Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Думата "Ограничение" използвана като определение за човек.  (Прочетена 2131 пъти)
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« -: Декември 29, 2011, 18:04:25 »

Все още не разбирам как за някого,друг човек може да бъде ограничен в съзнанието си.
Хората мислят индивидуално.Например всеки може да изпитва чувството любов,но любовта ,като чувство за всеки е различна в зависимост от неговите възприятия и житейски път.Една различна-еднаква любов.
По тази логика не е ли възможно една казана дума да е различно възприета,но еднаква по смисъла си.
Когато възприятието на един човек и неговите убеждения,приемат друга форма за друг човек,това значи ли ,че дрругият човек е ограничен спрямо първия.Значи ли, че ,ако разбиранията ни се отличават от разбиранията на един или друг,това ни прави ограничени един за друг.
Не е ли погрешно в един спор да има "прави" и "неправи" при положение,че всички мнения водят до една цел.
Добре!Щом така или иначе се стига до целта,кой е правия в случая и  кой ограничения!?
Прав и ограничен ,защото в някои хора се забелязва убеждението:
Ако всеки се мисли за прав по даден въпрос,а друг е  с " погрешното мислене",то той автоматично се обявява за ограничен,заради своето "погрешно вникване" и дори е виновен за това,което в действителност не зависи от него,но го превръща в негово лице."Погрешното му вникване" е ,като ограниченост на умствения или емоционален процес,което не му дава възможност да е толкова "напред" в очите на "правия" с "неограниченото" мислене.
А не е ли ограничаващ  в мисленето си ,ограничителя в лицето на "правия",който не допуска да е правилно това,което за него е грешно и не е ли ограничаващо да има "само една истина","само един път" и т.н.
Ако някой е по-глупав от друг,дали това го прави ограничен по принцип.На всеки на когото нещо е отнето има нещо друго ,което е дадено, което на този на когото първото нещо не му е отнето го прави ограничен спрямо този човек с "отнетото".Ако беше така,всеки щеше да е ограничен.А не е ли всеки надарен с нещо .което го прави уникална част от цялото.Все едно да наречем сърцето-ограничен орган спрямо мозъка,съдейки по функцията на двата органа,но ще се съгласите ,че един без друг те не функционират.
Извод няма,защото не ме бива в това,но някой ,който го бива в изводите ще си направи такъв Усмивчица
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #1 -: Декември 29, 2011, 18:09:24 »

С това послание аз искам единствено да кажа -Не се съдете един друг ,ние сме цяло!!!
Активен
zigzagy77
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #2 -: Януари 06, 2012, 21:49:49 »

всички сме ограничени това е целта да премахнем оковите и да изпитаме наслада от труда а който го е осъзнал ,че всеки които търси вина или вменява вина на друг е достигнал просвета на своето съзнание за единството от което произлизаме!
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #3 -: Януари 07, 2012, 03:51:42 »

Щом така казваш и смяташ... Згреших
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #4 -: Януари 11, 2012, 03:58:38 »

Цитат на: sanguinary
... човек осъзнал истината/единението със сърцето си, никога не би говорил с категоричност. Никога не би слагал етикети, нито пък би определял нещо като лошо или добро.
От темата...http://indigota.com/index.php?topic=4092.0
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #5 -: Февруари 05, 2012, 23:01:36 »

Смятам, че тази тема има общо и с темата за ограничението на хората.Или как "ограничените" просто още не са достигнали ново на мъдрост и как един мъдрец не би нарекъл някого "ограничен".
"Ако умееш да летиш не казвай на никого, защото не можеш се оттърва от учители"(Не знам источника на цитата);
"Мъдър е този, който знае, че не знае нищо.";
"Мъдър е този, който знае не всичко, а необходимото."
Според мен мъдрия човек не би нарекъл някого ограничен.Мъдреца нарича нещата с истинските им имена.Ако някой е постъпил глупаво за нещо, то много вероятно е мъдреца да му каже например:
-Може сега да си глупав, защото си постъпил грешно спрямо тази ситуация, но следващия път ще знаеш  как да постъпиш и ще бъдеш мъдър в ситуацията, защото се учим от грешките си.
Винаги има начин, ако в нещо се зациклиш, то мъдрия човек ще те посъветва там кадето принципно имаш пропуски, а не конкретно за ситуацията.Или мъдреца не решава конкретно проблем, а насочва грешащия на там, от кадето ще може да си реши всички проблеми.Мъдреца ще опита един вид да предизвика мъдрост в "глупавия", за да може той сам да извърви житейския си път и да придобие тези уроци, които са му нужни за да помъдрее самия той.
Да помогнеш на приятел да реши свой проблем е хубаво, но до тогава, до когато го оставяш сам да избира, като само го насочваш към по-добрия за него начин и то така, че пак да извлече поуката от ситуацията.
Защото един мъдър човек няма проблеми, той не би приел така житейските си уроци.Той не се главоблъска и не анализира случващото се.Мъдреца просто знае, че това се случва и , че то трябва да се случи и той сам избира да мине по трънливия път, без да се тормози.Защото и доброто и лошото, което ни се случва е в наш интерес и полза.Дори двете неща са едно и също, защотто и двете ни тикат към нашето израстване, ако щете духовно, ако щете емоционално.Не знанията от книгите ни правят мъдри, а житейските трудности и изводите от тях.
За един мъдрец да си мъдър не е хвалба.То е път.Всеки ще мине по своя път и ще достигне мъдростта.Колкото до истината, тя не е толкова важна, ако знаеш как не ти трябва да знаеш защо.
Активен
Kissing You Good Night
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 448


 • Град: Варна
 • zdr kp животче, вървиш ли?

  « Отговор #6 -: Юни 20, 2012, 11:43:47 »

  Аз познавам хора, които намират всичко не-българско за ограничено, грешно и лъжливо - а всъщност те са с много ограбена емоционалност и с много тесен кръгозор - концентрирали са се върху текстовете на Петър Дънов, тълкуват ги съвсем буквално - буква по буква, запетая по запетая, и не дават право на инакомислещите да дадат своето мнение. Така че това деление ограничени-неограничени, прави-криви и прочия, е най-голямото ограничение, което можем да си наложим и е една голяма крачка към тоталитаризма, независимо от формата и изявата. А тоталитаризма е най-ограничаващото нещо.
  Активен

  Повърхностната температура на атмосферата на Уран е -225°С. Или с около 45° повече от тази на сърцето и душата ми
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #7 -: Юни 20, 2012, 11:53:31 »

  Да, добре казано!
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #8 -: Юни 22, 2012, 00:41:09 »

  Ари, повечето въпроси ги задаваш като дете, което сега открива света Усмивчица Отговори не ти трябват, но пък е хубаво, че се луташ така... в тъмното Усмивчица
  Намирам това за очарователно, но пък ще се спра на един от въпросите ти, над които е добре да се помисли повече.
  Цитат на: AriaM
  Все още не разбирам как за някого, друг човек може да бъде ограничен в съзнанието си.
  Според мен, въпроса за съзнанието си заслужава да бъде изнесен в отделна тема. Даже раздел!
  Всъщност, повечето, когато определят някой за "ограничен", го правят, тъй като са го чували като
  израз, но реално нямат ясна представа за това, което се има предвид под ограничен. Много са изразите, които хората използват, а всъщност нямат никаква представа какво означават. Пък ако бъдат попитани, ще се наслушаме на жестоки шедьоври, които ще превърнат темата "Малка порция смях" в "Чудовищна порция смях".
  Но както обикновено, предпочитам да се отнесем... не към болшинството, а към средноинтелигентната
  част от населението и да видим там какво става.
  Та основното разминаване идва от там, че бъркат знанието с осъзнаването. И тука вече става сложно.
  Като начало, не е зле да добием една прилична представа - що е това съзнание.
  Различните науки и схващания дават сходни определения за съзнание. Разликите са в това, че го съотнасят към различни аспекти. Условно, като изключим тотално неосъзнатите, можем да разделим осъзнаването на 4 вида или нива.
  1. осъзнаване и разбиране на заобикалящия свят (това се яде, онова се пие)
  2. осъзнаване на мисията ни като хора и като биологичен фактор, свързан със заобикалящия ни свят
  3. осъзнаването ни като същност - че не сме само материални тела, а тела, които имат души
  4. духовно осъзнаване - че всъщност сме души, които имат човешки тела

  Първите две, както се досещате, могат да се случат и само през сетивата, но (винаги има едно но) е нужно и съзнание зад тях! Защо? Защото чрез сетивата, получаваме картина само от периметъра, в който се простират техните възможности. Именно това означава - ограничен човек. Ограничен от сетивата си. в сетивен план един пор е много по-развит от най-развития човек, но реално, неговия свят е стеснен до неузнаваемост - нещо за ядене, нещо за пийване и нещо за... след това.
  Останалото са врагове и плячка. Това важи за всичко живо, което няма съзнание. И макар в това определение, мнозина от вас да разпознават половината си познати, колеги, съседи и съученици, ще ви кажа, че те... не са лишени от съзнание, както е при животните, а по-скоро... сякаш са натиснали бутона off и са го вкарали в режим на летаргия.
  Най-краткото и точно определение, за което се сещам е - количеството осъзната действителност (не го бъркайте с количество информация - това е знанието).
  Например себеосъзнаването е свързано с ясната представа на мисията, с която сме дошли, което предполага - духовно осъзнаване, от където следва да се досетим, че и душата има съзнание...и т.н. и т.н.
  Цитат на: AriaM
  Не се съдете един друг ,ние сме цяло!!!
  « Последна редакция: Юни 22, 2012, 07:38:41 от soulSurgery » Активен
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #9 -: Юни 22, 2012, 03:07:37 »

  Все още се чудя как ме изумяваш всеки път Санг..в добрия смисъл  Ухилен
  Поне разбирам до тук че с 4 точки съм супер добре..остава въпроса какво правим с тези които не са наясно :/ ако ме разбираш..въпреки , че напоследък разбрах много добре света и дори смея да твърдя, че мн добре разбирам хората и тяхното поведение, това си е напредък Усмивчица
  Само дето изгубих една тънка нишка..дето ще си запазя за себе си.
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #10 -: Юни 22, 2012, 03:45:11 »

  Само този решил да достигне немислимото,
  разбира какви са възможностите пред него.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #11 -: Юни 22, 2012, 08:40:43 »


  Цитат на: AriaM
  Поне разбирам до тук че с 4 точки съм супер добре..остава въпроса какво правим с тези които не са наясно :/
  Да ги приемем и да не ги променяме.
  Какво да направим, че котката не може да готви и да чисти?
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright