Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Енергийната реалност на човека  (Прочетена 2086 пъти)
pufi
Hide from the Sun
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 355


 • Град: извън реалността
 • Севернячка

  « -: Октомври 17, 2009, 15:55:19 »

  Ние сме повече отколкото физическото ни тяло, което повечето от нас можем да видим и да усетим. Нашите ум, емоции и душа имат свои собствени тела. Тези тела са свързани с физическото ни тяло, но са отграничени в известен смисъл от него. Хората с изострена чувствителност винаги са могли да възприемат едно или повече от тези тела. Някои последни постижения в науката и технологиите дават възможност да се демонстрира и по друг начин тяхното съществуване. Вече и нашият ежедневен опит потвърждава тяхната реалност.

  Променяйки енергията си можете да постигнете чудеса!
  Според Стивън Люмиер - лечител и ясновидец - всеки човек може да събуди своите висши способности за възприятие, стига да посвети себе си всеотдайно на подходящи енергийни практики. И така, той обяснява следното:

  ЕТЕРНО ТЯЛО - според виждането на Стивън Люмиер


  Функции: Етерното тяло дава жизненост, здраве и организация на физическото тяло. То настройва нашето съзнание към енергийните принципи и пренася и приспособява енергиите на по-висшите тела към нашето физическо осъзнаване.

  Обхват на съзнание: Етерното тяло има будност за различните видове фини енергии, които циркулират през физическото тяло и околната среда. Неговите фини енергии могат да бъдат почувствани от всички и видяни след определено обучение.

  Форма (структура): Етерното тяло е финото ниво на физическото. То е формирано от различни енергии като: електромагнитни, чи или прана, виталност и т.н. То също е образувано и от субатомни частици, най-фините сред които са кварките.

  Това тяло свети в различни цветови вариации - от синьо до виолетово или сребристо. Неговата форма повтаря тази на физическото тяло, като се разпростира според човека на различно разстояние от него. Етерното тяло съдържа онези енергийни канали, които наричаме нади или меридиани. В него са и седемте основни енергийни центрове - чакрите, които са свързани с ендокринните жлези и контролират съответно 7 вида съзнание (осъзнаване). То също така има и 21 второстепенни енергийни центрове и множество други, които са третостепенни.

  Етерното тяло има също така два слоя. Първият от тях се разпростира на около 30 см от физическото тяло. Вторият му слой е по-голям и достига половин до един метър от физическото тяло. Всеки от тези слоеве има светеща подобно на луминесцентна светлина и нишкоподобна структура, която излъчва навън и винаги се движи вълнообразно.То има 3 пространствени измерения.

  КАК ДА СЪБУДИМ ЕТЕРНОТО СИ ТЯЛО? Това може да стане чрез практикуване на йога техники като пранаяма, тай чи, тао-йога или като настройваме ума си да го възприемаме и обръщаме повече внимание на съответните си възприятия.

  АСТРАЛНО (ЕМОЦИОНАЛНО) ТЯЛО


  Функции: Астралното тяло ни дава възможността да имаме желания, чувства, въображение и психични способности. Чрез него се предава силата, която ни е съществено необходима за ефективни действия и изразяване. 

  Обхват на съзнание: Астралното съзнание включва пълният спектър на емоциите от страх, омраза и печал до любов, щастие и екстаз. То също включва пълния спектър на желанията: от съвсем егоистичните и разрушителни към обичайните личностни желания, към висшите духовни и до безкористните стремежи за служене.

  Астралните преживявания включват мечтите, фантазиите, опитностите извън физическото тяло, близките до смъртта опитности, халюцинациите, имагинациите и визуализациите.

  Петте астрални чувства са: ясночуване (астрално чуване), психометрия (астрално докосване/ усещане), ясновиждане (астрално виждане), въображение (астрален еквивалент на вкуса) и емоционален идеализъм (астрален еквивалент на мириса).
  Астралното съзнание и Астралният Свят включват всичко, което бихме могли да си представим - от възможно най-ужасния ад до най-възвишените небеса. Астралният Свят съдържа астрално копие на по-висшите Светове. Той се възприема и усеща чрез въображението, чувствата и в зависимост от личната гледна точка.

  Форма (структура): Астралното тяло е разположено около физическото, има яйцевидна форма и то е което най-често се нарича Аура. Аурата се разпростира от около един метър до около 3 метра от физическото. То има 7 главни енергийни центрове, 21 второстепенни и множество други третостепенни, точно както и етерното тяло. То постоянно променя своите цветове - от тъмни до блестящи и сияйни, в зависимост от нашето настроение.Астралното тяло има общо 4 измерения.

  КАК ДА СЪБУДИМ АСТРАЛНОТО СИ ТЯЛО? Астралното съзнание се разбужда главно чрез стимулиране на желанието за това. Будността на астралното тяло се постига чрез медитация, техники за психологично развитие, пътешествия извън физическото тяло, шамански практики, контролирани сънища, халюциногени - по-специално т.н. психоделици, определени практики на дишане (пранаяма), някои видове травми, биохимични дисбаланси и определени видове енергийни стимулации.


  МЕНТАЛНО (интелектуално)ТЯЛО

   Функции: Mенталното тяло съдейства на познавателните способности, то съдържа таланта на познанието. То ни дава възможност да различаваме, да имаме мисли, вярвания и идеи и висши психични способности. 

  Обхват на съзнание: Mенталното съзнание се разпростира от способността за различаване на много специфични, детайлизирани и частни неща до различаването на много общи, всеобхватни и абстрактни неща. То обособява, различавайки чрез интуитивната възприемчива мисъл.

  Петте ментални чувства са: Висше ясночуване (ментално чуване), Планетарна психометрия (ментално усещане), Висше ясновиждане (ментална визия), Проникновение (ментален еквивалент на вкуса) и Духовно Проникновение (ментален еквивалент на мириса).
  Mенталното тяло има свой собствен обхват на усещане. Когато имаме прекалено фокусиране върху ограничаващия разделителен аспект на мисълта, тогава има осъждане, ментален страх и депресия. Когато мисълта се разпростира върху по-обединяващите области, тогава настъпва състрадателно разбиране, мир, радост, благоговение и благословение.

  Менталното съзнание е по-обективно, фактическо и неперсонално, отколкото астралното. Индивидите достигат своята най-висша степен на развитие именно в това съзнание.

  Форма (структура): Mенталното тяло повтаря формата на физическото, а в енергиен аспект то е яйцевидно със заострени краища. Размерите му варират от 1,2 метра до 3 метра. Обичайните му цветове са светло синьо, жълто, сиво, златно, като присъстват и всички пастелни цветове. То има 7 главни центрове, 21 второстепенни и множество третостепенни, точно както е при етерното и астралното тела. Излъчването на неговата светлина се разпростира от сърдечния център.

  Mенталното тяло има най-общо 5 измерения.

  КАК ДА СЪБУДИМ МЕНТАЛНОТО СИ ТЯЛО? Това може да стане чрез академично обучение, четене, определени видове енергийни стимули и определени практики на медитация.

  ПРИЧИННО ТЯЛО
  Причинното тяло се нарича така защото то е причината и оригиналният източник на всяка личност преди прераждането й в съответния нов живот. То е източника за това нашата личност да е и да съществува. Когато приключим земния си път като личности , нашата същина се абсорбира от това тяло. Това тяло е първичното ниво на нашата индивидуалност и за него може да се каже, че е относително безсмъртно, защото Причинното тяло може да съществува за много милиони години, по времето на пътешествия ни като човеци в различни прераждания и животи. Животните все още нямат придобито причинно тяло. Хората които постигнат освобождение от цикъла на преражданията отхвърлят това тяло и се придвижват към по-висшите нива.


  Функции: Причинното тяло е хранилището на цялостното ни съзнание и добродетели, които са култивирани във всеки наш живот като личности - по-специално развитите от нас воля - сила, любов-мъдрост и творческа интелигентност. То е изградено от всички натрупвания от всички наши предишни животи! То е скъпоценното сандъче, което пази всички съкровища от нашите предишни опитности. То е средството, което способства разкриването на съзнанието, което ние използваме физически, емоционално, ментално и духовно. То е средството на човешкото ни безсмъртие, независимо дали сме въплътени или не.

  Обхват на съзнание: Причинното тяло е централната фокусировка на самото съзнание и на цялостното човешко същество. Следователно неговият обхват включва както физическото, така и етерното, астралното и интелектуалното нива. Когато причинното тяло се пробуди духовно то става съзнателно за другите души на неговото ниво, взаимодейства с Вселената и може да съществува независимо от личността. Тогава живота е едно с цялото, съзнанието е на групата, любовта, мъдростта, целта и благословението. Kогато се събудим на душевно ниво например с помощта на медитация това тяло разширява обхвата на своето съзнание в областта на Висшия Ум (Манасично тяло), Будическото (Христовото) тяло, Монадичния Аспект и евентуално Логоичния (Слънчевия, Божествения) Аспект.

  Причинното тяло има две добавъчни манасични (ментални) чувства: Отклик на Груповата Вибрация (използван за да си намерим духовната група) и Духовна Телепатия (използвана за да комуникираме с другите души). Това тяло живее в манасичната вселена (виж 7 Univerces ). В това тяло преживяването на времето е толкова ускорено, че един човешки живот в него изглежда като един ден.
  Активен

  Аз съм си аз,независимо какво си мислите за
  мен : )
  pufi
  Hide from the Sun
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 355


 • Град: извън реалността
 • Севернячка

  « Отговор #1 -: Октомври 17, 2009, 15:56:01 »

  КОМБИНАЦИЯ: ФИЗИЧЕСКО ДО ПРИЧИННО ТЯЛО   Обвиващото причинно тяло (златното яйце) е най-финото ниво човешката индивидуалност, то е даващият сегашния ни живот и съзнание източник, а също така и пазител на информацията за всички наши минали и бъдещи животи. То би могло да се каже, че е нашето Висше Себе.

  Менталното (интелектуалното) тяло (светло синьо на цвят, вътрешно ниво) е средството за разбирането, вярванията, мисленето, познанието и когнитивните процеси.

  Астралното тяло (следващия вътрешен слой, пъстро) е средството на емоциите, желанията, въображението, личната сила, и е фокус на чувствата.

  Етерното тяло (следващото вътрешно ниво, бледо синьо) е средството на жизнеността и енергията ни, фината основа на физическото ни тяло.

  Физическото тяло ( в средата, мургаво на цвят) е средството за стабилност, то създава нашата отделеност и фокусирането на личността ни.

  Личността ни е образувана от менталното, астралното, етерното и физическото ни тела, обединени като единица. Личността е съвсем временна и се променя и пресъздава през всеки нов живот на Земята, като ефективно изтрива паметите за миналите ни животи на личностно ниво. Всички опитности, познания и развити способности се съхраняват на нивото на Причинното тяло, което може да съществува милиони години.


  ЕНЕРГИЙНИ ТЕЛА в обичайното им нездравословно състояние  Когато възприемаме човека с пълния спектър на свърхсетивното възприятие всеки от нас е очарователно красиво представяне от цветове, светлина и енергия. Всички ние сме божествени същества от светлина! Същевременно настоящият период от времето ни подлага на различни видове стрес, които вземат своята дан от нашето енергийно здраве.

  Тъй като възприятията за тези видове стрес стават все по-осезаеми за повечето хора, а и различните вредни обстоятелства имат тенденцията да се натрупват в нашите енергийни тела без ние да си даваме ясна сметка за това. С течение на времето тези вредни за енергийното ни здраве обстоятелства стават като нещо, което се разглежда като "нормално" и се възприемат като даденост.

  Ние забрявяме за чистотата и целостта, които сме били като деца, преди тези вредни обстоятелства да се натрупат в нашите енергийни структури.
  Картината от горе показва ситуация, която е нормална за повечето хора. Те са в нея без да могат да си дават сметка за това. Все повече хора вече започват да усещат, че подобни неща наистина съществуват. 

  Някои от хората изглеждат по-добре, други - по-зле. Каквито и условия да имате, те могат да бъдат подобрени. Но затова е необходима енергийна хигиена, така както всеки от нас поддържа хигиената на физическото си тяло. Обаче кой от нас мисли за пречистването на нашите етерно, емоционално и ментално тяло? Представете си, че нито веднъж не сте се къпали през целия си живот! Може би същото е за нас на енергийните нива! И това е може би почти за всеки човек!

  Тъмните натрупвания, които са изобразени върху физическото тяло на горната картина не са всъщност на физическо ниво. Те са нашите натрупани мрачни мисли и вредни емоционални енергии, които сме задържали. Те създават блокажи за етерното и физическото ни здраве. Тези блокирания също могат да се натрупват и в чакрите (енергийните ни центрове). Когато се случи това вътрешните ни органи и жлези отслабват и не работят правилно. Блокажите на енергията на чакрите също могат да повлияят на мисловното и на емоционалното ни функциониране.

  Тези акумулирани тъмни енергии могат също да създават зони на отслабване в етерното тяло, които после да предизвикат създаването на дупки в етерната аура. Други причини за възникване на дупки в етерната аура са травми, много от обичайните електроуреди, такива като микровълновите печки и мобилните телефони, магнити, електрични одеяла, прекаляването с алкохол и определени лекарства. Тези дупки източват жизнената ни енергия и позволяват на нездравословни енергии от околната среда да проникнат близо до нас.

  Астралното тяло натрупва тъмни енергии особено в долната си половина. Това се случва при подтискане на негативните ни емоции. То също може да има дупки в жизнената си енергия - червените струи, които изтичат навън. Такива дупки се срещат много често и са причинени от емоционални загуби, скандали, минали наранявания, прекаляване с алкохол, или някои лекарства. Когато вече имаме такива астрални дупки на нас ни липсва естествената защита срещу различни видове негативни емоционални и други неблагоприятни енергии от обкръжението ни.

   Дълги пукнатини се разпростират от горния десен ъгъл до долния ляв ъгъл - и те са много често срещани и са резултат от предишни травми.Червените шнурчета около тях представляват емоционалния модел на реакцията ни на съответното отминало събитие.

  В менталното тяло най-общо казано има хоризонтални и сиви и черни линии на зиг-заг. Те са образците на осъждането и на подтискането. Те взаимодействат така, че ни пречат да приемаме самите себе си и живота и да живеем в пълнота. Черните малки торнадо в менталното тяло са повтарящи се отрицателни мисли. Сивите зацапвания на това тяло са натрупаните негативни мисли.

  Черните резени в причинното тяло не са негативни натрупвания, а по-скоро липси - области или видове съзнание, които остава и следва да развием. Това е основната причина за всички останали вредни обстоятелства - нуждата от повече съзнание! Ако имахме достатъчно съзнание, ние щяхме да управляваме какъвто и да е вид стресово преживяване с леснота и да останем свободни от каквито и да са негативни ефекти!

  Изброените по-горе неща са само пример за различните липси или вредности втъкани в телата ни, които се възприемат от хората с развити способности за виждане в енергийния свят. Ясно е, че има много голямо разнообразие на различните видове вредности, които са уникални за всеки човек.

  Важно е да подчертаем, че всички гореспоменати вредности могат да се премахнат и излекуват като се използват подходящи методи.

   МАНАСИЧНО ТЯЛО (Тяло на Висшия Ум) - според Стивън Люмиер
   
  Тук това тяло е показано като съдържащо вътре в себе си от физическото до причинното ни тела.


  Функция: Манасичното тяло (тялото на Висшия Ум) е нашето средството за контакт с Универсалното Съзнание. Чрез него имаме способността да достигаме до огромните резервоари на познанието и истината за реалността и съществуването. То ни дава възможността да станем съзнателни за Божествения План и за неговата проявя в света около нас.

  Обхват на Съзнанието: Ориентацията на манасичното тяло е към разбирането на абстрактните и универсални истини, които са безкрайни по количество, възвишени по качество и с мъдростта си освобождават човешкия дух. Когато това ниво на съзнанието се разбуди имаме осъзнаване за Божественото Всеприсъствие. Манасичното съзнание въплъщава аспекта на божествената интелигентност. То обичайно е в състояние на възторг и блаженство и съществува на висшите нива на Манасичната Вселена.

  Форма (структура): Когато е пробудено Манасичното тяло може да се възприема като огромно поле от светлинни частици, излъчвани от обща точка и простиращи се до около 360 м на ширина и около 102 м на височина отвъд физическото тяло. Размерът му всъщност варира при различните хора. Централната колона от светлинна енергия показва неговия настоящ обхват на универсална мисъл. То съществува в 5 измерения. За повече информация виж: Разбиране за пространствените измерения: Understanding Spatial Dimensions.

  Как можем да събудим Манасичното тяло? Това може да стане чрез специфични практики на медитация и определен вид енергийна стимулация, макар че изучаването на неща като абстрактна математика, абстрактна философия и др. подобни може да е от полза.

  БУДИЧЕСКО (ХРИСТОВО) ТЯЛО

   
  Това енергийно тяло не е наречено така заради индивидите Буда и Христос, а те са получили тези си имена защото са въплътили това ниво на съзнанието. 

  Мнозина от Учителите и Основателите на основните световни религии също са били изразители в света това ниво на съзнание.
  Функция: Будическото тяло улеснява разширяването на съзнанието отвъд разделението на индивидуалността. То позволява на идентичността (самоличността) да се освободи от индивида, така че идентичността да може да обхваща и другите - семейството, приятелите, социалната група, душевната група и дори човечеството като цяло. Будическото тяло способства да се развие интуитивното разбиране чрез единството с другите, знаенето посредством бъденето на точно това, което трябва да се знае. 

  Будическото ниво е източника на щастието и блаженството за манасичното, причинното, менталното, астралното, етерното и физическото ни тела. То е плана на пълното щастие. Това тяло е способно да трансформира, да излекува и да разреши всичките човешки проблеми със силата на любовта, единството и мъдростта.

  БУДИЧЕСКОТО (ХРИСТОВОТО) ТЯЛО съдържа архетипът на съвършенството за всяко човешко същество. Въплъщаването на този архетип, сливането на личността с Будическото ниво на съзнание е целта на човешката еволюция.

  Обхват на Съзнанието: Будическото съзнание не може да се прояви докато не постигнем много значим напредък по пътя на духовното си развитие. То започва да се проявява като интуиция (способността да познаем мъдростта посредством любовта, без помощта на мисълта или психически способности) и като състрадание към другите.

  Чистото Будическо съзнание се характеризира с разширяване идентичността на човека отвъд индивидуалността му, така че той става достатъчно обхватен за да може да се идентифицира с група от индивиди или души. Световните Учители въплътяват това състояние по такъв начин, че те посвещават собствената си индувидуалност за доброто на цялата група на човечеството.

  Единството на това ниво е толкова истинско и наситено , че същностите в него са постоянно в състояние на непрекъснато екстазно единение с другите. Това е състояние на силна любов и непрекъснат екстаз, стигащ до оргазъм.

  Ако това, което се разглежда да е Будическо или Христово съзнание не включва това преживяване на силно оргазмично благословение, тогава то не е всъщност чисто Будическо (Христово) съзнание, а е по-скоро е неговото отражение на Менталното или Астралното нива, или пък е смес на Будическо с Ментално или Астрално нива. Будическо (Христово) съзнание е състояние на възторжена индивидуална трансцендентация. Белегът, че някой наистина е постигнал такова непрекъснато състояние на съзнанието е, че той никога не е ориентиран към своята индивидуалност.

  Такива хора никога или съвсем рядко говорят за себе си. Те са напълно безкористни в своите действия и не желаят нищо персонално за себе си, защото те обитават в източника на пълнотата, в непрекъснато блаженство. Също така тяхното изразяване е съвсем безвредно и препълнено със състрадание.

  Будическото ни средство си има своето ниво на петте сетива. Те са: Разбиране (будическо чуване на 4-те звуци: лично, това на другите, това на духовната група и това на планетарната същност, която е нашето потекло), Лекуване (будическо осезание, което прави по-лесно осъществяването на начина, по който да се лекува и да се създава цялостност), Божествено Зрение (божествено зрително поле, което позволява на човека да вижда божественото във всичко), Интуиция (будически усет, чрез който нечия същина се разпознава в или под всички форми) и Идеализъм (будическо обоняние, способността да се осезава иделното). Будическото съзнание също се характеризира с всеведение или все-знание. Осъществяването на идентификацията с Божественото започва на това ниво. Будическото съзнание въплъщава аспекта на Любовта на Бога. То пребивава в Будическата Вселена, която е изпълнена със златна и бяла светлина, дълбока мъдрост, спираловидни мандали на групи в групи и в групи на същества от светлина.

  Форма (структура): Когато е събудено, Будическото тяло може да се възприеме като огромен конгломерат от въртящи се вихри насочени навън. Конусообразните структури в дадения образ по-горе са енергийни вихри. Това тяло е изключително еластично и когато неговото внимание е насочено към даден обект (на собственото му ниво или на ментално, астрално или физическо нива), то се разширява и удължава и пътува към обекта със скорост по-голяма от скоростта на светлината или със скоростта на мисълта, тогава вихрите проникват в самия обект, улеснявайки обединението и сливането с обекта на интерес в същия този момент. Централната колона от светлина показва неговия сегашен обхват на съзнание. Рядко могат да се видят самостоятелни будически тела, както сме изобразили по-горе. Това тяло има общо 6 пространствени измерения .

  Как можем да събудим Будичното тяло? Болката и личното страдание разбуждат наченките на състраданието към другите, първото проблясване на Христовото съзнание. Когато личността поеме развитието си в собствените си ръце чрез дисциплинирана духовна практика на медитация, тогава болката и страданието стават излишни и се изместват от блаженството! Будическото съзнание се активира предимно чрез специален вид медитация. Обичайното служене на семейството, приятелите,човечеството и света също помага да се разбуди това съзнание.
  Активен

  Аз съм си аз,независимо какво си мислите за
  мен : )
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Енергийната същност на вампирите
  Езотерика
  Админ 3 2087 Последна<br />публикация Февруари 11, 2010, 17:42:17
  от zaharisa
  Енергийната същност на човека
  Езотерика
  Админ 2 1738 Последна<br />публикация Октомври 01, 2010, 13:42:55
  от orlinstoev
  Драконите - мит или реалност? « 1 2 »
  Езотерика
  Special_boy 26 6467 Последна<br />публикация Декември 08, 2012, 23:58:27
  от Strannik
  Енергийна реалност на човека
  Духовни учения
  Kaloyan 4 3745 Последна<br />публикация Юни 26, 2010, 01:18:56
  от Kaloyan
  Паралелна реалност « 1 2 »
  Обща тематика
  Sita 15 2979 Последна<br />публикация Май 08, 2011, 22:39:16
  от Мар

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright