Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Природолечение със слънце  (Прочетена 2260 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 08, 2012, 12:54:35 »

  Слънцето, както ни е добре известно, е извор на живот от милиони години не само за растенията, но и за нас хората. Слънчевите бани са неизменна част от живота ни и всяко лято се стремим да се излагаме на слънце колкото се може по-дълго, за да се сдобием с приятен златист загар и да изглеждаме добре. Последните години обаче се изписаха и изказаха много противоречиви мнения по отношение на слънчевите бани и тяхното влияние върху кожата. Абсолютен факт е, че прекомерното излагане на слънце води до леки и не чак толкова леки кожни изгаряния, които понякога биха могли да доведат и до по-тежки и по-сериозни усложнения от болки и зачервявания по повърхностния слой на кожата. За да избегнем подобно нещо, трябва да свикнем да възприемаме слънцето като нещо повече от естествен начин да придобием така модерния напоследък тен на кожата.
  Истината е, че ние имаме жизнена нужда от слънчевата светлина. През 1980 г. американският лекар и психиатър Алфред Леви описва ефекта „зимна депресия”, която днес се смята официално за заболяване, известно под името Seasonal Affective Disorders(SAD). Това заболяване е свързано с недостиг на слънце и по оценка на специалисти засяга между 10-12% от населението на Земята, предимно жители на Северното полукълбо.

  След проведени изследвания в сферата на фотобиологията беше доказано, че светлината, преминаваща през окото, се явява свързващо и контролиращо звено на много физиологични и психологични процеси в човешкия организъм. В частност стана напълно ясно, че тя контролира биологичния часовник и влияе директно на настроението и самочувствието. Попадналите върху ретината слънчеви лъчи се преобразуват в електрически импулси, които зрителният нерв пренася до хипоталамуса. Той има ролята на разпределител на нервните импулси в центъра на мозъка. Оттам те се насочват към хипофизата и тя се активира. Тъй като хипофизата е „царицата на всички жлези”, тя оптимизира дейността на цялата ендокринна система. Задейства се и епифизата , която доскоро се смяташе за закърняла, но в действителност е напълно действаща. Така се получава цялостно повлияване върху обмяната на веществата, мускулния тонус, имунната и нервната система.
  Малкото количество светлина води до повишени нива на кортизола, от което следва бум на вирусни заболявания, простуди и грип. Истината е, че само 15 минути директна слънчева светлина върху кожата принуждават организма да синтезира необходимото количество витамин D3, предпазващ бебетата от рахит, а възрастните от остеопороза.
  Дефицитът на слънце влияе пагубно не само на тялото, но и на духа… Повече информация можете д а получите в книгата на д-р Атанас Михайлов „Въведение в природолечението” (ИК „Изток-Запад”)

  Източник: http://zdravoslovnohranene.com/prirodolechenie-sas-slunce/
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #1 -: Февруари 13, 2012, 22:59:34 »

  Белите хора са болнави, факт доказал се с годините.
  За индианците човек с бяла кожа било на лошо.
  Има противоречия за бялата кожа , но хора с тен са по-издръжливи.
  Малко инфо което е забравено от сегашните хора и изучавано в миналото.
  Сега набира пак скорост.
  Важно е само да знаем кога и как.И то слънцето ще ни помогне за всичко.


  За вредата на слънцето се говори много. И с право. Прекомерното излагане на слънце на незащитена кожа може да бъде изключително опасно. Освен вредно обаче, слънцето може да да бъде и много полезно. Всеки от нас има жизнена нужда от слънчевите лъчи.

  Почти няма човек, който не знае колко важно е да се пазим от слънцето и да защитаваме кожата си. За това алармират дерматолози, козметици, кардиолози, медии, козметични компании. Всички знаем колко опасни за здравето ни могат да бъдат слънчевите лъчи и се пазим усилено от тях. В цялата тази истерия забравяме, че слънцето може и да е полезно. Много полезно! Организмът ни има нужда от слънчевите лъчи и не бива да се лишава напълно от тях.


  Хелиотерапията е метод за лечение и подобряване на здравословното състояние на човек чрез слънчеви бани. Лечението чрез хелиотерапия е било по-актуално през миналите десетилетия, за разлика от сега, когато повече се говори за вредата, отколкото за ползата на слънцето. Хелиотерапията е полезна не само за лечение на някои заболявания, но и за превенция на здрави хора.

  Една от най-важните ползи от UV лъчите е, че те правят възможно образуването и синтезирането на витамин D в организма. Допира на слънцето до кожата ни е основният начин, по който организмът си набавя витамин D и затова е много важно ежедневно да бъдем огрявани от слънчевите лъчи.


  Витамин D е ключов за усвояването на калций и фосфор в човешкия организъм. По този начин той оказва силно влияние върху здравословното състояние на мускулите, костите, както и на нервната система на човек. Излагането на слънце е особено полезно за хора със ставни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Слънцето намалява болката и повлиява положително болестите от тази група. За ползите на витамин D за организма се говори усилено последните години, защото учените все повече се убеждават в жизнената му важност за деца и възрастни. Страните, в които слънчевата светлина е по-слаба и недостатъчна, случаите на заболявания на костите са много по-висок процент. Особено силно се усеща това при подрастващите.

  Достатъчното количество витамин D е важно и за кондицията на кожата. Парадоксално е, че слънцето всъщност е полезно за кожата ни, но изтънелият озонов слой допуска вредните лъчения, заради които опасността взема превес над ползите, които бихме могли да имаме. Особено важно е да изберете подходящ слънцезащитен продукт за лицето, тялото и косата си, за да спирате вредните лъчи и да може да се радвате на хубава кожа и насладата от слънцето.

  Витамин D се складира в организма ни месеци наред и активното излагане през лятото може да ни осигури запаси за зимния сезон.

  Излагането на слънце е важно и за емоционалното състояние на човек. Неслучаен е фактът, че в страните, където слънцето е по-слабо (северните части на Русия, Финландия и др.) процентът на самоубийствата и депресиите е значително по-висок. За сметка на това в слънчевите части на света хората живеят по-щастливо и безгрижно (страните от Южна и Латинска Америка). Излагането на слънце помага за стимулиране на хормоните, които отговарят за настроението ни и емоционалното състояние. Ежедневното излагане на слънце значително намалява нервното напрежение и се бори с депресията. Не е учудващо, че лятото хората се чувстват по-щастливи и свежи.  Хелиотерапията е подходяща и за повдигане на имунитета на човек, особено на децата. Излагането на слънце обаче трябва да става в подходящи часове на денонощието (между 8 и 10 и след 16 часа), за да се избегнат евентуални рискове за здравето (изгаряния, сърдечни проблеми, топлинен удар). Важно е да съобразявате и местата, където стоите на слънце, защото може да се засилят негативните последствия. Асфалтът, например, е много неподходящ за слънчеви  бани, тъй като се нагрява силно и въздухът става много задушен.

  Грешно е да се счита, че само ходенето на плаж е подходящ начин за събиране на слънчеви лъчи. Разходките на слънце или дори на лека сянка имат същия ефект, от който имаме нужда. Не само лятото, но и през останалите сезони е важно да стоим по малко на слънце. Слънчевата светлина през зимата и пролетта се бори успешно срещу сезонната депресия. А сега, в най-слънчевия сезон, може да се възползваме и да се радваме на естествения източник на щастие и здраве. В разумни количества, разбира се.

  10.06.2009/Деси Великова  Източник-http://zdrave.rozali.com/saveti-zdrave/p10459.html
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #2 -: Февруари 13, 2012, 23:23:14 »

  Не е необходимо да се печете много

  Медиците сравнили 450 бели мъже от Сан Франциско, които страдали от рак на простатата, с толкова здрави мъже. Те детайлно оценили контакта им със слънцето: проучили спецификата на работа и поведението им - проверили колко време прекарват в помещение и колко на чист въздух.

  И за по-голяма обективност сравнили цвета на кожата на тези места, където слънцето не може да проникне, с онези, които не можеш по никакъв начин да скриеш. Оценили пигментацията под мишниците и на челото с помощта на специален рефлектомер, измерващ цвета на кожата в точки от 0 до 100 единици.

  Рискът от рак на простатата бил два пъти по-нисък при тези, които прекарвали извън помещенията не по-малко от 20 часа на седмица. Обърнете внимание, за да се защитите от рак на простатата, не е нужно усилено и нарочно да се печете на слънце по цял ден. Достатъчно е по-често да сте извън помещенията. Защото знаем, че по принцип самият загар е вреден за кожата.


  Тенът премахва розов лишей не по-зле от таблетките и мехлемите

  Тенът е много полезен при два вида от най-разпространените лишеи - розов и разноцветен.

  Това са гъбични инфекции и те не са опасни за живота, защото предизвикват само повърхностни увреждания на кожата.

  Много често се срещат при подрастващи, които заради по-бурните хормонални промени се изпотяват повече. Тъй като младежите в тази възраст се отнасят доста придирчиво към своята външност, много от тях изпадат в тежка депресия и се затварят в себе си. Но слънцето може да им помогне. И най-добре е такова лечение да се започне през май и юни. Двете болести имат много общо помежду си. Често всичко започва с едва забележимо “майчино” петънце, около което след това се образуват “дъщерни” петна и се сливат помежду си. Цветът им е леко розоват или жълтеникаво-кафеникав, а повърхността често се лющи. Но повечето юноши могат въобще да не забележат този стадий. Често петната са толкова бледи, че практически не се виждат. Затова пък след обилно изпотяване след тренировка или в горещо време те веднага се набиват на очи. Потта провокира прогресирането на тези инфекции.


  Гъбичките загиват от слънчевото греене

  Ефектът от слънчевите лъчи при гъбичките е сравним с действието на лекарствата. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи гъбичките загиват, а на мястото на обривите се образуват леко забележими светли петна - това е вече здрава, но още непотъмняла кожа. След това, благодарение на слънцето, тези петна потъмняват още и вече въобще не се различават от обичайния цвят на кожата.

  Колкото по-рано започнете курса на слънцетерапия при тези гъбични инфекции, толкова по-добре: след това, както споменахме, загаряйте още известно време, за да потъмнеят петната бяла кожа.

  Може да се наложи и повторен лечебен курс: и двата лишея са склонни към рецидиви, понякога обривите се появяват на същите места, друг път - на нови. За щастие обаче с възрастта те често изчезват окончателно.

  Добре е да помислят за слънчеви бани и юношите, страдащи от себорея - мазна кожа.


  Митове за слънцезащитните кремове

  Наскоро в САЩ приключи най-голямото за последните години изследване на слънцезащитните кремове. До голяма степен резултатите учудиха дори специалистите. Вижте кои митове те развенчаха.

  Колкото по-висок е защитният фактор, толкова по-добре

  Истината. Всъщност разликата между най-високия и най-ниския защитен фактор е минимална. Освен това трябва да знаете, че защитният фактор намалява действието си, ако нанесете недостатъчно крем върху кожата си. Учените забелязали още нещо интересно. Хората, използващи средства с максимален защитен фактор, по-често изгарят, защото точно тези средства ни карат да се чувстваме най-защитени и така прекаляваме с престоя на плажа. Изводът е очевиден: по-добре използвайте продукти със средни защитни стойности.

  Витамините в слънцезащитните кремове са полезни

  Истината. Учените открили, че наличието на витамин А в състава на слънцезащитните кремове може да стане причина за сериозни заболявания на кожата. Затова бъдете бдителни и добре проучвайте състава на продуктите. На флаконите витамин А обикновено се изписва като ретинол палмитат. Интересно е, че ако този витамин е в състава на хранителните продукти, не нанася никаква вреда. Затова през лятото го приемайте само вътрешно - например във вид на морковен сок, но не и външно, по никакъв начин.

  Колкото по-малко време лежите под слънцето, толкова по-добре

  Истината. Разбира се, не е нужно “да се пържите” часове наред на плажа, но и не бива чак така фанатично да избягвате ултравиолетовите лъчи. Особено ако живеете в регион, където по-рядко виждате слънцето. “Златният стандарт” за получаване на достатъчно количество витамин D - това са 10 минути под откритото слънце без защитни средства. Правете го по няколко пъти в седмицата. Така костите ви ще станат по-здрави, имунитетът - по-силен и настроението - по-добро. Тези препоръки особено касаят хората, работещи цяла година в затворени офиси.

  Слънцезащитното мазило подмладява кожата

  Истината. Сам по себе си защитният продукт само отразява или поглъща слънчевите лъчи, а също и омекотява кожата, защитавайки я от пресушаване. Надписи от рода на “защитава от свободните радикали” невинаги са оправдани. Дори и да оказва подобно действие, той не е в състояние да направи кожата по-млада. Може обаче да предотврати образуването на нови бръчки и пигментации. Между другото, съществуват интензивни подмладяващи кремове, които също притежават определен защитен фактор. Но те не могат да бъдат наречени слънцезащитни в пълния смисъл на думата.
  Източник-http://www.blitz.bg/article/25581
  Активен

  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #3 -: Юли 09, 2012, 15:35:33 »

  Чудесна тема.ПоздравиЩе е добре всеки да се съобразява с организма си и да преценява
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #4 -: Юли 10, 2012, 09:14:04 »

  Цитат на: 複合(S_s _b)
  Белите хора са болнави, факт доказал се с годините.
  За индианците човек с бяла кожа било на лошо.
  Европейците (белите) са преминали през всички видове епидемии на средновековието и е като хлебарка, сравнен с останалите раси.
  Ако беше така, както казваш, нямаше половината африкански и американски народи да измрат именно от болестите на белия. Болести, които той си ги е карал като настинка.
  Белия човек е силен човек.
  Посочи ми един негър или индианец щангист или борец (какъвто и да е тежкоатлет), плувец. Може и да има някакви, но са обречени. Покажи ми един негър или индианец (говоря и за двете америки), който да е светило в областта на науката. В изкуството има, което не им го оспорвам по никакъв начин.
  Ако това са фактори, които би трябвало да вземем предвид, то аз препоръчвам природолечение без слънце Намигване
  Дори и когато твърдите и пишете глупости - мислете.

  p.s. А това за индианците даже няма и да го коментирам.
  « Последна редакция: Юли 10, 2012, 09:37:31 от sanguinary » Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #5 -: Юли 13, 2012, 22:28:14 »

  Цитат
  Ако това са фактори, които би трябвало да вземем предвид, то аз препоръчвам природолечение без слънце Намигване
  Слънцето помага , факт които няма да коментирам.
  Не ми се губи енергия за глупости.
  Всеки има право да вярва на каквото си иска.
  Цитат
  Дори и когато твърдите и пишете глупости - мислете.
  Малко грубо ...  Прегръдка
  Според мен не са глупости и ако се замислим ще го разберем.
  Слънцето помага и ако сме с тен сме по-здрави , факт и толкова.
  Аз споделям само опит,мисли и не коментирам кое е грешно а оставям четящия да си избере.  
  Цитат
  Ако беше така, както казваш, нямаше половината африкански и американски народи да измрат именно от болестите на белия. Болести, които той си ги е карал като настинка.
  Болести които са дошли от белия човек факт.Болести които са възникнали от липса на светлина.
  Болест която е създадена от белия човек и като неин създател той има имунитет , нормално.
  Не ми се спори вожде няма смисъл.
  Липсата на светлина е болест и мога да ти го докажа но темата е с друга цел.
  Форума е за помощ на хората и ако греша кажи.
  Аз избирам да помагам и ако не мога не пиша.
  Здраве на всички.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Слънце
  Снимки
  Kaloyan 4 1703 Последна<br />публикация Октомври 19, 2010, 00:39:42
  от Johnny_boy
  Второ слънце, мит или реалност
  Астрология и нумерология
  Evolution 5 2939 Последна<br />публикация Януари 27, 2011, 17:37:43
  от Престолски
  НЕПТУН - “Сърцето на Духовното Слънце”
  Астрология и нумерология
  dayana 3 4073 Последна<br />публикация Юни 11, 2011, 19:49:09
  от dayana
  Българин две години яде слънце
  Любопитни факти
  Слънчев лъч 6 3171 Последна<br />публикация Октомври 23, 2011, 21:19:45
  от егоцентрична ексцентричка
  Природолечение с въздух
  Здрав дух здраво тяло
  Administrator 8 1716 Последна<br />публикация Юли 28, 2012, 11:29:50
  от Щуродино

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright