Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Душата и равнища на нейното развитие...( към разбиране на заобикалящите ни хора)  (Прочетена 1419 пъти)
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« -: Октомври 13, 2011, 15:51:54 »


   Душата и равнища на нейното развитие... ( към разбиране на заобикалящите ни хора)


   Душата – понятие дошло при нас от далечното минало.Преди няколко хилядолетия хората са знаели за нейното съществуване, то ест за онази вечна и невидима за окото структура, която се намира вътре в него.Но от къде на малоразвития «хомосапиянс», не запознат с такава мощна цивилизация, която се е развила към настоящия момент,му е станало известно за това, което е невидимо? В миналото не е имало нито прибори, нито пък някакви особени методи за изледване на «тънките» материи, за да се открие в собственото си материално тяло нещо загадъчно, съществуващо съвсем в друг спектър от енергия.

Тъй,че от къде тогава са възникнали знанията за наличието на душата?

И работата тук не е в наблюдателноста или в особения интелект на личноста, способни да разберат тайните на стоежа на човека, а е в това, че всички знания се дават от по високо равнище, и е в определени периоди на развитие на човека и е чрез определени посланици от по високо равнище - Учителите изпращат на хората сведения или пълен обем на всякакви знания.Освн това е отбелязано, че едни и същи истини переодически се повтарят в различна интерпретация със съхраняване на дълбоките основи на съществуващото.

За всеки период от време е характерен свой обем на информация.Сменят се поколения,прогресират души,придобиват жизнен опит, и след това отиват в светове на по-високо ражнище, а кръга на съвършенството се повтаря, но вече за нова партида от Единици.

По отношение на такива повтрящи се цикли на развитие към по- високо равнище Учителите  спускат на Земята едни и същи знания,но вече в нова форма,съответстващи на равнището на рзбиране на съвремения човек;а понякога им е необходимо просто да напомнят за старите неща,за това какво са знаели нашите предци и каквото са забравели насточщите поколения.

И затова придобитите знания за душата не се явяват нови.Човек е знаел за нейното съществуване от далечни времена.Но в настоящия момен до идването на Земята на новата шеста раса на човечеството учителите отново решиха да напомнят за нейното съществуване,за да се концентрират усилията на човека за необходимоста на найното усъвършенсване,или няма в мировете нищо по-цено, освен душата – творението Божие.

Знанието за душата се дава в по-разширен диапазон,от колкото преди,като се отчита, че шестата раса както и между другото и съвремения цивилизован човек, ще успеят да раберат истините, които му се откриват.Понятието за душата се въвежда внимателно за да не се шокира човека,разкриват се постепено основите на нейните конструктивно строение,процесите свързани неното функциониране,бавно привеждат нашето съзнание към осмисляне на Божественото творение.

Та какво е това душата?

Хаиде заедно да се опитаме да осмислим всичко онова което ново,за което разказва и Самия Бог.Той също не веднака като лавина ни стоварва върху нас новите знания, а ни дава информацията по мярка на разбиране на слушащия.Затова веригата от въпросите е веригата на последователното осмисляне на новите истини.

Душата – това е съставната част на Абсолюта.Множеството души се явяват нещо като Его на вътрешното напълване, Его на основната работна Еденица подобно на клетките на нашия организъм.

  Пет равнища на развитие на душата...

  Вероятно,Вие подозирате, или вярвате, или се надявате, че Вие сте нещо повече от колкото само физическо тяло.Итересен въпрос – на  колко повече?Не зависимо от вашите предположения си струва да допуснем,че това «повече» е доста по-широко,от колкото вие можете да си представите или мечтаете.Възможно е накой да ви е говорил за това,да сте чели за това и вярвате в това,но това ви е недостатъчно.Единствения начин да се убедите наистина – това е собствения опит.Тогава Вие ще знаете.И това е онова знание което ще ви измени.

Кои сме ние?

Един не маловажен въпрос възникващ във Вашите глави.Ние сме създадени по образа и подобието на ТВОРЕЦА и сме дошли от ИСТОЧНИКА.Но не си струва да си представяме, че нашето тяло е създадено по образа на ТВОРЕЦА – това е заблуждение за онези които отъжествяват свето Аз в своето тяло.какво ние правим тук ще бъде рагледано по нататък.А сега аз ви предоставям възможност да раберете на какво равнище на развитие се намира вашата душа.Трябва яснио и отчетливо да се рабира , че няма добро и лошо равнище на развитие.На всички нас ни предстои да преминем през всички равнища на равитие, преди да се върнем към ИСТОЧНИКА и да раширим неговите знания.Всеки от нас прави своето вложение в равитието на ТВОРЕЦА.

Докато разглеждате характерните черти за всяко ниво на развитието на душата, опитайте се да се намерите примери сред вашите приятели, роднини, познати и дори в себе си. Това ще ви позволи да разберете повече за хората около вас.

   Петте възрасти на душата.


  Новородена  Душа (душата кърмаче)

Ние идваме на тази планета, като Новородена душа. В този цикъл, ние се грижим за себе си,адаптирайки се към новото за нас физическо съществуване, и се учим да оцеляваме. Новородените души, обикновено се инкарнират в примитивните култури и цивилизации, където важен елемент е борбата за оцеляване. Тези души се интересуват от обстоятелствата от физически план, но не забелязват факта, че желанията на другите хора не могат да съвпадат с техните собствени. Те не се отварят емоционално, тъй като тяхната емоционална природа все още не е напълно оформена.

В по-развитите обществоа Новородените души изглеждат като, че ли не са на своето място, те не се вписват в обществото. Новородените души все още са близо до Дао, и имат склонност към религията като се покланят на слънцето и като цяло към природата. При раждането в  нас се проявява новороденият аспект на душата, независимо дали това се явява вече нашето достигнато най-високо ниво или не.

Този аспект е свързан с примитивната ни, инстинктивна природа и обучението ни за оцеляване в човешкото тяло. Тя е тясно свързана със Земята, особено с Майката Земя, с женския аспект на планетата. Ние можем да видим това при децата, които обичат да играят в калта, да играят с насекоми, жаби и гущери. Възрастните встъпват в контакт със своята новородена част от душата си чрез ритуали - на шамански танци, музика, сакрален секс, наркотици, играе на ударни инструменти, украсява с бижута, лицето и тялото с различни орнаменти.

Новородената част на душата може да се повика в различни физически състояния - например при заболяване, нараняване, или просвещение, когато има контакт с примитивните източници на енергия. Ние усещаме Новородената си част на душата, когато има заплаха за живота ни или благосъстоянието ни, например, когато губим на работа си. Воени действия, лов, разходки на саме в опасни райони, страшни филми и ситуации пробуждащи в нас първобитен страх, ни въвеждат в контакт с новородения  аспект на нашата душа.

Когато можем да се въздържаме от страха, от такъв род преживявания ни дава бодър приток на адреналин в кръвта, "хлад по гърба", изостряне на възприятията. Това обостряне се дължи на факта, че нашия инстинктивен център се отваря за нашата същност за това, за да знае за опасностите и да реагират незабавно. Като цяло,преживяванията на новородената душа е физически интензивна, примитивни и мистични - в смисъл, че те водят хора в контакт със силите, много по-велики от колкото съзнанието.

Новородените души се намират на ниските нива на социалната стълбица, често изглеждат за другите хора странни на и неразвити. Те обикновено не се опитват да намерят постоянна работа, тъй като това им изглежда обременяващо. Като цяло, Земята се е доближила доста близко до този момент, когато на нея ще се инкарнира последната новородена душа. Сега в началото на цикъла се намират много по-малко количество същности ,от колкото от преди сто години.Новородените души обикновено предпочитат да се инкарнират в други светове.Първо,защото Земята не много се е „поизносила”,на преден план ни предстои трудна работа и за това повечето „новобранци”  решават да стартират на по млади планети. Освен това, тъй като средната възраст на душите на земята се приближава към зрелите души, всяка душа, въплътена за първи път е принудени да "догонва" общата маса.   Детската душа

Към онова време, когато ние достигаме детската възраст на душата,ние вече успяваме да се справяме с механизъма на идивидуалното изхранване.Детските души имат тенденция към развитие на цивилизации и на подържане на реда.Те се учат да използват своята съзидателна енергия в това направление.Детските души обичат техния живот да е подреден,структуриран и търсят авторитети които могат да им дадът такава структура и ред.В религията те предпочитат мащабни добре организирани системи на вярвания,които предписват четки ритуали и стандарти на поведение.Те обичат чистотата и често се обръщат към медицински заведения.На тях им е нужно за тяхното тяло и здраве да се грижи нечия авторитетна сила.Детската душа се страхува от всичко, което е необичайно.

Общества построени от Детски души са твърди и имат строга йерархия на власта:например,Римската империя.Тези души са по-малко агресивни от колкото Новородените или Юноши души,те се грижат за колективното, а не за индивидуалното преживяване.В тази възраст се развива способноста за оценяне на онези или тези обществени постъпки по отношение на техните морални или аморални поведения.

Нашия Детски аспект на душата – това е онази наша част,която се е научила да построява своите отношения с представителите на обществените структурни власи и с мира като цяло на цивилизованите основи.Този аспект го има във всеки от нас не зависимо от това,дали се явява нашата душа като цяло Детска или не.Цивилизованите влияния които оказват роодителите и обществото върху детето,позволява на детския аспект на неговата душата да започне да доминира над Новородената.Първото което е свързано в живота на детето с това влияние – това е обучението да се седи на «гърнето»( а не в гащичките).Детето го учат да се въздържа от своите природни инстинкти за да е угодно на онези които имат власт над него(на родителите).След това идва контрола над това как детето се храни,разговаря и начин на поведение.(Родителите често възприемат тази фаза на обучение, като преобразуването към «истински» хора от малки варвари)През времето когато детето расте неговото поведение се управлява от учители,приятели и фигури наделени с власт – полицаи,доктори,свещеници,политици.

Нашия детски аспект на душата – това е онази част на душата, която следва правилата: «Оправи си леглото», « Не взимай бонбони от непознати», «Пий повече течности».Нашия детски аспект на душата обича чистотата,тя се разстройва когато се нарушават тези принципи: « Защо не си подредил стаята си?», « Защо не ми каза, че днес ще обядваме по-рано от обичайното?», «Ние винаги сме правили това по друг начин!».

Нашия Детски аспект на душата чувства, че трябва да управлява с инстинктивно поведение – такова като храна,измиване, сън и секс.всички наши обществени поведения се обосновават в едно,в чувство за уместност и правилност от страна на Детската душа.Това касае това,как да преминем улицата,как да се облечем,какво да е поведението ни в обществото, какви думи да подберем и т.н.Най-ярко това се проевява в стихийните обществени събрания,празненства,свадби и погребения.

Детските души често се явяват «тълпите на обществото» - твърди и непоколебими в своите убеждения.Те стават кметове и началници,президенти на родителските комитети,те често могат да бъдат намерени в учебните заведения и бюрократските организации.Когато техните убеждения се сблъскват с възражения, Детските души започват да преживяват вътрешно объркване.Те на толкоз са уверени в своята правота, че им е трудно да се всушат в доводите на противоположната страна.На тази фаза и е чужда саморефлекцията.


  
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #1 -: Октомври 13, 2011, 15:56:50 »


  Юната Душа

Юните души вече са се научили да преживяват на физически план,да подържат ред и с обноските си в обществото.Сега те започват да се утвърждават в образа на онази власт,която я търсят Детските души.Юните души са най-добре ориентирани на физическата страна на живота.Те здраво се отъжествяват със своето тяло и его.На такива хора им е трудно да признаят възраста си,често се подлагат на пластична хирургия, за да продължат да изглеждат млади и превликателни.

Юните души се отнасят много скептично към които и да са явления които не се вписват в рамките на «научните» представи.Обикновено те не се увличат с мистически или религиозен опит освен онова което е прието от обществото.Те често смятат представата за живота след смърта за нелепо и като следствие се страхуват от смърта.Тези души имат най-силната мотивация да достигнат успеха в избраното от тях самите поле на деятелност и активнио работят за това.Идеалат за Юната душа се явява привлекателния,богат, придобил успех човек, които често показват по телевизора.Юната душа се смата за това – че тя е това в зависимост от това какво владее.Те виждат света през призмата на полярните противоположности: « добро- лошо», « правилно-неправилно».Юните души смята, че онези които не са съгласни с тях  са автоматически неправи и заслужават порицание,наказние и презрение.
Често те се увличат с политика.Такива Юнни души са,като Александър Македонски,Вилгелм Завоевателя или Чингисхан, са станали основателите на великите империи.

Нашия Юношески аспект на душата – това е чат от нашата същност, която се е научила самостоятелно да взима решения.Този аспект може да осъществява фунциите на лидер в особеностите в облатите,свързани на физически флан.Ние се ползваме от своя Юношески аспек,когато се взимаме в ръце,когато се дисциплинираме и се прицелваме към постигане на успехи.От гледна точка на този аспект, «правилно» - е това което ни помага да постигнем своите цели, а «неправилно» - е това което му пречи.тази наша чат е по-малко емоционална,отколкото Новородената и Зрялата.Тя се ориентира на постигането на целите и е егоцентрична.Хората които се отказват да приемат техните цености,Юните души често смятат за «страни».Добър пример са политиците на Юните души – надпреварата във въоръжението.зад нея стои философията «Ако аз не успея да се откъсна напред,то мен ще ме изпреварят другите».
 
Проблема с отровните отходи,с които е отровен целия мир – е резултат от разцвета на Юнните души, които унесени в надпреварата за успех не се грижат последствията.Юните души са доста продуктивни и като цяло ориентирани на определена цел.Въпросите за морала и етиката в полето на тяхното зрение, като правило не попадат.

Стараейки се да «оставят своите следи на земята», Юните души могат да проевяват удивителни работоспособности.Освен това те не винаги се стремят към това което в действителност им харесва – а често към онова по тяхно мнение, което ще е пътя към техния успех.Те желаят по-скоро да се научат на това, « как е устроен света», за да използват тези знания в полза за себе си.Някои от тях обладават вродени способности да заставят економическата система «да играе по тяхната гайда» и с видма лекота да обръщат стотиците долари в хиляди, а милионите в милиарди.

Човек намиращ се на стадия на Юната душа,винаги мечтае да си купи по- скъм автомобил, и да се засели в по престижен апартамент в най- богатия район на града.
Тъй като Юните души не се отличават с емоционална откритост,от тях рядко се получават добри родители способни да изградят здрав контак с децата си.И все пак те ще им купуват скъпи вещи, която е харесала на детето им.Все пак нали и детето може да служи за индикатор на общественото мнение.Техните деца ще са затрупани с играчки,ще имат дипломи за какво ли не,ще се разхождат в скъпи автомобили и с най модни прически.Ще ги приготвят за блестяща кариера и брак.Успеха на децата им ще придава блясък на живота на техните чистолюбиви родители.
Юните души са склони да се придържат към обществените и религиозни виждания,но при това лишени от фанатизъм,присъщ за Детските души.Те могат да бъдат срещнати в църквата,където те обсъждат делови въпроси, как те горещо се молят или гневно осъждат близките си за отсъствието на благочестие.

Юните души пълностно се отъжествяват със своите тела и не вярват, че съзнанието живее след смърта.Затова те се съгласяват да бъдат замразени в специални камери,да си правят пластически операции за да си подобрят формата на носа,челото,талията и бедрата.Благодарение на способноста им да излагат на опасност здравето си и дори живота си, да търпят болка и материални разходи заради красотата,козметичната медицина се е превърнала в доходен бизнес.

В Юната си възраст душите откриват притегляне к творчеството, която достига разцвета си в Зряла възраст.
Преимуществото на ориентация на Юния аспект в своята душа е в това, че това ни дава увереност в себе си и ни ориентира в постиженията на целите и успехите в отношенията към хората – особено свързани с кариерата.По-стари души, които пренибрегват тези аспекти, чувстват, че се поевява заплаха за тяхното съществувание,и за това започват да отделят по голямо значение на физическата страна на живота.И така, за да можем правилно да функционираме на тази планета, този аспект трябва да се намира в равнивесие с всички останали.


  Зряла душа

Зрялата душа вече се е разбрала с въпросите на успеха и власта и е достигнала онази точка, когато тя започва да се преодкрива на емоциите.Зрелите души са по- малко егоистични и по-добре се ориентират в обкръжението.Но те не се разкриват за целия свят като цяло, а започват от близките и роднините,слагайки тези отношения за по-важни,отколкото успеха в кариерата.

Зрелите души чувстват своята връзка със заобикалящите ги, отъжествявайки се с тях и разглеждайки ги като свое отражение.Тези качества  дава на Зрелите души аура на искреноста,различавайки ги от другите възростови групи.Най-голямата обида за Зрялата душа  - това е когато и дават нещо такова, което тя самата не би могла да направи за друг човек.Зрелите души са по- малко войнствени от колкото Юните души, защото те виждат в заобикалящите ги себе си.Често все пак тежния живот преминава в емоционални премятания и терзания,тъй като те се опитват да се разкрият емоционално.Имено при Зрелите души често има случаи на наркомания,самоубийства и неизлечими инвалидизиращи заболявания.

Нашия Зрял аспект на душата започва да се развива сле това, когато Юния апек достига пика на своето развитие.Той започва с чувството за това,че е « невъзможно живота само с това да се ограничи».Понякога хората смятат, че е неоходимо да подтискат своя Юнен аспект на душата,допринасяйки в живорта си беднотия,тргически загуби и болести.Те правят това за да открехнат своя Зрял аспект.Предимно на това помагат отношенията,характеризиращи се с голяма емоционална интензивност.За Зрялата и Старата душа този период често настъпва в третото десетилетие от физическия живот.

Ако ние се достигнали нивото на Зряла или Стара душа, вие можете да използвате своя Зрял аспект като онази част, която допринася вложения във вашите отношения със заобикалящите  и с планетата.В числото на « заобикалящите» може да са близките приятели,роднините,колегите,обществените или политическите организации и човечеството като цяло.Ценоста на Зрелия аспект на душата се състои в пълностното равитие на съвеста,състраданието и способноста да подържа емоционална връзка,да дава и приема любов.Онези които пренебрегват този аспект,се чувстват дефектни в своята емоционална сфера и изглеждат надмени,празни и очуждени.

Зрялата душа иска да буде «като всички» и за това се старае да разбере заобикалящите я и да бъде приета в колектива.Със средствата на изразяване на това желание може да бъде облеклото, речта, манерите на поведение.О тази глледна точкка повдението на Зрялата душша се явява развитието на поведението на Детската душа,тъй като тези два типа имат работа с колективната работа.

В стадия на Зрялата душа творческите способности достигат своя разцвет.Философията и искуството заемат главна роля в живота.На човек му се разкриват илюзиите и суетата в света,за него вече не съществува ясен път в живота,той е неспособен до край да се разбере в собствените си чувства.Нищо не изглежда толкова неимено както в Детската и Юната фаза.Популерноста на движението хипи в многото държави е свидетелство за това, че обществото е дошло по-близо до възраст на Зряла душа и че безусловно е приключило признанието на ценостите на Юните души.Оставайки неразбран и неприет в средата на Детските и Юните души,Зрелите души търсят обществото на себеподобни.Те предимно се стремят към висше образование, но при това предпочитат не големи учебни заведения.Те имат свои собствени приоритети и авторитети.За разлика от своите Юнни събратя те често се отказват от добре платената работа или от «почтено» положение в обществото поради това ,за да осъществят нещо имащо важно значение което е само в техните собствени очи.

Периода на зрелоста е отбелязан в търсене както и във вътрешния свят така и във външния.Особен интерес е предизвикан от нетрадиционите вероизповедания,медитации,мметафизика и същевремено хоризонтите на външния свят се разширяват благодарение с експериментирането със секса,екзотическо облекло и чуждостраната кухня.Между другото всички високо класирани готвачи в света се отнасят към Зрелите души.В степен на това, как планетата преминава към доминирането на Зряло възприятие,ние виждаме ка хората започват да се интерисуват от емоционална хармония в цялостен план.Заедно с приемането на Зрялото възприятиие ще се поеви духовно съзнание и способност на Зрелите и Старите души да се проевяват по-свободно при достижението на съответстващите възрасти души.

  
  Стара душа

Старата душа вече се е научила на тънкостите в емоционалния живот и обръща всичкото си внимание в духовен ръст.Старите души се учат да не се привързват към емоционалната интензивност на Зрелия цикъл и към физическия план като цяло.на тах им е свойствено по-интелектуален подход към съществуванието, отколкото при Зрелите души,те могат да възприемат онова Голямо, част от което ние се явяваме.На Старите души им е нужно да завършат своя опит на физически план и да си отработят своята карма,преди да престъпят към уроците на астралния свят.

Началните стадии на Старата душа е характерна с оттегляне в себбе си,с вътрешно търсене и усещане за своята чуждост в обществото.Само като този аспект е «отворен» и пълностно вътрешно осмислен,настъпва следващия етап характерен с въпроса: «как да живея в обществото?» За Старата  душа това означава търсене на способности нна самоизразяване в личния живот и кариера,които би  съответвовали не нейното вътрешно предназначение.

В общество където доминират Юните души,за Старите не се намира достаъчен диапазон от роли.В това общество при тях се забелязва тенденция на самоунищожение,те знаят, че не съответстват на «нормата» и поради тази причинна смята себе си за неудачници.Старите души обикновено изучават множество религиозни учения,но в края на краищата достигат до соя собствена система на вярване,в която те обединяват различни аспекти в най- различни духовни творения.

Стария аспект на душата може да се издига над световната суета и да влиза в контакт с по-голям мащаб за смисъла на битието.Тя не се отъжествява с трагедите на човешкото битие и не се «зацикля» на тах,тя може да погледне на себеси от страни и да се оцени с юмор.Тя култивира философското отстранение,юмора и не отъжествяването, и в същото време подържа връзка нещо Голямо.Старите души се учат да плуват по течението на живота, а не се борят с нейните обстоятелства.Нашия Стар аспект на душата – това е онази  наша част, която е съгласна да обучава зобикалящите и да им помага да се движат  в избраните от самите тях направления на духовно развитие.Наред с учителството,при тях съществува задача на интерграция и уравновесяване на всичките аспекти на душата,от Новородения до Стария,които те са длъжни да решат до завършването на съществуването си на физически план.

Последния урок за Старата душа – е безусловната любов към себе си и към заобикалящите.Това е най трудния урок, защото той предполага самоопрощение и способноста така да обичаш заобикалящите, за да приемеш без осъждане избраните от тях пътища.Когато всички аспекти на човешкото съществувание пълностно са приети,Старата душа е готова да се премести на следващия план на съществувание.Сред Старите души има много малко знаменитости,отколкото при Зрелите и при Новородените, и все пак ако славата дойде при тях,то също както при учителите – Старите души са призвани да учат хората.

  А сега свикнете когато се намирате в обществото да не гледате на хората като на физическа обвивка, а като на душа с характерно ниво на реазвитие.Когато вие започнете да правите това на вас ще ви стане по- лесно да разбирате и да приемате хората които ве заобикалят такива кавите те се явяват.И най-главното е да помните, че вие вече сте преминали техните етапи или все още ви предстои да ги преминете.Колкото повече вие правите това,толкова повече вие ще растете...


  
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright