Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Грехът против Бащата и грехът против Майката  (Прочетена 1090 пъти)
Търсач
Търсач
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 387


WWW
« -: Май 26, 2011, 11:35:31 »

Откъс от книгата "Пришествието" , автор Грегоар Калберматен-дипломат от ООН.

"Днес капиталистическият рационализъм умножава алчността. Разюзданият разврат се прославя като освобождение, а насилието е официален инструмент в политиката на тоталитарните режими и несправедливите общества. Има обаче два вида грях, бих ги нарекъл фундаментални, които можем да извършим. Грехът против Бащата и грехът против Майката.

1.   Всеки мъж потенциално е този, който дава на детето си абсолютна безопасност за срещата му с живота. Той въплъщава в някои отношения Бог-Отец в аспекта му на закрилник. Той вижда, защитава и се грижи за нашите нужди. Христос е казал: “Вашият Отец знае от какво се нуждаете, даже и преди да Го помолите”. Грехът против Бащата е грях против Божественото провидение. Мозъкът ни желае да контролира всичко, за да бъде наставник на съдбата ни и тези усилия водят до патологичното състояние на вечно обезпокоения Дух и вечно обновеното от фантасмагории лъжливо отъждествяване. Слава, власт и трупане на материални блага – това са някои от имената на тази глупава игра. Всички противозаконни действия, които се свързват с материални облаги - мошеничество, корупция, експлоатация, изнудване, кражба, алчност – са форми на грях против Отца.

Подобно на израснал полип, движението на вниманието се отклонява навън, за да обхване материалните обекти. Но дважди роденият, чието внимание е стабилизирано вътре, има рядката способност да се наслаждава на това, което е негова собственост. Той спасява собствените си добродетели. Той е удовлетворен материално и не разпилява напразно своите енергии за трупане на ненужни вещи. Той е щедър, но не показно щедър, защото е готов да сподели всичко, което има. Шри Матаджи веднъж каза: “Реализираната душа е подобна на император. Както, например, Сай Натх от Ширди. Той можеше да спи на камък и да изпитва от това блажен комфорт, като младенец в ръцете на майка си”.

2.   Всяка жена представлява най-висшият запас от любов за собственото си дете потенциално. Тя е въплъщение на този аспект на Божествената сила, който по този начин подхранва вселената. Освен това, нейната невинност и нейната чистота изразяват нейното целомъдрие, което представлява друг фундаментален аспект на Божествената енергия. Грехът против Майката атакува чувството за собствено достойнство, когато сексуално ориентираната психика вижда в жената обект за потребление, пореден повод за чувствени развлечения и фантазии. Вследствие на тази деградация на жените всички концепции във вселената деградират. Клоаката може да бъде заменена само от свежест и невинност. Развратеният дух проектира своето видение в този свят и прави от това една огромна канализационна тръба. Някои филми, наградени на международни фестивали, са първите примери от това грозно зрелище. Последствията от тази извратеност може да се наблюдават в патологията на изключително обременена психика.

Читателят вече вероятно е видял определен паралел между тези два гряха и нашата психосоматична структура. Грехът против Бащата се извършва чрез Пингала нади и егото, а грехът против Майката идва чрез Ида нади и суперегото. Ако някой твърде много е подложен на голямо напрежение (стрес) в един от тези полюси, то той ще има склонност да извърши грях, характерен за противоположния полюс, вървейки при това по пътя на вечното движение на въздействие и реакции между тези нади. Този процес е такъв не само за отделните личности, но и за обществото. Например на Запад има тенденция да се развива слънчевия канал с неговите сили на рационализма и технологиите.

В тези страни грехът против Майката се приема като потребност. Там практически почти не съществува уважение към целомъдрието на жените и майчинството. В болшинството тропически страни има развитие на Ида нади и съответно корумпираните режими процъфтяват там в грях против Бащата. Концепцията за професионална етика там не е известна. От позицията на нашето обсъждане е ясно, че тези два гряха са против дхармата, но от позиция на себереализацията по-лош от двата е грехът против Майката.

Психосоматичното обяснение е просто: грехът против Отца поврежда различни чакри (Набхи, Вишудхи), а грехът против Майката атакува непосредствено Муладхара чакра, която е основата на цялото здание на нашето духовно същество.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Протест против орязването на бюджета за наука, култура и изкуство
Инициативи
naturu 7 1154 Последна<br />публикация Юни 23, 2010, 14:01:02
от Аэ съм
Copy/Paste или Линк - за и против « 1 2 3 »
Обща тематика
sanguinary 32 2397 Последна<br />публикация Септември 17, 2010, 13:25:37
от gorgon4e
За или против членството на Турция в ЕС,и въобще за и против Турция и културата
Анкети
Аэ съм 12 2217 Последна<br />публикация Февруари 21, 2011, 02:21:31
от sleepindreams
За или против една обща религия « 1 2 ... 9 10 »
Анкети
dope40 142 12751 Последна<br />публикация Септември 02, 2013, 19:42:03
от вожда
За или против пиратството на книги , музика и т.н.....
Книги
Elea 11 1295 Последна<br />публикация Октомври 28, 2012, 21:49:36
от Странник

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright