Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Природолечение с въздух  (Прочетена 1716 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 08, 2012, 12:55:15 »

  Без храна човешкият организъм може да издържи месеци, без вода – около седмица, а без въздух – не повече от пет минути. Свикнали сме да говорим редовно за хранене и за приемане на по-големи количества вода, когато става дума за лечение на редица заболявания. Не отделяме обаче много внимание на дишането и неговото влияние върху здравето ни. Белият дроб е органът с най-голяма площ в нашия организъм, която за съжаление остава неизползвана. Ако се пресметне разгърнатата площ на алвеолите, които го изграждат, се оказва, че при новородените тя е 25 м2, а при възрастния човек е близо 70 м2. Поради това белият дроб е уязвим, тъй като цялата тази площ бива атакувана от околната среда и агресорите от заобикалящия ни свят. Вредните аерозоли, тютюневият дим, тежките метали, радиоактивните частици от въздуха и други вредни вещества попадат върху фината структура на тази огромна площ и я рушат.

  Също така, за голямо съжаление, едва половината от този капацитет се ползва активно поради неправилно дишане, лоша поза при седене, обездвижване или болести, които допълнително увреждат фината белодробна структура. Истината е, че голяма част от хората са се отучили да дишат правилно и това води до недостатъчно здравословен начин на живот. Неправилното дишане е следствие от заседналия начин на живот. Когато човек седи превит напред, белият дроб остава притиснат и не може да се разгърне. В тази поза той вдишва и издишва десет пъти по-малко въздух, отколкото е реалният капацитет на дроба. В резултат на това с напредване на възрастта зачестяват заболяванията.

  Трябва да знаем нещо много важно – белият дроб се развива до около 25-тата ни година. При пушачите развитието спира в по-ранна възраст. След това (под влияние на различни фактори) той се руши без да има възможност да се възстанови. Затова трябва да го щадим и да го използваме по максимално коректен начин.

  Правилното дишане стимулира сърцето и помага за очистване на белодробното дърво от натрупани секрети. То осъществява също и чудесен масаж на коремните органи – черен дроб, слезка, бъбреци, също и активизира тяхната работа и подпомага работата на сърцето.

  За да има дишането ни лечебен ефект, е много важно да регулираме вдишвания въздух и количеството натрупан въглероден диоксид. Трябва да знаем също, че натрупването на въглеродния диоксид подобрява усвояването на постъпилия кислород.

  Повече по темата можете да прочетете във „Въведение в природолечението” (ИК „Изток-Запад”) на д-р Атанас Михайлов.

  Източник: http://zdravoslovnohranene.com/prirodolechenie-s-vuzduh/
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #1 -: Юни 24, 2012, 19:04:20 »

  Въздуха е елемент на баланса и той вкарва в ред нещата.
  Изисква се да знаем как и йогите са измислили добри техники има и други.
  Но за сега и техните стават има книги и човек може да се научи.
  Не е опасно и лесните техники са ок.
  Дори и само с една разходка в природата се чувстваме ок.
  Може да понижим и стреса и много други само с дишане но преди това да се научим да се храним.
  На всичко ще се научим, ще видите, искаме не искаме.


  Как да дишаме правилно
  Дали вие дишате правилно? По природа човек диша с корема (диафрагмата) и с гърдите. Но поради немарливост често пъти дишането с корема закърнява. Вследсвие на това газовият баланс на тялото става все по-оскъден – задъхвааме се, пъшкаме. А има начин това да не е така. Певците ще ви кажат, че правилното дишане е изключително важно. Докато ние вдишваме по около 60 пъти в минута, еди певец за същото време трябва да поеме въздух едва два – три пъти. Той успява да го направи, защото държи гръдния си кош в правилно положение, което предполага идеално дишане. Това се нарича дихателна гимнастика. Ето няколко от онези упражнения, които ще ни помогнат да се сдобием с младо и издържливо тяло.

  Упражнение 1 – буквата „Ф“

  Заставаме пред отворен прозорец – сутрин след ставане или вечер преди лягане. Спираме в този миг да мислим за ежедневните проблеми, отпускаме се. Издишваме с леко присвити устни, като че ли искаме да произнесем звука “Ф”. След това вдишваме дълбоко през носа. Изпълняваме четири пъти. Същото упражнение може да ви помогне и когато сте нервни.

  Упражнение 2 - “коремна преса”

  То е особено подходящо за подаване на кислород към мозъчните клетки. Лягаме отпуснато, свиваме коремната стена чрез едно издишване с присвити устни. Пауза. След това вдишваме бавно през носа (шумно), като същевременно огъваме корема като свод. Отново правим пауза в дишането. Повтаряме пет пъти, като всеки път увеличаваме темпото. Ще установим, че по върховете на пръстите ни протича топла вълна – непогрешим признак за добро оросяване с кръв.

  Упражнение 3 – с книга

  Лягаме по гръб и поставяме на корема си книга с приблизително тегло от един до два килограма. При вдишването усещаме как пространството на диафрагмата се разтяга, а при вдишването – отново се свива. Важно е при това упражнение мускулите на корема да бъдат съвършено отпуснати, а не да помагат. Само прииждащия въздух трябва да предизвиква огъване на коремната стена.

  Тези дихателни упражнения не само тушират уврежданията, възникнали в следствие на лошото дишане, но подобряват стойката ни, а отпуснатата кожа на лицето придобива стегнат и тонизиран вид. И нека не забравяме, че и най-добите козметични препарати трябва да бъдат съчетани с усилено кръвообръщение в местата, където това е необходимо – с други думи, с козметика отвътре.
  Източник-http://magicaura.com/Kak-da-dishame-pravilno-art1018.html

  Истината за дишането

  Много хора дишат неправилно, особено в стресови ситуации – твърде бързо и повърхностно. А именно когато обстоятелствата са напрегнати, трябва да дишаме дълбоко и да използваме целия си белодробен потенциал. Дълбокото дишане с участието на диафрагмата доставя кислород до всяка точка на тялото и ни помага да се отпуснем както умствено, така и физически.

  Какво се случва, когато дишаме неправилно?

  Искате да разберете дали дишате правилно, или не? Стомахът ви ще ви подскаже отговора. Ще разпознаете дълбокото, здравословно дишане, ако стомахът ви се издува навън. В случай че дишате повърхностно, използвайки само гръдния си кош или раменете си, стомахът обикновено се свива. Когато това се случва, ние приемаме по-малко кислород при всяко вдишване, и следователно се налага да дишаме учестено, за да снабдим организма си с нужното количество кислород. Сърцето също е подложено на натоварване – то трябва да изпомпва кръвта по-бързо, за да разпрати кислорода до всички части на тялото. В резултат от всичко това възникват следните симптоми: умора, отпадналост, напрегнатост, затруднения с концентрацията и депресия.

  Предлагаме ви да тествате дихателния си капацитет. Поемете си дълбоко дъх и се опитайте да духнете запалена свещ. Какво е най-голямото разстояние, на което можете да се отдалечите, за да я угасите? Минималната дистанция трябва да е една ръка разстояние. Налага ли се да се приближавате повече от това, за да я духнете, значи дишате неправилно или се нуждаете от преглед на белите дробове; накарайте лекаря си да измери дихателния ви капацитет.

  Как да дишаме правилно

  Най-важният дихателен мускул е диафрагмата - тя разделя гръдния кош от стомаха. Ако дишате както трябва, ще забележите, че стомахът ви се издува и свива. Когато си поемате въздух, диафрагмата се свива и се придвижва надолу, при което изтласква стомаха навън. Това кара гръдния кош да извлече въздух от белите дробове. Този процес се отразява добре и на сърцето – то се премества надолу, където може да се разшири и отпусне. Издишването отпуска диафрагмата и позволява на стомаха да се свие отново, което, на свой ред, изтласква използвания въздух от дробовете.

  Дихателни тренировки

  Следните упражнения ще ви помогнат да успокоите дишането си и да се отпуснете:
  1. Легнете удобно по гръб и изпънете крака.
  2. Сключете ръце и ги положете на корема си, точно над пъпа.
  3. Издишайте и почувствайте как стомахът ви се свива.
  4. Бавно си поемете дъх и пребройте до две; докато вдишвате, трябва да усетите как стомахът ви се издига. Задръжте дъха си за една секунда.
  5. Сега бавно издишайте и почувствайте как коремната ви стена отново спада.
  Повторете упражнението, колкото пъти искате. Една или две минути са достатъчни да се отпуснете и да съберете нови сили.
  Източник-http://www.jiveiaktivno.bg/p=24&article_id=73.html
  Дано бъда полезен на някои и нали знаете ,всеки си избира кое за него е полезно.
  Активен

  Мъдрост и Хармония
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 164


 • Град: Навсякъде където има Светлина
 • « Отговор #2 -: Юни 25, 2012, 10:33:30 »

     Светлина към Всички
    Когато сме забравили да поемаме енергията от космоса нормално от горе ние ( по голямата част от населенито ) я приемаме през очите, носът, устата и храната. В зависимост как и с какво чувство я приемаме тя е положителна и отрицателна, ако сме с усмивка е положителна а когато сме намръщени отрицателна, както зависи и от стойката на Човека. Някъде прочетох, че Живота на Човека не се измерва от годините а от вдишванията му. Правилна стойка при гледане, вдишване и хранене се зареждаме с положителна енергия.
       Любов към Всичко                     
  Активен

  Всичко е Любов. Любовта е
  светлина, озаряваща за нас обекта и всички чувства към него. Любовта е
  възможна само към Бога и, съответно, възниква само тогава, когато ние видим
  Бога в обекта. Всеки един обогатява Бога с Любовта Си. Пътят към Бога е Любовта във Всичко. Божествена Хармония във Всичко.
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #3 -: Юни 25, 2012, 10:55:44 »

     Светлина към Всички
    Когато сме забравили да поемаме енергията от космоса нормално от горе ние ( по голямата част от населенито ) я приемаме през очите, носът, устата и храната. В зависимост как и с какво чувство я приемаме тя е положителна и отрицателна, ако сме с усмивка е положителна а когато сме намръщени отрицателна, както зависи и от стойката на Човека. Някъде прочетох, че Живота на Човека не се измерва от годините а от вдишванията му. Правилна стойка при гледане, вдишване и хранене се зареждаме с положителна енергия.
       Любов към Всичко                     
  Абсолютно точно и свързано ,не случайно някои хора казват, ами аз правя всичко и се храня както трябва, но нещо куца , има дребни детайли, които ако не ги прилагаме, нещата куцат.
  Енергията е навсякъде и от нас зависи как и в какво количество и качество ще е приемем.
  Здраве мили хора.
  Активен

  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #4 -: Юни 30, 2012, 12:01:07 »

  Чудесна темаОбонянието ми е добре развито,а може и заради годините,но разходките сред природата ми действат добре-по-далече от цивилизацията Намигване.Сърдечни поздрави
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  sianna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 62

 • Град: софия
 • « Отговор #5 -: Юли 07, 2012, 11:11:55 »

  Прекрасна тема!

     Вижте и това:

  http://tv7.bg/novite-dosieta/VideoDetails&id=9317942 -1част


  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CE0QFjAD&url=http%3A%2F%2Ftv7.bg%2Fdobro-utro%2Fnews%2F9326912.html&ei=fZj3T7jzBNP54QSRh-jMBg&usg=AFQjCNEpShOIuXD5XmDwDGwHXvkpF7evSw&sig2=f0jXd8oqnPQuGZ6KsfI1jw   2 част  Източник: http://indigota.com/index.php?topic=6096.msg70085;topicseen#msg70085#ixzz1zvEWTXyn
  Активен
  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #6 -: Юли 09, 2012, 15:25:40 »

  Харесвам предаването и го гледам,когато имам възможностБих поздравила екипа Усмивчица
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #7 -: Юли 13, 2012, 22:34:05 »

  Споделяйте и мислете пишейки.
  Толкова ме радва кога дадени теми са светли и положителни.
  Това е идеята да споделяме и да се учим един от друг с положителна нагласа.
  Здраве и светлина.
  Активен

  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #8 -: Юли 28, 2012, 11:29:50 »

     Светлина към Всички
    Когато сме забравили да поемаме енергията от космоса нормално от горе ние ( по голямата част от населенито ) я приемаме през очите, носът, устата и храната. В зависимост как и с какво чувство я приемаме тя е положителна и отрицателна, ако сме с усмивка е положителна а когато сме намръщени отрицателна, както зависи и от стойката на Човека. Някъде прочетох, че Живота на Човека не се измерва от годините а от вдишванията му. Правилна стойка при гледане, вдишване и хранене се зареждаме с положителна енергия.
       Любов към Всичко                     
  Съгласна съм с теб донякъде.От девойка съм късогледа-нося очила,ползвала съм и лещиСлухът и обонянието ми са добре развити-споделяне от моя живот Намигване
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Природолечение със слънце
  Здрав дух здраво тяло
  Administrator 5 2259 Последна<br />публикация Юли 13, 2012, 22:28:14
  от Sunshine(sun)

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright