Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ЦВЕТЯТА  (Прочетена 1911 пъти)
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« -: Октомври 16, 2011, 19:24:26 »


  Цветята крият в себе си скрити значения и имат свой собствен език.

  През вековете цветята са имали свое значение.
  Например за древните гърци розата означавала тъга за миналото, за отлетялата младост, а лилиумът (кремът) бил символ на непорочност и чистота.
  За египтяните розата означавала кратък живот, а кремът - свобода и надежда.
  Лотосът

Лотосът е свещеното цвете на древните египтяни, символ на красотата, чистотата, стремежа към cлънце, светлина. Този образ пронизва цялото египетско изкуство, водейки началото си от лотосовидните капители, храмови колони и завършвайки с миниатюрни тоалетни съдове и бижутерийни накити.

В различните традиции реализацията на потенциалните възможности се изобразява като разцъфване на цвета на повърхността на водата; на Запад – това е роза или лилия, на Изток - лотос. Космическият лотос се явява като образ на творението, възникване на света от първоначалните води или от празнината; това е особен универсален принцип, управляващ света и развиващия се в него живот.
Този символ има соларен и лунарен аспекти; той е еднакво близък до водата и огъня, хаоса на тъмнината и божествената светлина. Лотосът е резултат от взаимодействието на съзидателните сили на Слънцето и лунните сили на водата, това е Космосът , издигнал се от водния хаос, подобно на Слънцето, изгряло в началото на времената, "светът на развиващия се живот във вихъра от прераждания" (Дж. Кемпбъл). Това време е минало, настояще и бъдеще, тъй като всяко растение има пъпки, цветове и семена едновременно. "Времето и вечността са два аспекта на едно и също възприятие на цялото, два плана на единствената, недуалистична неизразимост; по такъв начин съкровището на вечността се крие в раждането и смъртта на лотоса " (Дж. Кемпбъл).
Разтваряйки се на разсъмване и затваряйки се при залез, лотосът олицетворява възраждането на Слънцето, а значи, и всяко друго възраждане, възобновяване на жизнените сили, връщането на младостта, безсмъртието.


По думите на Е.П. Блаватска, "лотосът символизира живота на човека, както и на Вселената", при това неговият корен, потопен в тинестата почва, олицетворява материята, стъблото, подаващо се от водата, - душата, а цветът, обърнат към Слънцето е символ на духа. Цветът на лотоса не се мокри от водата, както духът не се опетнява от материята, защото лотосът олицетворява вечния живот, безсмъртната природа на човека, духовното разкриване.

В Древен Египет с образа на лотоса се е свързвало творението, раждането и Слънцето като източник на живота. Това велико цвете е разцъфнало , издигайки се от дълбините на първичните води, и е понесло на своите листенца битието , въплътено в образа на слънчевото божество, златния младенец: от лотоса се ражда богът на слънцето Ра. Изгряващото Слънце също така често са представяли във вид на Хор, който се издига от лотоса, олицетворяващ Вселената. Цветът на лотоса е можел да служи за трон на Озирис, Изида и Нефтида.
Лотосът е символизирал обновяването на жизнените сили и връщането на младостта,иначе според вярванията на египтяните, старият бог умира, за да се възроди млад. Изобразяването на починал, държащ цвят на лотос, говори за възкръсване от мъртвите , пробуждане в духовен план.
Като символ на процъфтяването и плодородието лотосът бил атрибут на мемфиския бог на растителността Нефертум, който се изобразявал като юноша с украса на главата във вид на лотосов цвят . В "Текстовете от пирамидите " той е наречен "лотос от носа на Ра". Всяка сутрин бог Нефертум става от лотоса и всяка вечер се спуска във водата на свещеното езеро.
От древни времена лотосът се е асоциирал с върховната власт: лотосът е бил символ на Горен Египет, а скиптърът на египетските фараони приличал на цвят на лотос върху дълго стъбло.

В Древна Индия лотосът символизирал творческата сила, съ творението на света. В лотоса виждали символ на Вселената, изображение на земята , която плува, подобно на цвета по повърхността на океана. Разтворената чашка на цветето , разположена по средата , е планината на боговете Меру.
В Упанишадите творец и пазител на света става Вишну. Той е начало, среда и край на целия свят. Когато Вишну се събужда , от неговия пъп израства цветето лотос, а в него се ражда Брахма, съзидаващ света . В центъра на небесния рай на Вишну тече небесният Ганг, дворецът на Вишну е обкръжен от пет езера със сини, бели и червени лотоси, които блестят, като изумруди и сапфири.
С лотоса е свързана съпругата на Вишну - Лакшми, богинята на щастието, богатството и красотата. Според един мит, когато боговете и асурите разпенвали океана, от него с лотос в ръцете излязла Лакшми. По други предания , Лакшми е възникнала в самото начало на творението, изплувайки от първосъздадените води върху цвят от лотос; оттук са нейните имена Падма или Камала ("лотосна"). Тронът във вид на лотос е атрибут на болшинство индуистки и най-вече почитани будистки божества.
В будизма лотосът символизира изначалните води, духовното разкриване, мъдростта и нирваната. Лотосът е посветен на Буда, "Перлата на Лотоса", явил се от лотоса във вид на пламък. Този образ на чистота и съвършенство: израствайки от калта ,той остава чист – също , като Буда, роден в света. Буда се смята за сърце на лотоса,той сяда на трона във вид на напълно разтворен цвят.
Освен това, в будизма с появата на лотоса се свързва началото на нова космическа ера. Пълното разцъфване на лотоса олицетворява колелото на непрекъснатия цикъл на съществуване и се явява символ на Хуан-ин, Буда Майтрейя и Амитабха. В будисткия рай, както и в рая на Вишну, в водоемите , направени от скъпоценности, "цъфтят удивителни лотоси от различни цветове".
"Един от най- могъщите и любими бодхисатви в будизма на Тибет, Китай и Япония , е Носещият Лотос Авалокитешвара, "Богът, който гледа надолу със съчувствие"... Към него е насочена милиони пъти повтаряната молитва: Ом мани падме хум, "О Съкровище в сърцевината на лотоса"… Той държи в една от левите ръце лотоса на мира". (Дж. Кемпбъл).

В Китай лотосът се е почитал като свещено растение още преди разпространението на будизма и олицетворява чистота и целомъдрие, плодородие и производителна сила. Съгласно традицията на китайския будизъм, "Лотосът на Сърцето" олицетворява соларния огън, а също така времето, невидимо и всепоглъщащо, разкриване на всичко съществуващо, мира и хармонията. На западното небе, в лотосовия рай , се намира лотосовото езеро, където сред цветя, в обкръжението на бодхисатви възсяда Амитофо (Амитабха), Буда на Запада. Всеки лотос, растящ на това езеро,се съотнася с душата на починал човек. В даоската традиция една от осемте безсмъртни, добродетелната дева Хе Сян-гу се изобразявала държаща в ръце символ на чистотата - цвете бял лотос на дълго стъбло, огънато подобно на свещен жезъл за изпълнение на желанията.
От Египет, Индия и Китай символиката на лотоса прониква и в други страни. В гръко-римската култура лотосът се е считал за растение, посветено на Хера и Афродита. В златна лодка във формата на лотос извършва едно от своите пътешествия древногръцкият герой Херакъл. Херодот наричал розовия лотос, който се смятал за най- свещен и чудодеен, "розова лилия на Нил". Надпис в Храма на Хатхор в Дендери гласи: "Вземи си лотос, който е съществувал от началото на времената, лотос свещен, който е царувал над голямо езеро, лотос, който излиза за теб от Унит, той освещава с листенцата си земята, която преди това е била в мрак".


  Удумбара

 Удумбара e небесно цвете, вещаещо добро.
Според изчисленията на астролози на 21 декември 2012 г планетите от Слънчевата система, както и други големи космически тела в галактиката, ще се подредят в права линия, което ще доведе до значителни промени на Земята. Други изследвания посочват, че през същата година е поредния пик на слънчева активност. Много учени вече са установили, че тогава ще започне ерата на глобалното затопляне.
Добрата новина идва от религиите, където Краят на дните не е представен толкова песимистично. Според тях човек има все още искрица надежда за спасение. В Библията финалният ден за човечеството е споменат като „Денят на страшния съд” или „Второто пришествие”. Други свещени книги също го изобразяват по подобен начин. Според описаното в тях, Бог ще се яви пред хората и ще спаси тези, които са добри, а лошите ще бъдат изпратени в Ада.
В будистките сутри има подобно предсказание за явяването на Бог пред хората, като например легендата за цветето Удумбара. Според древните текстове това е свещено цвете от друго измерение, явяващо се в човешкия свят веднъж на 3 000 години. Появата му е символ за приближаването на велико събитие, свързано с пристигането на „Свещения крал, който върти Колелото”. В сутрите също е пояснено, че всеки, който е добър в сърцето си и проявява състрадание към другите, ще има честта да бъде спасен от „Свещения крал”. Днес, макар и да звучи нереално, цветето Удумбара е забелязано да цъфти на много места по света. За първи път то е открито през 1997 г да расте върху статуя на Бодхисатва в храма „Суми Зен” в Сунчеон, Южна Корея, а след това и в много други страни.
Думата „Удумбара” на санскрит означава „небесно цвете, вещаещо добро”. В осми том на будисткия свещен текст „Хуейлин фонетика и тълкувание” се казва, че „Удумбара е продукт на свръхестествен феномен; това е божествено цвете, което не съществува в земния свят. Ако Татагата или Кралят на Златното Колело се появят в човешкия свят, тези цветя ще се покажат, символизирайки тяхната велика добродетел и милосърдие. Сукхавативюха сутра (или Сутрата за Буда на Вечния живот) споменава, че „хората ще разберат, че цветята Удумбара са пророчески знак”.

 
  Знаете ли за други свещенни цветя?
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1537


Винаги на точното място в точното време

WWW
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2011, 19:28:01 »

АМАРАНТ мисля, че е едно от тях, но нека тя да разкаже за него ако иска защото носи този ник и е свещенна!
dayana винаги пускаш едни от най-интересните неща за което ти благодаря
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
Amaranth
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 349


 • Град: Варна
 • Love is the Аnswer !

  WWW
  « Отговор #2 -: Октомври 16, 2011, 21:03:55 »

  С удоволствие ще се включа в темата Усмивчица Аз избрах този ник, защото ме привлече самото име и то от песен и се влюбих в това име..след това и разбрах значението. :)Имало е защо
  Това е на което аз съм попадала в интернет..че дори има и готварски рецепти.


  Чудо на природата – Амарант

  Красив, полезен, а на всичкото отгоре и с аура, идеалната партия за нашия стомах

  Магически, не само защото е био.

  Преди 500 години малко ацтеки обръщали внимание на полезните съставки на амаранта, но пък знаели за него други неща. Например това, че притежава свръхестествени сили. Какви точно са те, за жалост, до нас не достига и то изцяло по вина на конкистадорите. Испанското нашествие слага край не само на специалните ритуали, които ацтеките извършвали с амарант, но се опитали да теглят чертата и на самата култура. Когато видели, че налудничавото растение, което притежава почти всички цветове на дъгата, се боготвори от местните по странен начин, те решили да изкоренят този вреден навик, а с това и самия амарант. Културата била забранена с цел да се сложи край на човешките жертвоприношения, в които се твърди, че растението имало важна роля. Предания разказват например за смес от стрито амарантово семе и пчелен мед или човешка кръв, от която се извайвали идоли. Те били изяждани церемониално за ужас на новите господари на тези земи. Испанците обаче така се престарали, че за амаранта буквално нищо не се чуло стотици години. Шансът му се криел в това, че в няколко отдалечени района на Мексико и в Андите отглеждането му продължило – явно далеч от всякакъв контрол. Това позволило да оцелее до наши времена, в които пак е в центъра на важен ритуал – този път на здравословното био хранене.

  С него може да се напише цяла кулинарна енциклопедия

  Рецептите са буквално от цял свят и са удивително оригинални. В Мексико например го правят на пуканки – после го смесват със захарен сироп и така се превръща в сладко изкушение, което наричат алегрия, т.е. щастие. Това обаче не е всичко, защото от смляното и опечено амарантово семе се вари традиционната напитка атоле. В Перу също имат амарантово питие, но го наричат хиха, а най-близкият му познат нам неин роднина е бирата. И в двете страни варят или пържат листата на растението и по този начин получават вкусна храна. Яде се обаче и в Индия, където също наблягат на сладкишите, приготвени с негова помощ. Кралското зърно, както го наричат в този регион, се мели на брашно – в Непал например от него приготвят чапати. Но да се върнем пак от другата страна на света за още една странна напитка, в основата на която лежи амарантът… В Еквадор варят цветовете на растението, а получената оцветена вода добавят към местен вид ром и така се ражда питие, за която местните твърдят, че „пречиства кръвта”. Особено полезно е то за жените, защото регулира и менструалния цикъл…

  Събуден за нов живот

  Тясно свързан с традициите, амарантът е неизменна част от културата на този край на света. В Куско, Перу например е неотделим и от фолклора – по време на карнавал жените танцуват със снопове амарант на гърба и го носят сякаш това е бебе… В северната част на Америка обаче вече гледат на него по много по-съвременен начин. След 1975 г. амарантът започва да се отглежда в Колорадо, Илинойс и Небраска, макар че за пазара в САЩ е трудно да се каже, че той е популярна храна. Така или иначе, вече го има в магазините за естествени храни, разпространено е и брашното, което се приготвя от него.

  Никога неповяхващото цвете

  Едногодишното растение се е смятало за вечно и точно това подсказва името му – Никога неповяхващо цвете. Високо до 2 метра, то е наистина образец за красота. Ефектът се създава най-вече от листата. Оцветяването им варира от тъмночервено през пурпурночервено, оранжево, розово и дори зелено, та до бяло. Затова и гледката на амарантово поле е невероятна!

  Семенниците пък напомнят царевични коси, но са по-рошави. Това, което се крие в тях, е цяло богатство – всяко растение има капацитет да роди от 40 до 60 хиляди семена. Много мънички и с формата на леща, те са обикновено златисти или кремавокафяви на цвят.

  Амарантът е създаден, за да оцелява, показва той и в наше време – дори леко надраскване на почвата и хвърляне на няколко семена плюс вода, води до израстване на някой от 60-те вида, които съществуват и днес.
  Активен

  Всичко е Любов!И Любов е всичко!
  dayana
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 291


  « Отговор #3 -: Октомври 16, 2011, 23:02:16 »

  АМАРАНТ мисля, че е едно от тях, но нека тя да разкаже за него ако иска защото носи този ник и е свещенна!
  dayana винаги пускаш едни от най-интересните неща за което ти благодаря

   
  Активен

  ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
  Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
  dayana
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 291


  « Отговор #4 -: Октомври 16, 2011, 23:04:58 »

  С удоволствие ще се включа в темата Усмивчица

  Много Благодаря!
  « Последна редакция: Януари 25, 2012, 21:14:43 от soulSurgery » Активен

  ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
  Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
  dayana
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 291


  « Отговор #5 -: Октомври 16, 2011, 23:54:44 »

  Почти всяка страна има свой символ на цвете или растение, например руските брези или английските рози и т.н. Символът на Тайланд, който се нарича касия (Cassia fistula) - едино впечатляващо дърво, осеяно като със златен дъжд от лечебни цветя.
  Но символ на духовност и святост, дори и в тази държава, която с основание е наричана родното място на всички цветя, определено се смята за свещено цвете на будистите - Райтия религиозна ( Wrightia religiosa )

  Райтия религиозна (Wrightia religiosa ) - едино от най-красивите и полезни цветя, които изобилстват в тропиците. Този храст, обсипан с гъвкави клонки висящи бели цветя със силен, вълнуващ и чувствен аромат. Листата са тънки, леко космати, клоновете мохат лесно да се подрязват, което позволява на растението да му се придаде най-различни форми и размери.

  В Югоизточна Азия, особено в Тайланд, Райтия религиозна е много популярна. Тя може да се види навсякъде: в храмове, улици, обществени паркове и частни градини. Особено много от тези растения се засаждат около будистки храмове, Будистите вярват, че е свещено цвете, чиито аромат помага да се влиза в състояние на дълбока медитация и транс.


  Активен

  ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
  Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Африканска теменужка - как въздействат цветята
  Даровете на природата
  viosta 0 1953 Последна<br />публикация Януари 24, 2012, 18:33:42
  от viosta
  Как да донесат цветята щастие , здраве и успех в дома
  Даровете на природата
  viosta 1 3985 Последна<br />публикация Януари 25, 2012, 23:39:33
  от viosta

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright