Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Да оцелееш след поглъщане от буреносен облак  (Прочетена 1164 пъти)
Турист
почиващ на стари лаври
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 599

 • Град: с. Дворище, Ст Загора
 • velko.hristo
  « -: Май 29, 2011, 11:37:27 »

  Това е реална случка, която е преживял хърватски парапланерист.
  Историята я прочетох преди 5 години в един парапланеристки български сайт. Тогава почти се бях навил да взимам уроци по парапланеризъм, но нещо не се случиха нещата.
  Статията се казваше - "Да оцелееш в CB"

  http://www.letene.com/articles.php?lng=bg&pg=107


  ===================================
  Бях набрал добра височина. Хубави, постоянни термики, от 0.5 до 3 m/s. В 14:25, Данко, моят инструктор, направи радио брифинг с наземния екип и след кратък разговор беше решено да се отмени задачата. Причината беше мощна облачност, развиваща се на няколко километра на север, над връх Збевница (1,014 m). Последва съобщение по радиото: състезанието се отменя, моля ориентирайте се към кацане. Звучеше съвсем спокойно - без бързане и паника - така че и аз не бързах, обърнах се на юг към пухкавите облачета и изобщо не обърнах внимание на черното чудовище, разрастващо се от север. Голяма грешка!

  Лео беше на около 150 m на югозапад и 50 m над мен. Забелязах Данко и Карло на запад, слизащи на големи уши. Другите бяха някъде назад. Бях на 1300 m и реших да направя Б-срив в 14:30 часа. Започнах снижение с -7 m/s докато стигнах 1000 m. Тогава Б-сривът се деформира в розетка, нещо подобно на челен тък, със силно изпреварващи краища. Това хич не ми хареса. Отпуснах Б-линията, крилото се напълни и стабилизира, така че отново направих Б-срив. След няколко минути погледнах вариото и за мое учудване установих че въпреки Б-срива, аз се издигах с 2 m/s. Погледнах нагоре и видях как Лео беше засмукан от облака там, където базата беше вече на 1300 m. Няколко секунди по-късно, все така увиснал на Б-линията, аз се изкачвах с 5 m/s. Така, преминах базата на облака и светът за мен стана бял.

  В този момент съм абсолютно спокоен. Близо съм до края му, имам си Top Navigator с GPS и компас. Да се обърна на юг и да изляза от облака не би трябвало да е проблем, но започвам да губя ценно време, занимавайки се с компаса и спийд системата. Да се лети по компас не е лесно. Компасът е инертен и в един момент установих, че завивам на юг а в същност летя на север. Не мога да повярвам на очите си. Тогава вариото полудя. Изстреля се на +10 m/s.

  Без паника, за пръв път в живота си правя пълен челен колапс, докато "примката" на черното чудовище се стяга около мен. Дори и с изцяло сгънат атакуващ ръб, вертикалната ми скорост остава непроменена. В съзнанието ми нещо крещи: Давор, ти влезе в кумулонимбус! От всичките отчети за злополуки, които бях чел, нямаше нито една история за оцелял след такава среща. Става студено. Много студено! Влагата се кондензира по дрехите ми, започва да вали. Водата замръзва върху мен.

  По радиото цари паника. Някой крещи: "Давор, къде си? Радован, отговори..." Отчаян глас добавя: "Давор, в никакъв случай не хвърляй запасния!" Вече десет минути съм в чудовището и височината ми е почти 2600 m.

  Аз съм в странно разположение на духа: спокоен и отпуснат. Не обръщам внимание на паниката по радиото нито на съветите, които ми се струват неадекватни. В замяна на това, съзнанието ми е изцяло погълнато от една единствена мисъл: трябва да се стопля. Трябва да се защитя от леда и вятъра, да се увия в нещо, иначе ще замръзна. Отпускам челния колапс и решавам да отворя запасния, така че да мога да изтегля крилото и да се увия в него. Веднага щом отпускам колапса, вариото отново подлудява и стига до 18 m/s. Изтеглям левия A колан, вървите се отпускат и аз влизам в спирала. Изтеглям ръчката на запасния и го изхвърлям в тъмната бездна.

  Следва пълен страх и ужас: запасният увисва отпуснат, в края на вървите си, а крилото над главата ми е извън контрол, вързано на крават в единия край. Продължавам да се издигам с ужасна скорост, поради което отварянето на запасния отнема цяла вечност. След известно време чувам приглушен плясък и виждам запасния да се отваря, изпреварвайки крилото. Благодаря на Господа! С подновена от адреналина енергия, аз изтеглям парапланера и увивам мокрия найлон около голите си крака.

  Обаждам се по радиото да кажа че съм жив, на 4500 m, под запасния и все така се издигам с 10 m/s. Това беше последното ми обаждане. Борис по-късно ми каза, че бил ужасен от чутото неистово пискане на вариото ми, в пълен контраст със спокойния ми глас. По радиото чувам някой да крещи, "Къде си Давор. Давор, обади се!" Скъпи приятели, мисля че не мога да ви се обадя сега, защото трябва да запазя в себе си всяка частица енергия, способна да отдели живота от смъртта.

  Вариото продължава да издава невъобразими звуци, но не мога да погледна цифрите за да не припадна. Теченията ме подхвърлят във всички посоки.

  Светкавици проблясват около мен, оставяйки след себе си зеленикави сияния отляво, отдясно, отдоли и отгоре. На всеки няколко секунди нещо около мен просветва, следвано от ужасна експлозия. Колко далеч беше това? Ако сега ме удари светкавица, ще бъда изпържен за секунда. Давор, шансовете ти да оцелееш са нула - чиста, кръгла нула - приеми този факт. Свит като ембрион аз отчаяно се моля на Господ да спаси живота ми. Дали ще има много хора на погребението? Най-леката смърт ще е да припадна от липса на кислород, след това да падна в запасния и да се разбия в земята. Баща ми, който живее близо до Риека, дали знае че съм тук, над него, единственият му син, и че това са последните мигове от живота ми?

  После друга мисъл прорязва съзнанието: Давор, какви са тези мисли, не трябва да се предаваш, още си жив, направи ли всичко възможно за да се предпазиш? Бърз поглед към вариото ми казва че съм на 6000 m! На тази височина, или ще умра от липса на кислород, или ще замръзна. Съзнателно започвам да дишам учестено за да хипервентилирам и да избегна припадането. Въздухът е ужасно студен. Аз съм по къси панталони на близо 7000 метра. Замръзвам. Не, не мога да си позволя да ми е студено! Спомних си за един приятел. Попаднал в лавина в Хималаите, и оцелял с отворена фрактура на крака. Той имаше огромна жажда за живот: не можеше да си позволи да замръзне, и особено - да се предаде! Давор, забранявам ти лукса да ти е студено, не можеш да си го позволиш сега!

  CB-то ме изстрелва на 6500 m, със скорост от 20 m/s. Студът е непоносим. Бедрените колани се впиват в слабините ми, изпращайки силна болка по цялото ми тяло, но това е нищо в сравнение с всичко около мен. Запасния парашут се върти и подскача във всички посоки. Вече не знам кое е горе и кое е долу. А и честно казано, вече не ми пука.

  После започвам да слизам с -3 до -17 m/s, до 3300 m, след това - пак нагоре до 5500 m, и после пак надолу. Изведнъж - виждам нещо. Земя! Не мога да повярвам. Надеждата ми отново се събужда, може и да оживея. Земята! Майката Земя, тя съществува, тук е, виждам я, движа се към нея! Красиво езеро, гори, природа. Градушката около мен вали почти хоризонтално, топейки се и превръщайки се в големи водни капки. Запасният продължава да подскача и да се върти във всички посоки.

  Ситуацията вече е променена. Вече съм изцяло погълнат от следващия проблем - приземяването. Опитвам се да се освободя от крилото, увито около мен, да го изпълня частично така, че да забави падането ми, но съм прекалено силно увит в него. Нещата се влошават: летя към линии с високо напрежение и изгоряла гора, с голи остри клони, стърчащи във всички посоки. О, не! След всичко което преживях, защо трябва да свърша увиснал на някакъв далекопровод или забоден на някой клон?

  Минавам на няколко метра над далекопровода и се забивам в едно дърво. Ербегът поема удара. Изправям се, замръзнал, мокър, ужасèн, объркан, но още жив и без никакви контузии! Изглежда ми невъзможно! Треперя от студ. Дъждът продължава да се лее из ведро. Поглеждам Топ-Навигатора - прелетял съм 21 километра откакто влязох в облака.

  Отивам до близкия път и заставам по средата, опитвайки се да спра някоя кола, но всички ме зоабикалят. Треперещ, продължавам да вървя, казвайки си: Давор, изглеждаш като горски призрак, абсолютно подгизнал, с раница на главата, покрит с листа и някакъв наръч найлони в ръцете. Кой е луд да те вземе в колата си? Но съм спокоен ... Вече нещата не са на живот и смърт ...

  .....

  В този ден вероятно седем свещи щяха да догорят, но всички ние оцеляхме. Вечерта поканихме приятелите на вечеря за да отпразнуваме втория си живот. Отидохме в ресторант със символичното име Fortuna (Съдба). След вечерята си легнахме, благодарни на Бог и напълно изтощени.
  Активен

  Зрей, зрей форумче,
  бавно ти узрей,
  За да родиш вкусен плод!


  Защо ни куца
  Комуникацията?!
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Кандидатстване след 7.клас « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Isis 16 2468 Последна<br />публикация Юни 29, 2010, 13:37:47
  от crownedXclown
  Възстановяване на крайниците след счупване
  Изцеление от природата
  Админ 0 4188 Последна<br />публикация Февруари 08, 2011, 19:40:53
  от Админ
  Укрепване на сърцето след инфаркт
  Изцеление от природата
  Админ 0 5057 Последна<br />публикация Февруари 08, 2011, 23:25:20
  от Админ
  Ще заровя лицето си в облак
  Послания
  Sue 12 2242 Последна<br />публикация Декември 15, 2011, 17:01:05
  от protoplasma

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright