Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Африканска теменужка - как въздействат цветята  (Прочетена 1958 пъти)
viosta
Гост
« -: Януари 24, 2012, 18:33:42 »

Африканска теменужка (Сентполия) - Saintpaulia


 Сенполията (Saintpaulia), позната също като Африканска теменужка, е род тревисти растения от семейство Геснериеви, произхождащи от планините на Танзания. Растението носи името на откривателя си, барон фон Сент-Пол, който пръв го класифицира през 1892 г. Днес това е много популярно стайно растение, което цъфти целогодишно - обикновено по 2-3 последователни месеца, следвани от 20-30 дни покой, след което при правилно отглеждане цикълът се повтаря. Цветовете варират от бяло през розово и пурпурно до синьо и виолетово.

Земна и хармонична  
Узумбарската теменужка с всичките й разнообразни сортове, цветове, форми има облика на ярко изразена Венера. Сочните, месести листа с кадифена повърхност съчетават земната стихия на Телеца и Луната, която в този знак се проявява най-хармонично. Сенполията е типичен Телец - знак спокоен и неприпрян и затова теменужките действат успокояващо на домашната атмосфера, внасят уют в дома. Може би, именно една цъфтяща теменужка е последната нота, която не достига за уютната атмосфера у дома.

В теменужките живее чувствената Венера и добросърдечната, емоционална Луна. Теменужките сгряват душата. Полезно е тяхното присъствие в дома на хора, които изпитват силни чувства или се чувстват онеправдани, лишени от вниманието и любовта на околните. Особено е полезно да има теменужка в стаята, където расте кърмаче, защото в тази възраст децата много силно зависят от Луната.

Теменужките с бели цветовеса подходящи за всеки дом, но особено добри са те за дом, в който живеят деца. Белият цвят е като белият лист - едно начало, цвят на чистотата. Белите теменужки поддържат чиста атмосферата в дома. Освобождават пространството от енергията на негативни мисли и лоши чувства. Ако у дома ви има много бели теменужки, въздухът става звънтящ. Очистващото им действие може да изгони от жилището битовите насекоми, особено мравките, които се намират под управлението на Телеца.

   Белите теменужки успокояват силните чувства. Когато човек е силно впечатлен, когато на душата му е радостно или обратно - тъжно, когато човек изпитва силно любовно чувство, белите теменужки могат са се окажат много полезни. Те предотвратяват нервните сривове, намаляват натоварването на нервната система. Дори едно такова прекрасно чувство като любовта поражда страдание, но белите теменужки облекчават преживяванията на човека и изчистват душата от лоши чувства и емоции. Ако ви е трудно да се противопоставите на неприятните емоции, ако околните ви нервират, дразнят, ако ви е трудно да запазвате доброто си настроение, отглеждайте бели сенполии.

Въздействието на теменужките с розови и червени цветове е насочено към изчистване на пространството от нашите мисли и чувства, свързани с плътски потребности, с инстинктите ни. Червеният цвят е цветът на най-ниско разположената чакра в тялото ни. Именно тази чакра акцентира вниманието на човека върху физическите потребности, върху инстинктите. Ако в дома ви живеят чревоугодници, гурмани, хора, които не могат да си представят ядене без месо, хора, които търсят нови начини за удовлетворяване на физическите потребности, вземете си розова или червена теменужка. Тя е много подходяща и ако сте прекалено силно загрижени за пари и натрупване на материални блага. Розовите и червените теменужки изчистват пространстовото от мислите и чувствата на хората, свързани с удовлетворяване на потребностите на плътта и натрупването. Теменужките правят атмосферата по-лека. Благодарение на тези теменужки хората в дома ще боледуват по-малко.
   Червените и розови теменужки внушават чувство на удовлетворение. Под мекото въздействие на тези растения у човека се намалява потребността от храна и възниква радостно усещане от работата, от общуването. Ако в дома ви растат мързеливци или чревоугодници, отглеждайте розови теменужки.

Теменужките със сини цветовеса свързани с чакрата Вишудха, която отговаря за творчеството, сръчността. Такива теменужки са полезни за дом, в който говорят и мислят много за творчество и красота. Те не само изчистват пространството, но го изпълват с творческа енергия. С тях не е скучно, затова ако не знаете с какво да се заемете или как да занимавате гостите си, отглеждайте си синя теменужка. С нея в дома ви ще е весело и интересно, във въздуха на дома ще се усеща творческото вдъхновение.
Сините теменужки са много полезни за хората на творческия труд. Те развиват у човека творческите способности. Полезно е да се отглеждат в помещения, където се провеждат уроци по музика, рисуване или пеене, в детските градини и в училище.
   Телецът е земен, бавен знак, затова може да мине много време, докато човекът усети финото влияние на растението. Но ако в дома ви от дълго време расте синя теменужка, може да се разчита, че ще повлияе на творческите ви възможности.

Теменужките с виолетови цветовевлияят на атмосферата много силно, виолетовият цвят съответства на най-висшата чакра, чийто център е на върха на главата, а самата чакра отговаря за духовността. Теменужка с виолетови цветове е полезна и когато стопаните на дома искат да облагородят енергетиката на своя дом - тя трансформира нашите мисли, чувства и желания в енергия висша, духовна, фина. Такава теменужка е полезна в стая, където се провежда медитация или когато в дома липсва духовно единство, хората не се разбират. Тя изчиства атмосферата от негативната енергия на неразбирането, неприемането и благодарение на нея в дома се възцарява взаимно разбирателство и дори с различни житейски възгледи хората се чувстват добре заедно.

Благодарение на виолетовата теменужка човек започва да гледа на своите проблеми философски, със земна мъдрост. Растението укрепва характера, прави човека по-силен духовно, развива способността на човека да съзира знаците на бъдещето във всекидневните събития. Това могат да бъдат случайни телефонни позвънявания, отделни чути фрази, или сънища. Подсказванията се появяват предварително и всеки се е сблъсквал с тях, но виолетовата теменужка помага на човека да ги забележи и разгадае.

Красавицата Венера - планетата на хармонията е ярко изразена във всички теменужки. И тя хармонизира преди всичко органите, които управлява Телецът - гърлото, щитовидната жлеза. Луната управлява образуването и отделянето на течности в организма и различните възпалителни процеси. Съчетанието на Венера и Луната дава на теменужките способност да намалява възпалителните процеси в гърлото и така да предотврати заболяванията на гърлото.


cvetq.info


* saintpaulia.jpg (119.98 KB, 400x300 - видяно 482 пъти.)
« Последна редакция: Януари 24, 2012, 21:43:53 от soulSurgery » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Как точно въздействат върху организма ни минералите?
Минерални и скъпоценни камъни
Слънчев лъч 0 2484 Последна<br />публикация Май 30, 2011, 00:32:04
от Слънчев лъч
ЦВЕТЯТА
Езотерика
dayana 5 1913 Последна<br />публикация Октомври 16, 2011, 23:54:44
от dayana
Как да донесат цветята щастие , здраве и успех в дома
Даровете на природата
viosta 1 3986 Последна<br />публикация Януари 25, 2012, 23:39:33
от viosta

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright