Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Кабала  (Прочетена 2272 пъти)
delfin
Гост
« -: Ноември 08, 2009, 21:11:09 »

Говори се, че Кабала е тайно учение. Тази тайнственост създадена около Кабала е причината за множеството легенди, фалшификации и профанация, слухове, невежи разсъждения и изводи. Чак в края на 20 век е получено разрешение за разкриване на знанията в науката Кабала на всеки човек и даже да се разпространява по целия свят.

По тази причина още в началото на тази книга аз съм принуден да направя това обръщение към читателя с цел да разруша вековните наслоения от митове от древността до днес за общочовешката наука Кабала.

Науката Кабала не е свързана с религията. Или ако е свързана то това е толкова, колкото са свързани да кажем физиката, химията, математиката, но не повече. Кабала не е религия и това не е трудно да се открие, имайки предвид факта, че никой от религиозните хора не се интересува от нея и не е я познава, те не разбират нито една дума от нея.

Най-важните и съкровени знания за творението, законите и методите за опознаване на света и целта която си поставя Кабала са скривани преди всичко от религиозните маси.

Трябвало е да дойде времето, когато човечеството ще бъде готово да приеме кабалистическите знания и правилно да ги използва. Кабала е наука за управление на съдбата, това е знание, което дадено на цялото човечество на всички народи живеещи на земята.

Кабала е наука за скритото от човешките очи, за скритото от нашите 5 сетива, тя оперира само с духовни понятия, т.е. с това, което е по високо от нашия свят, и е неосезаемо за нашите 5 органи за осезание, това което се намира във Висшия свят. Имената на обектите, силите и действията във висшия свят Кабала взима от нашия земен език. Това се налага от факта, че ние нямаме думи, с които да изразяваме неземни понятия.

От всеки обект във Висшия свят слиза сила в нашия свят и така се ражда обект в нашия свят. Кабалиста, който се намира едновременно в двата свята, вижда тази връзка и описва Висшия свят използвайки името на обекта от нашия свят.

За човека, който не е постигнал двата свята, описанията на кабалиста изглеждат, като описания на неща случващи се само в нашия свят. Използването на познатите думи-понятия води до създаване на неправилни представи и въображения. Поради тази причина в Кабала се забранява да се създават, каквито и да е връзки между обектите от нашия свят и духовния им корен.

Това е най-грубата грешка, която може да се направи в Кабала. Това е и основната причина, която е принудила кабалистите да забраняват Кабала толкова години почти до нашите дни: развитието на човека е било недостатъчно за да може той да престане да си представя духове, вещици, ангели и глупости, там където се говори за съвършено други неща.

От 90-те години на 20 век вече е разрешено и се препоръчва да се разпространява науката Кабала. Защо? Защото хората са се издигнали над примитивната представа за силите на природата, като за човекоподобни същества, русалки, кентаври и пр. Хората са готови да си представят висшия свят като свят на сили, полета и висша материя. Ето с този свят на сили и мисли оперира науката Кабала. Пожелавам Ви успех в разкриване на Висшия свят.

Михаел Лайтман.Етапи на развитие на желанието

Развитието на човечеството е развитие и реализация на различни нива на неговите желания. Търсенето на способи за реализиране на желанията е мерило за нивото на развитието на цивилизацията и всичко това, което ние наричаме научен и технологичен прогрес.

Желанията на човека постоянно се променят от по-малки към по-големи и тази промяна движи човечеството напред.

В науката Кабала желанията на човека са разделени на пет нива:

* първични желания - секс, храна, (казано "Любовта и глада правят света");
* втория етап на развитие на желанията - това е стремежа към богатство;
* третия етап на развитие на желанията - стремеж към власт и слава;
* четвъртия етап на развитие на желанията - стремеж към знания;
* петия етап на развитие на желанията - стремеж, към духовното, към Твореца;Необходимостта от секс и храна в Кабала се определят, като животински потребности, тъй като те се изпитват и от животните. Даже намирайки се напълно изолира от други хора, човек изпитва глад и стремеж към продължение на рода.

Желанията за богатство, власт и знания това са вече човешки желания. За да може да удовлетвори тези свой желания на човека му е необходима да се намира сред себе подобни - в човешко общество.

Човек се ражда и започва процеса на развитие на животинските му и човешки желания. Идва момент, когато той разбира, че реализирайки тези желания, той не се чувства удовлетворен. Подсъзнателно усеща, че трябва да се стреми, към нещо друго, но какво точно той не може да осъзнае веднага, защото то се намира извън границите на осезаемия от него свят.

Това желание човек получава "от горе". Това желание не съществува в природата и не се развива под въздействие на обществото, както човешките желания.

В Кабала това ниво на желанията се нарича "желание за духовна светлина" или "душа на човека".

Предмета на изследване на науката Кабала е общата душа наречена "Адам". Тази духовна конструкция се състои от 600 000 частички, като всяка от тях се дели на още много частици в които съдържат в себе си земни желания.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2009, 21:17:18 »

ДЕСЕТТЕ СЕФИРОТИ


1. КЕТЕР - Върховният венец, Короната. Съответствува на Бога. Божественост. Първата еманация на непознаваемата божествена същност. Душа, която се стреми към тази сефира, се стреми към Бога. Пазят я същества, описани така: "...и всяко имаше четири лица, и всяко от тях - четири крила". (Книга на пророк Иезекиил, глава I).
Символ - точката.

2. ХОКМАХ - Божествената Мъдрост. Съответствува на звездите или на Зодиака. Бащата на Вселената и силата, която стои зад всяко действие, творчество или промяна. Пазят я Колелата на Иезекиил, които не спират да се въртят и носят в себе си духа на живота.
Символи - фалосът, кулата и правата линия.

3. БИНА - Разум. Майка на Вселената, пасивна и възприемаща, докато бъде оплодена, след което започва да дава своите плодове. Представлява дремещия потенциал и всеобхващащото разбиране и разум. Атрибутите й са противоположни - живот и смърт, добро и зло. Свързва се с Богинята майка и с Хеката - богиня на вълшебството и магьосничеството.
Планета - Сатурн - планетата на стабилността, зрялата възраст и съдбата.
Символи - женските полови органи, овалът, кръгът, диамантът и чашата.

4. ХЕСЕД - Любов и милосърдие. Строителят. Мъжката сила, която организира, строи, издига, цивилизова и управлява. Милостивият любящ баща, който напътства своите чеда, закрилникът.
Планета - Юпитер.
Символи - царски скиптър, магическа пръчка, свещенически жезъл, пирамида, гръцки кръст, еднорогът (който символизира жизнеността и властта).

5. ДИН - Власт, сила, мощ. Среща се още и като Гебура. Представлява строгост и дисциплина. Това е силата, която руши и стои зад всички войни и вражди. Смята се, че е източникът на злото в света. Свързва се със свирепото и смъртоносно митическо чудовище Басилиск.
Планета - Марс.
Символи - петоъгълник, верига, меч, копие, бич.

6. ТИФЕРЕТ - Красота. Християнските кабалисти свързват тази сефира с Христос заради непосредствения му произход от Кетхер (който представлява Бог) и заради Слънцето, което се свързва с Тиферет и има символична връзка с Христос. Представлява жизнената енергия.
Планета - Слънцето.
Символи - лъв (Слънцето), феникс (безсмъртието) и дете (смъртността).

7. НЕТЦАХ - Победа, Издръжливост, Търпение. Представлява сетивата, животинските инстинкти и страстите, мъжкото начало. Свързва се с ритъм, движение, цвят и изкуствата. Асоциира се с Венера, богинята на чувствеността и природните инстинкти.
Планета - Венера.
Символ - въртошийката.

8. ХОД - Величие и Великолепие. Представлява по-висшите качества на ума - като интуиция, вдъхновение, проницателност, разум и логика. Женското начало. Подобно на другите женски сефироти символизира конфликта между доброто и злото, който в този случай представлява Мъдростта заедно с предателството и лукавството.
Планета - Меркурий.
Символ - Меркурий е бог на магьосничеството и интелекта, а двете змии, обвиващи жезъла му кадуцей, образуват числото осем и често се асоциират с Ход.

9. ЙЕСОД - Основа, произход. Девет е число на инициацията в магьосничеството и окултните науки, а Йесод се свързва с мистериите и магическите сили. Той е в основата на всички активни сили на Бога и символизира творчеството, творението (както в сексуален, така и интелектуален смисъл).
Планета - Луна.
Символ - слон (който символизира едновременно сила и интелект).

10. МАЛКХУТ - Земното царство, Земята. Известно още като Шекина - Невестата на Бога. Стремежът на Кабалата е да свърже Бога (първата сефира) с Неговата невеста (десетата сефира).
Символ - сфинкс (символизиращ единството на Небето и Земята).

10-те сефирота се разделят на 3 групи, наречени "Стълбове", като по тОЗи начин могат да се разберат по-дълбоко взаимоотношения между сефиротите.
 
Различават -

Десен стълб (или Стълб на милосърдието), който обединява мъжките, положителните и светлите начала във Вселената.

Ляв стълб (или Стълбът на строгостта) -  обединява женствените, пасивните и тъмните начала.
 
Среден стълб, наречен "Стълб на равновесието" (известен и като Стълб на съзнанието и душата) - уравновесява Десния и Левия стълб и посредничи между силите на светлината и на мрака.

Активен
delfin
Гост
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2009, 21:21:17 »

"Съветваме младия учен да събере от всички древни Учения всичко, отнасящо се до огъня. Нека и Пураните на Индия, и откъслеците от ученията на Египет, Халдея, Китай, Персия и всички Завети на класическата философия не бъдат забравени. Разбира се, и Библията, и Кабала, и Христовите Завети ще дадат щедър материал. Също и постиженията на най-новите времена ще прибавят ценни сведения за Агни. Такъв сборник никога не е бил съставян. Но можем ли да вървим към бъдещето без да съхраним знаците на хилядолетията?"


От Учението на Шамбала
Боян Мага преминава през п*********/образоване в учението и практиката на Кабала... Неслучайно се говори за т.нар. Богомилска Кабала...

В Кабалата на богомилите сефиротите/сферите от Дървото на Живота са:

Венец, Мъдрост, Разоумение, Милост , Справедливост, Великолепие, Тържество, Величие, Основание и Царство...


Николай Райнов (познат и като Еп. Симеон) има някои ценни разработки в тази насока, дошли след подарен му достъп до инфо, намиращо се в една от библиотеките на Малтийския Орден...
Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #3 -: Ноември 04, 2011, 15:13:19 »* 902dbe768bd834772030d728963fcaaa.jpg (730.61 KB, 2000x2653 - видяно 729 пъти.)
« Последна редакция: Ноември 04, 2011, 15:28:22 от Pelin » Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« Отговор #4 -: Ноември 05, 2011, 06:27:35 »

Поздравления !« Последна редакция: Ноември 05, 2011, 06:54:21 от fayri » Активен
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« Отговор #5 -: Ноември 05, 2011, 06:34:32 »


« Последна редакция: Ноември 05, 2011, 06:42:51 от fayri » Активен
fayri
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


« Отговор #6 -: Ноември 05, 2011, 06:50:55 »

Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Кабала и какво знаем за нея.
Видео клипове
The One 6 2985 Последна<br />публикация Ноември 18, 2010, 23:31:03
от Симона
Кабала « 1 2 3 »
Духовни учения
Pelin 39 5661 Последна<br />публикация Януари 07, 2013, 16:40:10
от Pelin
Някой занимава ли се от тук с Кабала (повече в темата)
Въпроси и отговори
B0T 0 845 Последна<br />публикация Май 19, 2012, 19:18:37
от B0T
Медитация „Капитулация на Кабала“ на 10 юни, неделя
Инициативи
lucecita 0 993 Последна<br />публикация Юни 09, 2012, 15:12:55
от lucecita

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright