Духовно развитие

          

Страници:  1 2 3 [4] 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: !!!Кратък урок по граматика!!!  (Прочетена 8061 пъти)
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #45 -: Август 01, 2011, 10:01:15 »

Така - и сега отново:
Думата ТЕХНОЛОГИИ е в множествено число. Когато четете двете И-та, второто от които не е Й се чете като технологии - много технологии.
Ако прибавим на края на думата Й, нейното значение ...всъщност няма такава дума.
Батерия - батерии, а не БАТЕРИЙ - това нещо не съществува.
Ще осъзнаете, че който пише така демонстрира неграмотност по отношение на езика ни.
Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
Emil
Гост
« Отговор #46 -: Октомври 12, 2011, 01:39:56 »

giti благодаря за точната информация полезна ще да ми е.....Не че ще се науча на български език ама поне ще се мъча нали знаеш луд умора няма само се поти хихихи Усмивчица
Активен
извън Вехонт
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 23

« Отговор #47 -: Октомври 13, 2011, 14:18:18 »

giti, благодаря за точната информация, полезна ще да ми е..... Не че ще се науча на български език, ама поне ще се мъча. Нали знаеш луд умора няма, само се поти, хихихи Усмивчица

Как можеш да благодариш за нещо, което не си прочел и един път, Емиле?


Цитат
ама поне ще се мъча.

Не ми се вярва. А и да се мъчиш, какъв е смисълът, ако нагласата ти е "не че нещо ще науча". Ако ще учиш – сядай и учи, ако ще се мъчиш – добре, губи си времето тогава.
Правиш се на тъп> ставаш тъп. Това е следствието.

Защо ли се захванах, хм...
Активен
ИВЕВЕ
Гост
« Отговор #48 -: Април 16, 2012, 21:30:52 »

Полезна тема.
Няма да правя нова, но пък започвам да събирам примери, каквито напоследък не липсват. За да не спамя по другите теми, тук ще поставям някои постове като пример за това как не трябва да се пише. Ако се тълкува като създаване на напрежение, моля да бъда извинена, но смятам, че по-"напрягащо" е да се дзверим в търсене на правилен прочит - на места се получават такива невероятни безсмислици, че нямам думи вече.
Въпреки че по всяка вероятност ще бъда обвинена в заяждане, ако се позамислите, ще видите, че няма нищо такова. Но, ако всички пишехме така, както някои...
Естествено, няма да вървя с червено за всяка запетая, но там, където няма абсолютно никакво старание, не виждам лошо от малко редакция. Всички грешим. Усмивчица

Започваме с последните мнения на execute, понеже съм му обещала. Абстрахирайте се от съдържанието, не това ми е идеята. Усмивчица

Стига си поправяла, казах ти - на лс ми пиши и ти като не разбираш какво имам предвид, значи си много пр*ста, с извинение, казах ти, престани да ме дразниш. Пиши ми на ЛС. ПОВЕЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ КВОТ СИ ЩЕШ МИСЛИ !!!!
Tи ме предизвикваш, но не можеш да ме накараш да създам поредния конфликт. Усмивчица Така, че казах ти - ако искаш нещо, на лс, другаде не отговарям, Усмивчица

Напълно те разбирам ,но мислиш ли, че си "се взела в ръце", защото от много работи, разбрах, че всъщност си се опитала да се хванеш, но си видяла колко си тежка, и си се изтървала и дотук спора, поне публичния, ако имаш нещо да ми
кажеш - направи го на лс Усмивчица


Сега, накратко защо е червеното.
Първо, "не" се пише отделно от глаголите. Изключения са започващите с недо- (недовиждам, недочувам, недочел...).
Друго - запетаите. Поставят се в няколко случая, един от които - когато отделяме две или повече изречения, нещо вметнато ("разбира се", "струва ми се", "първо", "от една-от друга страна"), пред повтарящи се съюзи след втория (и в този случай, и в другия; или в този случай, или в друг). Запетаите при изброяване, приемаме, че ги знаем.
Ще редактирам и допълвам. Да се надяваме само, че обидени няма да има.

А, сега се сещам - когато имаме "въпреки/само че" запетаи са слагат пред първата дума. Изключения са изречения като горното, където "само" е част от първото изречение, а не свързваща дума.  Друго.. не точно изключение - когато има някаква уточняваща думичка като само/точно/именно или т.н. когато, запетаи не се слагат. Тоест, запетаи не се слагат именно когато имаме такъв случай.

Членуването не споменах. Като пример ще дам едно мое мнение, където от невнимание съм допуснала грешка.

Не е проблемът в пропуснатите запетаи или грешките, а нежеланието да бъдат поправени. Не говорим за някаква невероятна философия, просто малко старание. Усмивчица
Когато можем да заместим членуваната дума с "той", пишем пълен член. (не е той ... ). На места се получава леко безсмислено, но, замествайки с "той" и "него", можем да определим ролята, която дадената дума изпълнява в изречението, и съответния определителен член.
Бих могла да кажа същото и другояче -
Нежеланието грешките да бъдат поправени води до проблема с пропуснатите запетаи. , където можем спокойно да заместим "проблема" с "него" (... води до него ... ).
С други думи, пълен член само в случай, че имаме подлог или част от именното сказуемо (е направено нещо, напр. е казал; е било открито и т.н.).

И така, толкова засега.  
« Последна редакция: Април 16, 2012, 22:17:41 от Ивеве » Активен
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #49 -: Април 16, 2012, 23:41:05 »

  А! Сега се сещам- ...
  А сега се сещам- ...

  Как един път мен ме поправяха за това. Идва, ако не се лъжа, от четенето на английски текстове.
  Усмивчица
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #50 -: Май 08, 2012, 09:33:54 »

  Какъв интересен цитат си намерих (след дъъълго, дълго търсене...  Ухилен ), вижте -

  Странното чувство, че съм сякаш напушен ( макар да съм рядко в такова състояние, заради злополуки, свързани с това) - оплитаха се фантазия и реалност. Не знаех какво се случва..
  Друсай, друсай и после се чуди какаво става с теб.
  Като изобщо не знаеш за какво говори човека,не се обаждай...,че е се е напушвай това какво общо има стига се слушали само тъпотиите по другите и да ги повтаряте без да знаеш нищо по въпроса. Ти сериозно ли? Имам нужда от преводач, като че ли.А на момчето бих го посъветвал да намери някакъв нов стимул в живота си,нещо ново ,някакво вдъхновение.Щом си виждаш добре, аз съм на мнение,че не ти трябват очила.... То май на всекиго, който отиде на очен, му намират проблем за очила - прави това което ти харесва.

  Три различни автора, пък... едно към едно неграмотност или по-точно "стил на изразяване". Хора, как ги сътворявате такива?  Затъпяване


  П.С. Когато напишете някоя дума грешно, тя бива подчертана в червено. Когато цъкнете с десен бутон върху думата ви дава варианти за изписване. Толкова ли е трудно?
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #51 -: Май 12, 2012, 10:54:01 »

  Много добри коментари.Трудно се намират хора, които да са толкова компетентни по въпроса,но лично аз предпочитам Библейската представа за нещата,както и от средновековна Геотия. Че ги има, и че са тук - доказателства съм събрал доста. Вижте това: http://versailles-bg.eu/mag5/wp-content/uploads/2010/11/Document5.rtf и се шашкайте, защото аз се шашнах.
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #52 -: Май 16, 2012, 09:49:47 »

  Много обичам България и българите и затова отварям и тази тема. Радвам се като забелязвам, че в духовен аспект българите в България, въпреки всичко си оставаме колектив.. Усмивчица Телепатията е на много добро ниво и когато някой научи духовна тайна, той подсъзнателно я споделя с останалите, споделя и пътя към нея и затова България ще си остане на върха в духовен план. Усмивчица
  Нека не забравяме добродетелите. Сами виждаме как в съвремието на почит е Лейди Гага и последствията от това. Хората по света забравиха какво е да си добър човек. Благотворителност се прави само за реклама... може да се продължава много...
  Радвам се, че България не се залюлява от вятъра. България влезе/влиза във всичко което завършва със СЪЮЗ - това няма как да не даде резултат. Усмивчица Остава българите да сме на висота, а за това трябва да издигнем добродетелите.
  Всеки сам може да преценява вярно кое е най-правилно да се направи в точния момент...

  Казвам ви това, защото, лично според мен, разликата между обикновен човек и индиго е жаждата за справедливост. Както и между обикновен човек и кристал е да отвръщаш с любов и доброта, ако проявяват агресия към теб. Чувството за справедливост е вродено у българите - това обяснява защо в България има толкова много деца индиго - над 90%. Това е мое мнение.
  Според мен, еволюцията на хората идва от добрите им дела и това което ги причинява - добродетелите.
  Убеден съм че нашата звезда отново изгрява и никога няма да залезе. Благодаря Ви Усмивчица

  Препинателен знак ".." няма.
  Предполагам, че е било нещо средно между точка и многоточието, но... Такова нещо не съществува, камо ли като завършек на всяко едно изречение, цял безсмислен текст наред.
  Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #53 -: Май 16, 2012, 10:06:11 »

  Здр граматика или правопис и всичко научено в училище е просто безсмислено.
  И скоро ще ме разберете.Ние хората вървим към еволюция и прогрес в които да пишеш правилно ще е последната грижа на човек.
  Общуването се затруднява с тази техника на изразяване и се надявам да се премахне.
  Да изкажеш мисъл е нужно само да я предадеш.А не да проверяваш грешки и глупости.
  Всичко научено в училище е безсмислено и не виждам смисъл.
  За какво да се учи нещо което ще остане в историята и за какво да уча история която не ми дава нищо и не ме учи на нищо.
  Първо учите 8 години после от 3 до 5 и повече.И какво сте научили за живота и смисъла на живота.Нищо мили хора.Никои не ви казва кои е господ и какво е.Никои не ви казва кои ни е създал или как.Никои не ни казва какво е природата и цялото или планетата.Как да се хранете и как да оцелеете без болести и защо има страдания.
  На фона на тези знания мисля че граматиката е малък и ненужен проблем.
  Новите деца не искат да учат материята в училище и чакат новото време.
  Време без пари и материални блага, време на любов и светлина.
  Надявам се да има хора които да ме разбират.
  А тези които залагат на граматика , нека си живеят с нея.
  В новото време няма да се налага да пишем за да общуваме с хората.
  Това е мое мнение и нека никои не се засяга или обижда, просто изразявам мнението си и ако има правописни или граматични грешки не ме интересува.
  Светлина и любов на всички.
  Активен

  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #54 -: Май 16, 2012, 10:11:32 »

  Здр граматика или правопис и всичко научено в училище е просто безсмислено.
  И скоро ще ме разберете.Ние хората вървим към еволюция и прогрес в които да пишеш правилно ще е последната грижа на човек.
  Общуването се затруднява с тази техника на изразяване и се надявам да се премахне.
  Да изкажеш мисъл е нужно само да я предадеш.А не да проверяваш грешки и глупости.
  Всичко научено в училище е безсмислено и не виждам смисъл.
  За какво да се учи нещо, което ще остане в историята, и за какво да уча история, която не ми дава нищо и не ме учи на нищо.
  Първо учите 8 години, после от 3 до 5 и повече.И какво сте научили за живота и смисъла на живота.Нищо, мили хора.Никой не ви казва кой е господ и какво е.Никой не ви казва кой ни е създал или как.Никой не ни казва какво е природата и цялото или планетата.Как да се хранете и как да оцелеете без болести, и защо има страдания.
  На фона на тези знания мисля, че граматиката е малък и ненужен проблем.
  Новите деца не искат да учат материята в училище и чакат новото време.
  Време без пари и материални блага, време на любов и светлина.
  Надявам се да има хора, които да ме разбират.
  А тези, които залагат на граматика , нека си живеят с нея.
  В новото време няма да се налага да пишем, за да общуваме с хората.
  Това е мое мнение и нека никой не се засяга или обижда, просто изразявам мнението си и, ако има правописни или граматични грешки, не ме интересува.
  Светлина и любов на всички.
  Нямам какво да допълня, напълно съм съгласна с теб!
  Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #55 -: Май 16, 2012, 10:39:08 »

  Дано ....
  Колкото до казаното ще поживеем и ще видим.
  Важна е мисълта , според мен, а това Й има ли значение.
  Активен

  viosta
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 55


  « Отговор #56 -: Декември 06, 2012, 21:05:12 »

  Поздрав за Еонка !

  "Зантее ли, че кгоато чтеете нисапаното, вжано е првътаа и поледсанта бквуа от дмаута да бдаът на мсятото си. Мжетое да рзбъракате мстеата на оастнаилте бвуки и все пак нпиасатноо ще прдъолажва да се чтее с лкоета. Твоа ещ пкаоже, че вскичтоо твоа вемре котео сте попрлеили в уилчище е нпразано, доасттънчо е блио да ви начуат да слгатае на мстяото им бутквие от наалчото и каря на вяска дмуа кяото пиеште. Приичнтаа е в нчиана по котйо виашят мъозк оработбва ирнфоцмаията. Ткаа уяспвате да преочттее нааписното джае кгаото нтио енда дмуа не е изиспана пвраинло."

  Та ,ако още някой каже , че не те разбира , значи причината е в него и в неговия мозък , който обработва информацията , а не в теб и в твоя правопис . 

  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #57 -: Декември 06, 2012, 22:54:00 »

  Вече три бутона се нуждаят от копчетата отгоре , а няколко от естра натиск, скоро ще поствам нещо от сорта - п    с             д, е      з 
  и ще трябва да ме разбирате , това екстра упражнение по телепатия - подарък от дребчо

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #58 -: Януари 24, 2013, 19:24:35 »

  Странно ми е откъде се появи напоследък модата да се употребяват погрешно буквите И и Й.

  Буквата И е правилно да се употребява в думи, означаващи множествено число:
  които са, някои хора и т.н.,

  а буквата Й - за единствено число:
  който е, някой човек и т.н.
  Активен
  nobody
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  « Отговор #59 -: Януари 24, 2013, 19:30:43 »

  Странно ми е откъде се появи напоследък модата да се употребяват погрешно буквите И и Й.
  Съмнявам се, че са много хората, които не правят разлика между множествено и единствено число и бъркат точно това. Предполагам, че грешките се дължат на липса на старание или просто защото не гледат какво пишат.
  Иначе, хубаво е, че си го написал с примери, кратко, ясно и разбираемо.

  Като сме почнали с който... пред "кой" предлози няма. Вместо "на кой", редно е да бъде "на кого" (например: Той направи еди-какво си на него., не казваме на той, а на него - същото е и с въпросителните думи).
  Не е болка за умиране и да не бъде правилно написано, но пък за някого може и да е полезно. Усмивчица
  Активен

  ...Nobody's perfect!
  Страници:  1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright