Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Луд ли е вярващият в паранормалното  (Прочетена 910 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 203


« -: Август 12, 2011, 14:45:27 »

Социологически анкети показват, че повече от 2/3 от американците вярват в съществуването на призраци, извънземни, астрология и други паранормални явления. Докато някои определят тези хора за луди, социолозите мислят друго.

Докато слънцето залязва, екипаж, дърпан от коне, развежда туристите из историческите улици на тексаския град Джеферсън. Много туристи идват в града заради екскурзии, по време на които гидове разказват истории за къщи, обитавани от призраци.

Джеми е дошла от съседния щат Луизиана. Тя смята, че призраците свидетелстват за съществуването на задгробен живот, в който тя вярва.

"Винаги съм вярвала, че след смъртта има нещо. Не знам дали оставаме на Земята или се пренасяме на друго място, но съм убедена, че има нещо друго", казва Джеми.

За други вярата в призраци е проява на безумство. Но не така мисли психологът Браян Кронк от Западния държавен университет Мисури в Сент Джоузеф.

"В това няма нищо ненормално, ни най-малко", убеден е той.

Студентите на Кронк изучават хората, които вярват в паранормални явления. Техният научен ръководител смята, че тези хора търсят отговорите на фундаментални въпроси. "За разлика от животните мозъкът на човека се опитва да предскаже бъдещето и да намери причина за събитията от миналото. Поради тази причина ние винаги търсим обяснение на случващото се", обяснява Кронк.

С изследвания на свръхестествени явления се занимава и професорът по социология Карсън Менкен. Той работи в университета Бейлър, щата Тексас. Заедно със свои колеги Менкен е достигнал до извода, че хората, които вярват в паранормални неща, са напълно порядъчни и със здрав разум.

"Те имат обикновена работа, семейство, плащат си сметките. Във всичко друго те отговарят на разбиранията ни за нормален живот, освен когато става дума за необичайното им хоби", пояснява ученът.

Миналата година Карсън Менкен и двама негови колеги от университета издават книга "Паранормалната Америка". Тя е посветена на хората, които вярват в различни паранормални явления. В частност, те установили, че мъжете вярват повече в съществуването на извънземни, отколкото жените. От друга страна, дамите се увличат по гадателки и вярват, че може да видят духове.

Хората, които не са завършили училище, по-често вярват в призраци и медиуми, но хората с висше образование също прояват известен интерес към свръхестественото. По думите на Менкен хората, които изпитват влечение към паранормалните явления, понякога търсят открития, например - доказателства за съществуването на НЛО или призраци.

"Те се нуждаят от някакво откровение, по-дълбоко обяснение на Вселената и това, което се случва след смъртта", пояснява Менкен.

В наши дни вярата в свръхестественото се подкрепя от многобройни филми и телепредавания за призраци и НЛО.

"Погледнете само колко програми са посветени на тази тематика. Има паранормални реалити предавания. Има телевизионни компании, които работят единствено и само в тази ниша. Паранормалното се превърна в интересна част от нашата култура", допълва ученът.

Според него паранормалните явления са проникнали в САЩ най-вече от други страни и култури. Имигранти от Латинска Америка, Азия и други страни донасят със себе си "своите" призраци.

Източник: voanews.com и http://curious.actualno.com

Редактор: Лили Георгиева
Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright