Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Доверие. Доверяване?!?  (Прочетена 3098 пъти)
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #15 -: Март 23, 2012, 11:30:39 »

Санг, на мен човек лесно може да се довери, така да се каже съм изключително "точна" в тва отношение.Не лъжа, не си налагам мнението, помагам с каквото мога, ама да ме оставим мен..защо другите (повечето) не са такива .Предрасъдъка ми е това, което ме кара да мисля, че всички хора са добри и помагат - като мен.Обаче не съм права, наивна съм..не ми пречи да си патя от такива индивиди, истината е, че страдам за тях и за това, което не разбират.Това е.
Активен
protoplasma
Гост
« Отговор #16 -: Март 23, 2012, 21:46:28 »


Цитат на: ariam
Санг, на мен човек лесно може да се довери, така да се каже съм изключително "точна" в тва отношение.Не лъжа, не си налагам мнението, помагам с каквото мога, ама да ме оставим мен..защо другите (повечето) не са такива.
Ами... не са, Бонева, защото нямат сметка да са. С днешна дата, лъжещите са голяма работа, а излъганите и честните са балъци. По-престижно е да излъжеш, отколкото да помогнеш. По-голяма работа си, ако спънеш някой и спечелиш даден конфликт, отколкото ако предотвратиш конфликта. Ще спра до тук с изброяването. Надеждата ми се крепи на единици, такива светулки, като вас и в подрастващите, които дано да намерят сили да тръгнат по много по-трудния и трънлив, добър път.
Не се отчайвайте, мадам Бонева. Дори и да ви подвеждат, дори и да ви е много трудно, понякога, не губете себе си. Все някой, от някъде, някак... ще разбере, че това е добро и ще вземе пример от вас.
Винаги се намират такива, а едно от най-приятните състояния е, когато видите добрите резултати, впоследствие.
Цитат на: ariam
Предрасъдъка ми е това, което ме кара да мисля, че всички хора са добри и помагат - като мен.Обаче не съм права, наивна съм..не ми пречи да си патя от такива индивиди, истината е, че страдам за тях и за това, което не разбират.Това е.
Това не е предразсъдък, мадам... в никакъв случай. Вие... просто се отразявате в околните. Не очаквате от тях думи и дела, които не присъстват във вашето поведенческо меню. Не се опитвайте да си обяснявате, защо така правят... напротив. Опитайте се да ги приемете, точно такива, каквито са, без да си съставяте мнение за тях и без да очаквате нищо конкретно.
Ако питате, случаен минувач, на улицата "колко е часа", вие очаквате, той да погледне часовника си и да ви отговори, така, както вие бихте направила, на негово място. Да, но той ви подминава, без да обели и дума. Не бива да се чудите на това. Не бива да се очудвате и ако ви наругае или изгледа, сякаш сте му убили рибките в аквариума. Мислено му пожелайте късмет и дано по-бързо да излезне от това си състояние, защото така не е полезен нито на себе си, нито на тези около него.
Да, знам, че понякога залога е по-голям и е много трудно. Вие, позволете да отбележа, имате тройно по-голям опит от мен, с подобни, неадекватни хора и техните болести на ума. Би трябвало, вече да сте достатъчно претръпнала и калена, за да осъзнавате ясно, че те не са... лоши, а болни. Тази болест ги мъчи тях, а не вас. Е... според това, доколко позволите, разбира се. Щом до сега сте се запазила, според мен сте изключително ценен кадър. Странното, в случая е, че аз от вас, мога само да се уча, що се късае за тези неща, като устойчивост, приемане, премълчаване, опрощение... а аз съм този, който отговаря, а вие - който пита.
Активен
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #17 -: Март 23, 2012, 23:25:04 »

Човек никога не спира да се учи.Бих била щастлива да се учим един от друг.Благодаря и за добрите думи, но все пак никой не е толкова идеален Усмивчица
Активен
protoplasma
Гост
« Отговор #18 -: Март 24, 2012, 00:13:18 »

Цитат на: ariam
Човек никога не спира да се учи.Бих била щастлива да се учим един от друг.
Учим се и още как...
Цитат на: ariam
никой не е толкова идеален
Оценки не съм поставял! Не знам какво е идеален. Едва ли някой може да опише идеален човек. Всеки е идеален.
Активен
Morena
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 137

« Отговор #19 -: Март 24, 2012, 01:14:54 »

Днес ми  трябваше малко помощ от една колежка, писах й съобщение във ФБ, надявах се да ми отговори, ама - не. Виждам я онлайн и нищичко, поне да беше написала едно ''не знам'' или ''имам работа сега'', а тя ме игнорира. Всъщност винаги ми игнорира съобщенията, дори да не е за някаква работа. Тогава как иска аз да й помагам, когато тя ме игнорира сега.... после сякаш нищо не е станало.
Активен
protoplasma
Гост
« Отговор #20 -: Март 24, 2012, 03:40:07 »

Ще ти го представя като формула.
Имаме човек хикс и човек игрек. Хикс, винаги е добър и внимателен с игрек,  докато игрек не се държи добре с хикс.
Кое е правилното решение, според теб? Хикс да възприеме модела на игрек или обратното? Бъди търпелива. Или я приемаш такава, каквато е, тази твоя приятелка или се пренасочи.
Активен
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #21 -: Март 24, 2012, 13:32:58 »

  Всеки човек ако иска да постигне нещо го прави и намира начини...
  Ако не иска-си намира оправдания...
  Останалото е семантика...
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #22 -: Март 24, 2012, 13:41:06 »

  Стран, тук акцента е в отношенията между Морена и приятелката й, а не в това, за което й е потрябвала, конкретно. Вероятно и сама ще се справи, без оправдания, щом има желание, но въпроса не е в това.
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #23 -: Март 24, 2012, 13:51:21 »

  Прав си Санги,Морена ще се справи по един или друг начин...
  Коментирах само приятелката й...
  Това което писах по-горе е в резултат на личен опит и наблюдения, без идея да внушавам каквото и да е...
  В живота си се убедих в това напълно...
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #24 -: Март 24, 2012, 16:35:49 »

  Цитат на: Странник
  В живота си се убедих в това напълно...
  А аз се убедих напълно, само в това, че никога не бива да съм убеден напълно в нищо.
  Активен
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #25 -: Март 24, 2012, 21:41:10 »


  Цитат на: elinikar
  Ако Пенка е достатъчно осъзната и Иванчо се чувства напълно свободен в действията си,то отговорността за тях си е негова.
  Тука не. Чувството за свободия на Иванчо, не мисля, че зависи пряко от нивото на осъзнатост на Пенка. По същата линия - отговорността за действията му, са си изцяло негови, също независимо от Пенкините достижения.
  За едно исъщо нещо говорим,съжалявам ,че не си ме разбрал.
  Цитат на: elinikar
  Гласувайки му доверие,Пенка не го задължава той да го оправдае,а просто не се натоварва с глупости.
  И тука не. Значи, когато използвах "задължава", имах предвид, че без негово съгласие го обвързва със собствените си представи за правилно. Това е методика, използвана в някои псих. практики.
  Казваш на някой нещо, така, че той да го хареса, като оценка за себе си, вследствие на това, той, къде съзнателно, къде не, започва да се придържа и да поддържа това ти убеждение. Реално, така може да моделираш хора, ако са по-податливи. Ако Пенка хвали мъжа си, например, че е хубав, че е строен, че е сериозен и никога не би й изневерил и му има пълно доверие, че се чувства сигурна до него и т.н. - метаморфозата няма да закъснее. Реално, тя го "оковава" в този свой модел, но Иванчо, определено не губи от това, даже напротив. На него му харесва да е такъв в очите на Пенка и ще се поизпъчи малко, ще се среши и ще се усмихне. Все по-често, обаче, ставаме свидетели на обратната версия. Залп от критика, в една от двете посоки, която също, на свой ред, се превръща в реалност. "Ти си глупав, за нищо не ставаш, пройдоха, рядко ме навестяваш вечер, хич не ми помагаш, пияница, децата голи, боси ходят, нехранимайко, виж се, погледни се..." и т.н. и т.н. Това, обикновено се наблюдава, при по-продължителните бракове.
  Доверието е според гледната точка. Някои, например, тълкуват пълното доверие като безхаберие и незаинтересованост... и понякога, може би са прави. Други пък, разглеждат недоверието, скептицизма и мнителността като проявления на по-развит интелект.

  Пенка "моделира" Иванчо без да го осъзнава,просто интуитивно.Но вариант първи,който е добър за Иванчо е продиктуван от естествените природни нужди на Пенка,да го вижда в този образ.При вторият вариант,"залп от критика",Пенка отново не лъже Иванчо,просто в нейните очи той е такъв.И при двата варианта е добре Иванчо да  и има доверие и да се огледа в очите на Пенка.Ако Пенка е достатъчно осъзната,дори Иванчо да не е,до втори вариянт не се стига.Ако Иванчо е достатъчно осъзнат,дори Пенка да не е,той се справя със ситуацията и Пенка преминава към вариянт едно.Най-добре е,когато и двамата са осъзнати и никой не се натоварва да потдържа сам баланса във взаимоотношенията.

  Цитат на: elinikar
  Тя губи единственно,ако е загубила любовта му.
  Тук, ако трябва да направя разбор, ще стане съвсем дълга и още по-широка.

  Съгласна съм,че много може да се говори.Но когато говорим за любовни взаимоотношения,доверието е напълно естественно,защото то е част от любовта.Ако загубим доверието,губим и любовта.А дали Пенка губи наистина...,схванах за какво говориш,но да не задълбаваме.


  Цитат на: elinikar
  Но ако е достатъчно осъзната,в хармония със себе си,то значи е в хармония със женската и мъжката природа в себе си.Питам се ,тогава къде ли ще е мястото на
  Иванчо,ако тя си е толкова самодостатъчна.  Не мисля, че е правилно определението "самодостатъчна". Баланса, когато е в някой, той неминуемо ще е и извън него, било то в отношенията му с хората около него или с дейността, с която се е заел.
  Ако Пенка е в хармония със себе си, то тя ще е в хармония и с Иванчо, независимо от това, той какъв е, без да се опитва да го моделира. Има не един примери, за семейства, чиито баланс в отношенията е изцяло поддържан от единя от членовете.
  [/quote]
  Съгласна съм,имах пред вид друго.Няма общо с темата,но ако жените са логични и владеят емоциите си наравно с мъжете,то интереса между половете ще изчезне,няма да са си интересни,ако са толкова еднакви.Това имах пред вид,като използувах израза "в хармония с женската и мъжката природа в себе си".И няма да се доверяват лесно,естественно.

  Цитат на: elinikar

  Ако се постигне това,то направо сме стигнали до матриархат
  Ами ако и мъжете и жените постигнат това, според теб матриархат ли ще е?


  [/quote]
  Е...,това е идеалният свят,за който всички си мечтаем
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #26 -: Март 25, 2012, 16:00:26 »

  Цитат на: elinikar
  съжалявам ,че не си ме разбрал.
  Неразумно е да съжаляваш. При неразбирателството има две или повече страни. Когато единя човек изразява тезата си, ако другия не го разбира има три варианта: Или първия не се изразява правилно или втория не разбира... или и двете. Когато казваш "съжалявам, че не си ме разбрал", изключваш всякаква вероятност ти да не си се изразила правилно. По същата логика, ако беше казала "съжалявам, че не успях да се изразя така, че да ме разбереш", щеше да звучи като ненужна самокритика.
  Нито ти си толкова глупава, че да не можеш да се изразиш, нито аз, че да не мога да разбера.
  В диалога сме двама, използвай мн.ч. - "Съжалявам, че не сме се разбрали". В един, още по-стабилен вариант, дори би отпаднало съжалението. Реално, няма никаква логика или причина, да изказваш съболезнованията си, относно неща, които не са константни. Единственото, което може да бъде постигнато, с подобни, излишни вметки, това е да обидиш някой, ако се взима насериозно. Обикновено тези хора чуват това, директно, сякаш им заявяваш "ти си тъп, няма смисъл да ти обяснявам"  Ухилен
  Цитат на: elinikar
  Пенка "моделира" Иванчо без да го осъзнава,просто интуитивно.
  О, в никакъв случай, elinikar. Това е само единя вариант за моделиране. Повечето, напълно съзнателно си оформят човека, според предпочитанията си. Друг е въпроса, че рядко успяват и обикновено се получава обратен ефект.
  Цитат на: elinikar
  Най-добре е,когато и двамата са осъзнати и никой не се натоварва да потдържа сам баланса във взаимоотношенията.
  Естествено. Всичко трябва да протича, според естествения ход на нещата. Ако някой полага постоянни усилия, за да поддържа баланса, където и да било... ще се поболее, бързо ще се състари и ще рухне, рано или късно.
  При животните всичко е балансирано по подразбиране. Там няма компромиси, нито преструвки. Няма доверие, нито съмнение.
  Цитат на: elinikar
  когато говорим за любовни взаимоотношения,доверието е напълно естественно,защото то е част от любовта.
  Не мога да се съглася. Нищо не върви в комплект с любовта. Ако човек се раздира от вътрешни конфликти и болести на ума, няма абсолютно никакво значение какво го свързва с тези около него.
  Цитат на: elinikar
  Няма общо с темата,но ако жените са логични и владеят емоциите си наравно с мъжете,то интереса между половете ще изчезне,няма да са си интересни,ако са толкова еднакви.
  Точно това се случва от двайсетина години - насам. Според моите наблюдения и впечатленията от тях, днешните жени са много по-уравновесени, рационално мислещи и търпеливи от мъжете.
  Активен
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #27 -: Март 26, 2012, 10:15:40 »

  "Реално, няма никаква логика или причина,"
  Санг,предлагам да оставяме понякога логиката  и да включваме интуиията,така по-лесно ще се разбираме Ухилен
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #28 -: Март 26, 2012, 11:23:42 »

  Цитат на: elinikar
  Санг,предлагам да оставяме понякога логиката  и да включваме интуиията,така по-лесно ще се разбираме Ухилен
  Всяко движение е резултат, вследствие на причина.
  Интуиция може да я използваме, за да я отгатнем, но причина, винаги има.
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #29 -: Март 26, 2012, 12:32:13 »

  Всяко движение е резултат, вследствие на причина.
  Интуиция може да я използваме, за да я отгатнем, но причина, винаги има.
  Е, можем ли да отгатнем нещо, което не съществува?
  Ако нещо съществува, значи причина за него има... даже и за безцелното пребиваване на някои индивиди, вкопчени в телевизора и колата, безспорно има някаква причина, както ще има и последствия.
  Интуицията може да я използваме, за да отгатнем нещо... Да, ама пък какво общо има с причината за "отгатваното нещо"?
  Причините са си причини. И, като всяко нещо, за да ги разберем, бихме могли да подходим и логически, и интуитивно, а пък още по-добре е, ако можем да съчетаваме двата начина.


  П.С. А, и още нещо, след причина няма запетая.
  Активен
  Страници:  1 [2] 3   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright