Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Духовна връзка - Учител и ученици  (Прочетена 4525 пъти)
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« -: Февруари 01, 2012, 18:37:01 »

Когато на Земята дойде истински духовен учител, като Исус, като Буда, като Учителят Дънов, той е като разцъфтяло цвете, от чийто нектар искат да пият всички пчели. Когато един човек е наистина просветлен, мъдър, неговата мъдрост не е само фасада, а е спонтанен аромат на съществото му, неговата мъдрост не е знание на ума, натрупано от книгите, заимствано от другите, а е мъдростта на неговия собствен опит. Истинският духовен учител ще ти влияе, ще те повдигне духовно и ще те привлече към себе си без да прави от това самоцел. Той няма да те хипнотизира, а ще ти помогне да стъпиш на собствените си крака и да откриеш вътрешния си учител, най-вътрешното си същество, ще ти помогне ти на свой ред да разцъфтиш в истинко автентично човешко същество.
Към такъв учител ще бъдат привлечени тези ученици, които са разтворили сърцата си за Любовта му, които са готови без страх да пътуват към Неизвестното.
За тези обаче, за които поемането по пътя на духовната трансформация е плашещо, пълно с неизвестност и искат гаранции, начертани карти с маршрута и точни обозначения на капаните по пътя, един истински Учител ще е заплаха за тяхната сигурност. Защото един истински учител е мистик, той е мистерия, цяла една вселена, той е зов от Неизвестното. Тези ученици ще предпочетат умозрителните тиради на вечно страхливия ограничен човешки ум, неговите добре очертани интелектуални термини, категоризации и диференциации, логиката на неговия интелект.
И тук ще паднат в капана на човешкия ум, който по силата на своята ограниченост е неспособен да обхване Необята. Защото умът е само един инструмент, механизъм, био компютър, който може да работи само със заложените в него известни величини. А бог не е и не може да бъде сведен до известна величина, Вечността и Безкрая са извън възмойностите на ума. Защото Съществуванието не е логика, не е добре очертан туристически маршрут – Животът е една мистерия, алогична и непредвидима.
Ето защо един истински Учител ще Ви поведе по пътя на сърцето, на любовта, на почувстваната дълбоко в душата истина, а не по пътя на интелектуалните самоцелни упражнения. Думите на такъв учител са като славееви песни, пълни с Любовта на Бога. Те не само те „образоват”, но и по невидим начин те трансформират, спомагат за прераждането на съществото ти.
Много такива редки същества, духовни учители са бродили по нашата хубава земя. Но след смъртта им, много други, наричащи себе си техни ученици, но не разбрали най-важното им послание, са се опитвали да се окичат със славата на Учителя си. Наричайки себе си последователи, те подлагат думите на Учителите на дисекция, затварят ги в ограничени тълкувания, неспособни да обхванат необятността на Божествената мъдрост в посланието на Учителите. Защото един Учител на хората съществува на високо божествено ниво, ако той е на 15 „етаж”, то обикновените хора са едва на първия. За да разбереш Учителя, трябва да се въздигнеш на неговото ниво. В противен случай твоето виждане за него ще е ограничено и недостатъчно. Такива последователи, неспособни да се въздигнат до нивото на Учителя, предпочитат след неговата смърт да го смъкнат до своето ниво, като проектират върху неговите думи собствените си заблуждения и предразсъдъци.
По този начин са възникнали и всички различия и деления в световните религии и духовни учения, всички вътрешни църковни борби и междуособици.
Когато един Духовен учител не е вече между живите, хората на егото се втурват да се кичат с неговата слава и да го прекрояват според своя аршин.

За съжаление тази съдба не подминава нито един световен духовен учител – след тяхната смърт и Исус, и Буда, и Учителя са тълкувани неправилно от свои последователи и ученици, които поради своята духовна слепота и неосъзнатост са хвърляли върху тях калта на собственото си тесногръдие, проектирали са върху имената на Учителите собственото си неизявено и комплексирано его.
Така, вместо образа на жизнеутвърждаващия и изпълнен с любов Исус, Живата Истина, дръзнала да се изправи срещу хората на статуквото в древна Юдея, срещу фарисеите, хората на мъртвите религиозни догми и наизустеното от скрижалите мъртво знание, Църквата е създала един съвършено различен образ на Исус – Исус, увиснал на кръста, тъжен и предаден. Това е един много тънък психологически момент – като се величае страданието на Исус на кръста, като се внушава идеята за саможертвата му, на хората се вменява чувството за изначален грях и вина, която не е тяхна, всъщност. Днешното човечество е карано да се чувства виновно за чуждия грях – грехът на фарисеите, на религиозните догматици, които, както в древна Юдея, така и днес, създават разделение и страх между хората. А всеки, който дръзне да изрече тази истина в България и днес е анатемосван от Православната църква и му се отказва достъп до публичното пространство.
За съжаление и Учителят Дънов не е пожален от опити за обсебване от самонадеяни тълкуватели, наричащи себе си негови „най-добри” ученици. Неговата същност на просветлено създание е принизявана до нивото на обикновен интелектуалец – антропософ, последовател на Рудолф Щайнер! Да се сравнява Учителя със Щайнер е като да се сравнява исполин с джудже. Учителят е просветлен мистик, директно познал Бога, в който се е изляла Божествената мъдрост от самия извор. А Щайнер е просто един велик интелектуалец, който обаче няма личната опитност на просветлението и се опитва да разсъждава опосредствено за Истината, като слепец, който никога не е видял светлината, но пък може да теоретизира до безкрай за нея!
Ученик на истинския Духовен учител може да се нарече не този, който нарича себе си последовател само и само да покаже своята изключителност, да полира още повече своето интелектуално его, а този, който е готов да умре за старата си личност и да се прероди отново заради своя Божествен учител!
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Февруари 01, 2012, 18:49:47 »

  Наистина съм съгласен с много от написаното. Например за същността на духовните учители, недоверието към тях, нашето его и опитите на ограничения ум да се превърне в чаша, която да съдържа в себе си неограничения Бог.
  Съгласен съм че това е причината за разделението в света, което умело се направлява от някой хора, борещи се против светлината. Но след като самите учители са толкова извисени не са ли могли да усетят, че човек не може да бъде събуден, освен ако той сам не се събуди от съня си. Като да дадеш нож на диваци, за да ги научиш да режат и делят хляб по равно, по братски, а след смъртта ти тези диваци да се избиват кой да държи този нож, именно със самия него! Не са ли могли да предвидят че опитвайки се да направят добро всъщност ще причинят, макар и косвено, още по-голям Хаос, още повече Разделение?
   Може би човешката съдба не е предопределена. Може би всичко зависи от нашия избор. Дали да отидем по-нагоре, дали да отидем по-надолу... дали да си останем тук... Може би мистерията е в тази символична битка между доброто и злото... предопределена от самото си начало, а същевременно кой да спечели зависи от нас...Колко е сложен живота! Колко се нуждаем от един духовен учител като Дънов, като Иисус, като Буда..., но той няма да се появи. Освен в самите нас, надявам се...

  Ошо...Какво да ти кажа за него?... Велик манипулатор като всеки голям философ...
« Последна редакция: Февруари 01, 2012, 19:03:05 от Аэ съм » Активен
shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #2 -: Февруари 01, 2012, 19:40:26 »

Ах, сестра Алия, радвам се да те видя и тук.


Да, от нас зависи, учителя не може да свърши нашата работа. Ако ние  мръднем поне малко в съзнанието си, ако извършим една много малка част, една милионна част от това, което казват учителите, всичко би се променило. Иначе...и да дойдат във въплъщение, все тая...Те са тук, всички Учители са тук за прехода.
Активен
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #3 -: Февруари 02, 2012, 10:26:51 »

 Но след като самите учители са толкова извисени не са ли могли да усетят, че човек не може да бъде събуден, освен ако той сам не се събуди от съня си. Като да дадеш нож на диваци, за да ги научиш да режат и делят хляб по равно, по братски, а след смъртта ти тези диваци да се избиват кой да държи този нож, именно със самия него! Не са ли могли да предвидят че опитвайки се да направят добро всъщност ще причинят, макар и косвено, още по-голям Хаос, още повече Разделение?
Всъщност, истинските духовни учители никога не виждат "диваци" в хората, а Божии чеда, спящи Буди (Ошо). Освен това, духовните учители чудесно знаят, че никой не може насила да пробуди другия от духовния му сън. Духовните учители не се и опитват! Те знаят, че е неуважение към човека да тръгваш да му помагаш или да го спасяваш против неговата свободна воля.
Духовните учители обаче не могат и да мълчат за това, което са познали от личната им опитност и изживяване на Бог. Те не спират да говорят през целия си живот (разбира се, ако междувременно не ги разпънат на кръста). Духовните учители споделят себе си и съществото си - те са като дъждоносен облак, натежал от дъжд и изливат своите живителни дъждовни капки върху земята, върху всички. Някои капки падат върху благодатна плодородна пръст и дават плодове, други падат върху голи скали.
Всичко зависи от готовността на този, който ги слуша дали да ги чуе или не, великите ни духовни учители.
За това говори и Исус в притчата си за сеяча
 
Цитат
Ошо...Какво да ти кажа за него?... Велик манипулатор като всеки голям философ...
Ошо е философ по образование и просветлен по същност. Самият Ошо отрича филосософията като средство за познание на Истината.
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #4 -: Февруари 02, 2012, 10:28:37 »

Ах, сестра Алия, радвам се да те видя и тук.


Да, от нас зависи, учителя не може да свърши нашата работа. Ако ние  мръднем поне малко в съзнанието си, ако извършим една много малка част, една милионна част от това, което казват учителите, всичко би се променило. Иначе...и да дойдат във въплъщение, все тая...Те са тук, всички Учители са тук за прехода.
И аз се радвам, че си тук
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #5 -: Февруари 02, 2012, 17:12:07 »

Съгласен съм. Аз лично ги виждам като диваци с потенциал. Според мен и Ошо ги е виждал така.
Активен
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2012, 19:28:11 »

Съгласен съм. Аз лично ги виждам като диваци с потенциал. Според мен и Ошо ги е виждал така.
Но само според теб! Не и според Ошо!
Ошо обичаше човешките същества и им посвети целия си съзнателен живот - Ошо нямаше свой личен живот, нито семейно щастие!
Хората бяха неговото семейство!
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #7 -: Февруари 02, 2012, 19:53:39 »

Цитат
Ошо обичаше човешките същества и им посвети целия си съзнателен живот - Ошо нямаше свой личен живот, нито семейно щастие!
Хората бяха неговото семейство!

 Твоето мнение.  Усмивчица Защо говориш в минало несвършено време - сякаш си го виждала? Смятам че няма как да има пълно доверие на никой човек. Само в Бог можем. Защото само той е съвършен. А хората са хора...

Активен
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #8 -: Февруари 02, 2012, 20:21:44 »

Смятам че няма как да има пълно доверие на никой човек. Само в Бог можем. Защото само той е съвършен. А хората са хора...

А кой говори за доверие!? Аз говоря за нещо много по-голямо от доверието - аз говоря за безкрайната любов на Ошо към хората. Въпреки техните слабости и грешки, въпреки тяхното неосъзнаване!Тази същата любов, която и Исус изпитваше към хората - дори и към своите мъчители и убийци: "Прости им Боже, те не осъзнават какво вършат!"
Любовта на просветлените е като тази Любов:

"Любовта е дълготърпелива,
пълна с благост,

любовта не завижда,
любовта се не превъзнася,
не се гордее,

не безчинствува, не дири своето,
не се сърди, зло не мисли,
на неправда се не радва, а се радва на истина;

всичко извинява,
на всичко вярва,
на всичко се надява,
всичко претърпява.

Любовта никога не отпада..."


Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #9 -: Февруари 02, 2012, 21:19:40 »

Цитат
А кой говори за доверие!? Аз говоря за нещо много по-голямо от доверието - аз говоря за безкрайната любов на Ошо към хората.

 Но Любовта не съдържа ли, освен всичко останало, и Доверието като Добродетел в себе си? Думичката "доверие" има много ясно значение - до вярата, вярата в някой. В сила като Божията. На дявола как да имаш пълно доверие? Нали ще ти замае главата?

Цитат
на всичко вярва,

 Стихчето е хубаво, но в този случай...Щом храма Божи е вътре в нас, щом тази Любов е вътре в нас, а не някъде навън, тогава защо и нужно да вярва на всичко(много абстрактно понятие), а например защо не вярва само и единствено на вътрешния си глас, който обикновенно е във всеки един от нас?
 Например Иисус в какво е имал вяра? В дивото, зверското, физическото у хората или в това, което днес физиците условно ограничават в термина "торсионно поле" - частица която е навсякъде във Вселената, която я изгражда, която не се влияе от уплътнените време и пространство - това което е навсякъде, но е общо като идея, а идеята е да контролира пътя на тази вселена. Тази идея е вдъхновена от висш смисъл - вечното щастие на всички същества. И тази идея, научно или религиозно обяснена, присъства в нас, тя е разтворена в нас. Смятам че Иисус и всичките останали Учители, целящи нашето вечно щастие, очевидно трябва вече да го чувстват, да го преживяват, за да могат да упътват и нас, все още тлеещите пожари, все още незапалени свещи. А кое може да ги запали? Вярата в Бог. Според мен, както и да вярваме в Бога, с каквито и имена да го зовем, ако нашето собствено желание е щастието на колективния Дух, от който сме част и ние, ние ще постигнем просветление. Без да ставаме последователи на обикновенни смъртни, в които са били проявявани духовете на седемте ангела, осемте бодхисатви и т.н.
 

  Наскоро го казах - има една мисъл на Ошо, която ми се е набила в главата, че крайната цел на неговата мъдрост е да обърка човек. Защо?  Усмивчица
Активен
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #10 -: Февруари 03, 2012, 11:23:13 »

Но Любовта не съдържа ли, освен всичко останало, и Доверието като Добродетел в себе си? Думичката "доверие" има много ясно значение - до вярата, вярата в някой. В сила като Божията. На дявола как да имаш пълно доверие? Нали ще ти замае главата?

Любовта съдържа в себе си доверието, но не това, което хората считат за доверие (защото доверието, разбирано от хората, е условно - подчинено на условия).
Доверието, съдържащо се в Любовта е безусловно!
И Доверието няма нищо общо с вярата! Вярата е по същество незнаене, неразбиране и поради това си приел да вярваш в това, което другите са ти казали. Без ти самият да си познал истината от първа ръка!
Доверието не е вяра - доверието е в резултат на разцъфтяването на твоята Любов!

Цитат
Стихчето е хубаво, но в този случай...Щом храма Божи е вътре в нас, щом тази Любов е вътре в нас, а не някъде навън, тогава защо и нужно да вярва на всичко(много абстрактно понятие), а например защо не вярва само и единствено на вътрешния си глас, който обикновенно е във всеки един от нас?

Именно защото слуша вътрешния си глас, този на истината на сърцето и душата си, човек, познал извора на Любовта в себе си, не може да не обича Всичко и Всеки - защото такъв човек знае, че всичко е създадено от Бог и всичко е Единство и от Единия!
Само човешките умствени заблуди, вярвания, идеологии, не са от Бога! Те са човешка заблуда и лъжа.

Цитат
Наскоро го казах - има една мисъл на Ошо, която ми се е набила в главата, че крайната цел на неговата мъдрост е да обърка човек. Защо?

Защото този, който ще се обърка е човешкият ум и неговите предразсъдъци! И само тогава човек има шанс да се събуди за сърцето си и за центъра на съществото си, за истинската си същност на Божия душа! А там Истината отдавна е известна!
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
sarabia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 169


 • Град: Варна
 • « Отговор #11 -: Февруари 11, 2012, 16:11:23 »

  Когато човек тръгне по Пътя, има нужда от духовен учител, или наставник. Някой, който да му покаже разликата между Божественото и Дуалността, между Материалното и Духовното, между Егото и Свръхсъзнанието. Никой не може сам!  Докато намери Пътя на Душата си е нужно време-на един по-малко, на друг повече. И по този Път има и рози, и тръни, радост и болка, истина и лъжа... Човекът трябва да види много от това, да загуби Пътя няколко пъти, и когато винаги се връща в един от тях, това е Неговият Път.

  « Последна редакция: Февруари 11, 2012, 16:24:19 от sarabia » Активен

  Не се опитвай да ме опознаеш,аз нямам име,нито форма.
  Мислиш ли,че много знаеш сам поставил си си норма.
  В мен ти виждаш своя лик,тъй както си въобразяваш.
  Дори да сменям моя ник,пак сам със себе си оставаш.
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #12 -: Февруари 11, 2012, 16:26:48 »

  Когато човек тръгне по Пътя, има нужда от духовен учител, или наставник. Някой, който да му покаже разликата между Божественото и Дуалността, между Материалното и Духовното, между Егото и Свръхсъзнанието. Никой не може сам!  Докато намери Пътя на Душата си е нужно време-на един по-малко, на друг повече. И по този Път има и рози, и тръни, радост и болка, истина и лъжа... Човекът трябва да види много от това, да загуби Пътя няколко пъти, и когато винаги се връща в един от тях, това е Неговият Път.  Малцина са живите Учители които ще ти бъдат наистина такива.
  Малцина са живите Учители които не биха се възползвали от вас.
  Мнозина са живите псевдоучители които създават комерсиални продукти на тази съкровена духовна основа във всеки човек.
  В книги писани преди векове има повече мъдрост и напътствия от писаните сега.
  Когато са писани старите книги никой не е имал идея за читателски интерес или тиражи...
  Времето и историята са отсъдили кое да остане до днес,а и за в бъдеще...
  Всъщност сега само се преповтарят и дъвчат стари истини писани преди векове и се прави бизнес от това.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  sarabia
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 169


 • Град: Варна
 • « Отговор #13 -: Февруари 11, 2012, 18:21:39 »

  Така е, Страннико, съгласна съм с всеки твой написан ред, само малко ще допълня:

  Малцина са живите Учители които ще ти бъдат наистина такива. Има ги, но Учителят се появява, когато Ученикът е готов.

  Малцина са живите Учители които не биха се възползвали от вас. Така е, но това не значи че изобщо ги няма. Законът за пророците и лъжепророците е известен.


  Мнозина са живите псевдоучители които създават комерсиални продукти на тази съкровена духовна основа във всеки човек. И такива трябва да има. За да си научи ученикът уроците.

  Времето и историята са отсъдили кое да остане до днес,а и за в бъдеще... Да, но някои неща в преиздадени стари писания също са променени.
  Всъщност сега само се преповтарят и дъвчат стари истини писани преди векове и се прави бизнес от това.
  Бизнес се прави от жадни за просветление и духовно израстване индивиди.Каквото повикало-такова се обадило. Когато всеки започне да чува Гласът на сърцето си, никой няма да може да го учи на правилно и неправилно.
  Активен

  Не се опитвай да ме опознаеш,аз нямам име,нито форма.
  Мислиш ли,че много знаеш сам поставил си си норма.
  В мен ти виждаш своя лик,тъй както си въобразяваш.
  Дори да сменям моя ник,пак сам със себе си оставаш.
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #14 -: Февруари 11, 2012, 18:53:25 »

  Полюсите са крайности на едно и също нещо и те са само в съзнанията ни.
  Поляритета подчертава и подсказва за баланса(по възможност динамичен такъв,няма статично равновесие във Вселената) като трето възможно състояние на триединство.
  Но е съвсем друго човек да бъде предупреден или подкрепен...и вече подготвен да прави своите избори и учи уроци.
  Според мен в това е и смисъла на този форум.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници:  [1] 2 3 ... 6   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright