Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Благодарността – ключът към успешния живот  (Прочетена 1387 пъти)
Слънчев лъч
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 203


« -: Юли 07, 2011, 10:57:11 »

Днес, по време на сутрешната ми разходка, ме преизпълваше благодарността. Синьо небе, ласкава топлина, и където и да се обърнеш – разкошна красота, от която замира сърцето – зелени хълмове, цветя и палми, шум от водопади и ручеи, бентове с много патици, щъркел, летящ по средата на езерото и великолепна планина със заснежени върхове. Обхващайки с поглед цялото това великолепие почувствах преизпълващата ме благодарност.
  
Спомних си, как преди три месеца в планината, вървях през сковаващият сняг и молех духовния си източник да ме насочи към по-топлото и красиво място, където да правя утринните си разходки. Спомних си, как сърцето ми се изпълваше с благодарност за всичко, което ми е дарявано и почти милосърдно бях пренесена в този рай.
 
Обучавам вече 15 години хората за успешен и щастлив живот и открих за себе си една тайна. Ако ги учех да изпитват благодарността, всичко в живота им се преобразяваше. Като резултат, се отнасяха добре към себе си и придобиваха способността да създават исканото бъдеще. Събитията в живота им и способността да откликват позитивно, правеха възможно 180-градусовото им обръщане. Все едно са намерили вълшебната пръчица.
 
Благодарността променя възгледите ни за живота и за самите нас. Непоносимите ситуации се променят коренно в момента на прочувствената ни благодарност, тъй като благодарността ни отваря очите към възможностите за подобряването й и промяната й. Отнасяме се по-добре към себе си и способностите си като въздействаме позитивно на околните и света около нас. Настроението се вдига и конфликтите се превръщат в съгласие, стресът преминава в състояние на омиротвореност.
  
Тогава благодарността става начин на живот. Успехът, щастието и здравето стават норма. Когато сме гневни, изплашени, тъжни или подтиснати, сме изгубили някъде чувството си на благодарност. Мога да си спомня неизброими случаи, когато в минути на тъга и гняв, съм почвала да изброявам всичките си блага и след това започвам да усещам благодарността за всичко, което имам. Почти веднага ми става по-добре. Когато в тревожни за нас ситуации намираме нещо, за което да благодарим, настроението ни се вдига и се усещаме силни.
  
Още с първото ни усещане за благодарност, всичко се променя. Благодарността може да преобразува мъката и чувството на загуба, в състояние на радост и щастие. Такава ситуация се преобразява, когато я разглеждаме със сърце, изпълнено с благодарност.
  
Благодарността изцяло промени отношението ми към света. Най-напред разбрах за силата на благодарността, след болезнената загуба на загинала в самолетна катастрофа приятелка. След месеци на мъка и състояние, близко до отчаянието, се увлякох в четенето на древните предания, откъдето разбрах, че живота ми си има предназначение и цел. Когато започнах да изпитвам благодарност, целият ми живот се промени. Най-напред се промени отношението ми към бъдещето, след това започнах да изпитвам положителни чувства и открих в себе си сили за ново начало. И изведнъж вместо да се сгромоляса, живота ми намери ново начало.
  
Малко след това ми откриха смъртоносна болест и казаха, че ми остават от 6-9 месеца живот. Но усещах, че с благодарността ми, болестта излита от тялото ми, а клетките оживяват и се изпълват с енергия. след това разбрах, че чувството на благодарност освобождава положителни ендорфини в тялото и така твори здраве.
  
Благодарността не само изцелява, но и подмладява. Ако и за миг се съмнявате в това погледнете лицето на човек, изпитвал дълги години разрушителен гняв. То е мрачно о и измъчено. След това погледнете някой, изпитвайки в живота си постоянна благодарност. Той ще излъчва здраве и бодрост.
 
Благодарността е ключът към щастливия, здрав и успешен живот. Тя ни поддържа и привлича, към това, което искаме. С нея ставаме магнит за щастието.
  
Когато благодарим на живота, той ни се отблагодарява. Благодарността привлича хората към нас като към богатството на Вселената. Ако имате проблеми с парите и сте намерили стотинка, поблагодарете за това и ще привлечете към себе си повече пари.
  
Когато благодарим за обстоятелствата и събитията в живота ни, въпреки препятствията, които осъзнаваме като мъдрост на изпитанието, самото благодарене превръща негативният опит в положителен. Когато изразяваме благодарност, привличаме хора и обстоятелства, за които ще сме благодарни. Това е магията на благодарността.
 
Благодарността е пътят към Божественото. Благородното сърце е откритото и то постоянно ни издига нагоре, докато не докоснем Божественото.
  
Преди няколко години направих екскурзия в северната част на Калифорния заради желанието си още повече да почувствам сливането ми с моята висша същност. При дългото пътуване съсредоточих вниманието си върху висшата ми същност с любов и благодарност към нея за това, че ме управлява ласкаво и ме защитава ежесекундно. Към края преминах през прекрасна борова гора в подножието на планината Шаста, и почувствах, как моята висша същност слезе, за да ме прегърне с любов. Чувствах тази любов с всяка клетка на тялото си. усещането за блаженство от пълното сливане в този свещен съюз ме разтопи. Знаех, че съм в обятията на любимо същество. Тогава разбрах, че ние никога не сме самотни и в това много векове са ни убеждавали мистиците. Всички ние сме свързани с Божественото. Всяко предположение, че сме сами, е илюзия. Любовта и благодарността го доказват.
  
Състоянието на сливане с висшата същност, беше най-великолепното състояние, което някога съм изпитвала. Когато се събудих през тази нощ, веднага се съсредоточих, за да разбера, дали това е още в мен. Разбира се, че беше, и аз спокойно заспах.
 
Тъй като това състояние на сливане продължаваше, открих, че мисля за това, че няма нужда от бързане. И чух отговор – никога не бързай, и винаги ще успяваш. Това не се връзваше с ежедневния ми навик вечно да бързам. Но когато се отпусках в този нов образ на съществуване и позволих да ме направляват пак така ласкаво, то осъзнах, че завинаги пребивавам на точното място и в точното време и животът течеше леко, без усилия, като с вълшебство, изпълнен с чудесни съгласувани събития. Ключът към това беше осъзнатият ми избор да изпращам постоянната си любов и благодарност към висшата си същност.
 
Ние винаги сами избираме, как да проживеем живота си. Когато избираме като жизнен постулат благодарността, то непременно ще имаме щастлив, здрав и успешен живот.
    
Ш.Хефмен
Превод: Анита
Източник: http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3331
« Последна редакция: Юли 09, 2011, 15:33:32 от Administrator » Активен

Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #1 -: Юли 08, 2011, 10:29:57 »

  Благодарността е тясно свързана със смирението и преклонението.

  За тях Р. Щайнер пише:


  Пътищата, които водят човека до зрелостта за възприемането на една
  духовна тайна, са точно определени. Техните посоки са очертани в
  духовните светове с вечни букви; там посветените пазят висши тайни.
  В старите предисторически епохи, храмовете на Духа бяха видими за
  всички: днес, когато животът е станал толкова бездуховен, храмовете не
  са вече тук и те не са видими за физическите очи. Но в духовна форма, те
  са навсякъде; и всеки, който ги търси, може да ги намери.

  Само в своята собствена душа човекът може да открие средствата,
  които ще накарат Посветените да проговорят. Ако той развие в себе си
  определени качества, висшите съкровища на Духа могат да се открият
  пред него.

  Началото трябва да се постави с едно основно душевно
  настроение. Духовният изследовател нарича това основно настроение път
  на преклонение пред истината и познанието.

  Само този, който е
  постигнал това душевно настроение, може да стане окултен ученик.

  Всеки, който е опитен в тази област, знае какви заложби и наклонности
  се забелязват още в детството у тези, които по-късно стават окултни
  ученици. Има деца, които изпитват свещен трепет пред почитаните от тях
  личности. От дълбините на детското сърце блика такова
  страхопочитание, което не допуска каквато и да е мисъл за критика и
  противодействие. Такива деца израстват като юноши и девойки, които са
  преизпълнени с радост от това, че са срещнали достойни за уважения
  хора.

  От редиците на такива деца произлизат бъдещите окултни ученици.
  Ако някой застава пред вратата на дълбоко почитан човек и се изпълва с
  истински трепет, когато влиза в стаята, която му се струва като
  "светилище", той вече има в себе си усещането, че разполага със
  зародиша на бъдещето окултно обучение.

  За подрастващият човек е истинско щастие да носи в себе си тези
  заложби. Но не трябва да се мисли, че те могат да породят раболепие и
  робски чувства. При излизането от детството описаното детинско
  преклонение пред човека се превръща в преклонение пред истината и
  познанието.
  Опитът учи, че истински независими са онези хора, които са
  се научили да изпитват преклонение там, където то е оправдано. А то е
  оправдано винаги, когато произтича от дълбините на сърцето.

  Ако не се проникнем с дълбоко усещане, че има нещо по-високо от
  самите нас, ние няма да намерим в себе си и силата, която може да ни
  отведе във висшите светове.
  Посветеният е овладял силата да се издига
  във висшето познание, само защото е изпитал преклонение в своето
  сърце. Висините на Духа могат да бъдат превзети само ако се мине през
  портата на смирението. Никой не може да стигне до истинското
  познание, ако не изпитва преклонение пред него. Несъмнено, човек има
  правото да гледа светлината в лицето, но той трябва да придобие това
  право.

  В духовния живот също има закони, както в материалния свят. Ако
  натриете стъклена пръчка с подходяща тъкан, тя се наелектризирва, т.е.
  получава силата да привлича малки частици. Това явление произтича от
  един природен закон и е познато на всеки, който е запознат с физиката.
  Но по същия начин и всеки, който е запознат с началните положения на
  Тайната Наука, знае: всяко чувство на истинско смирение поражда в
  душата сила, която рано или късно издига човека в областта на висшето
  познание.


  Р. Щайнер, Как се постигат познания за висшите светове

  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #2 -: Юли 09, 2011, 02:40:09 »

  Ако дърпаш и разплиташ една част от кълбото,заплита се все по-жестоко друга част.
  Едното е част от цялото,цялото е част от едното.
  Не разделяй,а обединявай.
  Не разбивай,а създавай.
  Не усложнявай,а опростявай.
  Благодарен си,ако обичаш и приемаш.
  Обичаш и приемаш ако си благодарен.
  Намериш ли ключа,изгубил си ключалката.
  Накрая и двете нямат значение,само дето ще си по-различен след всичко това.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Теди
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 17


  Да ви натеменужкам маргаритките! :))))

  « Отговор #3 -: Юли 09, 2011, 15:23:17 »

  Хубава тема
  Искам да помоля модераторите да прибавят едно-"л" към думичката-"кЛючът" в заглавието че колкото пъти влезна в темичката да си препрочитам хубавите постове и това направо ми се набива в очите като светофар с червена светлина.Благодаря! Усмивчица
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Живот в четвъртото измерение
  Великият преход
  delfin 6 4855 Последна<br />публикация Юни 08, 2010, 00:11:14
  от nia.boneva6
  101 мощни мисли за живот
  Здрав дух здраво тяло
  Админ 2 3143 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 17:56:43
  от Админ
  Живот по пътя на изцелението
  Духовни учения
  Админ 0 1685 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 18:00:10
  от Админ
  Разумният Живот
  Духовни учения
  lessus 2 1260 Последна<br />публикация Февруари 25, 2010, 11:55:38
  от kim
  Могъществото на невидимия живот
  Здрав дух здраво тяло
  The One 5 6118 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 11:49:15
  от gorgon4e

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright