Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Йога и психичното дете  (Прочетена 1745 пъти)
delfin
Гост
« -: Ноември 09, 2009, 16:08:09 »

Спооред йога идентичността на бебето в утробата не е различна от тази на майката що се отнася до неговото хранене и растеж, за които то зависи изцяло от нея. Това има три аспекта, които ще разгледаме, преди да се спрем на мантрите. Първият е прякото въздействие на ума на майката върху зародиша; вторият - разпознаването на определени думи и реакцията спрямо тях от зародиша или новороденото, и третият - впечатленията, които се наслагват в умственото поле на бебето от отношението и поведението на майката.


Трите аспекта на отъждествяване


Настроение на майката

Ако майката е напрегната, разстроена или потисната, ако умът й е отрицателно насочен, то нейното дишане, сърцебиене, дейността на жлезите с вътрешна секреция и хормоните в тялото ще повлияят върху зародиша. Чувствата, които се пораждат в нея, се превръщат в активност на жлезите и хормоните, което се предава на детето.

Език

Всички реагираме на определен език, на определени думи, защото това е средството за разбирателство, което използваме. Понятието за език и разбирането му автоматично се възприемат от детето чрез майчините реакции. То възприема не езика като такъв, а идеите или чувствата, изразени чрез него.

Освен това, има и несъзнателна подготовка, която формира нашите реакции. Когато чуе думата "идиот", или "милост", човек реагира по определен начин - по същия начин тази информация се предава на детето. Семето на неговата реакция на думите "баща", "майка", "глупаво", "добро", вече съществува и тя може да повлияе на цялата му природа по положителен или отрицателен начин. За това отново е отговорна майката. Смята се, че дори минути след раждането детето реагира на всеки звук от родния си едик с определена мускулна реакиця или движение. Това не е неестествено, тъй като семето на тази реакция, на чувството, което върви с една дума, вече е посятоо още докато детето е в утробата.

Пъпната връв е физическата връзка, предаваща необходимите вещества за растежа и развитието на детето. Ако тялото на майката не е чисто, токсините поовлияват на нероденото дете независимо от вградените в пъпната връв защитни механизми. Според индийската традиция майката трябва да води много благочестив, хармоничен и уравновесе живот. Може би това не винаги е така днес, но по традаиция бременните не работят и отделят повече време на слушане на религиозни или духовни текстове, на сатсанг, на пеене на мантри и пр. Дори на Запад сега съветват бъдещите марки да не приемат храна, която може да повлияе отрицателно на дародиша, да избягваат всички умствени напрежения или безпокойства.


Умственото поле

Наслагването на впечатления в ума, или програамирането му, е третият аспект. В един сатсанг на Свамиджи той каза, че душата влиза в утробата след четвъртия месец, кооето е в съответствие с индийските поверия, и след това жената трябва много внимателно да контролира своето мислене, чувства, желания, и винаги да има положително отношение към живота. Това е така, защото след влизането на душата, съзнанието е широко оотворено за всякаква информааиця. Започва програмаирането на ума с въвеждане на информация във формата на майчини реакции и езикова подготовка.

Това се нарича самскара. След четвъртия месец информаацията, която влезе в зародиша, това всъщносте посяване семето на самскара. Това означава програмиране на ума да действа или да се дсържи по определен начин. Има много случаи, когато хораа са научили свещените книги още в утробата.


Мантра и психическо развитие

Така, както разбираме това, мантрите нямат фактически превод. Те са съчетания от различни звуци или вибрации, които стимулират разалични области от спящата индивидуалност. Необходимо е да направим разграничение между мантра и молитва.

                                 
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Йога - какво е йога, видове и др.
Йога
delfin 14 4381 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
от Търсач
ТЕХНИКИ НА НОВИТЕ ЕНЕРГИИ – „ВЪТРЕШНОТО ДЕТЕ“
Духовни учения
Georgio 0 1199 Последна<br />публикация Март 13, 2011, 10:15:23
от Georgio
Аз отглеждам кристално дете
За родителите
milenaveseli_nova 4 2568 Последна<br />публикация Февруари 10, 2012, 13:23:44
от ангелска любов
Наско - разтърсващата болка на едно дете!
Обща тематика
Ariam 0 731 Последна<br />публикация Май 22, 2012, 21:31:33
от Ariam
Относно ПСИХИЧНОТО НАСИЛИЕ !!!
Въпроси и отговори
~Schwarze_Sonne~ 14 1677 Последна<br />публикация Ноември 09, 2012, 21:36:52
от equilibro

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright