Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 7   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Просветлението за Истината  (Прочетена 3795 пъти)
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« -: Февруари 03, 2012, 20:09:00 »

Просветление е когато ти просветне!
Пляскаш се по челото и се смееш, смееш на себе си - "Бре, какъв глупак съм бил!? Да не видя очевидното, това, което винаги е било пред мен!"
Просветлението е раждането "свише" и "изново". Умирането на глупака в теб - на старата ти личност, заблудена, обусловена, впримчена в чужди вярвания, концепции и идеологии.
И раждането на новия човек - чист и невинен като дете, като бял лист хартия, върху който само Бог да пише.
Просветлението е когато спреш да следваш "някоя" нечия религия спреш да следваш когото и да е било и каквото и да е било.
Не си ничий последовател, не си част от нито една организирана система или структура, не си част от тълпата.
Ти си сам, но не самотен. Истински, автентичен, оригинален, уникален. Ти си този, който Бог е поискал да бъдеш. И Бог е единственият, който определя съдбата ти.
Защото теб вече те няма - само Бог е!
Просветлението за Истината, или истинското знаене ( за разлика от натрупаното в ума и заимствано отвън, от другите знание) не е мисловен процес, а точно обратното.
Когато преминеш отвъд мисловния процес на ума и неговите умствени мисли, проекции, заблуди, и станеш чисто съзнание - отвъд ума и неговите ограничености, то само тогава можеш да видиш Истината и най-вече да придобиеш знаенето за нея.
Защото умът и неговият мисловен процес е един ограничен инструмент, биологически компютър, който не може да надскочи себе си и заложеното, програмирано в паметта му - като модели на мислене, личност (но не същност), характер (но не истинското вътрешно същество). Тези програми на ума са повърхностни и променливи според състоянието на ума. Те не са истинската същност на човека.
Истинската човешка същност е отвъд ума и се познава с центъра на цялостното човешко същество - със сърцето и душата.
Само когато човек се спусне в сърцето и оттам в душата си, той придобива Истината като знаене чрез директно изживяване, знаене, което не е заимствано отвън - от книги, писания, чужди думи, а е собствена опитност. Това е Знаене - Прозрение и за да го придобие човек, трябва да излезе от хватката на вечно разтревожения си и страхлив ум (както и Исус съветва Мария). И да се спусне в сърцето си - там Божието царство го очаква - "Божието царство вътре във Вас е!", учи Исус.
Сам Исус заявява за себе си, че е човешко същество, "човешки син". Като всички нас.
Ето защо на описаното в Библията трябва да се гледа като на иносказателна метафора, притча, зад която е скрита дълбока истина. Сам Исус говори в притчи, зад които скрива дълбокото си и проникновено знание и познаване на Бога, за чиято слава Исус иска да извести хората.
Такъв иносказателен образ от притча е и образът на дявола, изкушаващ Исус при оттеглянето му в пустинята за 40 дневно уединение и духовно пречистване (медитация).
Всъщност дяволът е гласът на човешкия ум, пълен със заблуди, обусловености, изградени модели на мислене, внушения и вярвания. Дяволът -Умът трудно отпуска своята хватка на програмирани лъжи и заблуди върху човешкото същество и неговия център - сърцето. Човек израства възпитан да вярва в определени умствени модели, които (уж) водят до успех, амбиция, власт, престиж. И именно в това заблуждаващо възпитание на фалшиви човешки ценности се крие властта на дявола - ум. Човекът е започнал напълно да се отъждествява със своя ум и обусловените в него - от общество, родители, църква, училище, медии, - заблуди.

Много е трудно за един такъв запрограмиран човек да се отърси от собствените си умствени заблуждения, знания, идеологии, вярвания.
Ето защо всички духовни люде и в миналото и днес се отдават на духовни уединения / медитации - за да се освободят от хватката на програмирания си био-компютър ум.

Исус също се е отделил в пустинята за медитация. Такъв е случаят и с Мохамед - който се уединява за медитация на планината Хира.
Чрез осъзнаване на дяволската роля на ума и на неговия механизъм на програмирано устройство, човек може да се освободи от хватката на ума, сграбчила съществото и сърцето му. Така, както се е освободил и Исус - чрез помощта на своето осъзнаване-медитация, неговите "божествени ангели" от чисто съзнание.
Човешкото същество няма нужда да бъде водено към Бог - нито от алчност, нито от някакво друго желание. Просто защото човешкото същество винаги е било, е и ще бъде в Бог - и никъде другаде! И къде другаде може човек да бъде, като само Бог Е! Никой друг и нищо друго!
Но човек може да бъде изкушен и заблуден от собствения си ограничен и повърхностен ум, че само това, което умът познава чрез мислите си, анализите си и логическите си постройки е реално съществуващото. И по този начин, воден от заблудите на собствения си ум, човек може да започне да живее в лъжи и илюзии.
И да забрави Истината Бог!!!

Притчата за Адам и Ева също е иносказателна метафора и не трябва да се приема и тълкува буквално. Тя отразява в метафоричен стил етап от живота на човечеството - тогава, когато на хората е бил даден умът - Дървото на познанието!
Умът е това дърво, което те кара да виждаш света двойнствен - добро и зло, красиво и грозно. Защото умът е добър в разделенията и класификацията.
Проблемът за хората идва, когато започват да се идентифицират с ума си и неговите плодове - мисли, илюзии, вярвания. Хранейки се с плодовете на ума си, хората забравят за Бог и Неговата Реалност, единствената Истина. Хората забравят, че Съществуванието е Единно и Единство и започват да живеят в разделение, в неосъзнаване.
Да се нарича това грях е специалитет на църквата.
Най-големият грях е да караш хората да се чувстват виновни.

Защото Исус никога не нарече хората грешни или виновни - той каза: "Прости им Боже, те не знаят (не осъзнават) какво вършат!"
Ето защо и грозното убийство на Исус на кръста си има конкретните извършители - хората на религиозното и политическото статукво, на утвърдената религиозна и политическа власт. Тези са хората на Лъжата и Манипулацията, които налагат мракобесие и човеконенавист, за да могат да владеят останалите.

Защото всеки път, когато Истината се появи, Лъжата и нейните поддръжници треперят от страх и се чувстват заплашени.
С какво толкова ги е уплашил Исус!? - чист и невинен човек, заобиколен от шепа бедни хорица. Повечето хора по онова време дори и не са знаели кой е Исус - за това и в официалните исторически хроники той не присъства. Там присъстват политиците, религиозните сановници, не бедните и обикновени хора.
Само религиозните вярващи са били онези, които са забелязали Исус. Само хората на установеното религиозно вярване - на канонине, догмите и наизустените писания са били онези, които са били подразнени от Исус.
Защото той е говорил Истината за Писанията и тази Истина не е могла повече да бъде скрита и опазена от останалите хора. А това вече е било заплаха за религиозните свещеници - един обикновен човек, син на дърводелец, говори за Бог с такава Любов и Истина, с каквато те, въпреки постовете и сановете си в църквата, не са могли да говорят.
Защото Истината се спуска там, където сърцето е чисто и където Тя реши. Истината не се кланя на свещенически и политически санове, нито на икономически и завоалирани интереси.
Нали затова е Истина!!!
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Me.Racle
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 117


Silence in action

« Отговор #1 -: Февруари 03, 2012, 23:35:14 »

Ето, една ИСТИНСКА тема {:
Активен

A better YOU means better YOUniverse !
sarabia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 169


 • Град: Варна
 • « Отговор #2 -: Февруари 07, 2012, 20:22:41 »

  Ето една древна история:

  Някакъв млад дявол идва тичешком при шефа си. Той целия трепери и казва на стария дявол:
  -Трябва веднага да се направи нещо, защото на Земята един човек е намерил истината! А веднъж щом хората познаят истината, какво ще стане с професията ни?
  Старецът се засмял:
  -Седни да си починеш и недей да се тревожиш.За всичко сме се погрижили. Нашите хора са вече там.
  -Но аз оттам идвам-възразил младият.-Не видях и един дявол.
  Старецът му рекъл:
  -Свещенниците са моите хора. Те вече са наобиколили човека, открил истината. Сега ще станат посредници между човека на истината и масите. Ще издигнат храмове, ще напишат писания, ще интерпретират и изопачат всичко. Ще карат хората да се покланят, да се молят. И в цялата тая гюрлутия истината ще се изгуби. Това е мой стар метод, който винаги е успявал.

  Ошо
  Активен

  Не се опитвай да ме опознаеш,аз нямам име,нито форма.
  Мислиш ли,че много знаеш сам поставил си си норма.
  В мен ти виждаш своя лик,тъй както си въобразяваш.
  Дори да сменям моя ник,пак сам със себе си оставаш.
  Вивиан
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 26

  « Отговор #3 -: Февруари 08, 2012, 00:02:59 »

  Преди време казах истината за едно нещо на едни познати. Истината такава, каквато аз я виждам през моите очи. Истината, която мен ме е ръководила почти през целия съзнателен живот. Оказа се голяма грешка. Моята истината за тях беше нещо съвсем различно, за тях просто имаше друга истина, друго виждане на нещата. Не приеха това което казах.От тогава отношенията ни много се влошиха, а моята истина вече не действаше дори за самата мен. Може би за това в Библията е казано "И всичко бе словото". Истината не е една за всички, и за това трябва много да внимаваме какво казваме. Нека всички да открием истината за себе си!
  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #4 -: Февруари 08, 2012, 08:14:35 »

  Истината е една, точно както и пътя и живота.Усмивчица
  Ако се случи една случка и 100 човека свидетели присъстват там, всеки ще я разкаже различно в съда - през неговия поглед. Съда ще трябва да установи фактите, но истината не са фактите...Усмивчица И живота, който всеки различно възприема и проявява, е един. Това, което тебе те държи жив, е същото, което държи и мене, и всичко останало.
  Разликата е в осъзнаването Усмивчица...противоречията са само привидни, на повърхността. Сега това може да ти изглежда като непримиримо противоречие, но ако си малко по-съзнателен, ще забележиш, колкото и да изглеждат противоречиви твоята позиция и тази на приятелите ти, по същество няма противоречие.

  Не съм съгласен с тебе, казал един атински вожд на друг спартански, - но до смърт ще защитавам правото ти да го казваш!
  Активен
  Вивиан
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 26

  « Отговор #5 -: Февруари 08, 2012, 10:53:35 »

  Така е, колкото си по-осъзнат, толкова повече виждаш нещата които се случват. Но толкова е трудно да живееш осъзнато, особено около теб ако има хора, които не искат и да разберат какво се случва, а търсят причината другаде. Но пътя на истината е трънлив и дълъг. Усмивчица
  Активен
  sarabia
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 169


 • Град: Варна
 • « Отговор #6 -: Февруари 10, 2012, 14:56:38 »

  Така е, колкото си по-осъзнат, толкова повече виждаш нещата които се случват. Но толкова е трудно да живееш осъзнато, особено около теб ако има хора, които не искат и да разберат какво се случва, а търсят причината другаде. Но пътя на истината е трънлив и дълъг. Усмивчица

  Понякога е нужно много дълго време, за да може някой да види собствените си грешки и недостатъци...По-лесно е да се вади сламката от чуждото око, отколкото гредата от собственото..., за жалост.
  Активен

  Не се опитвай да ме опознаеш,аз нямам име,нито форма.
  Мислиш ли,че много знаеш сам поставил си си норма.
  В мен ти виждаш своя лик,тъй както си въобразяваш.
  Дори да сменям моя ник,пак сам със себе си оставаш.
  Вивиан
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 26

  « Отговор #7 -: Февруари 10, 2012, 20:12:50 »

  То поради тази причина в БГ. хората сме толкова "състрадателни" и си "помагаме".
  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #8 -: Февруари 11, 2012, 09:38:06 »

  Просветление, е когато капката стане океана.
  Активен

  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #9 -: Февруари 11, 2012, 16:53:22 »

  По-интересен е кръговрата на капката в нейните състояния и Законите зад това.
  "Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе." Кибалион
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #10 -: Февруари 11, 2012, 18:17:29 »

  Не знам, Търсач. И ние сме капки в океана, със съзнанието на капка, а не на океан.
  Като станеш океана, тогава ?! може да говориш.
  Активен
  artist5
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 66

  « Отговор #11 -: Февруари 12, 2012, 18:50:57 »

  Вивиан напълно те разбирам и аз като теб си навлеках гневан на един много близак за мен човек. Истината обаче е една и е за да се казава иначе какъв е смисъла от нея?
  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #12 -: Февруари 12, 2012, 21:20:08 »

  По-интересен е кръговрата на капката в нейните състояния и Законите зад това.
  Истинското Себе на капката е Атман, което е Океана-Брахман.
  "Този Атман е Брахман"-Мандукя Упанишад-Атхарва веда.
  Активен

  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #13 -: Февруари 12, 2012, 21:21:54 »

  Не знам, Търсач. И ние сме капки в океана, със съзнанието на капка, а не на океан.
  Като станеш океана, тогава ?! може да говориш.
  Просто имаме грешна идентификация, породена от Егото ни. Егото е индивидуалист, а Себето - Атман е колективно същество.
  Активен

  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #14 -: Февруари 12, 2012, 21:34:26 »

  Да, знам го на теория, търсач. Но само на теория. Ти така ли се усещаш, като океана, като казваш тази атма е брахман!!!?
  Активен
  Страници:  [1] 2 3 ... 7   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Истината
  Обща тематика
  Icko 6 1267 Последна<br />публикация Юли 23, 2010, 13:31:16
  от psyhea
  Експеримент с Истината
  Духовни учения
  Търсач 13 1213 Последна<br />публикация Април 23, 2011, 18:47:45
  от Търсач
  Трактат за светлината и просветлението
  Духовни учения
  Paladin60 0 866 Последна<br />публикация Август 23, 2011, 22:56:10
  от Paladin60
  Според Ошо Исус страда от ментални отклонения. Вие съгласни ли сте с него? « 1 2 3 4 5 »
  Въпроси и отговори
  Търсач 63 3679 Последна<br />публикация Септември 25, 2011, 14:43:34
  от Pelin
  Истината за месото « 1 2 3 4 »
  Природосъобразно хранене
  Sunshine(sun) 45 6041 Последна<br />публикация Юли 07, 2013, 22:23:01
  от kapitana

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright