Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Гениален не значи задължително болен  (Прочетена 949 пъти)
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« -: Юни 14, 2011, 02:33:05 »

                                     Ощетени и надарени

     Всеки десети човек с диагноза аутизъм притежава известни способности, но истински гениалните -  савантите, са единици.

   Савантите, както и децата, се отличават с прекрасен музикален слух. Според едно изследване, при тях има хипертрофирани отделни участъци от дясното полукълбо на мозъка, където „живеят" интуицията и чувствата, докато в същото това време лявото полукълбо, напротив, е недоразвито. За повечето здрави хора, обратно, е характерно доминиране на лявото полукълбо, което отговаря за логиката, абстрактното мислене и т. н.

   Причините за различното устройство на мозъка при болните от аутизъм са забавяне в развитието на лявото полукълбо по време на вътреутробното развитие и излишък в организма на мъжкия хормон тестостерон, който подтиска и заглушана лявото полукълбо. Ето защо страдащите от аутизъм момчета са шест пъти повече от момичетата. Тази теория за дясното полукълбо се потвърждава от случаи, когато нормални хора се превръщат в саванти в резултат на повреждане на лявата част на мозъка.

   Така деветгодишно английско момче, което не се е отличавало с особени таланти, се превръща в гений в областта на механиката, след като е ранено в главата и част от лявото полукълбо на неговия мозък се оказва разрушена. А калифорнийски пенсионер, постъпил в клиника с диагноза прогресиращо слабоумие, изведнъж започнал да рисува картини. Изследванията показали, че заради болестта част от невроните в неговото ляво полукълбо са загинали, затова пък се е активизирало дясното полукълбо, в резултат на което у човека, който никога преди това не се е интересувал от изкуство, се събужда художникът. Изследване на мозъка на Алберт Айнщайн показва, че областта, която е отговаряла за математическите способности, при него е било по-голяма от обичайното. Само по себе си това обаче не дава основание Айнщайн да се причислява към савантите.

   Професионалният шахматист, който цял живот се е занимавал с това, трябва просто да погледне разположението на фигурите върху дъската, за да „види" по-нататъшния ход на играта. По същия начин и савантите просто „виждат" нещо. Само че това не зависи от жизнения и професионалния им опит. 12-годишната Надя (болна от аутизъм) от 3-годишна рисува галопиращи коне. Тя никога не е тренирала ръката си. Един ден просто взела молива и създала великолепно творение, като ранните й рисунки не отстъпват по нищо на следващите. А има и удивителни деца-саванти, които пресмятат ден от седмицата 800 000 години напред. Попитайте ги - и след секунди ще ви кажат, че Нова година през 3001 г. ще се падне в петък. При това те не умеят да делят и умножават прости числа, тъй като никой никога не ги е учил по математика.
  
    Психолозите Алън Снайдър и Джон Мичъл от австралийската столица Канбера предлагат свое обяснение на способностите на савантите. И ако всичко, за което се е говорило досега засяга само 25 души по света, то сега става дума за всеки от нас. Защото според теорията на австралийците, всички ние сме до някаква степен саванти.

   В мозъка на савантите произтичат същите мисловни процеси, като в мозъците на всички други хора. С тази разлика, че при тези, които не страдат от аутизъм тези процеси са по-сложни и се отнасят до областта на абстрактното мислене. Например, когато гледаме нещо, зрителното изображение на предмета попада под „рентгена" на очите ни, а след четвърт секунда то вече се предава в мозъка в завършен и осъзнат образ. Но докато не е дошъл този момент, всеки елемент на изображението: цвят, форма, движение и т. н., съществува като нещо отделно и се фиксира от различни участъци на мозъка. Разбира се, ние и не подозираме що за каша се е забъркала в главата ни - нашето съзнание се включва само в този момент, когато обработката на информацията е завършена и образът на предмета е съставен от късчета, като пъзел.

    Теорията на Мичъл и Снайдър се потвърждава и от електронно сканиране на мозъка на савантите - по-голямата част от информацията се обработва от тях несъзнателно, съзнателната част (която преобладава при здравите хора)- формиране на идеи, мисли или чувства, на практика отсъства. Така че, ако успеем да направим крачка назад в своето мислене, ще можем не по-лошо от савантите да пресмятаме кой ден от седмицата ще се падне 1 септември 2056 година? Да, отговаря Алън Снайдър. Освен това ние смятаме, но само на ниво подсъзнание, без дори да предполагаме за това. Резултатът не идва до съзнанието, защото не носи никаква практическа полза. Точно както отделните ноти са безполезни за обикновения човек, защото той слуша мелодията като цяло, а не обръща такова внимание на последователността на нотите.

    Напълно вероятно е малките деца да възприемат света както савантите. Например уникалната им способност да усвояват езика. 8-месечният бебок по неповторим начин откроява от потока на речта отделни думи, при това е съвършено ясно, че го прави неосъзнато. Налага се впечатлението, че детенцето просхо „знае" къде приключва една дума и започва друга, точно както савантите просто „знаят" квадратния корен на всяко произволно избрано шестизначно число. При възрастните усвояването на новия език протича много по-различно, дори поставянето в езикова среда често се оказва недостатъчно. Тук доказателства не са необходими. Достатъчно е да си спомним как сме клюмали над учебника по английски или немски в нощта преди изпита. А ето че това миниатюрно създание се оправя без всякакви помагала.

    Още една поразителна способност на децата е абсолютният музикален слух. В детска възраст може да го развие практически всеки, но ако се изпусне момента, натам това може да се окаже много по-сложно. Възможно е това да е просто съвпадение, но и савантите, както и децата, се отличават с прекрасен музикален слух. Например американецът Лесли Лемке никога не е учил музика, но може да изсвири сложен концерт за пиано, само ако го е чул веднъж. В „репертоара" на Лемке има хиляди музикални произведения. Той самият не е просто умствено изостанал, той е сляп и болен от церебрална парализа.

    Детската теория на Снайдър е само една от многото за произхода на феномена саванти. Възможно е да е далече от истината. Но Алън Снайдър не се отказва. Той възнамерява да проведе експеримент, с който да разбуди саваната в мозъка на обикновен човек. Той смята, че това може да се направи с помощта на магнитни импулси, които влияят на нормалната работа на мозъка. Ако времето бъде разчетено правилно, може да се отключи дейността на определен участък от мозъка, например този, в който се „ражда" съзнанието.

   Джеймс има удивително точна представа за времето. Той може да каже колко часа е, без да поглежда към циферблата.Дженифър определя с просто око разстоянието между предметите с точност до милиметър. А Кристофър говори на 24 езика. Джеймс Дженифър и Кристофър страдат от аутизъм и в тестовете за проверка на IQ показват много ниски резултати, но в същото време притежават уникални способности в някоя област на знанието. В медицината за такива хора съществува специален термин - саванти. Всеки десети човек с диагноза аутизъм притежава някакви способности, но савантите, истински гениалните, се срещат крайно рядко. По време на откритието на този феномен в началото на века са били известни стотина, в наши дни се знае само за 25.

   Има хора, които не страдат от аутизъм, но притежават уникални математически способности, с които дори превъзхождат способностите на савантите.
   Изследване на мозъка на Алберт Айнщайн показва, че областта, която е отговаряла за математическите способности, при него е било по-голяма от обичайното.
   Не се знае какво е дала природата, когато е отнела нещо на болните от аутизъм.
   Някои от тях проявяват истинска гениалност.


                          Гениален не значи задължително болен

   Някои здрави хора умеят да се „връщат" към безсъзнателния познавателен процес, без да осъзнават това си умение.
   Например хора, които не страдат от аутизъм, но притежават уникални математически способности, с които дори превъзхождат способностите на савантите.
   Електроенцефалограма на работата на мозъка на такива хора показва, че в началото на мислителния процес техният мозък е по-активен, отколкото в края, а нали именно началния стадий на мисленето е свързан с подсъзнанието.
   Математическите гении по някакъв начин могат да „измъкват" от подсъзнанието си резултатите от сложни пресмятания.
   Остава да разберем как им се удава това, и тогава всички ние ще станем гении.


http://www.politika.bg/article?id=11180

  Най-невероятните мозъци принадлежат на савантите! Кви са тия, питаш? Ще разбереш, ако се напънеш да прочетеш този текст; ако ти се стори тъп, значи си един от тях!

   В сравнение с тях събраните интелектуални възможности на чичо ти с трите висши и редакторите на Maxim са близо до тези на рибата-сопол от миналия брой. Ето защо – докато ти изчисляваш бакшиша за сервитьорката, средностатистическият савант се забавлява, умножавайки шестцифрени числа наум; докато ти се пулиш в упътването на джиесема, той рецитира наизуст книга, която е прочел преди 10 години; докато не помниш кво си каза с оня оная вечер там, той знае какво е правил в който и да е ден от странния си живот, а ако му скимне, научава перфектно чужд език за дни, пък на теб и българският ти е плажен. Ама преди да си му завидял, да го шибаш в гениалното копеле, да знаеш, че савантът прави всичко със зейнала уста, окапана блузка и оплезен език. Сигурно затова оригиналният термин, с който наричат тези хора, е “idiot savant” (от френски – “идиот учен”), но нито той, нито приетият по-късно “аутист савант” са правилни. Оказва, че савантизмът изобщо не е болест, а симптом, който може да се предизвиква от различни мозъчни проблеми – от физическа травма до слабоумие (което си е ебаси тънката природна ирония, а?). Виж списъка с най-известните саванти и се замисли дали не си е по-хубаво да си тъп

   Стивън Уилтшър
   Малкият Стивън има проблем с комуникацията, при това – не само с момичета. Ако иска да спи, рисува легло, ако иска да ака – ясно. Когато родителите му разбират, че е аутист, го пращат в специално школа, където да си мълчи и рисува на воля, а учителите само мислят как да го накарат да проговори, докато в един момент не се усещат, че – еврика! – без лист и молив няма как да нарисува, че му се рисува! Така Стиви изрича първите си думи – “хартия” и “молив”, след само четири години вече си дудне като нормален бритиш блоук, и в крайна сметка стига до предаването Foolish Wise Ones на ВВС, където гордо заявява, че може да пресъздаде абсолютно всяка сграда, която види. Неверни журналисти го качват на хеликоптер и правят една обиколка на Лондон, а при завръщането в студиото мистър Уилтшър им чупи тиквите, рисувайки чудовищно точна карта на града, при това – с 200 сгради до най-малкия детайл! Оттогава савантът е един от най-скъпоплатените художници в Англия и продължава да рисува плашещо идеални градски панорами върху десетметрови платна, а през 2006-а кралица Елизабет го награждава с ордена на Британската империя за заслуги към изкуството!

     Ким Пийк
   Ако го нямаше Ким, нямаше да го има Rain Man. Точно гениално-кретенската същност на мистър Пийк вдъхновява сценариста Бари Мороу, а Дъстин Хофман в продължение на месеци попива всеки негов жест, за да докара мърморещия образ, за който е награден с “Оскар”.
Още при раждането му през 1951 става ясно, че Ким е генерално преебан – като за начало главата му е два пъти по-голяма от нормалното (нещо като Извънземното), а вътре нещата също са сбъркани – няма ляво и дясно полукълбо, а всичко е един голям мозък! За сметка на това тази част от най-важния орган, която отговаря за двигателните функции, е малка и деформирана, което обрича детето на тихото и безсмислено съществуване на саксийно растение. Вместо това обаче Ким се оказва свръхчовек, когото с право започват да наричат “Кимпютър”. Дебеличкият чудак разполага с феноменална памет и научава наизуст около 9000 книги, а сканирането и запомнянето на една страница му отнема около 7 секунди. Нещо повече – Пийк е разноглед в буквалния смисъл, понеже с лявото оче попива лявата страница, а с дясното – съседната, едновременно! Мозъкът му съхранява всички известни на човечеството знания по 15 интересни теми, сред които спорт, история, география, космос и религия, тоест – Пайташев плюс история, география, космос и религия. Дори темата да не му е интересна, Ким пак вдига оборотите – веднъж се зачита в телефонния указател, и без да иска, сейвва номерата на целия щат! Отделно се ориентира отлично навсякъде в Америка, защото в главата си има подробна карта на пътната мрежа, но по някаква си причина никога не му позволяват да кара кола.
  Въпреки цялата си гениалност, до последно савантът е абсолютно безнадежден и зависим индивид – координацията на движенията му е ужасяваща, затова баща му е неотлъчно до него и му посвещава целия си живот – храни го, облича го, връзва му връзките и го води до тоалетна. Досущ като малките деца, Ким изобщо не разбира абстрактните понятия, приема всичко буквално (примерно – коронната ти реплика “тая ще я ушия” би ти създала образ на майстор на оверлог), и никога не успява да се впише в обществото, макар близките му да твърдят, че от 2004 до смъртта си пет години по-късно демонстрирал зачатъци на чувство за хумор

      Лесли Лемке
   Лесли е дългоочаквано дете – родителите му мечтаят за красиво, весело, будно и здраво момченце, но вместо това получават измъчено създание с увреден централен мозък и церебрална парализа, което, отгоре на всичко, страда от остра форма на глаукома, заради което лекарите вадят и двете му очи. Последното идва в повече на мама и тате и след кратък размисъл те решават да се откажат от Лесли. За негов късмет го осиновява медицинската сестра, която се грижи за него в болницата, и която вече има пет деца.
   Дълги години Лемке има огромни проблеми с говора и придвижването и никой не очаква спонтанен пристъп на гениалност, камо ли в сферата на изкуството – затова, когато чува произведение на Чайковски по телевизията, примъква се до пианото и го изсвирва от раз, петте деца и мама припадат на място. От този момент Лесли Лемке, сляп, умствено изостанал и напълно бос в музиката савант с церебрална парализа, може да изсвири каквото и да е, стига да го е чул само веднъж! Според критиците единственото, което му липсва, е чувството за импровизация, но за сметка на това няма дори една сбъркана нота, за разлика от лишените от плейбек пайнерки

       Елен Будро
   Една от малкото жени саванти – сляпа и умствено изостанала. Също като Лесли, Елен може да изсвири на пиано или китара която и да е чута от нея мелодия, макар и с доста грешки. Тя обаче притежава друг уникален талант – ползва се от услугите на ехолокацията не по-лошо от китовете и прилепите! Още като малка втрещява родителите с факта, че тича без проблем по стълбите и заобикаля всякакви препятствия по пътя, все едно ги вижда, като през това време непрекъснато си мърмори под носа в стил Чичо Пенчо. По-късно става ясно, че по начина, по който се разпространява и отразява звукът, тя разбира какво има пред нея и се ориентира чудесно в пространството, но не само там, а и във времето – когато е на 5, проявява интерес към секундомера на часовника, и оттогава може да ти каже колко е часът с точност до секундата! Сега е моментът да си кажеш ”бахмааму” на глас

       Даниъл Тамет
   Ако изведнъж започнат да те тормозят епилептични припадъци, не бързай да ходиш на лекар, а изчакай – току-виж си се сдобил със страхотна памет и феноменални изчислителни способности (не бе, ебаваме се, бягай към спешното, сори). Такава е историята на Даниъл, единственият савант в света, който може да рецитира числото Пи до 22 514-ия знак след запетаята! Рекордът е постигнат в продължение на пет часа и девет минути, а рецептата на англичанина изглежда мега проста – в главата му всяка цифра до 10 000 има собствен цвят, форма и вид, а решенията на сложни уравнения си изплуват като от нищото, без никакви умствени усилия! “289 е изключително грозно число, 333 е красиво, а 25 е енергично – такова, което би поканил на парти”, твърди не без чувство за хумор мистър Тамет.
   Между другото 31-годишното копеленце знае 11 езика, включително есперанто, (исландския научава за една седмица, и вероятно го перка по-добре от Асдис Ран), и, понеже вече му е тъпо, решава да измисли свой собствен диалект, наречен “менти” – нещо средно между финландски и естонски. И е хомо. Сори, знаем, че дотук ти беше симпатичен

Като лъвовете!
Как да станеш савант?


    Като навиеш някой доктор да ти отвори главата и посредством невроимплант да стимулира “зоната на гениалността” в мозъка. Имат я всички, но при повечето хора електромагнитната активност в нея е практически равна на нула. Засега никой не ще да се пробва, щото било твърде опасно. Давай!
    Като се сдобиеш с прекомерно съдържание на тестостерон още като бебе. Тестостеронът води до ненормален растеж на мозъка и недостатъчното производство на хормона окситоцин, който пък отговаря за успешната социализация в обществото. Същата е рецептата за успех на румънските плувкини по чаушесково време
     Като се родиш мъж. Заради някакъв ген в Y-хромозомите шансът е 5 пъти по-голям. Имай предвид също, че ще си прекалено космат, ще миришеш, ще пуснеш шкембе, преди да си навършил 30, и вероятно ще умреш рано
     Като си лепнеш вирус, който предизвиква мутация на невроните в главния мозък. Преди да си попитал: не се предава по полов път
Като се удариш с нещо тежко по главата и предизвикаш мозъчна травма. Има регистрирани случаи, в които точно удар по темето те прави савант, но пък се замисли колко гениални боксьора познаваш

           Златните резерви
Алонсо Клемънс скулптор IQ-то му съперничи на Николета (45-50), но може да измайстори фигура на всичко, стига да го е видял веднъж
Тони Деблойс джаз музикант Сляп по рождение, днес Тони може да изсвири над 8 хиляди песни по памет, при това – на точно 20 различни инструмента
Джонатан Лърман художник Пак с драстично нисък коефициент на интелигентност (53), но пък с уникална способност да нарисува чертите на лицето на всеки срещнат за две минути
Тристан Мендоса музикант Филипински вундеркинд в свиренето на маримба
Готфрид Минд художник Починал преди почти 200 години, швейцарецът е известен със съвършените портрети на котки, заради които е наричан “Рафаел на котките”
Дерек Паравачини музикант Роден в 7-ия месец и напълно сляп, 21-годишният англичанин е бог на пианото. Отделно е правнук на Уилям Съмърсет Моъм, представи си
Жил Треен писател Мозъкът му живее във въображаемия град Урвил, който описва в огромна книга с над 300 страници илюстрации на тема история, политика, география, култура и икономика
Мат Савидж музикант На 14 години вече има няколко джаз албума
Сет Хенриет поетеса На 7 свири съвършено на флейта, на 11 – на контрабас, а на 12 шашка всички с IQ от 140. В момента е един от най-известните унгарски автори
Рихард Вавро художник Продава над хиляда картини за около сто изложби, сред купувачите са Маргарет Тачър и папа Йоан Павел II


http://www.maximonline.bg/v1457/ligata-na-neobiknovenite-idioti.html


Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Какво значи да си щастлив? « 1 2 ... 9 10 »
Въпроси и отговори
Аэ съм 139 5193 Последна<br />публикация Март 18, 2012, 22:15:30
от Ariam
Странен сън,и какво може да значи той ?
Моите сънища
besniq82 1 1240 Последна<br />публикация Юли 12, 2013, 11:48:18
от perli4ka

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright