Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Живата храна.  (Прочетена 2328 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Декември 23, 2011, 14:30:59 »

  Това са откъси от книгата на Вадим Зеланд “Създател на реалността”. Коя е човешката храна, защо храната ни разболява, как да изчистим тялото си и да не боледуваме и как да се храним правилно за максимум енергия и здраве ще видим в следващия материал.

  Главната, ако не и единствената причина за дефицита на свободна енергия, е прозаичното задръстване с шлаки на организма, което плюс всичко друго е източник и първопричина за всички болести. Човешкото тяло съхранява в себе си частици от загиналите клетки, белтъчна и мастна маса – с нея са затлачени междуклетъчните пространства и буквално са натъпкани лимфните и кръвоносните съдове. Този боклук пречи на нормалното функциониране на организма – той не позволява на клетките да „контактуват”, намалявайки силата на електрическите сигнали, които те си предават.
   А причината е елементарна – неправилното хранене. Но да се каже това, значи нищо да не се каже. Тук, както често става, въпросът не е в знанията, а в информираността. Обичайните щампи скриват същността на знанието, като оставят на повърхността безпочвени измислици. Обикновено всичко се свежда до това, че еди-какво си е вредно да се яде. С това по правило сведенията за здравословното хранене се изчерпват. Съществува и теория, че могат да ни спасят диетите и специално разработените хранителни добавки.
   Но дали всичко е толкова сложно? Някой прави изследвания, друг разработва сложни схеми за хранене, произвежда хитроумни препарати – общо взето, в действие е цяла индустрия. Досещате ли се кой има полза от това? Разнообразните заблуждения са безброй, но полза никаква. Дори строгото вегетарианство няма да помогне, ако не се познават и не се спазват принципите на правилното хранене. А те всъщност са много прости и са разработени не от светила на науката, а от самата природа със сертификат за качество от Бога.
   Първо, както следва от физиологията му, човек не е месоядно същество. Но дори това не е толкова важно. Главното е, че храносмилането ни е устроено по особен начин: за да се усвоят правилно, продуктите трябва да постъпват поотделно, последователно, без да се смесват. Ако това правило се нарушава, храната не се смила и загнива, замърсявайки и отравяйки целия организъм. И най-сетне, продуктите, преминали топлинна обработка, са наистина екстремално натоварване за организма, тъй като почти всичко ценно в тях е унищожено. В природата нито едно живо същество не си готви храната на огън. Кулинарията се е появила сравнително скоро, а храносмилателната система се е оформяла милиони години.
   Странно нещо: хората прилежно спазват външната хигиена, а за вътрешната малцина се замислят. Междувременно в човешкото тяло се намира цял склад от боклуци – те не се виждат, но тежат няколко (понякога десетки) килограма. Отделителните системи не успяват да се справят с отпадъците и организмът е принуден да складира тази мръсотия, където може. Вследствие на това тялото започва бързо да се замърсява и заприличва на стара тоалетна чиния, която никога не са чистили. Организмът има огромни резерви, ето защо човек се изхитря понякога да живее до 70, че и повече години. Всичко обаче си има край. Още по средата на жизнения си път човек започва да изпитва последиците от замърсяването: болести, наднормено тегло, вялост, пък и силите вече не са същите и всичко не е така, както е било преди, в младостта.
   Цялата работа е там, че енергийното тяло на човека реагира на замърсяването на неговата „канализация”. Чакрите се запушват, енергийните канали се стесняват, енергийният поток се превръща в тъничко ручейче и всичко това довежда до загуба на жизнена сила. На свой ред отслабването на енергетиката води до патологични нарушения на физическото тяло. Получава се затворен, порочен кръг. Ако не владеете собственото си тяло, как ще владеете реалността?
   А можете да си върнете предишната бодрост и дори да бъдете толкова здрави, колкото никога не сте били! Но за тази цел е необходимо да превърнете мъртвата кухия в жива. Какво имате – печки, тенджери, тигани? Ако искате да освободите тялото си от боклука и да добавите към свободното си време много часове, които преди губехте около печката, скоро всички тези приспособления за умъртвяване на продуктите ще изчезнат от кухнята ви.
   Вероятно на някого думите ми ще му се сторят шокиращи. Какво пък, никой никого не принуждава. Само подреждам фактите. Заслужава ли храната, с която сте свикнали, вашето здраве, енергията и живота ви? Има един поговорка, която обикновено се произнася със съжаление: „Ако младостта знаеше, а старостта можеше.” Във ваша власт е да стане така, че да остане само младостта, която и ще знае, и ще може.
   Първото, от което трябва да се започне, е да изчистите „санитарния фаянс” – особено черния си дроб. Как се прави това, е описано в множество книги. Защо е прието да се спазва външната хигиена, а вътрешната – не? Нима защото мръсотията се вижда само отвън? Вътрешната хигиена ще се поддържа от самия организъм, ако преминете към правилно хранене. Това трябва да се прави постепенно, на няколко етапа: последователно хранене, разделно, отказване от редица продукти и най-сетне суровоядство. Ако изведнъж преминете само към естествени продукти, бихте могли да не издържите рязката промяна, пък и на организма му е нужно време да се пренастрои.
   Необходимо е постепенно да изключите много продукти от менюто си. Това преди всичко са зърнените храни, изделията от бяло брашно, хлябът с мая, млякото, консервите. В тях няма нищо ценно. Например всички полезни вещества в зърнените храни се намират в техния зародиш и в обвивката им. Бялото брашно се получава чрез очистване на пшеничните зърна от обвивката и зародиша им. Така всичко ценно се изхвърля, а остава само мъртва материя, състояща се основно от нишесте. Природата е предвидила тази безжизнена част от зърното като строителен материал, нещо като бъчва с мазнини за зародиша. Сетне в брашното прибавят изкуствени витамини, т.е. химия.
   Да се храните с изделия от бяло брашно, е все едно да си купите нишесте и да го лапате с лъжици. Черният дроб се задръства с мазутоподобна маса, нишестето се натрупва в организма като слуз, стените на червата се облагат с налепи. Освен това зърнените храни съдържат лошо 6алансиран белтък. Колкото и странно да ви звучи, по-добре се хранете с месо, отколкото с каши и макарони. А в млякото се съдържа казеин, благодарение на който на животните им растат рога и копита. В организма на човека млякото се превръща в ксерогел – нещо като туткал.
   В крайна сметка в менюто ви трябва да останат само естествени продукти: пресни, замразени или сушени плодове и зеленчуци, морски водорасли, ядки, семена, мед. И никаква топлинна обработка – всичко да е в суров вид. (Не причислявайте към ядките фъстъците – това е бобово растение, и то не особено полезно.) Но резкият преход от обичайните продукти към сурови плодове и зеленчуци няма да доведе до нищо хубаво. На организма е нужно време, за да свикне и да се преустрои. Затова преходът трябва да се прави постепенно, намалявайки в менюто частта на варената растителна храна и увеличавайки суровата. Ако човек цял живот е употребявал предимно обработена храна, микрофлората му се е приспособила именно към такова меню. По принцип резкият преход е възможен, но за онези, които са достатъчно здрави.
   Голяма част от нашето меню се състои от семена – зърнени, бобови и други. Семената се състоят от полуфабрикати – консервирани строителни материали, основно нишесте, белтъчини и мазнини. Освен това в състава им влизат инхибитори – вещества, които затрудняват храносмилането.
   Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.
   Покълналите семена притежават лечебни и биостимулиращи свойства. Не бих могъл да ги изброя – тук има всичко. Преди всичко витамини и микроелементи, подобряване обмяната на веществата, изчистване на организма, укрепване на имунитета, повишаване на работоспособността и излекуване на множество болести. Покълналите семена имат всичко, което предвидливо е заложила в тях природата за развитие на новия живот и за оцеляване в агресивна среда. Те са прекрасно балансирана, лесно усвоима храна и едновременно ефикасно лекарство.
   В менюто си можете да включите покълнали семена от пшеница, царевица, различни видове фасул и нахут. Технологията на приготвянето им е много проста. От вечерта ги поставяте в сито или цедка, промивате ги и ги покривате с мокра марля. Сутринта ще видите жива храна. Царевицата и фасулът (за предпочитане е червеният – по-полезен е) е необходимо да се накиснат за едно денонощие и след това да престоят под марля също толкова време или по-дълго, като от време на време ги промивате.
   Пшеницата и царевицата могат да се ядат сурови. Пшеничените кълнове притежават изключителни лечебни свойства. Трябва да се сдъвкват добре (поне по две супени лъжици дневно), но ако в устата ви се образува нещо като дъвка, значи този сорт не е подходящ и се налага да потърсите друг. За съжаление бобовите кълнове нямат приятен вкус в суров вид. Изсипете ги в гореща вода и след като кипне, ги отстранете от огъня. За нахута е достатъчно да го залеете с кипяща вода и да го оставите десетина минути да престои.
   Суровоядството е наука за храненето за хората на третото хилядолетие – за цивилизацията от третата вълна. Най-известният пропагандатор на суровоядството е Аршавир Тер-Ованесян (Атеров). В книгата му „Суровоядството или новият свят, свободен от болести, пороци и отрови”, издадена в Техеран, са представени основните принципи на суровоядството. Атеров изгубва първите си две деца от тежки заболявания и след това отглежда третото си дете – дъщеря, изключително със сурова храна. Тя пораства като невероятно здраво момиче.
   Ето какво пише той в книгата си: „Дъщеря ми скоро ще навърши седем години, но никога не е слагала в уста дори късче дегенерирана храна. Здравето й е върхът на съвършенството. Сега виждам колко по-лесно е да възпиташ стотина деца суровоядци, отколкото едно – гастроном. Никога не ми се налага да се тревожа за детски заболявания като простуда и хрема, разстройство и запек или пък дали днес детето е яло достатъчно или не. Дъщеричката ми е весела като птичка и винаги има възможност да си вземе от масата, каквото й се яде. Тя играе, пее и танцува неуморно по цял ден, без сълзи и капризи, без плач и крясъци и не причинява никакво безпокойство на околните. Точно в осем вечерта тя си ляга и след като няколко минути си попее, затваря очи и спи непробудно до шест сутринта. Не си спомняме случай още от първите месеци на живота й, когато се е събудила през нощта. Сънят й е толкова дълбок и здрав, че никакъв шум или движение не могат да я събудят.”
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Декември 23, 2011, 14:32:10 »

  След всичко казано дотук няма съмнение, че храненето със сготвена храна нанася чудовищна вреда на организма. А предимствата, които човек получава, когато премине към суровоядство, най-добре формулира един от последователите на натуралното хранене Николай Курдюмов. Ето какво пише той:
   „1. Не можеш да се разболееш от възпаления и простуди. Грипът преминава практически незабелязано. Изключват се и изчезват буквално всички психосоматични страдания (разстройства на органите, ставни заболявания, болки – защото всички органи се изчистват и подмладяват). Имунитетът се повишава от изкуствения минимум до естественото си нормално състояние — можеш три часа да лежиш в снега или да подскачаш само по бански при минус 18°С и нищо няма да ти стане! И всичко това без специално закаляване!
   2. Изключително висока чувствителност към вредните вещества със силна реакция, дори може би болезнена, но същевременно тялото мощно и бързо ги изхвърля и обезврежда и практически няма последици от отравянето.
   3. Тук спада и силната хранителна издръжливост: ако се налага да се ядат необичайни или недобре смилаеми вещества, всичко лесно се смила и обезврежда без последици. Филтрите с един замах обработват всичко.
   4. Усвояването на храната е с една степен по-високо. Тоест коефициентът на усвояване. „Преялият” суровоядец (т.е. преминал кризата на осемте месеца) се нахранва с три ябълки или две краставици. Насища се от горска зеленина, листата на плодните дръвчета, филизите на лозата – всичко става за храна. Оттук:
   5. Уникално усещане за независимост от обстоятелствата. Без да произнасяме високопарни речи за единството с природата, но каквото и да се случи, където и да се окажеш – дори в гората, – винаги ще бъдеш сит без никакви пари, ще оцелееш.
   6. Вкусово усещане не само с езика и очите, а с цялото тяло. То одобрява или не одобрява храната и сигнализира с желание, равнодушие или отхвърляне. Усещане за ситост: то е обективно, идва от тялото, затова нямаш възможност да преядеш. Пък и е много трудно да преядеш със сурови продукти.
   7. Усещане за глад: след „кризата” практически няма такова. Няма я неврозата, която наричаме апетит. Има разбиране – аха, мога да се нахраня. Ако си се увлякъл и си забравил ден или два – нищо. Спомнил си си – нахранил си се, добре. Оттук:
   8. „Ефектът на камилата” – способност изобщо да не се яде ден, два или три, без да се изгуби комфорт и издръжливост. Храниш се един път на ден – супер. Същото е и с пиенето, дори при големи физически натоварвания.
   9. В резюме: нормална физическа издръжливост. Тичането е приятно. Можеш да тичаш няколко часа и да не се чувстваш изморен. Изобщо не се изморяваш, нямаш желание да поседнеш или полегнеш. Много по-висок КПД на живота. И пак без специални тренировки.
   10. Умствената издръжливост при всякакво натоварване е също толкова висока. Умът е ясен и кристално чист. Паметта работи идеално. Мисленето е толкова ясно, че полагаш изпити почти без подготовка и ученето престава да бъде проблем.
   11. Потребността от сън се ограничава до 6 часа. Лесно се понася липсата на сън. Например на 60 години караш кола три денонощия без прекъсване и без отслабване на самоконтрола и вниманието. Събуждаш се леко, бодър и радостен.
   12. Силен интерес към живота. Настроението е спокойно, радостно. Неприятностите само те активизират. Висока степен на стабилност: практически не можеш да се скараш – нищо не те дразни, всичко възприемаш съзнателно.
   13. Няма натрапливи състояния – не тялото те управлява, а ти го управляваш. Ставаш господар на всички негови потребности, включително сексуалните. При суровоядството просто няма зависимост от алкохола. А и да е имало – минава.
   14. Повишава се контролът и сътрудничеството с тялото: започваш по-лесно да го управляваш и да решаваш, а тялото става възпитано, обучено и послушно. Представете си колко по-големи са възможностите ви за живот.”
   Мога да добавя от свое име, че проблемът с външността, който безпокои мнозина, автоматично отпада, защото тялото си връща изначалната си природна красота. А за възрастните времето се връща – могат да отпишат двайсетина годинки и да отложат за неопределен срок края на купона, наречен живот. А за това се изисква само и единствено да промените начина си на хранене!
   Новият начин на живот ще повиши енергията на намерението ви толкова, че в един прекрасен ден ще можете да си кажете: аз наистина владея тялото и реалността си. И това не са просто думи, а напълно конкретно усещане. Буквално ще почувствате, че сте способни да формирате слоя на своя свят. Това ще бъде поразително органично усещане за координация: каквото и да става, моето намерение се реализира, всичко върви натам и всичко е както трябва.

  Вадим Зеланд - "Създател на реалноста"
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Мъдрост и Хармония
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 164


 • Град: Навсякъде където има Светлина
 • « Отговор #2 -: Февруари 19, 2012, 22:28:01 »


  Здраве за Всички
  Сложил съм по голяма част от рецептите на Атерхов в
  http://indigota.com/index.php?topic=5568.0

  Активен

  Всичко е Любов. Любовта е
  светлина, озаряваща за нас обекта и всички чувства към него. Любовта е
  възможна само към Бога и, съответно, възниква само тогава, когато ние видим
  Бога в обекта. Всеки един обогатява Бога с Любовта Си. Пътят към Бога е Любовта във Всичко. Божествена Хармония във Всичко.
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #3 -: Февруари 24, 2012, 00:40:55 »

  Напълно съм съгласен с всичко казано ,писано по-горе.
  Аз съм привърженик на Суровоядство ,плодоядството .
  Пробвайте хора дори и за седмица ,,,,ще бъдете удивени от енергията която ще постъпи в тялото ви.Ще разберете истинските вкусове и миризми на живата храна.
  Сланината която сте натрупали изчезва за седмици и килограмите се топят с всеки изминал ден.
  Ядете по-малко и по-качествено, а организма не се труди няма подувания и болки.
  Живота ви се променя спирате да се вайкате и оплаквате и почвате да си свиркате с усмивка.
  Не не е лесно но иска воля и това е.
  Варената храна ви обездвижва ,прави ви тромави имате проблеми с всеки орган и се питате от къде ми дойде , нямам грехове пък само страдам.Ами да като ядете некачествена храна,,,какво очаквате.
  Помислете си как всяко бебе се дърпа от помиите които му дават родителите можеби то знае, че това не е храна.
  Но иска , не иска привиква.И живее с всички ползи от тази храна.А те са само болести още от ранна възраст.
  Какво казвам аз ....вземете едно тревопасно животно и го хранете само с варени манджи които ядете самите вие.Ако то се храни само с преработени храни и порасне здраво и право .....Аз се отричам от всичко казано   ....За мен е съмнително дали изобщо ще покуси тази храна животното.Факт е, че кога кокошките се хранят с остатъците от нашите манджи те стават тромави топки които не снасят много...Темата за мен е безкрайна но за мен е важен ефекта ТУК СЕ ПУСНАХА НЯКОЛКО ТЕМИ С ЕДИН СМИСЪЛ НЕ ЯЖТЕ ПРЕРАБОТЕНА ХРАНА И МЕСО 
  Плодовете са толкова много и толкова сладки кога им се отдава нужното внимание и кога не се третират като нещо което е между другото.
  Плодове ,зеленчуци ,любов и нека здравето е с вас.

  За всеки решил да поеме този път има 2 правила които са много важни за успеха.Според мен.
  1.Или го правиш или не.Ако тръгнеш по-този път компромиси няма.Това е за цял живот.
  2.Без помощ е много трудно затова най големия ни помощник е
  0.Ако не можете да ядете сурова храна , понеже ви е гадна ,писнало ви е да дъвчите и да се чудите какво да ядете ами просто спрете стандартната храна.
  Здравей vaseto
  Активен

  sianna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 62

 • Град: софия
 • « Отговор #4 -: Февруари 24, 2012, 05:25:10 »


         
  супер тема, следя я с интерес
  съгласна съм със sunshine_and_love
  когато преминах на вегетарианска храна, започнах да се чувствам по-леко, по-подвижна, по-жизнерадостна, ведра...изобщо по-енергична. но тогава разбрах, че не само храненето е от значение за да поддържаме добро здраве, а нещата са комплексни: не само с какво ще се храниш, а и какво ще пиеш, какво ще чувстваш, какво ще мислиш, какво ще правиш... нужни са и движения-дали гимнастика, упражнения; и цигарите, алкохола пречат; без газирани напитки; от значение е емоционално психичното ни състояние, мислите ни; отношението ни към нас самите и към всичко останало...изобщо цялостно пренастройване, трансформация, която не е частична- да изменяме само една част от нас...а всичко е навързано-свързано Усмивчица и си върви на куп-цялостно...изменяки се в движение -едно махаш, друго прибавяш, откриваш и нещо ново, търсейки своята Мяра...  т.е всеки си има индивидуална специфична МЯРА -дали се отнася за храненето- количество, видове храни; или за физиката му- доколко да я натоварва, и по какъв начин;
    за мен е така: Всеки да открие своята Мяра, с която се чувства здрав, силен, щастлив...ползвайки  външната информация и опит, и вътрешната информация и опит

     "Дозата определя отровата" -инд. мъдрост /дозата определя, дали едно нещо ще е отрова или лек/

  п.с. благодаря за ценната информация на    sunshine_and_love
  Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #5 -: Февруари 24, 2012, 17:59:25 »

  А сега аз съм съгласен с всичко казано от sianna  ....
  Частично и при мен беше така.
  Имам въпрос ако може sianna  кажи как тръгна по този път вегетарианския и защо ,кое те накара.
   
  Цитат
  когато преминах на вегетарианска храна, започнах да се чувствам по-леко, по-подвижна, по-жизнерадостна, ведра...изобщо по-енергична. но тогава разбрах, че не само храненето е от значение за да поддържаме добро здраве, а нещата са комплексни: не само с какво ще се храниш, а и какво ще пиеш, какво ще чувстваш, какво ще мислиш, какво ще правиш... нужни са и движения-дали гимнастика, упражнения; и цигарите, алкохола пречат; без газирани напитки; от значение е емоционално психичното ни състояние, мислите ни; отношението ни към нас самите и към всичко останало...изобщо цялостно пренастройване, трансформация, която не е частична- да изменяме само една част от нас...а всичко е навързано
  Кога прочета подобни неща от как пиша тук в мен приливат толкова приятни чувства.
  Понеже виждам че има хора които се опитват да станат това което са хора.А не хищници.
  На много хора им е трудно да разберат, че не трябва да ядем всичко.Как да им се обясни ,
  че водата помни всичко казано от нас , че тя е свещена и че трябва да се уважава,
  че думите имат сила и не трябва да сме отрицателни ,че слънцето е важно и ни зарежда с енергия.Как ....? А ако споменеш нещо подобно те изкарват луд.Затова такива хора си мълчат и бягат от тълпата хора.
  Яжте жива храна за да сте живи, а не просто да живеете.
  Активен

  sianna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 62

 • Град: софия
 • « Отговор #6 -: Февруари 25, 2012, 00:15:20 »

  с удоволствие!  другата седмица ще съм по-свободна и ще разкажа
  Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #7 -: Май 17, 2012, 22:57:41 »

  с удоволствие!  другата седмица ще съм по-свободна и ще разкажа
  Хайде чакам.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Живата храна!
  Природосъобразно хранене
  giti 13 7805 Последна<br />публикация Юли 23, 2011, 16:40:22
  от Слънчев лъч
  Природосъобразна храна - рецепти « 1 2 3 4 »
  Природосъобразно хранене
  Админ 51 23409 Последна<br />публикация Октомври 12, 2012, 15:51:20
  от krem
  Аналогии и символи в Живата Природа
  Любопитни факти
  Evolution 0 1827 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:15:16
  от Evolution
  Кулинарно непреработената храна
  Природосъобразно хранене
  Слънчев лъч 2 2479 Последна<br />публикация Февруари 07, 2012, 11:48:28
  от Слънчев лъч
  Чиа (Chia/Salvia) – древната храна на бъдещето
  Природосъобразно хранене
  Sunshine(sun) 4 6379 Последна<br />публикация Февруари 18, 2012, 23:53:41
  от Sunshine(sun)

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright