Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чигонг  (Прочетена 942 пъти)
delfin
Гост
« -: Ноември 08, 2009, 17:57:11 »

Чигонг е предисторическа култура

 

Какво е чигонг? Много чигонг учители говорят по този въпрос. Но това, което аз казвам е различно от това което те казват. Те говорят за чигонг от своите нива, докато аз говоря относно разбирането за чигонг от висше ниво, което е напълно различно от тяхното разбиране. Някои чигонг учители твърдят, че в нашата страна чигонг има история от 2000 години, други твърдят 3000 години, а трети споменават 5000 години, което е приблизително колкото и историята на нашата китайска цивилизация. Има и такива, които съдейки по археологически находки настояват, че чигонг се предава вече 7000 години, и по този начин далече надминава историята на нашата китайска цивилизация. Независимо какво е разбирането обаче, чигонг не би съществувал много по-рано от историята на човешката цивилизация. Според теорията на Дарвин за еволюцията, човек е еволюирал от водни растения до водни животни. Те на свой ред, излизат на сушата, по-късно се качват на дърветата, а още по-късно се спускат на земята, превръщайки се в маймуни, и накрая еволюират в съвременни хора с култура и интелект. По изчисления на учените появяването на човешката цивилизация не надхвърля 10 000 години. Дотогава хората даже не са знаели как да връзват възли за отбелязване на събитията. По това време те са се обличали с листа от дърветата и са яли сурово месо. Като се погледне още по-назад, те са били напълно диви или примитивни хора, и дори може да не са знаели как да използват огъня.

Ние обаче откриваме проблем. На много места по света са се запазили голямо количество паметници на културата, чиято възраст далече надминава възрастта на нашата човешка цивилизация. От технологична гледна точка, тези древни останки са на много високо ниво. От гледна точка на артистично майсторство, те се явяват забележителни творения. Може да се каже, че съвременното човечество просто имитира изкуството на античните хора, което е от много високо артистично майсторство. Те обаче са останки от над 100 000 години, няколко стотици хиляди години, няколко милиона години и дори от над 100 милиона години. Помислете си, не се ли подиграва това с днешната история? В действителност това не е подигравка, тъй като човечеството винаги се е подобрявало и преоткривало себе си. Такъв е начинът, по който се развива обществото. Първоначалното разбиране едва ли може да е абсолютно правилно.

Много хора може да са чували за “предисторическа култура”, или “предисторическа цивилизация”. Сега ние ще поговорим за тази предисторическа цивилизация. На Земята са разположени континентите Азия, Европа, Южна Америка, Северна Америка, Океания, Африка и Антарктика. Геолозите ги наричат континентални плочи. От формирането на континенталните плочи до ден днешен са изминали десетки милиони години. С други думи, значителна част от морското дъно се е издигала от водата, образувайки суша, и сушата на свой ред частично е потъвала в морето. Откакто земната повърхност се е стабилизирала в сегашното си състояние са изминали десетки милиони години. На дъното на много океани обаче, са били открити древни величествени архитектурни обекти, чиято украса е твърде изящна за да принадлежат към културното наследство на нашето съвременно човечество. Така те несъмнено трябва да са били построени преди потъването на сушата в морето. Тогава, кой е създал тези цивилизации преди десетки милиони години? Човешките същества по това време не са били дори и маймуни. Как е възможно тогава те да са създали неща изискващи такъв висок интелект? Археолозите в света са открили организъм наречен трилобит, съществувал отпреди 600 милиона до 260 милиона години. Този вид организъм изчезва преди 260 милиона години. Американски учен е открил вкаменелост на трилобит с отпечатък от човешка стъпка върху него, при това с оставен ясен отпечатък от обувка. Не се ли подиграва това с историците? Как според Дарвиновата теория за еволюцията е възможно да е имало човешки същества преди 260 милиона години?

В музеят на Националния Университет в Перу се съхранява камък, на който е гравирана човешка фигура. В резултат на изследване е било установено, че тази човешка фигура е гравирана преди 30 хиляди години. Човешката фигура обаче носи дрехи, шапка и обувки, държи в ръцете си телескоп и наблюдава небесния свод. Как хората от преди 30 хиляди години са умеели да тъкат? Как е възможно хората още тогава да са носили дрехи? Още по-невъобразимо е, че той държи в ръцете си астрономически телескоп и наблюдава небесния свод, и това, че има определени астрономически знания. Ние винаги сме вярвали, че европеецът Галилео е изобретил телескопа едва преди триста и няколко години. Но, кой е изобретил телескопа преди 30 хиляди години? Нещо повече, съществуват още много такива и други подобни загадки. Така например, стенописите открити в много пещери на Франция, Южна Африка и Алпите са направени чудесно и изглеждат действително реалистични. Човешките фигури са гравирани много изящно и при това са оцветени с минерални бои. Но всички тези хора са облечени в съвременни дрехи, наподобяващи малко на европейските костюми – те носят тесни панталони. Някои от тях имат в ръцете си нещо като лули, други държат бастуни, носят шапки. Как маймуните отпреди няколко стотици хиляди години са могли да достигнат такова високо художествено майсторство?

Да дадем един друг пример от по-далечното минало, Републиката Габон в Африка е богата на уранова руда. Тъй като страната е сравнително слабо развита и самата не може да извлича урана от рудата, тя я изнася в развитите страни. В 1972 година френски завод внася тази уранова руда. След лабораторни анализи се установява, че рудата вече е била обогатена и използвана. Намирайки това за крайно необичайно, те изпращат научни работници да направят изследвания на място. Отиват и учени от много други страни. В края на краищата се потвърждава, че тази уранова мина е всъщност огромен ядрен реактор с толкова рационална конструкция, че дори и в наше време такъв не би могъл да се направи. Тогава кога е бил създаден? Той е бил създаден преди 2 милиарда години и е функционирал в продължение на 500 хиляди години. Това са просто астрономически цифри, които въобще не могат да се обяснят с Дарвиновата теория за еволюцията. И такива примери има много. Това което днешните научни и технологични кръгове са открили, е достатъчно убедително, за да се пренапишат съвременните учебници. Но веднъж човешкият традиционен манталитет формира ли система на работа и мислене, нови идеи е много трудно да се възприемат. Когато истината изплува, хората не смеят да я приемат и инстинктивно я отхвърлят. Под въздействието на традиционните начини на мислене днес никой не се занимава със систематичното събиране на такива открития. Така човешките концепции винаги изостават от развоя на нещата. Заговорите ли веднъж за тези неща, все ще се намерят хора, които ще ги нарекат суеверия и ще ги отхвърлят, въпреки че те вече са открити, но просто не им е дадена широка гласност.

Много смели учени в чужбина вече открито са приели тези феномени като предисторически култури, които представляват цивилизациите предхождащи този цикъл на сегашната наша човешка цивилизация. С други думи, преди съществуването на нашата цивилизация е имало и други периоди на цивилизация, при това такива периоди е имало много. Археологическите находки разкриват, че намерените останки не принадлежат към периода на само една цивилизация. Така се счита, че всеки от многото пъти, когато човечеството е било подлагано на съкрушително разрушение, само няколко души са успявали да оцелеят, и са възобновявали много примитивен начин на живот. Постепенно се е възпроизвеждало ново човечество и се е появявала нова цивилизация. По-късно те отново са били унищожавани и отново се е възпроизвеждало ново човечество. Ето така, един след друг, човечеството е преминавало през различни такива периодични промени. Движението на материята, по думите на физиците, следва определени закономерности, същото е валидно и за промените в цялата Вселена.

Движението на Земята не може непрекъснато да е било гладко в необятното пространство на Вселената и движението на Галактиката. Твърде е вероятно тя да се е сблъсквала с някоя друга планета или да се е натъквала на някакви други беди водещи до катастрофи. От гледна точка на нашите свръхспособности, това просто е било така организирано. След една внимателна проверка, която веднъж направих, аз открих, че човечеството е било оставяно в пълно разрушение 81 пъти. Всеки път само няколко души са оцелявали и заедно с малкото останало от предхождащата цивилизация са встъпвали в новия период и отново са започвали първобитен живот. С увеличаване на човешката популация накрая отново е възниквала цивилизация. Човечеството е изпитало такива периодични промени 81 пъти, при все това аз не ги проследих да края. Китайският народ вярва в благоприятни времена, благоприятен терен и групова нравственост. Вариациите в небесните явления и вариациите във времената ще доведат до различни социални условия в обикновеното човешко общество. От гледна точка на физиката, движението на материята следва определени закони – същото е в сила и с хода на Вселената.

Доисторическите култури, за които по-горе споменах, говорят главно за това, че чигонг не е изобретение на този цикъл от човешки същества, той се е препредавал от незапомнени времена и е част от предисторическа култура. В будистките свещени текстове също можем да намерим някои сродни изявления. Шакямуни веднъж казва, че е достигал съвършенство и Просветление преди стотици милиони калпи. Колко години са в една калпа? Една калпа се равнява на стотици милиони години. Такава колосална цифра е просто невероятна. Ако това е истина, не е ли то в съгласие с историята на човечеството и с промените на цялата Земя? Освен това, Шакямуни също споменава, че преди него е имало шест предшестващи Буди, че е имал учители и т.н., всички те в резултат на култивация са успели да достигнат Просветление преди много стотици милиони калпи. Ако всичко тава е истина, има ли такива култивационни пътища между тези истински, традиционни практики и оригинални учения, преподавани в нашето общество днес? Ако питате мен, това със сигурност е така, въпреки че те рядко се срещат. В днешно време, всички псевдо-чигонг и лъже-чигонг майстори, и тези обладани от духове, свободно са изобретили по нещо за да мамят хората. Този тип чигонг многократно надхвърля броя на истинските чигонг практики и да се разграничи истинското от фалшивото е трудно. Истинската чигонг практика не е лесно да се разпознае, нито пък да се намери.

Всъщност, не само чигонг е останал от дълбока древност, но и Тай-джи, Хи-ту, Луо-шу, Джоу-и (Книгата на Промените), Багуа (осемте триграми) и т.н., са все унаследени от предисторията. Затова ако днес ги изучаваме и тълкуваме от гледна точка на обикновените хора, няма въобще да можем да ги разберем. От нивото, перспективата и рамките на мислене на обикновения човек, истински неща не могат да бъдат разбрани.

Чигонг е култивация

След като чигонг има такава дълга история, какво е неговото предназначение? Ще ви кажа, че нашето е велик култивационен Закон от системата на Буда и естествено култивира Буда, докато системата на Тао естествено култивира Тао, за да постигне Тао. Трябва да ви кажа, че “Фо (Буда)” не е суеверие. Това е дума от санскритски, древен индийски език. Когато будизмът за пръв път прониква в Китай, думата ”Фо” в транскрипция се е писала с два китайски йероглифа: “Фо Туо”. Някои са я превеждали като “Фу Ту”. Превеждайки и така, и иначе, нашите китайци изпускат единия йероглиф и я наричат “Фо”. Какво означава на китайски тази дума? Тази дума означава “Просветлен човек”, тоест, човек достигнал Просветление по пътя на култивация. Къде е тук суеверието?

Помислете си: в резултат на култивация могат да се развият свръхспособности. Днес в света са признати шест свръхспособности, и при това те не се изчерпват само с тях. Бих казал, че съществуват над 10 000 свръхспособности. Както човек седи там, без да помръдва ръце, нито крака, той е в състояние да направи това, което другите не могат да направят с ръце и крака – той може да види действителната картина във всяко пространство на Вселената. Може да види действителното положение на нещата във Вселената и неща, които обикновеният човек не може да види. Не е ли той човек достигнал Тао посредством култивация? Не е ли Велик Просветлен човек? Как може да бъде считан за обикновен човек? Не е ли той човек, Просветлен посредством култивация? Не е ли правилно да го наречем Просветлен човек? На древноиндийски език, той ще се нарича Буда. Всъщност, това е то. Това е и предназначението на чигонг.

Стане ли дума за чигонг, някои могат да кажат: “За какво здрав човек ще се занимава с чигонг?” От това се подразбира, че предназначението на чигонг се състои само в лекуване на болести. Това е много, много повърхностно разбиране. Естествено, ние няма да обвиняваме никого, защото болшинството чигонг майстори се занимават именно с лекуване на болести и укрепване на организма, и считат това за свое основно занимание. Никой от тях не преподава каквото и да било от висши нива. Това разбира се не означава, че техните методи на практика са лоши. Просто тяхната мисия е да преподават неща на нивото на лечение на болести и укрепване на организма, и да популяризират чигонг. Има много хора, които биха искали да практикуват култивация към високи нива. Те имат такива мисли и желания, но не са получили правилните методи за култивация, в резултат на което възникват огромни затруднения и се появява цяла редица от проблеми. Естествено, истинското преподаване на метод на практика на високо ниво засяга много дълбоки въпроси. Затова ние сме отговорни към хората и обществото, и цялостният резултат от преподаването на практиката бе добър. Някои от нещата са действително доста дълбоки и когато се дискутират може да звучат като суеверие. Въпреки това, ние ще направим всичко възможно да ги обясним от гледна точка на съвременната наука.

Заговорим ли по някои въпроси, има хора, които ще ги нарекат суеверия. На какво се дължи това? Критерият на такива хора е, че всичко, което науката все още не е признала, това, с което самите те все още не са се сблъскали, и това което по тяхно мнение не може да съществува, е суеверно и идеалистично. Такъв е техният начин на мислене. Правилен ли е този начин на мислене? Може ли всичко това, което науката не е признала, или което е извън рамките на достигнатото от нея развитие, да се нарече суеверно и идеалистично? Нима това не говори, че самите те са пропити от суеверие, че самите те са склонни към идеалистични възгледи? С такъв начин на мислене, възможно ли е науката да се развива и прогресира? Нито пък човешкото общество би могло да върви напред. Всички наши изобретения в научнотехническата област са били недостъпни за разбирането на предшестващите поколения. Ако всички тези неща са били смятани за суеверия, то разбира се не би имало и по-нататъшно развитие. Чигонг не е нещо идеалистично. Много хора нямат никакво понятие относно чигонг, затова и считат чигонг за идеалистичен. В днешно време с помощта на научна апаратура е доказано, че телата на чигонг майсторите изпускат инфразвукови вълни, свръхзвукови вълни, електромагнитни вълни, инфрачервени, ултравиолетови и гама-лъчи, неутрони, атоми, метални микроелементи, и т. н. Нима те не са материална реалност? Те също са материя. Не е ли всичко направено от материя? Не са ли другите време-пространства също направени от материя? Как може тогава всичко това да се свежда до суеверие? Щом като чигонг е предназначен за култивация в достигане същността на Буда, то неизбежно ще бъдат засегнати дълбоки въпроси, на които и ние ще се спрем.

След като чигонг изпълнява такава роля, защо го наричаме чигонг? Фактически той не се нарича чигонг. Как се нарича тогава? Нарича се “култивационна практика”, именно култивационна практика. Разбира се, чигонг има и други специфични имена, но като цяло се нарича култивационна практика. Тогава, защо го наричат чигонг? На всички е известно, че чигонг се разпространява в обществото вече над двадесет години. За пръв път той се появи в средата на “великата културна революция” и към края й достигна върха на своята популярност. Спомнете си, това бе времето, когато ултралявата идеология бе в разгара си. Няма да споменаваме какви имена чигонг е имал през време на предисторическите цивилизации. В процеса на развитие на нашата поредна цивилизация, чигонг преминава през стадия на феодалното общество, и по този начин неговите наименования придобиват явен феодален оттенък, а тези практики имащи връзка с религиите обикновено носят имена с явен религиозен оттенък. Например, така наречените “Велик Закон за култивация в Тао”, “Даяна-Ваджра”, “Законът на Архат”, “Велик Закон за култивация в Буда”, “Деветократна Вътрешна Алхимия” и т. н. са все такива неща. Ако тези имена бяха използвани по време на “културната революция”, нямаше ли да сте критикувани? Въпреки, че желанието на тези чигонг майстори да популяризират чигонг бе добро и те възнамеряваха да помогнат на хората да излекуват своите болести, укрепят организма си и подобрят физическото си състояние – колко хубава цел – но и така не се позволяваше. Никой не се осмеляваше да си спомни старите названия. Така, за да популяризират чигонг, много чигонг майстори взеха две думи от текстовете на Дан Джинг (“Вътрешна Алхимия”, Книга на Дан) и Тао-Дзанг (“Таоисткият Канон”), и съставиха термина “чигонг”. Някои хора дори съсредоточиха научните си изследвания върху термина “чигонг”. Там няма нищо за изучаване. Просто в миналото се наричаше култивационна практика. “Чигонг” е само новосъздаден термин, който се придържа към начинът на мислене на съвременните хора.


Книгата, както и друга информация може да намерите в bg.clearharmony.net.


Човек с Велика Природа (Велико Вродено качество)

Какво е “човек с Велика Природа (Велико вродено качество)”? Човекът с Велика Природа е различен от тези с добро или лошо вродено качество. Да се намери човек с Велика Природа е извънредно трудно. Такъв се ражда единствено веднъж на много дълъг исторически период. Разбира се, на първо място човекът с Велика Природа трябва да притежава огромно количество Дъ (добродетели). Полето на бялата му материя трябва да е огромно. Това е несъмнено. Същевременно той трябва да е в състояние да изтърпи и страдание на страданията, да притежава Велика Търпимост, да може да жертва, а също и да може да опазва Дъ, да има отлична способност за прозрение и т.н..

Лично в това определение дадено от Ли Хонг Джъ виждам Исус Христос.


От книгата на Учителя Ли Хонг Джъ
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright