвач, другата е Майката, третата е синът.
« Последна редакция: Ноември 12, 2012, 02:21:16 от Ester » Активен
Ester
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 38


« Отговор #3 -: Ноември 12, 2012, 02:14:49 »

Управителят Нептун
Посейдон (Нептун в Римската митология) е син на Кронос и брат на Зевс. От подялбата на света на него се паднал Океанът, но той съвсем не е само водно божество. Той е също така бог на конете и земетресенията, които предизвиква с прочутия си тризъбец. Често приема формата на жребец и излиза на брега. Както повечето гръко-римски божества, Посейдон е отмъстителен.. Той може да обърка или унищожи всеки, дръзнал да влезе във владенията му (знаем колко трудно се е прибрал Одисей в дома си след Троянската война). И все пак той е мъжко божество, а преди да му бъде отреден Океанът, над него е властвала Тетис, една от титаните. Океанът е свързан с елемента вода – женски елемент. Океанът е онзи първичен хаос, от който произлиза всичко, но който поглъща всичко. Океанът е и много тясно свързан с образа на колективното несъзнавано, което представлява аморфна бездна, съдържаща всичко и свързваща всичко, докато индивидуалното човешко съзнание е просто една вълна на повърхността на Океана. Това съвсем естествено ни отвежда до елемента вода, който е женски елемент.
Раждането и унищожението, цикълът на живота символизиран от сезоните: това е изцяло женски архетип на Богинята-Майката.
Какво се случва на хората с планети 12-ти дом?
Не всички влизат в затвор, емигрират, биват заточени, отиват в робство, прекарват време в болници или работят в болници, затвори и други затворени пространства.
Едно от най-типичните проявления на планета в 12-ти дом е трудността да се свържем с нея по някакъв разбираем за нас, практичен начин. Тези планети не функционират адекватно, те не са ефективни в изпълнение на своята функция и роля, проявяват психологическа незрялост или слабост. Причината е, че са толкова потопени в океана на колективните архетипни изживявания, че за тях е трудно да се родят и да приемат конкретни, индивидуални характеристики. Планетите в 12-ти дом обикновено ни даряват с усещане за самота, което е изключително дълбоко и неадекватно. Човешките взаимоотношения не са способни да ни свържат с реалността и да облекчат самотата и това отваря нуждата от връзка с някаква духовна, Божествена сила. Не всички хора с планети в 12-ти дом са успели да осъществят връзка с Бог, не всички са успели да осъществят и истински пълноценна или удовлетворяваща връзка с друго човешко същество. Съществува едно фоново усещане за отчаяние и провал, което води до потиснатост и депресия. Моделът насилник-жертва-спасител е характерен за преживяванията и житейската ситуация на хората с планети в 12-ти дом.
Раждането също е разкъсване – пъпната връв се срязва, ние сме откъснати от целостта на майчината утроба, от космическия океан, в който сме плували блажено. Всички знаем, че раждането е болезнено, че няма раждане без кръв. Ето ни – ние сме отделени, самостоятелни единици, на които е отредено да извървят своя земен път изпълнен със страдания (самият Буда е казал „Живота е страдание”). Може да се каже, че страданието не ни учудва, ние дори го очакваме, но не спираме да копнеем по спомена за тази трансцендентна цялост на майчината утроба. Копнеем да се върнем при Богинята-майка.

Активен
Wednesday
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 35


« Отговор #4 -: Септември 05, 2013, 05:27:10 »

ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ
По Дванадесети дом е феноменът на нашето битие. Той е онова, с което завършва денят на всеки роден. Човек мисли, работи, наслаждава се, играе и после му е необходима почивка. Дванадесети дом – това е проблемът на разпускането, на почивката, на съня, в който човек се потапя, проблемът на освобождението като антитеза на болестта и зависимостта. Оттук идва тайнствеността, която ни обкръжава, непознатото, странното и загадъчното, което се явява реалност за човека. Мистерията на живота на родения с изявен Дванадесети дом е подобна на загадката в 4Сън в лятна нощ” на Шекстир, където най-спокойно се въплъщават всички желания, мечти, илюзии, фантазии. При такъв човек сънят не се различава от реалността. Животът му е загадъчен и илюзорен, полуреален и в него могат да се наблюдават множество странни явления и обстоятелства. Във висшия смисъл това е мистерята на очистването и освобогдението от онова, което привързва човека към живота, към онова, което се явява проблем по Шести дом; те са взаимодопълващи се, но и противостоящи един на друг домове, тъй като Дванадесети дом е в максимална степен откъснат от живота. Както сънят от реалността.
Ето защо е лош проблемът на Дванадасети дом, който роденият решава, това е откъснатостта от своята собствена мръсотия, противопоставянето на болезнените фантазии, тайният живот, измислен, илюзорен, нереален. По правило това е великият мистификатор. В живота на родения играе роля не онова, което се случило с него наистина, а онова, окето той си е помислил за себе си в този момент. Роденият живее в измислен, илюзорен свят, който по нищо не се отличава от света на сънищата, но за него е по-реален от истинския свят. Да вземем за пример великият мистификатор граф Калиостро, чийто Дванадесети дом е силно изразен; той е измисл целия си живот. В наталната му карта има силно изразен кръст и две групи планети в Шести и в Дванадесети дом. Това означава победа над болестта чрез пълно овладяване на ресурсите на тялото. Подобен човек не живее в реалния живот, проблемът, който той решавае, е проблемът на изолацията. Нептун, свързан с тайнственото, управлява Дванадесети дом, и на ниско равнище тази загадка може да бъде реализирана като загадката на разцепването, на изолацията, на изгнанието. Не случйно Дванадесети дом се нарича още карцер, затвор, тъмница. Обществото несъзнателно отхвърля родените със силно изразен Дванадесети дом, интуитивно разбирайки, че те не са от този свят.

Автор:  Павел Глоба
Активен

Когато личните пространства са компактни
и с няколко жеста събираш багажа в куфар
с лекота пренасяш себе си навсякъде
нагъваш се, прибираш се и тръгваш.
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Осми Дом - домът на Смърт и Прераждане - извад
Астрология и нумерология
Цар Кару І 1 3043 Последна<br />публикация Юни 08, 2011, 14:49:53
от Cvetomir91
КАМПАНИЯ да дадем ЛЮБОВ поне на един ДОМ ЗА СИРАЦИ!!!! « 1 2 ... 5 6 »
Инициативи
stefanica 87 5293 Последна<br />публикация Февруари 07, 2012, 01:36:58
от mirokiriakov
Дом-Hom
Видео клипове
кръгове 1 1093 Последна<br />публикация Май 27, 2012, 15:49:54
от кръгове

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright